Textielpost – Nederland

Wat geniet ik van Textielpost. Het is heerlijk om een mooi beschreven textielkaartje te ontvangen om deze vervolgens op mijn blog te plaatsen zodat alle lezers mee kunnen genieten. Met veel plezier stuur ik de afzender een textielkaartje retour want textielliefhebbers vinden het allemaal leuk om een kaartje te ontvangen. Afgelopen twee weken vond ik op mijn deurmat weer fraaie textielansichtkaarten, onder andere uit Istanbul, India en Nederland. Maar deze textielkaartjes houd je tegoed van mij. Nu eerst andere textielkaarten uit Nederland (ons land is echt een prachtig textielland) die al een poosje klaarliggen om geplaatst te worden. Het werd tijd!


Dorien: ‘Als dank voor je dagelijkse interessante web-log-jes een kadootje voor jou. Ik stuur het apart in een envelop, maar ik begrijp dat je textielpost liever zonder envelop ontvangt. Dus 2 poststukjes van mij.
Lang geleden deze tentoonstelling bezocht! Was zeer indrukwekkend!’

Op de textielkaart staat een keizerlijk staatsiegewaad (1875-1908) afgebeeld uit de collectie van The Palace Museum Peking. Het zijden gobelinweefsel was te zien op de expositie The Forbidden City in Museum Boijmans Van Beuningen. Jammer genoeg heb ik toen de expositie niet gezien, wel kon ik later alsnog de publicatie De Verboden Stad – The Forbidden City kopen die gelijktijdig verscheen bij de expositie die te zien was van 16 september tot 25 november 1990.


Hilly: ‘Fijn jouw log als “reminder”, ben nu eindelijk eens wezen kijken met m’n pa!’

Hilly heeft het over deze log. Even later heeft ze dus een bezoek gebracht aan De Duinhuisjes.


Mieke S., Deze kaart heb ik al heel lang, maar ik vond ’t zonde om hem “zomaar” te versturen. Nu ben ik blij dat ik er een goede gelegenheid voor heb. En ik maak er een ansichtkaart van: Groeten uit Sittard!’

De quilt Nooit Uitgekeken is gemaakt door Siet Heupers-Koning. Kijk ook eens naar het wapen van Sittard.


Lilian: ‘Deze mooie reticule was te zien in het Tassenmuseum te Amsterdam. De geborduurde tassen, beursjes en portefeuilles waren prachtig. Jammer dat ik er net te vroeg was voor de nieuwe tentoonstelling… reden om nog een keer te gaan?!’

Tot 11 september 2011 is de expositie HOEZO TUTTIG? te zien in het Tassenmuseum. Op deze tentoonstelling laat men zien dat handwerktechnieken anno 2011 weer helemaal in de mode zijn. Haken, weven, borduren en breien komen terug in het modebeeld. Op de tentoonstelling zijn oude tassen en nieuw design, gemaakt met dezelfde technieken, naast elkaar te zien.


Hilly: ‘Ja, ik was er weer, wat een geweldig museum/huis is dit toch. En nog net op tijd voor de tentoonstelling over merklappen.’

Op de textielansichtkaart zie je een detail van het wandtapijt (Oudenaarde, 1730) uit het Huis Van Gijn in Dordrecht. Het is de openingsscéne uit Il Pastor Fido (de trouwe herder). De geliefden Amaryllis en Mirtillo reiken elkaar de hand, terwijl Dorinda verliefd naar Silvis kijkt.

De wandtapijten uit de zaal van het Huis Van Gijn zijn in februari 2011 van de muur gehaald. Ze worden schoongemaakt en opnieuw vastgezet op een steunvoering aan de achterzijde, zodat de tapijten weer veilig aan de muur bevestigd kunnen worden zonder het weefsel te beschadigen. Naar verwachting zijn de tapijten zo’n vijf maanden niet te bezichtigen. In de tussenliggende periode zal de betimmering van de zaal waar nodig geschilderd worden. Hiervoor is uitvoerig onderzoek gedaan naar de oorspronkelijk gebruikte kleuren in deze ruimte van het monumentale huis.

15 gedachten over “Textielpost – Nederland

 1. Net thuis van een drie-daagse expeditie door heel Hongarije om objecten van onze meewerkende kunstenaars op te halen (in 3 dagen zo’n 1200 km gereden….) , vind ik deze prachtige textielkaarten-blog. Schitterend! Dank aan Berthi en zeker ook aan de inzendsters. Ik ben ook thuis gekomen met een hele serie kaarten waar textiel op voorkomt. Bijzondere vind ik en heel grappig. Geen folklore deze keer, maar iets héél anders. Zsm stuur ik nr 1 en als ie in de smaak valt volgen er meer…Nu alvast “groeten uit Budapest”zoals dat op een ansichtkaart hoort!

 2. @frouke, dat wordt nu eerst bijkomen voor jou, 1200 km is niet niks zeg!
  O, je maakt me nu al nieuwsgierig naar de textielkaart! Het hoeft niet altijd folklore te zijn. Juist de diversiteit aan textielkaarten is zo mooi!
  Ik vind het echt super dat zoveel textielmensen enthousiast reageren, meedenken en dan ook textielkaarten sturen! Ik ben nergens zonder de reizende textielliefhebber!
  Frouke, heel veel succes met het inrichten van de expositie en groeten vanuit Nederland!

 3. Vanmorgen viel er in mijn brievenbus ook een prachtige textielkaart maar nu door Berthi verstuurd, hiervoor mijn hartelijke dank.
  Waarom ik deze kreeg, nog even geduld. Iedereen op zijn beurt.
  Standaard zit er in mijn tas een adreslabel richting Venlo.
  De laatste is gebruikt dus weer aanvullen.
  Vandaag weer een prachtige serie textielkaarten, morgen nog beter bekijken.
  Mijn oogjes vallen dicht na een zware dag met veel emoties over het gebeuren in Baflo,wat heel dicht bij ons is.

 4. @elma, ha fijn, de textielkaart is er al!
  Vreselijk wat er in Baflo is gebeurd. Ik kende het plaatsje niet en dan lees je ineens zo’n afschuwelijk bericht in de krant.

 5. prachtige kaarten en zulke diverse onderwerpen. De duinhuisjes in Ostvoorne, ook nog steeds op mijn lijstje en het Tassenmuseum( prachtige reticule). er zijn nog vele mooie uitstapjes te maken komend voorjaar en zomer.

 6. zo leuk …of we gaan nav jouw log ergens heen of als we je iets sturen ,geef jij caar weer een prachtaanvulling op….
  ik geniet hier zo van..en wat een mooie collectie heb je ondertussen zeg!!
  fijne dag

 7. De stapel textielpost bij Berthi groeit en groeit………
  Wij mogen ze ook zien en ervan meegenieten met nog allerhande aanvullende informatie!

 8. Wat mooie kleurrijke textiel kaarten deze keer. Soms moet je zoeken naar kaarten en opeens loop je tegen prachtige kaarten aan.
  @ Elma ik schrok ook behoorlijk van het bericht uit Baflo.
  @Willy een schitterende foto. Zouden ze bewust een groot dier hebben uitgebeeld zodat ze veilig zijn.

 9. Enne……Berthi hier lag gisteren ook een super mooie textielkaart op de deurmat, waarvoor mijn hartelijke dank!

 10. Mooie verzameling gaat het worden en heel veelzijdig en werelds .
  Nu dus voornamelijk Hollands , dat laat ons ook prachtig werk zien .
  Jaren geleden in Het Huis van Gijn geweest en daar droom ik nog over .
  In zo,n huis zou je een weekje moeten doorbrengen met alles erop en er aan je dus kleden in een passend gewaad uit die tijd .
  Personeel en Mietje in de keuken , die zorgt voor het dagelijkse maal . Geen vriezer of magnetron te vinden natuurlijk , dat is voor Mietje even wennen .
  En hoe zou het bed slapen ?
  Net voor het weekend begin ik al helemaal weg te zakken in de tijd van toen .
  Moeilijk om terug te keren in het nu , dan zeg ik gelukkig dat dit alles zo goed bewaard is .
  De reticuul is ook een snoepje , zeer deftig om dat te bezitten in de tijd van lang vervlogen , maar het reticuultje bleef .

 11. @Jeanny, het is maar goed dat we postbodes hebben die zo goed voor de textielpost zorgen!
  @Gerrie, het Huis van Gijn staat op mijn lijstje!

 12. Wat een prachtige collectie kaarten bouw je zo op Berthi, ik geloof graag dat je er zo van geniet, wij ook!
  De wandtapijten uit het Huis van Gijn heb ik nog net kunnen bewonderen voor ze werden weg gehaald. Net als het tassenmuseum was Huis van Gijn een openbaring voor me.

 13. @Corrie, wat leuk dat jij zowel bij het Tassenmuseum als Huis van Gijn bent geweest. Het eerste museum zit in een prachtig pand en heeft een schitterende collectie. Het tweede museum ken ik tot nu toe alleen van naam, maar dat gaat zeker eens veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *