Textielpost – De Vuurvogel van Othilia Verdurmen

Op 25 en 26 maart was Othilia Verdurmen op de Textiel Plus kunstdagen aanwezig om over haar werk te vertellen. Op dit moment is De Vuurvogel van Othilia Verdurmen te zien in het Groninger Museum, tot en met 26 juni 2011. Hierna verhuist De Vuurvogel naar het Rijksmuseum Twenthe waar de vogel zijn plek zal hebben van
1 oktober 2011 tot en met 1 maart 2012.


Zowel Mien B. als Dorien stuurde mij bovenstaande prachtige kaart van De Vuurvogel. Frouke schreef op 10 maart 2011 een enthousiaste reactie over haar bezoek aan het Groninger Museum met haar kleinkinderen waar zij De Vuurvogel zagen. Frouke was er echt vól van. ‘Pffff… over textielkunst gesproken! Fantastisch! Een half uur lang genieten van licht, kleur, geluid, geur op en rond een reuzevogel Phoenix.’ Dit zegt genoeg. Lukt het niet om naar Groningen te gaan dan krijg je in het najaar een herkansing in Enschede.

Beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen heeft zich laten inspireren door de mythe van de vuurvogel. De vogel Phoenix bouwt een nest van citroengras en mirre en steekt dat in brand om te sterven in het vuur en opnieuw te worden geboren en uit de as te herrijzen. Hij is het symbool van zowel de onverwoestbaarheid van het leven als het ongrijpbare van de dood.

Laag over laag schept Othilia met textiel intense, fantasievolle beelden, vormen en kleuren. Zij schildert met stof en licht en maakt metershoge sculpturale objecten bedekt met honderden structuren. Haar werk is heel gedetailleerd en contrastrijk. Haar kleur- en materiaalgebruik is opvallend en origineel. De dode vuurvogel is een groot object, ruim zeven meter breed, dat van alle kanten kan worden bekeken. Geluiden, geuren, filmbeelden en veranderend licht maken een bezoek aan deze tentoonstelling tot een fascinerende ervaring.?De herboren vogel weerspiegelt zijn vorm, maar straalt ook energie en levenslust uit en heeft hele andere kleuren.

Diverse filmpjes zijn er van De Vuurvogel. Kijk hier en hier eens.

9 gedachten over “Textielpost – De Vuurvogel van Othilia Verdurmen

 1. Hoe meer ik er hier over lees des te nieuwsgieriger ik word naar die vuurvogel.
  Misschien in de herkansing in Enschede.

 2. Bij de foto en de uitleg zie ik heel groots al vormen in kleuren die schitteren voor mijn ogen . Bijna kunnen mijn ogen deze schoonheid niet aan .
  In je verbeelding prachtige objecten ontdekken , maar werkelijk iets tastbaars te scheppen dat is wel grote kunst.
  Geduld en heel veel tijd , veel denkwerk misschien en wanneer vind je iets af .
  Nu mogen er stromen van bezoekers langs komen om te genieten , sluit je aan en geniet . Ik wacht hier wel en vergeet niet een camera mee te nemen , als het is toegestaan die te gebruiken .

 3. Ja hoor Gerrie, je mag fotograferen! Wij waren er zaterdag en de show met de vuurvogel is inderdaad geweldig. Berthi, gelukkig heb je textielpost van de vuurvogel ontvangen. Ik vind jouw textielpost een geweldig idee, maar ik heb er helemaal niet aan gedacht dat dit ook onder textielpost valt. Gelukkig waren anderen slimmer!
  Er staan ook filmpjes op youtube. Deze vind ik het leukst: http://www.youtube.com/watch?v=wz_xdR_l2MY
  en
  http://www.youtube.com/watch?v=TzIKTCBdABg
  Othilia heeft ook een mooie website:
  http://www.othi.nl

 4. Dit is niet in beelden vast te leggen, moet je gaan zien.
  Wat een enorm groot object van textiel.
  Gelijk kun je dan de renovatie van het Groninger Museum bekijken.

 5. @Tineke, dank je voor de links. De filmpjes had ik wel gezien, maar vergat de links toe te voegen. Alsnog gedaan, plus de link naar de site van Othilia die ik op de een of andere manier gisteren niet zo snel vond! Raar, want normaal heb ik altijd snel diverse links gevonden. Waarschijnlijk heb ik niet goed gekeken.
  @elma, het Groninger Museum staat al jaren op mijn lijstje om te bezoeken. Tot nu toe is er niets van gekomen. Het trekt nu wel heel erg, maar de tijd…
  Ook de prachtige expositie Het onbekende Rusland is er te zien, tot en met 8 mei 2011.

 6. het vGroninger museum be ikk eens geweest om naar de oude sieraden te kijken en een schilderijen expo.Die vuurvogel is denk ik echt iets mwat je moet zien, zo opd de filmpjes mis ik de ruimte er o mheen basje

 7. Leuk dat je dit bericht plaatst. Ik had al van een schoonzusje en haar dochter gehoord dat dit geweldig is om te zien. Zij dachten meteen aan mij: ik moet dit beslist gaan zien zeiden ze.
  Dus:
  De volgende vrij-reizendag maar naar Groningen plannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *