Illusiebreien – schaduwbreien

Gisteren maakte ik via het artikel Alledaagse wetenschap van Ellen de Bruin in NRC Handelsblad kennis met illusiebreien, ook wel schaduwbreien genoemd. Sta je recht voor het gebreide wandkleed van Mona Lisa dan zie je slechts streepjes. Maar kijk je vanaf de zijkant dan is de Mona Lisa zichtbaar. Dit komt doordat het wandkleed niet gewoon gebreid is, maar geïllusiebreid. Een techniek die niet uitgevonden is door twee met elkaar getrouwde Britse gepensioneerde wiskundeleraren, maar wel door hen geperfectioneerd. Steve Plummer en Pat Ashforth maakten al jaren wandkleden met geometrische gebreide patronen die ze in de les gebruikten, vertelt Plummer aan de telefoon tegen Ellen de Bruin. Aanvankelijk breide alleen Pat, maar om jongens bij de les te betrekken begon hij zelf ook. Ruim twee jaar geleden stuitten ze op illusiebreien en ontwierpen ze een nieuwe manier van patroontekenen die gedetailleerde illusiebreisels mogelijk maakte.

In feite draait het bij illusiebreien om reliëf. De illusiebreier breit om en om twee pennen met lichte en twee met donkere draad. Daardoor is recht van voren louter een patroon te zien van lichte en donkere streepjes. Uitgebreide uitleg is te vinden op de site van Pat Ashforth & Steve Plummer. Pat en Steve hebben samen zo’n 35 illusiewandkleden gebreid. Steve is momenteel Albert Einstein aan het breien. Is je belangstelling gewekt voor illusiebreien, kijk dan hier voor diverse links.

24 gedachten over “Illusiebreien – schaduwbreien

 1. Betoverend breiwerk !
  Wel spannend om het te proberen .
  Al zal ik , dat voorlopig niet doen .
  Degene die nu opstaat en roept dat ga ik doen , daar zal ik geduldig op wachten .
  Komt er een vriendin recht op je af stevenen . Gunst wat hebben we elkaar niet lang gezien . Er volgt een dikke knuffel .
  We vertellen elkaar waar we alzo mee bezig zijn .
  Vriendin breit zich de laatste tijd een knotje . ( Psst nieuwe uitdrukking van mij . . .! )
  Oh wat enig zeg breide je deze trui zelf ?
  Mooie kleur en iets geraffineerds met streepjes , heel fijn zo te zien .
  Intussen komen er meerder bekenden om ons heen staan het is een drukte van belang zoveel vrouwen weer druk kletsen en opeens , wat een prachtig trui draag je ”Het meisje van Vermeer met de parel” ! Ik wist niet dat daar zo,n mooi patroon van bestond .
  Waar hebben ze het over ?
  Ik zie het meisje nergens . .
  En toch is ze er , kijk even opzij van vriendin . Niet te geloven !
  Gaan we samen ergens koffie leuteren , gezellig ! Het meisje van Vermeer mag mee .
  Zo hebben we een mieterse ( wie kent nog deze uitdrukking ?) dag met elkaar .

 2. Intensieve werk dat schaduwbreien. Vroeger kwam ik wel eens schilderijtjes tegen die van de rechterkant afgezien een andere afbeeldig had dan van de linkerkant afgezien.
  @ Gerrie dat woord kennen wij ook. En anders snappen we precies wat je bedoeld. Ik heb nog 2 vriendinnen van de lagere school. Dus vanaf 4e jaar kwamen we bij elkaar in de klas te zitten. Nu wonen we verspreidt over Nederland maar als we elkaar treffen is het een mieterse dag.

 3. Gerrie@ Wij hadden een “mieters” weekend in Overijssel, logeerden bij een vriendin in Lemelerveld. Oude herinneringen opgehaald en ons verwonderd over de enorme groei van dit eens kleine dorpje.
  Zaterdag ging onze reis naar het Museum “Eungs Schöppe” in Markelo naar de voorjaarstentoonstelling “Passie voor Borduren”
  Door Jeanny en Luuk Cobben werden wij hartelijk begroet.
  Prachtig was om het werk van Jeanny nu in het echt te zien, zo fijntjes en prachtig van kleur.
  Het werk van Geertje Westra liet duidelijk zien dat je nog veel meer met kruisjes en steekjes kunt maken. Er hingen prachtige kleurrijke werkstukken.
  De vriendin die bij ons was droomde van de mooie pronkrol van Jeanny en heeft besloten om ook een pronkrol te gaan maken.
  Het beginwerkstuk, een merklapje met naam enz. is al getekend.
  Ben je in de gelegenheid om een keer naar Markelo te gaan, het Museum is zeker een bezoek waard met een prachtige collectie merklappen en textiel.

 4. Wat heeft breien toch enorm veel mogelijkheden. Dit breien moet zeker eens geprobeerd worden.

 5. Op Ravelry zijn er veel te zien hoor: draken, Harry Potter, Snape en nog meer figuren uit de Harry Potter boeken. Wordt veel gebruikt voor spreien.

 6. @Gerrie, ook ik ken de uitdrukking mieterse dag, maar gebruik deze eigenlijk niet meer. Waarom niet? Geen idee!
  @Tijm, goed om te weten voor de liefhebbers die deze techniek onder de knie willen krijgen.
  @Elma, Eungs Schöppe is een prachtig museum om een bezoekje aan te brengen en elk jaar hebben ze een schitterende merklappenexpositie. En dit jaar wel heel bijzonder doordat Jeanny en Geertje werk laten zien.
  Geweldig dat de groep van de pronkrolsters nog steeds groeiende is!
  @Mieke S, ik ben lid van Ravelry, maar bezoek de site veel te weinig. Het komt er niet van, er is zoveel wat op mijn pad komt waardoor ik steeds vaker keuzes moet maken.

 7. Het doet mij ook denken aan de “3D”-plaatjes van vroeger. Daar waren minuscule piramides of ribbels links en rechts verschillend bedrukt, zodat je van links en reechts een net wat verschillend beeld kreeg.
  Wel boeiend om dit in breiwerk te zien!

 8. Dankzij de linken denk ik nu te weten hoe het werkt. Ik ga het uitproberen! (En ik had toch al niks te doen ;-)))

 9. Gerrie jouw verhalen zijn minstens zo boeiend als het verhaal over het illusiebreien !!
  En dat Mieters….komt zeker uit de boeken van Joop ter Heul ??

 10. p.s. je woordspeling “je een Knotje breien “” is ook erg leuk.
  Ik had al eerder gereageerd op jouw reactie….maar zeker op de verkeerde knop gedrukt…bij het herlezen kwam ik het n.l. niet meer tegen…dus daarom OPNIEUW !!!

 11. Oef, gelukkig wordt van ons niet verwacht dat we gaan schaduwbreien…het lijkt me ingewikkeld!

 12. Mieters! (‘heerlijk, geweldig’) is een verkorting van sodomieter/sodemieter, dat oorspronkelijk ‘inwoner van de stad Sodom’ betekent. – Mieters was aanvankelijk een negatief en grof woord. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij mieter: “een zeer plat woord, verkort uit sodomieter”. In de zesde druk van Van Dale (1924) wordt mieters opgenomen als tussenwerpsel (“(plat) vervloekt”). In de zevende druk (1950) heeft mieters ineens de betekenis ‘heerlijk, fijn’ erbij gekregen.
  – Overgenomen uit ‘Onze Taal’ –

 13. En ik wil toevoegen dat 10-15 jaar eerder, en misschien nog eerder, het woord mieters al in positieve zin werd gebruikt.

 14. Leuk! Nieuw voor mij!
  Heeft iemand ervaring met schaduw breien op de Passap breimachine?
  Ik ben een Passap 6000 en 80 breister.
  Of is het alleen geschikt voor handbreien?
  Rianje

 15. Hallo mieterse meiden !
  Leuk julie reacties .
  Deze uitdrukking bracht mij weer naar mijn middelbare schooltijd in Zwolle in de oorlogsjaren . Soms zijn woorden of uitdrukkingen helemaal in .
  Ik speelde al lange tijd met de gedachten om dat woord hier eens even rond te strooien . Ik kan mij ook wel eens ergeren tegenwoordig zo vaak ja jaa , het is gewoon je spreektijd waar een gat in valt op te vullen . Politie , brandweer en andere woordvoerders : Op dit moment , dat hoor je vele keren achter elkaar . Op ons dorpje werd voornamelijk dialect gesproken , maar het nederlands werd ons wel goed bijgebracht op school . Toen ik in het westen kwam wonen schrok ik wel van , hun deden en ik kon haar al langer .
  In Zwolle konden zo lekker de errr laten rollen .
  Van school bracht ik toen de uitdrukking mee naar huis , We hebben weinig veel huiswerk opgekregen ( Heel erg veel )
  Mijn moeder keurde deze uitdrukking af .
  Eva , mooi je uitleg en vanochtend na mijn
  reactie hier ging ik toch maar even te rade bij van Dale !
  Met al de letterlappen van de laatste tijd heb ik voor vandaag wel weer genoeg in woorden van letters gesproken

 16. @eva.b, dank je voor de toelichting! Interessant.
  @Rianje, ik heb werkelijk geen idee!
  @Gerrie, jaja, we zijn lekker bezig met alle letters die we uiteindelijk tot mooie woorden vormen!

 17. Ja Berthi, je moet veel keuzes maken, wil je niet de hele dag achter je pc. zitten.
  Als je niet haakt of breit, zou ik Ravelry vergeten als ik jou was! Voor degene die haken, breien of spinnen is het een heerlijk sociaal netwerk (ook al in de prijzen gevallen; meer dan 1.000.000 leden)

 18. Wat fijn Berthi, dat jij dit artikel gevonden hebt! Woolly Thoughts heeft me gevraagd een vertaling van het atikel te maken maar ik heb ’t nog niet! Zou je het artikel kunnen inscannen en naar mij toe mailen?
  schaduwbreien/ Illusion Knitting: Ik geef sinds kort inderdaad workshops in deze interessante techniek. Ik mag van de dwesigners hun Marylin Monroe Illusion gebruken als lesmateriaal: je eerstvolgende kans deze worshop bij te wonen is tijdens Knitting in Nature 2011. ( nog slechts één vrije plek)

 19. Zo leuk dat schaduwbreien!
  Heeft iemand het patroon van “Where in the World” uit dezelfde serie van de Mona Lisa?
  In Amerika bestellen lukte me niet ivm met benodigde creditcard.

  Gr Margreet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *