Wereldwijven


Trees van Ierssel was onlangs in Dordrecht waar zij het project Wereldwijven tegenkwam. Zij heeft enkele vragen gesteld en Jolanda geeft een reactie:

‘Een korte toelichting over het weekend van 1 tot en met 3 april 2011:

Intermezzo bestaat inmiddels al zo’n 25 jaar als galerie voor eigentijdse vormgeving, waar in de loop der jaren een keur aan vormgevers zijn werk heeft laten zien en verkocht. Daarnaast werden tentoonstellingen en projecten geïnitieerd en georganiseerd, zowel binnen als buiten Dordrecht. Eén van die projecten is Wereldwijven. Intermezzo ziet het project Wereldwijven de komende tijd als hoofdactiviteit van de stichting. Een handwerklab waar circa 25 vrouwen uit allerlei culturen en met uiteenlopende achtergronden werken in een inspirerend atelier. De producten uit het atelier en de diensten van de handwerkers aan derden worden het handelsmerk van Intermezzo. Intermezzo stopt daarom met het aanbod van design, mode, accessoires en andere in zijn huidige vorm. Toch wil Intermezzo geen afscheid nemen van de vormgevers. Door kortlopende evenementen te organiseren, waar ontwerpers zelf hun product aan de man kunnen brengen, hoopt Intermezzo een spannender en dynamischer ruimte te genereren. Vormgevers kunnen zelf initiatieven nemen indien zij op een of andere wijze gebruik willen maken van de ruimte en expertise van Intermezzo. Het eerste initiatief is op 3 april; een One Day Designers Shop 25X voor ontwerpers die nog producten in stock hebben en van wie de afgelopen jaren al werk te zien was in Intermezzo.

Het weekend van 1 tot en met 3 april (en met name 1 en 2 april) is het weekend waarin we relaties en belangstellenden graag willen laten zien waar we mee bezig zijn met betrekking tot het project Wereldwijven. Er is werk te zien dat geproduceerd is door Wereldwijven en we geven graag uitleg over het project. In zekere zin is het ook een afsluiting van en terugkijken op een periode en tegelijkertijd een voorbeeld van hoe de ruimte in de toekomst gebruikt kan gaan worden.

De week daarop is er een verkoopexpositie van de studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Het geeft de studenten de mogelijkheid ervaring op te doen in het verkopen en marketen van hun werk. Ze krijgen op deze manier bovendien direct feed back ten aanzien van de producten die zij te koop aanbieden.’

Foto: Jan van Rietschoten, een serie kussens onder het eigen label van Wereldwijven naar een concept van Monique Horstmann. Verkoopadres: Intermezzo, verkoopprijs: € 165.

8 gedachten over “Wereldwijven

 1. Mooi project, lelijke naam.
  Prijzen ze zich niet uit de markt? Lapjes zijde, wat simpel breiwerk met een gehaakt randje en een friemeltje borduurwerk waar weinig vakkennis voor nodig is samen voor maar liefst 165 euro?? Dat vind ik veel hoor.

 2. @Mieke S, er zijn onder andere ook geborduurde stopdassen voor € 65.
  http://www.flickr.com/photos/wereldwijven/5235178479/in/set-72157625410710533/
  Het idee is erg grappig, maar zijn er veel mannen die zo’n stropdas dragen? Trouwens, een aantal jaren geleden droeg Peter bijna altijd een pak, met een daarbij behorende stropdas, naar zijn werk en nu nog maar zelden. De dresscode is veranderd.
  Het kussen is mooi van samenstelling en goed uitgevoerd voor zover ik dat kan beoordelen van de foto, maar de prijs is niet mis.

 3. Ik vind de naam juist wel grappig. En het project mooi.
  Ik kan niet oordelen of de objecten hun prijs waard zijn, maar ik vind het wel een mooi initiatief.
  Janny

 4. De naam klinkt erg stoer .
  Evengoed is het wijf een scheldwoord , meestal !
  Het rode labeltje komt mij wel bekend voor .
  Of zagen we dat hier al eerder ?
  De prijzen liggen wel erg hoog en veel dingen die ik even vluchtig zag zijn toch erg leuk . Dus het zal wel begrepen worden ik kom wel weer even langs op een rustiger moment . Ik zie graag alles !

 5. ’tJa die naam …..
  Ikzelf zou wereldvrouwen mooier vinden.
  Het lijkt me wel heel erg leuk en inspirerend om samen met vrouwen uit allerlei culturen in zo’n atelier te werken.

 6. @Gerrie, er staan prachtige ontwerpen bij en over prijzen valt niet te twisten. Het is heel persoonlijk. Handwerk is duur, hoe duur?
  Het is ook wat je er zelf voor over hebt. Voor mij is € 165 voor het kussen teveel, maar over € 65 euro voor een bijzondere stropdas valt na te denken. Het is maar net wat je er zelf voor over hebt.

 7. wat leuk,bij toeval kom ik op deze site en zie jullie reacties op onze kussens en de wereldwijven. Ik geef toe over alles valt wel te twisten, en dat hebben we intern ook allemaal heel veel gedaan voor we de lucht in gingen met onze naam en met de prijzen, de laatste niet mis helaas. Ik wil er wel wat over zeggen, de materialen die we gebruiken zijn echt kostbaar, de maat van het kussen 65×65 cm, dan heb je een stevig aan de maat kussen. Behalve het handwerk, inderdaad niet het aller moeilijkste, maar wel veel uurtjes en erg mooi en zorgvuldig ontworpen/samengesteld zodat zo’n kussen niet al na een half jaar gaat vervelen, goed design heeft ook waarde. doelgroep is mannen (en vrouwen) met een gevoel voor mode maar niet achter elke rage aanlopen. Hier geen vogeltjes, vlindertjes maar robuust handwerk. Als je ziet wat het doet met de dames wordt je echt blij. de sfeer is fantastisch met de ca 25 vrouwen die 4 dagen in de week het atelier bezetten. Voor de oude etalage met de naam Wereldwijven laten veel toeristendames zich fotograferen, is leuk om te zien. Gelukkig hebben we al veel kussens verkocht, maar spannend blijft het zo’n organisatie en dan de vrouwen waardig in zo’n prachtig pand. wat iedereen ook zegt, ik hoop van harte dat we het gaan redden al worden er nog geen boterhammen verdient!
  Lieve groet allemaal en welkom elke dag behalve woensdag vanaf 09.00uur

 8. ps het kussen op de foto is een eenvoudiger versie uit de eerste serie door Monique Horstmann, die zijn destijds allemaal voor 135 euro verkocht, inmiddels zijn ze zwaarder, zie foto’s op facebook: wereldwijvenweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *