Merklap 1786 Zuiderzeemuseum


Prachtig, er is weer een nageborduurde Friese merklap 1786 boven water gekomen en wel van TinekeK.

TinekeK vertelt over haar Friese merklap 1786: ‘Ik ben geboren in Enkhuizen en heb er tot mijn trouwen in 1977 gewoond. Mijn moeder heeft de merklap geborduurd. Ze herinnert zich dat ze het patroon in het Zuiderzeemuseum heeft gekocht. Haar kennende zal het patroon ook nog wel ergens in huis zwerven, ze herinnert zich op dit moment (nog) niet waar. Mijn moeder heeft de data en initialen op de merklap aangepast aan die van onze naaste familie. Zo zijn erin verwerkt: geboortedata van mijn vader en moeder, hun verlovingsjaar, de datum van hun huwelijk, hun voorletters. De geboortedatum van mijn man en van mijzelf, onze voorletters bij het jaar van onze ontmoeting, het jaar van ons huwelijk, mijn initialen na mijn huwelijk. Ook de geboortedata van mijn opa’s en oma’s en het jaar van hun huwelijken en tenslotte het jaar waarin de merklap klaar was: 1978.’

Kijk eens goed naar de kleuren van de borduurgarens die gebruikt zijn. Deze komen overeen met de merklap die te zien is in de commercial van Douwe Egberts.

Hier lees je over het gevonden patroon van de Friese merklap 1786 en hier staat het laatste nieuws omtrent deze merklap.

De originele Friese merklap 1786 zal voorlopig niet te zien zijn in het Zuiderzeemuseum, maar mocht er een groep belangstellenden zijn dan valt er wellicht iets te regelen met het museum.

28 gedachten over “Merklap 1786 Zuiderzeemuseum

 1. Dit is waar ik op hoopte. Verhalen die achter deze merklap vandaan komen, heerlijk. Ik kan me goed voorstellen dat het voor Tineke K. een dierbaar bezit is, een merklap van je moeder is toch heel speciaal weet ik. Complimenten voor Tinekes moeder voor de toevoeging onderaan waar het Zuiderzeemuseum wordt genoemd en voor haar eigen aanpassing van data en initialen van familie, dat levert weer een unieke merklap op. Tineke goed op de merklap blijven passen!

 2. nou berthi: als je merklappenboek klaar is kan je meteen aan een vervolg beginnen – de tocht naar en rond de Friese merklap. er hangen vast nog heel veel verhalen aan die lap vast …

 3. Wat enig dat er weer eentje boven water is gekomen. De kleuren zijn hier ook erg mooi op te zien. Super.

 4. O ja een mooie duidelijke foto en dit zijn dezelfde kleuren als bij de familie waar de opname is gemaakt. Hopelijk leest de eigenaresse van de lap af en toe mee. Ik heb haar niet meer gesproken, wil haar niet lastig vallen, is ook niet belangrijk. Maar ik vind het wel heel erg leuk dat er zoveel tevoorschijn komen. Op dit moment staat de teller op 5 (?) en daarbij komen dan nog de 2 andere die de oude dame heeft geborduurd.
  Heb de heer W. nog wel gevraagd of hij wil kijken of er nog overgebleven patronen in het archief liggen naar aanleiding van de expositie in de begin jaren 70. Hopelijk krijg ik daar nog antwoord op.
  En mocht iemand belangstelling hebben naar Enkhuizen te gaan (er is nog meer op borduurgebied te bekijken) dan ga ik graag mee.

 5. Reuze benieuwd ben ik naar: waar komt de lap vandaan.. wie is TM.
  Als deze lap cadeau is gedaan aan museum zou je verwachten dat er iets meer bekend is dan we tot nu toe weten….

 6. @Cathrina, in het verleden namen musea de spullen aan zonder verdere gegevens te noteren. De kans is groot dat het Zuiderzeemuseum weinig kan vertellen.

 7. Deze merklap bewijst opnieuw dat er een kleurentabel bij geweest moet zijn.
  Ook al is die tot op heden nog niet gevonden. Aan het kleurverloop, dat op alle lappen vrijwel identiek is, is dat goed te zien.
  Enkhuizen….een eindje uit de buurt, maar er stopt een trein dus….. ;-))

 8. GEWELDIG !! Ik hoop ook nog eens wat meer van mijn lap van de familie te weten te komen.

 9. Een heel mooi begin voor de Maandagmorgen om weer de merklap te zien , deze gemaakt met veel herinneringen erin verwerkt .
  Als we geduld hebben zal er best nog meer opduiken .
  Het Zuiderzee museum zal het zeker nog druk krijgen de komende zomer .
  Speciale expositie en alle merklappen tonen die er al gevonden zijn ?

 10. Wat een kop koffie allemaal teweeg kan brengen. Vind toch uniek dat er steeds nieuwe informaties boven water komt. Dat wordt straks stormloop naar Enkhuizen.

 11. @Berthi, ik hoop ook dat er nog meer lappen boven water komen. Misschien nog wat ruchtbaarheid geven aan de zoektocht naar deze merklap aan andere bronnen dan nu al geraadpleegd? En dan later, als het patroon beschikbaar is en nageborduurd is, een nieuwe generatie replica’s met nieuwe verhalen en misschien wel kleuren van deze tijd alhoewel ik de kleuren van deze merklap ook bijzonder kan waarderen. En ja, uiteindelijk een leuk merklapboek, misschien wil DE wel een stukje sponsoren. Ik denk en hoop eerlijk gezegd, dat we met deze zoektocht nog een hele tijd zoet mogen zijn.

 12. de merklap is een heel verhaal geworden. Super leuk,
  Ik heb ook een patroon van een oude merklap aangepast aan denamen van mijn kleine familie gropej.e Achter op de lijst zit een lijstje geplakt met de geboorte data en ev, overlijdens , Basje

 13. @Maaike W, ik begin steeds nieuwsgieriger te worden: hoeveel lappen zijn er gemaakt in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw en misschien nog wel later? Komen de officiële kleurnummers nog naar boven? Zijn er gegevens bekend over TM, de borduurster?
  Als het patroon wordt vrijgegeven, hoeveel borduursters gaan deze lap borduren met hun eigen geschiedenis erin verweven? Uiteindelijk zou het fantastisch zijn om de lappen uit de vorige eeuw naast de nieuwe serie uit de 21e eeuw te zien.
  Tja, een publicatie…?
  Het is duidelijk, voorlopig zijn we niet klaar met de Friese merklap 1786!
  Misschien een idee om de berichtjes van deze merklap te plaatsen in het magazine van merkwaardig! Wie weet, brengt dit nieuwe informatie!

 14. Wat we ook nog niet weten is of er een speciale gelegenheid was waardoor er een patroon is uitgebracht van deze merklap door het Zuiderzeemuseum. Was er een merklappententoonstelling wellicht? Waarom is juist deze merklap uitgekozen om als patroon uitgebracht te worden, was er speciale belangstelling voor Friese merklappen, tenslotte staat het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en verwacht je daarom misschien eerder een merklap uit die omgeving afkomstig. Of was deze merklap van TM toen het pronkstuk van het Zuiderzeemuseum. Staat er misschien wat over te lezen op het patroon. Nog veel meer wat interessant kan zijn om te weten over deze merklap mits het te achterhalen valt!

 15. Berthi, ik heb de redactie van het tijdschrift van Merkwaardig al getipt over deze zoektocht. Dus wellicht komt er een artikel van. Heeft Renette al contact met je gezocht?
  Ik zou er op de website ook een pagina aan kunnen wijden. Wie weet komt er dan nog meer los.

 16. Leuk dat er weer één boven water is. Er zullen er vast nog wel meer volgen. Ik ben benieuwd of er dan ook één in andere kleuren voorbij komt, al vind ik deze kleurencombinatie prachtig.
  Leuk dat het verhaal van de merklap ook bij Needleprint aan de orde kwam.
  Groetjes

 17. Wat leuk de geschiedenis van die merklappen te kunnen volgen. Idd: wat een kop koffie te weeg kan brengen!
  Hulde aan alle speurders (speursters!).
  Janny

 18. Niet alleen het leuke spannende verhaal over de Merklap, een bezoek aan de web-log van Tineke K. is zeker de moeite waard.

 19. Berthi,
  jouw enveloppe staat daar nog in welke maand de expositie was in 1972….??
  bij voorbaat dank

 20. Grappig die belangstelling voor juist deze lap. Ik heb steeds maar het idee dat ook ik dat patroon in de verzameling moet hebben, maar had nog geen tijd om er naar te zoeken. Geborduurd heb ik hem zeker niet.

 21. @marcella, houd je ons niet te lang in spanning? Mocht jij het patroon hebben dan heb jij ook vast de kleurnummers want die missen we nog steeds.

 22. Marcella,Please,wil je niet even naar de 1786 gaan zoeken,in verband met de kleurnummers?Wie weet wat je vind!!!!!
  Groeten,Dout.

 23. zou die Tieneke K
  haar moeder, welke de lap heeft geborduurd
  de te zoeken TM kunnen zijn
  kinderen werden vaak vernoemd, vandaar de link naar T en Tineke
  k ban alweer benieuwd welke achternaam die moeder had, beginnend met een M misschien..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *