Laatste nieuws omtrent de Friese merklap 1786


Vanmorgen sprak ik telefonisch de persoon die onder andere over de collectie gaat van het Zuiderzeemuseum. Het is duidelijk dat de tekst klopt die ik citeer in dit berichtje en dat de originele merklap zich bevindt in het depot van het Zuiderzeemuseum. Op dit moment is er alleen een zwart-wit foto beschikbaar, maar zodra de fotograaf weer aanwezig is in het museum zal de Friese merklap 1786 meegenomen worden zodat er een mooie kleurenfoto komt.

Dan het patroon van de Friese merklap 1786. Het is niet bekend of er een patroon bewaard is gebleven in het museum. Dit gaat men uitzoeken. Maar, gelukkig heeft Martine Gerarda het patroon zorgvuldig bewaard. Of ik het patroon van de Friese merklap 1786 online mag plaatsen op mijn blog, hoop ik binnenkort te weten. Hierover moet overlegd worden in het Zuiderzeemuseum.

Het eerste berichtje over de Friese merklap 1786 kun je hier lezen. Gieneke Arnolli, conservator mode en textiel Fries Museum, schreef het berichtje Van de merklap van Feite Steffens naar Doutzen Kroes.

13 gedachten over “Laatste nieuws omtrent de Friese merklap 1786

 1. Fijn dat het Zuiderzeemuseum op zoek gaat naar het patroon en dat er een foto van het origineel komt! Ik hoop dat Gieneke Arnollie nog wat meer over de merklap zal vertellen in het Friese merklappen blog, ik ben wel benieuwd naar de herkomst, gebruikte kleuren, opbouw van de lap en natuurlijk naar TM zelf als borduurster.

 2. Een zwart-wit foto zal hem op het verkeerde been hebben gezet verleden week.
  Ben blij met ons doorzettingsvermogen..!!!!
  Begrijp uit de reacties van Martine dat er mogelijk geen kleurnummers zijn vermeld. Misschien betekent dat dat je zelf de kleuren kon kiezen, dat zou dan verklaren waarom de 2 foto’s verschillend zijn.
  Nu maar geduldig afwachten wat er nog uit voort komt. Dat het Zuiderzeemuseum weer flink onder de aandacht is geweest, is ook leuk. Ik ga ze met een bezoekje vereren.
  Berthi nogmaals hartelijk dank voor het schrijven van je logjes. Dat heeft er toch voor gezorgd dat er weer aandacht is merklappen in het algemeen en mogelijk wordt de 1786 nu weer opgehangen, zodat wij hem kunnen gaan bewonderen.

 3. Inmiddels is het al een lang verhaal geworden , dat we toch met spanning blijven volgen .
  En het zal velen aan de merklap zetten waar zoveel over gesproken is . Tenminste als het patroon weer beschikbaar komt . Dat zal toch wel . . . !!!!
  Een merklap met verhaal is extra bijzonder .
  Daar kan misschien nog eens een speciale expositie op volgen . Ben zeer benieuwd of het meer bezoekers zal brengen , de komende tijd , richting het ZUIDERZEE MUSEUM .

 4. Gerrie, ik ben het met je eens, een verhaal maakt een merklap nog specialer. Wat zou het leuk zijn als mensen de merklap thuis gaan herkennen en zo wat meer over de lap te weten komen. Zo komt er ook weer wat meer waardering voor de merklap in het algemeen. Ik denk dat het al heel leuk is als er nu nog meer foto’s komen van de reproductie merklap en waar deze hangt en bij wie. En als het patroon beschikbaar komt, dan zullen er ongetwijfeld borduursters het ter hand nemen. Dit zal TM nooit hebben kunnen denken toen zij aan haar lap werkte, laat staan DE wat dit teweeg heeft gebracht.

 5. Mooi verhaal wordt het en het blijft toch nog spannend met dat mogelijk gratis patroon.

 6. Deze zoektocht heeft heel wat mensen aan het zoeken gezet. Vanmiddag bracht Jannie een patroon mee gekocht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen (niet “de” merklap).
  Veel Zoutkampers brengen een bezoek aan dit Museum.
  Oude Zoutkamper huisjes zijn hier weer opnieuw opgebouwd.
  Riekie was met tante Siets daar op bezoek geweest en tante wist nog precies te vertellen wie er vroeger in de huisjes had gewoond

 7. @Elma, leuk als iemand verhalen kan vertellen uit het verleden als je op bezoek bent in een museum.

 8. Berthi,
  inmiddels ook niet stil gezeten, heb ik de heer W. van het Museum gevraagd of de lap mogelijk dit seizoen wordt tentoongesteld..
  Helaas, dat niet…. Maar mocht er belangstelling bestaan en er komt een groep dan zal hij kijken wat daaraan te doen is. M.a.w zij hebben graag extra bezoekers… (*_*)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *