Treinen met De Kraai

Het was goed te doen vandaag, althans in de richting van Brabant. Stopplaats Eindhoven diende voor de meeste reizigers als overstapplaats om een trein te nemen die richting Utrecht en Amsterdam zou rijden. ‘Mijn’ trein was even leeg. Niet lang, in no time stroomden de coupés vol met nieuwe passagiers. In Tilburg stapte ik uit en zette mijn koers verder naar het Audax Textielmuseum. Veel tijd voor het museum was er niet, in mijn agenda stond voor de namiddag nog een bezoekje gepland. Ik bleef steken bij de museumshop. Wilde ik mijn cadeaubon verzilveren voor een mooi artikel dan moest ik haast maken. De houdbaarheidsdatum was bijna verstreken. Ik koos voor een braceknit van Sophie Aimée de Vocht.


Openbaar vervoer is een ideale manier van reizen als je op je gemak het krantje of een boek wilt lezen. Ik las het Boekenweekgeschenk De Kraai van Kader Abdolah, waarmee ik vandaag gratis reisde en was benieuwd of Hanneke Groenteman en Koen Eykhout, die ik in deze log citeer, bij het rechte eind hebben. Nee dus! Het is een boekje dat je gemakkelijk leest en mij de indruk geeft dat het voor een groot gedeelte over Kader Abdolah zelf gaat. Tijdens de lezing van afgelopen vrijdagavond in het Glaspaleis in Heerlen vertelde Kader Abdolah over het Boekenweekgeschenk waardoor het verhaal voor mij minder verrassingen in petto had. Om in het kort samen te vatten schrijft Kader Abdolah over een man uit Iran die moet vluchten en via Turkije in Nederland terecht komt en vluchten blijkt niet zo’n gemakkelijke zaak te zijn.

Was jij vandaag ook op stap met De Kraai?

32 gedachten over “Treinen met De Kraai

 1. Ik was vandaag niet op stap , maar heb de veranda leeg gemaakt en heerlijk in de zon Jacoba van beieren zitten lezen. Ik verslind het en ben al halverwege.

 2. Ja, mijn Kraai was ook op reis.
  Helaas niet gesigneerd door de schrijver zelf.
  Deze keer geen verre reis, ik bleef in het noorden.
  Vanmorgen ben ik in Winsum in de trein gestapt richting Groningen. Op het station mijn ov-chipkaart opgeladen. Bij de Bruna een mooie kaart gekocht voor Octavio (Peru) die hier in Nederland zijn verjaardag viert. Voor mij zelf een Verena breien en bij de AH to go wat lekkere broodjes gekocht voor onderweg.
  Op een bank zat ik lekker in het zonnetje te wachten op de trein die mij naar het noorderlijkste station van Nederland zou brengen nl. Roodeschool.
  Genietend van de mooie reis door het Groninger land kwam ik na bijna een uur in Roodeschool aan. Daar wat rondgelopen en met dezelfde trein weer terug naar Winsum.
  De kraai was op reis geweest, helaas staat er dit jaar geen stempel in. Er was op dit stille traject geen controle.
  De plaats Roodeschool roept altijd herinneringen op. 45 jaar geleden had Ton gereageerd op een advertentie onder nr. voor overname van een Transportbedrijf. De familie verteld er is een brief gekomen en raad eens uit welke plaats. Mijn vader riep als grapje uit Roodeschool, verder weg kon haast niet.
  Roodeschool was het niet maar wel een klein plaatsje in Noord Groningen.
  Waar wij nu nog steeds met veel plezier wonen.

 3. @Christien Sleeboom, leuk om te lezen dat het boek Jacoba van Beieren zo bevalt. Ik ga het nog lezen. Vanmiddag zat in de trein tegenover mij een man die eveneens het boek van Jacoba, Dochter van Holland aan het lezen was.
  @Elma, prachtig uitstapje!!! Grappig om te lezen dat jij ook voor een stempel in het boekenweekgeschenk gaat. Daar ga ik namelijk al jaren voor.
  Vandaag werd ik op de heenweg gecontroleerd, dus één stempel in het boekje! Het geeft toch iets extra’s aan het boekenweekgeschenk.

 4. nee, ik was niet op reis met de kraai, maar was op de terugreis van Rome samen met een vriendin, maar hoop de kraai nog te gaan lezen, thuis of onderweg

 5. Wij hebben vanuit Beverwijk de trein genomen naar Arnhem om het http://www.mmkarnhem.nl/index/1/?lang=nl
  te bezoeken. Het was een heerlijke middag en zijn via Nijmegen en Den Bosch weer teruggereisd. In Amsterdam nog lekker gegeten en toen weer op huis aan.
  Helaas niet gecontroleerd…………..

 6. Aan alle reizenden heb ik gedacht en ja nu dus de verslagen .
  Nou ik had ook best een aardig reisje tussen mijn lange tafel vol met boeken en m,n luie stoel vele keertjes op en neer met stapeltjes onder m,n arm .
  Wat een genieten van veel dat ik terug zag en de vele keren oh ja dat had ik ook nog .
  Heel veel leuke kleine boekjes met heeeel veel prachtig patronen .
  Wat leuk eigenlijk dat je je er steeds weer kunt op verheugen om alles door te bladeren .
  Ik kom dus niks te kort en ik heb na lange tijd weer eens een poosje in de zon gezeten op mijn balcon .
  Ik hoop dat het mij lukt om deze week eens rustig bij de Bruna rond te kijken en natuurlijk wel met iets thuis komen .
  De winkel is niet zo groot maar volgestouwd met boeken en wat we allemaal voor ons schrijfwerk en internet nodig hebben .
  Bovendien wordt je er heel vriendelijk geholpen .
  Nu nog wachten op de reisverhalen die volgen , want nieuwsgierig blijven we .

 7. Zou ik het mooie halssieraad vergeten .
  Dat je dat nog even tussen door hebt kunnen uitzoeken . Mooi van kleur een goede keus !

 8. mijn reis was van de keuken, naar werkkamer en eethoek en diverse andere loop jes. Het balkon was het verst,. maar de violen lachten mij toe, dus niks mis, Basje

 9. Tijdens onze wandeling zondag zeiden we nog tegen elkaar: je zou bijna medelijden hebben met de mensen die nu in de trein zitten met zulk mooi weer. Bijna….. 🙂
  Berthi, heerlijk toch dat we zelf een oordeel kunnen vormen zonder afhankelijk te zijn van mensen als Groenteman en recensenten.

 10. Helaas…..ik had graag een soortgelijk reisje gemaakt als Elma, maar dan vanuit oost-Groningen…..maar de dag was goed besteed aan bezoek aan oude vrienden, waarmee op 1 januari van dit jaar de datum-afspraak al was gemaakt……
  De Kraai ligt half gelezen (tussen de bedrijven door) maar zeker de moeite waard om door te lezen.
  Prachtige ketting trouwens!

 11. Een prachtige ketting heb je om.
  De Kraai heb ik nog op het stapeltje nog te lezen boeken liggen.
  Heb heerlijk in het zonnetje gezeten.

 12. Door een technische storing gestrand op het station.
  En omdat de conducteurs steeds doorliepen, gewoon gevráágd om een stempel in mijn boekje. En dat werd graag gegeven.
  Overigens een heel leuk boekje. Mooi verteld. Ik ga meer lezen van hem, het maakt nieuwsgierig naar zijn andere verhalen.

 13. En jij zag Kader Abdolah in het Glaspaleis!!!
  Wat een toeval!
  Je ketting is leuk. Eenvoudig en juist daardoor zo mooi.

 14. En waarom vindt Ine het een toeval?
  Zij en Mien B. waren gisteren naar Heerlen afgereisd om samen met mij de expositie van Niki de Saint Phalle in het Glaspaleis te bekijken.
  Prachtige braceknit, Berthi. Eenvoudig en toch opvallend mooi.

 15. Het heeft niks met de Kraai en het gratis reizen te maken. Maar wat heeft die man toch een schitterende bos haar. Menig Nederlandse man kan daar jaloers op zijn.
  Anneke SK

 16. De ketting is heel mooi…dan is de reis niet voor niets geweest..
  En nee ik was niet op reis.. wel een fikse wandeling van 1,5 uur naar een terras en daar zaten meerdere mensen lekker in het zonnetje de Kraai te lezen…
  Wat ik al zei 3 boeken maar geen geschenk… die krijg ik wel te leen van zus………..

 17. @Elly, heerlijk, een paar dagen Rome. Wat zul jij genoten hebben.
  @Simone de Haan, ook zo’n fijn dagje uit!
  @Gerrie, jij hebt een nieuwe ontdekkingsreis gemaakt met je boeken. Puur genieten om na zo’n lange tijd al je mooie boeken weer om je heen te hebben.
  Nu op naar de Bruna om je collectie boeken aan te vullen met een mooie nieuwe titel.
  Het uitzoeken is al een genot.
  @Basje, dat was een fijne zondag! In het leven draait het om de kleine dingen, die zij n het meest waardevolst!
  @Mieke S, ik denk dat er veel mensen genoten hebben van het heerlijk zonnetje gisteren, enne… vandaag boffen we weer… zon, zon en nog eens zon!
  @Francisca R., dat reisje houd je dan nog mooi te goed!
  @Elza, de eerste zon doet de mens goed! We hebben er lang op moeten wachten.
  @Ine, wat jammer dat de geplande reis werd onderbroken. Maar ja, aan een technishce storing doe je niets.
  Jaja, ik zag kader Abdolah in het Glaspaleis!:-)
  @Saskia, ik was in Heerlen voor de tentoonstelling van Niki de Saint Phalle en nam de lezing van kader Abdolah ’s avonds mee!:-)
  Logje volgt nog…
  @Anneke SK, cultuurverschil?
  @Cathrina, hoe kan dat? Drie boeken kopen en geen boekenweekgeschenk?

 18. Wij waren dus in Bergen afgelopen zondag. Met De Kraai op zak. Wilde er in de trein aan beginnen maar het was zo afgeladen druk dat er weinig van kwam. Heb ik nog te goed, dus. Ik heb overigens ook Jacoba gekocht evenals De Koning. En ook daar moet ik nog in beginnen.
  Mooi, die ketting!
  Groetjes,
  Janny

 19. Ine en ik “KRAAIDEN” naar Heerlen om er met Saskia de bijzondere tentoonstelling van Niki de Saint Phalle te bekijken .

 20. @Janny, leuk dat jij ook Jacoba hebt gekocht! De koning heb ik niet gekocht, ik had al diverse boeken gekocht!:-)

 21. @Mien B, gezellig met z’n drietjes naar het diepe zuiden van Nederland! Voor Saskia was het bijna om de hoek!:-) Ze kon er zelfs wandelend heen!?:-)

 22. Nou, Berthi, dat is toch een flinke wandeling. Maar inderdaad in de buurt. Gemotoriseerd 10 (auto) à 15 (bus) minuten.

 23. jij hebt er weer heel wat kilometertjes opzitten. ik moet de hele week treinen dus hou ik wel van een treinloos weekend …

 24. Mieke S: Tja dat is een beetje jammer. ☺☺☺
  Anneke SK

 25. @Anneke SK en Mieke S, is de snor inmiddels niet zijn handelsmerk geworden?
  Grijze snor en geverfde haren… je moet er van houden!:-)

 26. Nee, ik ging niet op reis met “De Kraai”. maar het commmentaar van Hanneke Groentenman deed mij het ergste vrezen… maar het is een goed leesbaar boekje. Ik was getroffen door het verhaal van de vluchteling. Normaal sta je daar niet zo bij stil. Goed om weer even met de neus op de feiten te worden gedrukt…

 27. Geverfde haren?!!
  Nog eens goed kijken naar de foto…..
  Nou dat is dan toch wel een hele goeie kapper…want ik zie duidelijk grijze strepen tussen het zwart. En grijswitte plukjes bij de oren. Ziet er toch heel natuurlijk uit.
  Die snor….die mag wel wat kleiner ja 🙂

 28. Volgens mij is dat haar puur natuur. Snor en hoofdhaar hebben vaker verschillende kleuren! Rode baard bij blond haar bv.
  Silvia Witteman schreef overigens eens: mannen horen geen kapsel te hebben maar gewoon haar!
  Zo’n uitspraak gaat in ‘mijn boekje’.

 29. @mieke s, zou dat echt puur natuur zijn? Trouwens, nooit geweten dat snor- en hoofdhaar verschillend van kleur kan zijn. Ik ken dan ook niet zoveel mannen met een snor!:-)

 30. Mijn wederhelft heeft een snor. En ja die was eerder grijs dan het hoofdhaar. Dat laatste is nu vrijwel verdwenen, de snor is gebleven. En dat allemaal omdat ik vond dat de haardos van mijnheer Abdollah zo mooi door jou op de foto was gezet, Berthi.
  Overigens je ketting is heel leuk.
  Anneke SK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *