Liefdessloten


Parijs is de stad van de liefde en dat wordt extra benadrukt door de liefdessloten die aan het ijzerwerk hangen van de voetgangersbrug Passerelle Léopold-Sédar-Senghor. De hangsloten worden door verliefde stelletjes aan het hekwerk vastgemaakt en het sleuteltje wordt in de rivier de Seine gegooid. De liefde is voor eeuwig verzegeld.

Je zou verwachten dat het idee van de liefdessloten in de romantische stad Parijs is ontstaan. Niets is minder waar, in Europa zijn de liefdessloten naar alle waarschijnlijkheid in de jaren tachtig van de vorige eeuw als eerste opgedoken in Hongarije, in de stad Pécs. Dit fenomeen heeft zich verspreidt over heel de wereld zoals je hier kunt zien.


Op de achtergrond zie je Musée d’Orsay waar Eline en Luuk tijdens de voorjaarsvakantie een bezoek aan brachten en op weg naar dit museum via de voetgangersbrug Passerelle Léopold-Sédar-Senghor de liefdessloten ontdekten.


Vorig jaar zijn in Parijs een heleboel liefdessloten aan de Pont des Arts plots verdwenen. Het stadsbestuur van Parijs zou de hangsloten hebben laten verwijderen.

In 2009 heeft de gemeente van Sevilla in Spanje de liefdessloten laten verwijderen op de brug Isabel II. De gemeente was van mening dat de brug schade opliep door de hangsloten.

13 gedachten over “Liefdessloten

 1. In de late avonduurtjes raken wij allemaal erg nieuwsgierig , wat zou er te melden zijn bij Berthi .
  Hoewel meestal iets in textiel met naald en draad maar het alledaagse leven komt ook heel vaak langs .
  En is immers van groot belang .
  Voor deze avond werkelijk weer een grote verrassing , liefdessloten . Wat een symbolen komen er weer om de hoek kijken .
  Verliefden zoeken graag naar mooie symbolen . Alleen zo jammer dat er tegenwoordig veel sloten niet voor eeuwig gesloten kunnen blijven .

 2. Ja, het fenomeen komt uit Pécs…en…daar houden de verliefden hun sleuteltje! Zoals iedereen weet zijn er bij een hangslot twee sleuteltjes. Voorheen was het zo dat als de liefde van de ene voor de andere bekoeld was zij of hij het hangslotje weg kon halen als teken dat de liefde was bekoeld. Dat kan niet meer…de hekken zitten zó vol dat niemand meer bij z’n eigen slotje kan en bovendien slotjes aan slotjes zitten. Mooi gezicht is het wèl! Zal morgen even zoeken naar een foto van een hongaars hek….als je die ziet hebben de franse verliefden nog een boel in te halen 🙂 Zoals deze franse zagen de hekken in Pécs er inderdaad in 1984 uit toen wij er voor het eerst kwamen.

 3. Wat is dat toch met de mens: de wens om bij, aan of op openbaar eigendom z’n privé besognes kenbaar te maken. Of het nu een hart in een boom is, gekraste namen op banken of hier deze slotjes. Het voordeel van deze slotjes is, dat ze weggehaald kunnen worden. De boom blijft beschadigd… Totdat pakweg 50 jaar na het ‘delict’ er een ‘historische waarde’ aan toegekend wordt.
  Vaak begrijp ik de mensen niet!

 4. Elke dag lees en zie je nog iets wat je niet weet.
  Een gratis kunstwerk aan je hek.
  Dan is een breiwerkje aan het hek nog heel onschuldig.
  Zo ga ik op reis met breiwerk (rood mutsje) en zwarte kraai, waar de reis mij naar toe voert is nog een verrassing.

 5. Hadden Eline en Luuk ook een slot meegenomen om op te hangen, of was dit voor hun ook een verrassing?

 6. De enigen die hier baat bij hebben, zijn de slotenfabrikant en het ijzerwaren-verkoopadres.
  Bijelkaar vertegenwoordigen die slotjes een behoorlijk gewicht. Daar moet de brug en het hek wel extra draagkracht voor hebben. Ik kan me de acties van de stadsbesturen dan ook goed voorstellen.
  Maar romantisch is het wel.

 7. wat een serieuze reacties….ik weet één ding: in Pécs ontlokken de bewuste twee hekken, (elk plm 2 meter breed en helemaal vol dus)bij iedereen een glimlach!En het stadsbestuur van Pécs gebruikt het mèt de toeristenorganisaties als “uithangbord” (dus met foto’s in folders enzo)Ik ben nog aan het zoeken naar een foto…

 8. @Frouke, ontzettend leuk om bij dit berichtje een foto uit Pécs te plaatsen. Het is tenslotte de plaats in Europa waar het allemaal is begonnen.
  @Elma, het was voor Eline en Luuk een complete verrassing. Ze kenden het verhaal van de liefdessloten niet.

 9. We doen ons best…erg druk en Eddy moet hem opdiepen uit een waanzinnig groot archief. Hoop dat het lukt, en anders ga ik hoogstpersoonlijk over een week of 2 een nieuwe foto maken daar.

 10. ha! ik dacht ik wist niet dat dit een traditie was in parijs maar heb dit toch ooit gezien. in pecs dus waar wij lang geleden hongaarse vrienden bezochten …

 11. @Frouke, besteedt er niet teveel tijd aan. Je hebt het hartstikke druk. Het is ontzettend leuk als de foto tevoorschijn komt, maar denk ook aan je kostbare tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *