Boekenweek 2011


Dinsdagavond werd de Boekenweek ingeluid door het traditionele Boekenbal. Eregast Kader Abdolah liep trots rond voor zover ik dat kan beoordelen vanaf die enkele scène die ik zag op de televisie. Diverse verslaggevers waren te vinden op het Boekenbal om een enkele schrijver te vangen voor de microfoon om zo een enkel woordje van ze los te krijgen. Zo vroeg een verslaggever zich af of er slechte boeken zijn en van wie dan. Hanneke Groenteman gaf hier het volgende antwoord op: ‘Ik geloof het Boekenweekgeschenk van Kader Abdolah. Ik ben er in begonnen en kom er niet doorheen!’ Zij is niet de enige die het Boekenweekgeschenk van dit jaar niet op waarde kan schatten. Koen Eykhout vindt het ‘best bagger’, schrijft hij in Dagblad De Limburger. Hij legt uit wat het probleem is bij De Kraai van Kader Abdolah. ‘De kraai – hij gebruikte het dier al eerder – is van een onuitstaanbaar ronkende, humorloze ijdeltuiterij. In de eerste paragraaf tel ik dertig (!) keer “ik” of “mij”. Op één pagina! Dat zet de toon. Zo’n bigger than life ego staat het verhaal in de weg, dat bovendien barst van de clichés.’ Koen Eykhout is veel positiever over de twee andere speciale uitgaven tijdens de Boekenweek. De Bijenkorf geeft voor een paar euro een schitterende, authentieke Dimitri Verhulst weg en de uitgave van Good Luck mag er ook zeker zijn.

De Kraai heb ik nog niet gelezen en Dimitri Verhulst heb ik niet in huis zodat ik daar geen zinnig woord over kan zeggen, maar wel over het boekenweekessay Good Luck. Het hardcover boekje is schitterend vormgegeven met hier en daar los ingeplakte foto’s. Reclameman Erik Kessels en verzamelaar van fotoalbums kreeg van CPNB de mooie opdracht om het boekenweekessay van 2011 samen te stellen. Hij deed dit samen met Christine Otten. Ze kwamen snel overeen om de fotoserie, uit de collectie van Erik Kessels, van een echtpaar uit België te nemen. Christine Otten heeft het fictieve verhaal over deze mensen geschreven. Het is een prachtig foto- en leesboek ineen geworden. Een aanrader!
Good Luck is te koop voor € 6. De luxe uitvoering, verpakt in een roze doos met een eau de parfum, ligt in de boekwinkel voor € 24,95.


Door de Textielpost van MarianneS werd ik erg enthousiast over het boek Vaslav van Arthur Japin. Jacoba van Beieren is een dame die we tegenkomen op 17e en 18e eeuwse merklappen waardoor ik erg nieuwsgierig ben naar Jacoba, Dochter van Holland van Simone van der Vlugt.

Wil jij een boek kopen tijdens de Boekenweek en kan je geen keuze maken, kijk dan op de site Why I love This Book of lees de tips bij dit berichtje.

29 gedachten over “Boekenweek 2011

 1. Ik ga op zoek naar biografieën. Dat genre heb ik “ontdekt” en het bevalt me goed. Pas geleden heb ik een biografie van (of is het ‘over’) Joop De Uyl en Jo Cals gelezen. Heel interessant.
  Eerlijk gezegd ga ik dit jaar niet voor het boekenweekgeschenk. Ik heb vaker geprobeerd om stukken van Abdolah in de Volkskrant te lezen en net als Hanneke Groenteman kom ik er niet doorheen.

 2. @mieke s, tja, en sinds kort is er een scheiding opgetreden tussen Kader Abdolah en de Volkskrant!
  Biografieën zijn absoluut interessant en gelukkig verschijnen er steeds meer.

 3. Leuk dat je http://www.whyilovethisbook.com noemt!
  Gisteren waren we bij de dag van de literatuur. Daar hebben we 25+ nieuwe filmpjes opgenomen, met lezers en schrivers. Die filmpjes komen a.s. week live, ds hou de site in de gaten.
  Groet, Marc.

 4. Vanmiddag naar de boekhandel voor een boek en het boekenweekgeschenk en dan kan er zondag ook nog gratis gereisd worden.

 5. Gisteren is mijn eigen boekenweek begonnen .
  Er zijn heel wat boeken op tafel terecht gekomen en veel studie materiaal , dat ruim drie jaar in verhuisdozen was opgeslagen . Omdat er in die tijdelijke woning niet voldoende ruimte was en geen kasten . Het was me een gemis , zolang niet eens langs je boeken kunnen gaan .
  Oude boeken nog heel netjes gekaft door mijn vader en altijd in mooi handschrift de titel op de voorzijde geschreven .
  De dozen met boeken komen gedoseerd naar boven , het gaat niet zo vlug van de berging naar zeshoog .
  Dat brengt ook meerdere keren blijdschap om er van te genieten .

 6. Dat heb je wel vaker….dat een boekenweekgeschenk niet om door te komen is. Maar als je al een hele verzameling hebt, wil je de volgende er toch aan toe voegen.
  En ijdeltuiterij kom je meer tegen bij auteurs.
  En zondag op stap is óók leuk!

 7. Maar Kader Abdollah is helemaal geen ijdeltuit. Ik heb hem wel eens persoonlijk ontmoet. Het is een aardige man, die prachtig, bloemrijk kan vertellen in de sfeer van de Arabische vertellers. Misschien komt dat voor sommige, nuchtere Hollanders, wat vreemd over.
  En gratis met de trein as zondag is ook nooit weg.
  Anneke SK

 8. Vanmiddag wat boeken gekocht en het boekenweekgeschenk meegenomen. Bij een kopje koffie ben ik eraan begonnen en ik heb het niet meer weggelegd….de koffie koud laten worden. Wat is dit een geweldig boekenweekgeschenk. Ontroerend, mooi, interesssant.
  IJdeltuiterij? Niks van gemerkt. Niet om door te komen? Wel degelijk en heel gemakkelijk!
  Een Perzisch schrijver, die in het Nederlands schrijft en zijn boek begint met de woorden: “Lezer! Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht, no.37”
  Dat is toch om van te smullen! Verder goed verwerkte citaten van o.a. J.C. Bloem, Guido Gezelle, Gorter en Bredero. Allemaal mooi geïntegreerd in een prachtig verhaal.
  Wat ben ik blij dat ik dit gelezen heb. Bij deze mijn verontschuldiging aan Kader Abdolah voor mijn eerdere opmerking van vandaag. Ik ga toch nog eens proberen om meer van hem te lezen. Een schrijver die dit kan schrijven moet meer lezenswaardigs gepubliceerd hebben.

 9. Mieke S. Het huis van de moskee, in een woord schitterend. Evenals eigenlijk al zijn boeken. Maar in dat eerstgenoemde boek proef en ruik je als het ware de sfeer van het Midden Oosten zoals het was en, helaas, wat ervan geworden is.
  Kader Abdollah is een jaar of twintig geleden hier naar toe gekomen en dan zoveel weten over de Nederlandse literatuur en taal. Het is in Nederland helaas te doen gebruikelijk om het hoofd van iemand die boven het maaiveld uitsteekt, af te kappen.
  Geniet nog maar lekker door van deze schrijver.
  Groetjes,
  Anneke SK

 10. “Vijf ontmoetingen in de hemel” van Mitch Albom, mag je niet missen…
  “The running years” van Claire Rayner, een fantastisch boek. Je begint er aan en legt het niet meer weg.. Uitgegeven in 1981, maar lees het nu voor 2de keer.
  Heb niet eerder van deze schrijfster iets gelezen, maar ga zeker zoeken.

 11. De kraai zit in mijn tas. Sinds onze kleinzoon kan lezen krijgt hij elk jaar van oma een boek wat hij zelf uit mag zoeken.
  Zondag maar eens kijken waar ik met de kraai heega, misschien wel thuis op de bank.

 12. Good Luck heb ik vanmiddag ook gekocht en meteen gelezen. Het verhaal vind ik ontroerend mooi en de foto’s zal ik zeker nog vaker bekijken.

 13. Ik wilde niet zeggen dat Kader Abdollah een ijdeltuit is. Maar ik heb vaker een boek proberen te lezen. En bleef keer op keer steken. En als je dan de recensies las moest het toch zo’n geweldig boek zijn!!!
  Ik zal de Kraai zeker lezen. Al is het maar omdat het zondag zeer zeker weer heel druk zal zijn in de trein. Twee jaar terug moest ik tot Zwolle staan. Een boekje lezen gaat dan nog wel.

 14. Ik begin heel nieuwsgierig te worden waar iedereen zondag naartoe treint! Een logje waard!:-)

 15. Anneke SK, zijn naam staat inmiddels op mijn bibliotheek-lijstje en ik ga zijn romans zeker proberen. Ik hoop dat deze voor mij beter te lezen zijn dan zijn Mizra stukken.
  Berthi, gratis of niet maar ik blijf zondag thuis. Ik moet niet denken aan die drukte!

 16. @mieke s: probeer reis van de lege flessen en spijkerschrift , prachtverhalen van kader abdolah…..

 17. ik vond dat hij in t boekje heeel veel kwijt wilde ,dus ik kan me voorstellen dat het overkomt als van de hak op de tak springen
  maar ik heb een zwak voor deze man omdat hij de schoonheid van de nederlandse schrijvers ziet ,waarvan wij de meesten niet eens meer lezen….dat citeert hij prachtig in dit boekje
  in t begin denk je wel waar wil ie heen, na t krachtige begin a la multatuli…..verder is t ontroerend, schrikbarend weer over de mensenhandel en onzekerheid van vluchtelingen…..

 18. @Hilly, geweldig al deze tips van jou! Dank je!
  De stiefdochters van stoof kocht ik onlangs. Als ik trein wip ik snel een Bruna binnen want deze winkel zit niet bij ons op het station.
  Karlijn Stoffels – Zuiderzeeballade, totaal onbekend voor mij. Nergens over gelezen of gezien. Zegt me dus helemaal niets, maar kan nog komen…

 19. De Kraai …. echt ik heb het geprobeerd, maar nee, vreselijk!
  Maar goed dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben 🙂

 20. Jacoba dochter van Holland gelezen en het boekje het kleine meisje van de heer Linh …heel mooi geschreven…

 21. Ik snap niet waarom Kader Abdolah het boekenweek geschenk 2011 schrijven mocht.
  Dat ik niet de enige ben die dit snapt getuigt ook wel de feiten, nu op de laatste dag van de boekenweek krijg je het boekje nog steeds er zijn er dus veels te veel in overvloed !
  Er zijn nog zoveel schrijvers in Nl aan wie het niet gevraagd is…
  Jan Cremer, Jules Deelder, Kees van Kooten,
  heeft het te maken met de islamisering van NL ?
  Als er zich geen schrijvers meer aandienen
  waarom dan niet eens kijken naar Europese auteurs uit bv. het het Oostblok ?

 22. @bandi, de meningen zijn enorm verdeeld over het boekenweekgeschenk. Het lijkt wel over twee grote groepen zijn ontstaan: je vindt het boekje mooi of niet! Afgelopen vrijdag zag ik in diverse boekwinkels het boekenweekgeschenk nog liggen. Zijn er minder boeken verkocht dit jaar tijdens de boekenweek? Na de boekenweek mag het boekneweekgeschenk dit jaar voor het eerst verkocht worden, voor de prijs van € 7,50, als ik me niet vergis… we zullen zien wat er dan nog te koop zal zijn.

 23. @bandi (met het risico, dat ik een heilig huisje omver schop):Hubert Lampo (1969): geen Nederlander; Hugo Claus (1989): geen Nederlander; Salman Rushdi (2001): geen Nederlander. Dan zie ik er sowieso een paar op de lijst van Boekenweekgeschenken (sinds 1930), die het laatste deel van hun leven in het (verre) buitenland sleten (iig Jan de Hartog, Max Dendermonde, Marten Toonder) Waren zij Nederland een beetje zat of zo? (ik suggereer maar wat, hoewel het nergens op slaat). Wat heeft de islam (het christendom, jodendom, geen geloof of wat dan ook) met het schrijven van het boekenweekgeschenk te maken? Misschien moeten schrijvers (of welke beroepsgroep dan ook) afgerekend worden op hun werk in plaats van op hun geloof. Je houdt van een schrijver zijn/haar boeken of niet. Misschien dat een groot aantal lezers niet van het werk van dhr. Abdolah gecharmeerd is, dat er nog zoveel boekjes over zijn? Het is nooit wat het lijkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *