GEVONDEN: Friese merklap 1786


Vandaag was er weinig tijd voor de computer, maar na het avondeten begon ik met het lezen van de reacties bij de laatste berichtjes. Als eerste startte ik bij de Friese merklap 1786 want daar zijn we met z’n allen vol van. Terwijl ik mijn uitgebreide reactie zat te tikken schoot me plotsklaps te binnen dat ik jaren geleden een inventarislijst van de merklappen van het Zuiderzeemuseum toegestuurd heb gekregen. Dit was uiteraard alleen bestemd voor eigen gebruik. Gelijk dook ik mijn boekenkast in die gevuld is met merklappenboeken, om de dikke envelop tevoorschijn te halen. En jawel hoor, al vrij snel kom ik dé Friese lap tegen die we zoeken.

Ik lees:

Geborduurd met zijde. In de lengte geborduurd. Zes maal het alfabet in verschillende lettertypen, grootte en uitvoering, kruis- en stersteek, alle met 20 letters. Achter de derde regel de cijfers 1 tot en met 8. Achter de laatste W het jaartal 1786. De rest van de doek is ingevuld met motieven en een aantal malen het jaartal 1786. In de linkerhoek onder is ook het jaartal 1784 geborduurd naast de levensboom in ruitvorm. De initialen TM komen tweemaal voor. Overige motieven: naaikussen, gevleugeld hart, een aantal variaties op een gekroond hart, bomen en bloemenbomen, vogels en geometrische motieven. De vervaardigster heeft een dikke zijden draad gebruikt waardoor de motieven niet duidelijk uitkomen. Onderaan de zelfkant, de overige zijden zijn gezoomd. Beginjaar 1784, eindjaar 1786.

De originele Friese merklap 1786 bevindt zich dus in het Zuiderzeemuseum. Ik zal contact met ze opnemen en informeren of een foto beschikbaar is van deze inmiddels legendarische merklap. Ik heb het inventarisnummer zodat de merklap snel te vinden is in het depot.

Op het patroon is het jaartal 1784 vermoedelijk vervangen door het jaartal waarin het patroon uitgegeven is. Zekerheid hierover hebben we pas zodra het patroon boven water komt.

En… vanavond is ook nog het patroon opgedoken. Martine Gerarda kocht medio jaren zeventig van de vorige eeuw het patroon in het Zuiderzeemuseum. Het patroon hing in een waaier waar men ook posters in had uitgestald. De merklap was te vinden op de expositie waarvan Martine Gerarda ongeveer de kleuren heeft overgenomen. Zij was circa 14 jaar oud.

Over het patroon. Martine Gerarda: ‘Het formaat is A2 (420 x 594 mm), gedrukt door “Selecta”. Ik heb hem moeten plastificeren wegens slijtage. Bij het patroon zit een A4’tje met een stempel van het Zuiderzeemuseum. Aanhef: “Kruissteekpatroon merklap 1786, Collectie Rijksmuseum Zuiderzeemuseum, Enkhuizen.” Afgewerkte grootte 34 x 48 cm. Materiaal: naturel kaaslinnen van 12 draden op 1 cm. Borduurgaren: mouliné. Er staat verder een kleurschema op zonder DMC nummers. Er is een opmerking over hoe te borduren en de afwerking. Uitwerking en tekenwerk: Hanny Waardenburg & Jane Metzelaar-van Schaik.’

Op het patroon is het jaartal 1784 niet terug te vinden, dat is weggelaten.

66 gedachten over “GEVONDEN: Friese merklap 1786

 1. Berthi, dat jij nu de oplossing hebt gevonden, vind ik wonderbaarlijk.
  Van harte proficiat!
  Ik ben benieuwd naar het vervolg van het Zuiderzeemuseum.

 2. @Saskia, ik ook!:-)
  Vreemd dat ze in het Zuiderzeemuseum deze merklap niet hebben gevonden. Toen ik eenmaal de envelop met papieren had, was het een fluitje van een cent!:-)

 3. Niet te geloven… de beschrijving klopt helemaal.
  Maar waarom word ik met kluitje in riet gestuurd zou je zeggen..
  2 keer iemand aan telefoon gehad en een mail met foto.
  Vanmiddag dit antwoord:::
  Beste Cathrina,
  Ik heb geen merklap kunnen vinden in onze collectie die op deze lap lijkt. We hebben wij twee lappen uit 1786, maar dat zijn heel andere.
  Met vriendelijke groet,
  Begrijp ik niet meer..
  Maar toch geweldig dat hij gevonden is en het ook echt een oude 1786 blijkt te zijn.
  Berthi hoe kan ik je danken??
  Reuze benieuwd hoe het Zuiderzee Museum hierop regeert..
  Ik wacht geduldig af…mijn zoektocht is voorbij.

 4. Berthi gefeliciteerd! Wat goed dat jij je deze lap herinnerde. Had je ook een plaatje bij de beschrijving?
  Want zonder plaatje is het helemaal een prestatie!!
  Cathrina, dank zij jouw vasthoudendheid zijn we allemaal een heel stuk wijzer geworden.
  Dit blijft voor altijd een bijzondere merklap.

 5. Gij die zoekt , zal vinden.
  @ Berthi had jij Antonius om hulp gevraagd?

 6. @Cathrina, heerlijk toch dat de lap terecht is, maar vreemd dat het Zuiderzeemuseum de lap niet kan vinden. De merklap zal toch niet overgedragen zijn aan een ander museum? Nee, dat kan ik me niet voorstellen.
  Wordt vervolgd!
  Ik ga contact opnemen met het Zuiderzeemuseum!
  @ine, nee, ik heb geen afbeeldingen/foto’s van de merklappen, alleen beschrijvingen met het jaartal en die ben ik gaan lezen!
  Eigenlijk moet het patroon nu op mijn blog komen te staan! Vind je niet? Zou ik daar toestemming voor krijgen?

 7. Wat leuk allemaal! Petje af! Als ie op je blog komt ga ik hem misschien wel maken. Ben al jaren van plan eens zoiets “groots”op te zetten….wie weet?

 8. Na lang zoeken dan nu de oplossing .
  Berthi , dat het zo dichtbij voor je klaar lag het lang verwachte antwoord .
  Er is wat gebladerd in bladen en boeken .
  Dat vond ik eerlijk gezegd helemaal geen strafwerk . En de liefde voor onze vroegere Ariadne bloeide weer helemaal op .
  De merk en stoplappen mochten weer even langs komen uit de fijne voorraad boeken .
  Ik denk goed dat we verstandig zijn om niet zomaar alles op te ruimen .
  Ik hoorde weer een stem van een vriendin , die niet begreep dat er weer een boek gekocht werd , je hebt toch al zoveel patronen . Ik heb ze laten praten en ging gewoon m,n weg .
  Er zijn nog mensen die niet begrijpen dat je je zo gelukkig kunt voelen met een kast vol mooie inhoud . Gisteren warempel een dag vol leesvoer en vandaag zijn we met z.n allen blij met ons steekwerk in patroon .
  En dan blijf je denken dat die persoon achter de telefoon zo zeker weet dat de gezochte merklap niet in het museum is .
  Heeft ze gezocht , met een half oog gekeken . . . ?

 9. Fijn dat DE lap gevonden is; en ook nog een toelichting op het patroon.
  De vraag is dan nog of het patroon voorhanden is en of we die kunnen kopen.
  want maken willen we hem allemaal wel, denk ik zo. ben benieuwd wat het vervolg wordt.
  groetjes Rina

 10. Geweldig dat de lap is gevonden!! Ik heb hier ook alles nagekeken, zoals ik had beloofd, maar niet DIT patroon.

 11. O, wat leuk! Wie zoekt zal vinden. Het verbaast me, dat er in zo’n korte spanne tijds zoveel details over de merklap bekend zijn geworden. Gefeliciteerd met het resultaat!
  Groeten van Lia

 12. leuk zoeken en vinden dav alle betrokenen Dank Ik heb van deze gechiedenis veel plezier gehad Basje

 13. Mooi zeg
  Dat vertelde die vrouw die op mijn advertentie had gereageerd ook al dat zij het had gekocht bij een museum in Enkhuizen.
  Ik heb haar nog gevraagd of ze het patroon nog heeft , maar heb niks meer van haar gehoord
  groetjes Verona

 14. @Gerrie : gezellig he? ik voel me ook altijd zo rijk met “mijn schatten”…heeft u alle dozen nu uitgepakt dan en een plekje gegeven???groetjes hilly

 15. Berthi, weet je nog mijn eerste mail aan jouw op 1 maart en dat je dacht dat het bij het plaatje van de commercial hoorde? Tja en ik maar blijven zeuren bij die familie om een foto… Zou zeuren dan toch altijd tot iets leiden???
  Ga nu afwachten wat het vervolg is/wordt..

 16. Dus het antwoord stond gewoon in je boekenkast. Er zijn de afgelopen weken heel wat handwerkbladen en patronen voorraden doorgespit.
  Leuk dat er nu ook een patroon boven water is.

 17. Hoi, Wat goed berthi, dat we weten welke merklap het is.
  Lang gezocht en toch gevonden.
  Zo zie je maar. En nu nog het patroon! Zo te lezen wil iedereen hem nu maken, ik ook.
  Dus wachten we nu op het patroon.
  Leuk als er over een tijdje in iedere huiskamer deze mooie merklap hangt.
  Kan DE overal reclame gaan maken, ha, ha. Fijne dag verder, groetjes José.

 18. Ha, Sherlock….proficiat met je vondst; wat zul je van het vind-traject genoten hebben! Ben benieuwd naar het vervolg.

 19. Wat een reclame al niet teweeg kan brengen. Wel leuk hoe het zich daarna ontwikkeld heeft en met een positief resultaat aan het eind.

 20. Berthi,
  Wat goed! Zou het patroon nadat er zo naar gezocht is wellicht opnieuw uitgegeven gaan worden?
  Ik neem aan dat de lap deze dagen niet geexposeerd wordt. Misschien een optie voor het Zuiderzeemuseum om dit in de vakantietijd wel te gaan doen? Ik zou de lap best wel “live” willen aanschouwen.
  Ik blijf de ontwikkelingen volgen.
  Fijne dag,
  Mijna

 21. Zo zie je maar weer, opeens gaat een lichtje branden en weet je waar je moet zoeken. Als je het patroon mag publiceren maak er dan een project van dan kunnen we naderhand zien hoe alles geworden is!

 22. Fijn dat het dat het raadsel opgelost is.Met het zoeken in de oude ariadne’s ben ik weer een paar patronen voor m’n pronkrol tegengekomen.Zo zie je maar weer,waar een zoektocht al niet goed voor is.

 23. Het museum heeft wel vreemd gereageerd,en zal dat ook nog menig keer te horen krijgen,hoop ik.Berthi,wat leuk,dat jij de oplossing in eigen kast vond.
  We hopen op een afbeelding van “”de Lap”” en het patroon via het Zuiderzeemuseum.

 24. Door dit zoekplaatje zijn er weer heel wat tijdschriften, boeken en patronen bekeken.
  Maar dan blijkt de oplossing in de boekenkast van Berthi te zitten, prachtig.

 25. Ik heb weer een reactie gehad van diegene die op mijn advertentie had gereageerd.
  Ze had deze geborduurd toen ze nog een tiener was. Ze ging medio april naar haar ouders en zou daar gaan kijken of ze het patroon nog kon vinden. Ik kon daar dan een kopie van krijgen. Ben heel benieuwd.
  groetjes Verona

 26. Dat heeft wat uurtjes gekost!! Maar goed, je er in vastbijten gaf ook een kick en de Friese merklap kreeg weer heel veel belangstelling.Zo zie je maar wat het resultaat kan zijn als je met elkaar samenwerkt! Fantastisch resultaat.
  Zou een aardige geste van het Zuiderzee museum zijn (gezien de flater) om alle zoeksters een gratis patroon aan te bieden

 27. wat een leuk uiteinde van deze zoektocht
  en fijn dat ie al in t museum hangt…
  t was het zoeken meer dan waard dus

 28. Wij zijn allemaal gek op patronen, de meesten zullen wij nooit maken.
  Is het geen uitdaging om zelf het patroon te maken. Naar een idee van de oude merklappen.
  Wij hebben zoveel boeken in huis waar een alfabeth en motieven instaan. Het wordt dan ook echt je eigen lap.
  Op vele plaatsen in het land zijn mensen die je daar best bij willen helpen.

 29. @marian’ne m, een speurtocht heeft bijna altijd iets mysterieus, maar… ik vind het geweldig als er een ontknoping komt want je wilt het gewoon weten, zeker als je het gevoel krijgt dat je dicht bij de oplossing zit.
  @Cathrina, vanochtend heb ik contact gehad met het Zuiderzeemuseum. Ik heb de desbetreffende persoon die over collectiebeheer gaat niet gesproken (een conservator textiel hebben ze niet meer). Maandag kan ik het opnieuw proberen, na 11.00 uur. Doen we!
  Wordt vervolgd!
  @Gerrie, omdat men in eerste instantie dacht dat het hier om een patroon uit een oude Ariadne zou gaan, heb ik de nummers die ik heb doorgebladerd, maar net als de anderen niets gevonden.
  Vreemd dat ik gisteravond ineens aan de envelop van het Zuiderzeemuseum dacht. Tja, en toen was het probleem snel opgelost.
  Ik ben er nog niet hoe men zoekt in het Zuiderzeemuseum…
  @Rina, als beloning hebben we het patroon verdiend, dacht ik zo. Het gaat ook nog eens om een patroon dat zo’n dertig jaar geleden is uitgegeven. Ik ga toestemming vragen voor publicatie. Martine heeft het patroon bewaard.
  @Lia, soms kan het vlug gaan, maar Cathrina is hier al drie maanden mee bezig. Op 1 maart stuurde ze me de eerste mail. Hierna zijn meerdere mails over en weer gegaan.
  @Verona, ja, en toen ging bij mij de bel nog niet rinkelen. Gisteren kwam de envelop pas in mijn gedachten. Hier zal ook mee te maken hebben dat ik de bewuste envelop niet vaak ter hand neem, maar dit vergeet ik dus niet meer.
  Leuk Verona, dat de persoon alsnog heeft gereageerd. Het zou mooi zijn als zij ook het patroon nog heeft. We wachten af…
  @Hilly, bijna van de zotte…
  @Cathrina, ik herinner me die mail. Hilly plaatste bij het vorige berichtje over de merklap deze link:
  http://www.reclameweek.nl/bureau-nieuws/doutzen-kroes-in-douwe-egberts-commercial-(15702).html
  Over de commercial wordt goed nagedacht en daarom was mijn eerste reactie ook direct dat het waarschijnlijk om een Friese merklap zou gaan. Dat past in het straatje van de reclame en toen je mij mailde dat er diverse alfabetten stonden op de merklap was het voor mij nagenoeg zeker dat het een Friese merklap moest zijn.
  Al met en al een zeer goede commercial, zeker voor de borduursters want die vergeten dit nooit meer!:-)
  We zijn er bijna…
  @Willy, ja, echt ongelooflijk, gewoon in de boekenkast! Niet te filmen, om in de stijl van de Douwe Egberts reclame te blijven!(^_^)(^_^)(^_^)
  @José, een speciale expositie van de DE-lap!:-)
  @mieke s, het geeft een goed gevoel nu de oplossing gevonden is!
  @Annelies vdB, het is niet te hopen dat we meer van dit soort reclames krijgen!:-)
  @Mijna, ik ga toestemming vragen om het patroon op mijn blog te publiceren.
  @Jessie, dat is een idee.
  @Truus, mooi dat jij niet voor niets hebt gezocht!
  @Douth Ruygh, dat hoop ik ook.
  @Caroline, en de Friese lap komt de komende nog veel meer in de belangstelling.
  @Ester, de merklap zal niet in het museum hangen op dit moment, waarschijnlijk ligt de lap in het depot.

 30. Deze merklap gaat natuurlijk geborduurd worden!!!! En door deze zoektocht ook gefacineerd geraakt door stoplappen (nieuwe liefde) Met groet,Caro

 31. Ondanks dat we hem nog niet helemaal hebben, heb ik toch DE en het bedrijf die de commercial heeft gemaakt bedankt voor hun medewerking. En uiteraard de familie waar de lap, welke te zien was in de TV-comm., aan de muur hangt.
  Grappig, moest vanmiddag ook mijn schoonzus uitleggen waarom een merklap werd gemaakt.
  Zou toch fijn zijn als er wat meer aandacht aan geschiedenis wordt gegeven, o.a. op scholen bij handwerkles. Maar ja, op welke school krijg je dat nog???

 32. Dames
  Als ik zo de reacties lees, denk ik niet dat iedereen het goed begrepen heeft. Ik ben degene die het patroon in het bezit heeft, Berthi heeft alleen de beschrijving van de merklap in een inventarislijst van het Zuiderzeemuseum. Dit houdt niet in dat Berthi dit patroon dan nu ook heeft of krijgt.
  Martine

 33. Martine,
  ik wacht rustig af wat volgt.
  Afwachten of het Het Zuiderzee Museum nog het patroon heeft en mogelijk nog uitgeeft.
  Misschien liggen de rechten wel bij de 2 dames Hanny Waardenburg & Jane Metzelaar-van Schaik.’
  Het vinden was voor mij het belangrijkste en of het inderdaad een echt oude (1786) zou zijn.
  Het publiceren kan niet zomaar, dat is duidelijk.

 34. @Martine, ik dacht dat ik dit toch duidelijk had beschreven. In mijn log lees je dat jij het patroon hebt. Het gaat erom bij wie de rechten liggen. Ik vermoed bij het Zuiderzeemuseum. De dames Hanny en Jane hebben vermoedelijk in opdracht van het museum het patroon getekend en het Zuiderzeemuseum heeft het patroon uitgebracht en de rechten liggen bij hun, voor zover ik dat nu kan beoordelen.

 35. Nou, als de rechten van de LP’s van de Beatles en de CD’s van Michael Jackson verkocht kunnen worden, wat let DE dan om te proberen de rechten te kopen van het patroon en volgend jaar als kruissteekpatroon op te nemen in hun DE-punten assortiment (met of zonder bijbetaling), hebben de fervente puntenspaarders met een wat behoudender smaak en degenen die er graag het volle bedrag voor over hebben om een mooie letterlap te borduren ook weer eens wat om zich op te verheugen, Kom op, Douwe Egberts en anders een heruitgave door het Zuiderzeemuseum?
  Raar, he, Berthi, als je op het paard zit te zoeken naar ahum het paard. Zo herkenbaar voor mij.

 36. Ongelofelijk wat dit allemaal los maakt. 40 reacties lees ik en eerder al eens in de 70 !!
  Ben nu wel een beetje nieuwsgierig of je bijgehouden hebt wat ooit de hoogste score was ???
  Ik blijf het leuk vinden ,

 37. Geweldig leuk om deze hele soap te volgen en lezen, en Berthi: proficiat met je ingeving! Nu ben ik enkel nog benieuwd naar de reactie van het Zuiderzeemuseum…

 38. @dutch margreet, dat is een idee waar ik nog niet aan had gedacht!
  @Lies Huizer, nee, ik houd niet bij hoeveel reacties bij elk nieuw berichtje worden geplaatst. Ik kan je wel zeggen dat bij Sokken I uit 2006 181 reacties staan!
  @Lupineke, haha, wel een leuke soap toch?:-)

 39. Wat gewéldig leuk!!! Ik las steeds op verschillende blogs over de zoektocht en ik vind het zó leuk dat de oplossing er is en nog wel in je eigen boekenkast Berthi, super!

 40. Berthi ik wist het dat het boven water zou komen. En dat jij dit nou bent is helemaal geweldig. Ik had zo’n goed voorgevoel. Door alle reacties.
  GEFELICITEERD !! SUPER LEUK !! dit te lezen. Liefs José
  Tot 9 april !! Merkwaardig dag !!

 41. Heel fijn dat we nu weten dat er echt een origineel exemplaar is wat waarschijnlijk in het Zuiderzee Museum een plekje heeft. Ik hoop dat deze lap naar voren wordt gehaald waar iedereen die het Zuiderzee Museum bezoekt, hem kan bekijken, het intrigerende speurtocht verhaal erbij kan lezen, op die manier komt het Zuiderzee Museum ook positief naar voren, tenslotte is dit ook voor hun publiciteit. Ik neem aan dat er in het Zuiderzee Museum wel een bakje DE geschonken wordt?
  Ik hoop ook op publicatie mogelijkheid van de lap, misschien dat we over een paar jaar dan nog terug kunnen kijken met meerdere Friese merklap 1786 exemplaren, zowel van toen als nu, dan zal de DE koffie ook nog wel smaken. Heel leuk in elk geval om te merken dat iedereen zo mee wil denken en werken om de speurtocht tot een goed einde te brengen.

 42. Je ziet tegenwoordig vaak dat reclames follow-ups hebben, die doorborduren op de voorgaande commercial. Misschien is het voor het reclamebureau van DE een idee om deze hele speurtocht in een commercial vast te leggen, je krijgt dan een reclame die teruggrijpt naar het oude (merklap), vertrouwde (DE-koffie) en het eigentijdse (internettijdperk). Je ziet een dergelijke reclame bij de Dutch Teablend van Pickwick, achter deze thee zit ook een verhaal dat theedrinkers via Hyves op het idee zijn gekomen voor deze smaak. Ik ga er vanuit dat onder de deelnemers in deze speurtocht wel wat vrijwilligers voor deze commercial te vinden zijn.

 43. Maaike, heb een link naar dit weblog gisteren in dankwoord naar het bedrijf en DE gestuurd, wie weet wat ze ermee doen.
  Moet eigenlijk wel gezegd: in de week van 17 december kwam de vraag naar deze lap op prikbord van borduren.pagina.nl van Ingrid (nickname Uffeltje).
  Zonder de vraag was er nooit zo’n zoektocht geweest. (*_*)

 44. Leuk, leuk, al die nieuwe ideetjes die naar boven komen borrelen. De Friese merklap uit 1786 gaat een eigen leven leiden. De merklap niet meer weg te denken uit ons bestaan!
  @Cathrina, grappig dat je een link hebt gestuurd naar DE. Stiekem ben ik best wel een beetje nieuwsgierig naar hun reactie!

 45. Zijn we echt al klaar met onze speurtocht? Ik ben nl. wel benieuwd naar meisje TM, wie was ze, waar kwam ze vandaan. Iets om te onderzoeken voor Martha Kist en Gieneke Arnolli van het Friese merklappen blog misschien?
  En ja, als DE een commercial met ons niet ziet zitten, zou dit een idee kunnen zijn voor een kort filmpje wat je kunt zien bij een merklappententoonstelling van Merkwaardig bijvoorbeeld, een flink aantal dames is tenslotte lid van Merkwaardig. Bij Letter voor Letter in het Fries Museum hadden ze ook een filmpje met een oudere mevrouw die vertelde over de handwerkles van vroeger.

 46. Berthi, die link heb ik ook gestuurd naar de familie om te volgen hoe de zoektocht verloopt/verlopen is.
  Deze mevrouw houdt van quilten, heeft ook de beurs in Zwolle bezocht. Als je daar naartoe gaat moet je wel van handwerken houden, niet????
  Wie weet leest ze nu wel mee….(*_*)
  Maaike, wie weet komt volgende week wel meer info uit het museum en is er bekend wie TM was…
  Wens jullie allen een fijn weekend..hier schijnt de zon……….

 47. @Maaike W, je hebt allemaal prachtige ideetjes. Iets moet er toch vanuit gevoerd kunnen worden.
  Gieneke Arnolli is inmiddels op de hoogte van de vondst!
  @Cathrina, leuk,leuk!
  Hier geen zon, maar een grauwe lucht met een regendreiging!

 48. Ik bedacht opeens dat ik een paar jaar geleden op een rommelmarkt een pakket van een merklap kocht, geborduurd met 1 draadje over twee draadjes, 7 steekjes per cm. Even opgezocht en wat blijkt? In de breedte geborduurd, 7 x de letters onder elkaar, diverse keren de initialen BI en 1 keer het woord bottieians (bote en jans?), uitgegeven pakket door ariade van een friesche meklap van 1797, op donker ecru met mooie oude kleurtjes (12 verschillende) en er staat onder de kleurenfoto: de originele friesche merklap uit 1797, waarvan dit een kopie is, is te zien in het friesch museum te leeuwarden. Een schip, levensbomen, druivendragers, veel hetzelfde en veel anders dan de DE merklap. Misschien is het patroon van het Zuiderzee museum een afgeleide van deze? en alleen als patroon, maar niet als merklap in het museum aanwezig (of niet meer, gezien de reactie van dat museum)? Wordt het vinden van de uitgever hier nou gemakkelijker of moeilijker door? Ik vind de reeks van 7 alfabetten en vaak initialen aan de ene kant opvallend, aan de andere kant was dat toen een voldoen aan de verwachtingen van een merklap, je moest immers ook daardoor je kunnen tonen?

 49. O ja, die Bottieians is prachtig…
  mooie zachte kleuren. Hij stond in de Ariadne als advertentie te bestellen voor fl. 39,50 in 1976.
  Maar de Dokkummer van 1726-1761 is net zo mooi. Daar is door 2 a 3 generaties aan gewerkt. Die staat met patroon in een oude Ariadne Special nr. 3, 1985.
  Ach als je al die oude lappen ziet maakt de keuze welke je aan wil beginnen er moeilijk.

 50. wow, wat veel reacties! de merklapthriller leeft! en zoals dat in thrillers gaat, zat de detective zelf op het antwoord! en nu is het patroon ook nog opgedoken. een fraai afgerond verhaal!

 51. Berthi, je schrijft in de aanhef boven dat het jaar 1784 vervangen zou kunnen zijn door jaar van uitgifte…
  Ik weet het nog zo net niet… In eerste instantie zei de dame van het PR bureau dat het om een lap gaat van 1784, de eigenaresse zei later dat er 1786 op staat.. Mogelijk dat de maakster GDH 1993 op die plek heeft gezet en dat op het patroon bewust opengelaten is om je eigen jaartal er in te zetten… Op de foto van de blauwachtige lap staat dat links onder.
  Dan vermoed ik toch dat 1784 niet is weggelaten op het origineel…

 52. @Cathrina, ik heb aan Dout (de buurvrouw van Elza) gevraagd of ze wil kijken wat voor jaartal linksonder op haar lap staat geborduurd, en dat is 1786. Op die plek staat op de originele lap 1784.
  Laten we er voorlopig vanuit gaan dat de originele lap nog steeds in het Zuiderzeemuseum is. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ze een enkele merklap overdragen aan een ander museum. Of zou de lap op mysterieuze wijze verdwenen zijn…?

 53. O, dit heb ik natuurlijk meteen gekopieerd voor mijn mapje zoektocht naar…..
  Ik had nog geen idee, want de eigenaar had het over sterren en vlaggen.. Daarna kreeg ik de foto, die samen met een vergroting van die “vlaggen” naar Gieneke is gestuurd.
  Ja toen ging haar een licht op wat betreft vlaggen en gaf mij uitleg over symbolen van nagels (spijkers) hart en het kruis..
  Leuk dat ook zij meer aandacht aan oude merklappen geeft.

 54. Wat een triller…, ik zit er helemaal in (in het verhaal) en bedenk dat ik ook ooit een patroon, niet deze hoor, maar wel een uit die periode en door Ariadne als patroon verkocht. Ik krijg gelijk zin om alles op te zoeken, net als mijn bijna affe friese merklap…wat zijn ze toch mooi! Succes met de verdere speurtocht en ‘geen ruzie maken’ over de patroonrechten hoor!

 55. @Cathrina, weet je nog dat ik ook heel verbaasd reageerde op de term ‘vlaggen’. Dat was totaal onbekend bij mij, maar ik kan me nu deze uitdrukking wel voorstellen als je het motief op de merklap niet herkend.
  @Betty, het woord thriller en soap is al gevallen. Wie weet wat er nog volgt…
  Haha, ik houd niet van ruzie! Maar… als het Zuiderzeemuseum dit patroon heeft uitgegeven dan liggen de rechten bij hun! Nu hopen dat ik toestemming krijg om het patroon te plaatsen, we hebben het tenslotte over een oud patroon!

 56. Misschien liggen er bij dat archiefnummer nog een paar mooie zakjes… Er zal toen toch niet alles verkocht zijn??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *