Boekenweek 2011: Curriculum Vitae – Geschreven portretten


Bovenstaand motief herinnert aan het jagen op vogels met behulp van een valk, die men op de pols droeg. De valk is het symbool van de trots, van de adel. In de riddertijd was de valkenjacht het vermaak van de edelen.

De dame op het paard die een valk op haar pols draagt, staat afgebeeld op een 17e eeuwse merklap van Marken. Er is geborduurd met linnen garen op linnen. Men vermoedt dat het hier gaat om Jacoba van Beieren. Dit motief komt voor op 17e en 18e eeuwse merklappen en via deze weg belanden we in de Boekenweek van 2011.


Het thema van de Boekenweek dit jaar is: Curriculum Vitae – Geschreven portretten. In deze lijn past het boek Een pion voor een dame, Jacoba van Beieren (1401-1436) van Antheun Janse. Jacoba van Beieren, de laatste gravin van Holland en Zeeland, is diverse keren na haar dood in 1436 beschreven door geschiedschrijvers en literatoren. Vijf wetenschappelijke biografieën zijn inmiddels aan haar gewijd. De vorstin die viermaal is getrouwd, diverse oorlogen heeft gevoerd, tweemaal op spectaculaire wijze aan haar belagers is ontsnapt en uiteindelijk jong en tragisch aan haar einde is gekomen, laat zich niet zo gemakkelijk kennen.

Antheun Janse baseerde zich voor zijn portret van Jacoba van Beieren op rekeningen, akten en kronieken en vooral op brieven van Jacoba zelf, die op miraculeuze wijze al die eeuwen blijken te hebben overleefd. Op 35-jarige leeftijd stierf ze na een ziekbed aan de gevolgen van tuberculose. Conclusie van Antheun Janse: Jacoba van Beieren was noch heldhaftig, noch een sloerie. Ze was vooral een speelbal in handen van familie, echtgenoten en de elkaar bestrijdende Hoeken en Kabeljauwen.

Simone van der Vlugt heeft haar eerste historische roman voor volwassenen gewijd aan Jacoba van Beieren. Jacoba, Dochter van Holland ligt nu in de boekhandel voor de midprice van € 12,50. Bij het besteden van dit bedrag krijg je tijdens de Boekenweek, die duurt van 16 tot en met 26 maart 2011, het Boekenweekgeschenk cadeau dat geschreven is door Kader Abdolah.

28 gedachten over “Boekenweek 2011: Curriculum Vitae – Geschreven portretten

 1. Boekenweek heeft toch iets gezelligs , jezelf verwennen met een boek of meerdere kan ook . Dan mag het wel een beetje uit de hand lopen vind ik .
  Zo leuk dat het ook altijd om en nabij mijn verjaardag ligt , nou ja dezelfde maand en er ligt nog een boekenbon en ik heb een verlanglijstje wat wil je nog meer . Op TV ben ik nog wel enkele uitzendingen over schrijvers mis gelopen . Ik hoop dat iedereen al heeft bedacht welk boek er gekocht zal worden . Het boekenbal is al geweest , misschien leuk als je er een keer om het hoekje mocht kijken . Maar als het niet zo is , of je dan veel mist ?
  Bijblijven , boekenrubrieken lezen en er is elke week wel een boekenpraatje op Tv
  Op deze plek worden we anders ook wel op de hoogte gehouden en af en toe springt Hilly bij om met een enorme waslijst van boeken te komen aandragen . Bijna niet te tillen .
  Wat moet dat toch heerlijk zijn om tussen de boeken mogen verkeren op je werk !
  Oh ja met al dat lezen en bladeren zoekend naar een merklap zal ik eerst dat stapeltje eens even netjes opbergen . Een stuk gemakkelijker met de nieuwe boekenkast .

 2. en dit jaar ook voor het eerst als e-book te dowloaden ,als je wilt
  op 20 maart is het boekenweekgeschenk als reinkaartje door heel nederland geldig, omdat de NS de boekenweek sponsort
  het wordt lekker druk>>>>>>>>>>>>>>>

 3. hahah gerrie ,je wilt een lijsje?
  ik werd trouwens (zoals gewoonlijk weer door Berthi verrast met deze titel en had juist van der vlugt op mijn boodschappenlijstje staan…..)
  tips:
  shandi mitchell-tragische lotgevallen van de fam mikolajenko (hard verhaal over migranten uit de oekraine, die met veel tegenslag en verraad willen overleven in Canada)
  george mastras-tranen over kashmir (spannend boek over een amerikaan in Pakistan, die verwikkeld raakt in ingewikkelde toestanden mbt verraad ,drugs ,hulpverlening,oorlog)
  p.claudel-het kleine meisje van meneer linh, 9wonderschoon ontroerend verhaal van een chinese vluchteling met en verrassende ontknoping)
  gerbrand bakker-de omweg(ik zou ook haast zeggen voor de liefhebbers van renate dorrestein, prachtig boek ,je weet niet waar t heengaat…..)
  klassieker: steinbeck-muizen en mensen…ontroerend mooi beschreven vriendschap van 2 dagloners ,die niet meedoen aan de amerikaanse droom, jaren 30 in vs
  simon mawer-de glazen kamer(kwam niet zo vlot op gang ,maar wordt toch een boek dat boeit, over joodse architect in praag tegen de achtergrond van wo 2, strakke bouw in barkke praag ,vele liefdeslijnen…)
  op mijn boodschappenlijstje voor de boekenweek
  nemirovsky-storm in juni (in 1001 boeken die je gelezen moet hebben aanrader)
  van der vlugt-jacoba
  j franzen-vrijheid
  blum-familieportret
  franzen-correcties
  david mitchell-thousand autumns of jacob de zoet (echt ook iets voor jou berthi!!)
  en dan is t wel weer even genoeg hahahahah hoop ik ;))))))
  heerlijk ,op naar de boeken>>>>>>>>>>>>>

 4. oh ja berthi pauperparadijs ook voordelig als midprice editie nu
  ik heb een hele tafel met midprice klaarliggen 😉
  zelfs op de 2e etage voor het restaurant, liggen boekenboeken en nog eens boeken ;)))))

 5. vergeet ik nou tom lanoye aan te raden mt sprakeloos of t prachtige tikkop van adriaan van dis…hij is ook genomineerd voor de shortlist van de librisprijs

 6. en…ik vind t schandalig dat bij de 4 grote heren van de literatuur ,afgelopen maandag bij “de avond vh boek”de grande dame Hella Haasse niet genoemd werd
  dus voor de liefhebbers even in herhaling:
  http://www.hellahaassemuseum.nl/
  bezoek die site!!!

 7. Ha Ha hier spreekt de echte Boeken GEK !! ik verwacht nog wel een paar P.s. jes HEERLIJK

 8. kan t niet laten nog 1 ….won de inktaap oa
  dewulff- kleine dagen, prachtig boek, mooi eerbetoon aan het gezin
  zeker ook voor iemand als ik zonder kinderen prachtig om te lezen ,zo mooi ,zo ontroerend ,bijna poezie soms…..

 9. Met dank voor deze uitgebreide informatie .
  wat komen er mooie namen langs , die veel te bieden hebben in hun verhaal .
  Moest wel lachen dat je al zo snel reageert . Wat kan een mooi goed boek je toch blij maken .
  Zo mooi dat veel schrijvers gezegend zijn met een prachtige stem , dat is dubbel fijn om naar te luisteren .

 10. en van een mooie boekhandel word ik ook blij hoor Gerrie!!!of eh boekenafdeling in mijn geval ;))))
  hyperrrrrrrrrrrrr

 11. Ja ik ga dat boek ook kopen en me (weer) verdiepen in het leven van Jacoba(mooie naam trouwens) en ook in haar kleding!!
  Ik ben weer helemaal bij hoor Berthi, met het lezen van je logjes!! Ik had het een beetje druk de laatste paar weken!
  groetjes en een fijne dag!

 12. Geschiedenis blijft trekken.
  In het verleden al eerder over Jacoba gelezen…
  Heb net het boek over Thomas More uit.
  Jacoba en Lotgevallen van Fam Mikolajenko ga ik zeker kopen.
  Lezen is net zo’n verslaving als naald en draad…
  Wens je allen veel lees plezier…

 13. De negen open armen van Bennie Lindelauf is een wonderschoon boek evenals het vervolg de hemel van Heivitsj. Ze vallen in de categorie kinderboeken maar ook volwassenen zullen deze boeken met ontroering lezen. Voor de zuiderlingen onder ons zijn ze zelfs een must want ze spelen zich af in Zuid Limburg en er wordt gebruik gemaakt van het Limburgs dialect. Prachtige boeken.
  Jacoba van Simone van der Vlugt is aardig. Haar historische kinderboeken waren beter. Dit boek is dan wel voor volwassenen maar had met evenveel recht als kinderboek aangemerkt kunnen worden.
  In Hilly’s lijstje mis ik wel Vaslav van Japin (over de danser Nijinski) en de nieuwe van Kader Abdollah “De Koning”
  Erg he, beroepsdeformatie misschien, ik kan het lezen niet laten.
  Anneke SK

 14. Oh wat leuk, dit boek over Jacoba van Beieren ga ik zeker lezen! Ook dat van Simone van der Vlugt! Onze jongste heeft een keer een uitgebreid verslag gemaakt over Jacoba, en daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar haar alleen maar aangewakkerd! Dank voor dit logje!

 15. @anneke vaslav is natuurlijk al gelezen en tsja “de koning”ik twijfel deze keer erover…..

 16. “De Koning” staat ook op het lijstje dat ik maakte. Misschien moet ik Jacoba daar ook maar op zetten. Ik ga zo dadelijk naar de boekhandel met dat lijstje in mijn hand en beslis ter plekke welke ik meeneem. Ik mag er drie van mezelf kopen!
  Ik verheug me er al de hele week op!
  En zondag met het boekengeschenk in de hand met de trein naar Bergen! Ook al leuk!
  Groetjes,
  Janny

 17. Kom net terug van de bieb,met 5 boeken en het boekenweekgeschenk.Dus deze dame kan weer vooruit.Ook heb ik weer een paar titels uit Hilly haar lijstje opgeschreven.Handwerken en lezen m’n hobby’s
  Dank,dat ik op deze blog over beide zaken op de hoogte blijf.

 18. Zo, na de zoektocht van de merklap kan ik nu aan 3 boeken beginnen.
  Het kleine meisje van meneer Linh…..
  Zand zeep soda verhalen…..
  Jacoba, dochter van Holland.
  voor een weekend wel genoeg denk ik.
  Wens je allen veel leesplezier.

 19. Heerlijk om de enthousiaste reacties te lezen. Na alle drukte rondom de Friese merklap 1786 kom ik dan nu bij de boeken. Ik ben al wel op stap geweest vandaag. Morgen meer hierover.
  Ik geniet altijd van de vele mooie tips die hier gegeven worden. Mijn schriftje met notities wordt weer bijgewerkt.
  @Hilly, gisteren kreeg ik een mail binnen van Selexyz met daarin de vermelding van het boek Correcties van Franzen voor slechts € 7,95, exclusief voor Selexyz. En dan ook nog eens een hardcover editie.
  Jij hebt een prachtig boekenlijstje gemaakt, dat worden veel exemplaren van de Kraai!:-)
  @Anneke SK, wat erg dat ik die boeken niet ken! Bedankt voor de tip! Ik ga zoeken!

 20. ahaaaaa berthi bedankt voor de tip ,morgen ga ik even bij mijn favoriete boekhandel langs 😉

 21. @Hilly, heb ik dan toch nog een tip voor je!:-) Niet te geloven want jij bent echt van alles op de hoogte. Jij verrast ons telkens met de mooiste boeken die ‘moeten’ lezen. Net als Anneke! Wij zijn daar ontzettend blij mee!

 22. Ja hoor ik heb ook nog wat gekocht, Het pauperparadijs en de Overgave.
  Dus nu lekker lezen (proberen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *