’t Kannetje van Annetje

Terwijl de zoektocht naar de Friese merklap 1786 nog in volle gang is, kondigt zich al een nieuwe vraag aan. Deze keer gaat het om breiwerk: ’t Kannetje van Annetje, een gebreid kannetje waarin collectegeld werd opgeborgen en dat aan de riem werd gedragen.


Marjoke: ‘Ik zou graag een artikel schrijven over dit kannetje en het patroon schrijven. Ik volg namelijk een breicursus in Amerika, The Knitting Guild Association, waar ik op een zeker moment een stukje voor moet schrijven over een historisch breionderwerp. Het kannetje van de foto is gemaakt in de jaren zeventig van de vorige eeuw en vermoedelijk van een patroon uit een van de bladen of via een handwerkbeurs. De breister is helaas al lang geleden gestorven. Ik denk dat het idee uit het begin van de 20ste eeuw stamt, van voor de oorlog in ieder geval.

Waarschijnlijk moet er een ringetje (afhankelijk van de sociale status van blik of zilver, maar een koordje kan natuurlijk ook) om het kannetje heen. Dat kan echter niet achteraf gedaan worden omdat het handvat dan los moet. Het ringetje zorgt voor een gecontroleerde afgifte van de muntjes.

In Knitting America, a Glorious Heritage from Warm Socks to High Art (2007) staat op pagina 34 een knitted Pence Jug for holding odd pennies oorspronkelijk komt dit patroon uit The Art of Knitting van 1892. Uit diezelfde tijd stamt de 1890s Victorian Miser´s Purse (2007: 35); waar ook, net als bij het Kannetje van Annetje, een ring gebruikt wordt om de pennies bijeen te houden. Een gebreid portemonneetje was dus kennelijk gebruikelijk en de mode toen!’

Foto: © Anjo de Haan – Freelance Fotografie

33 gedachten over “’t Kannetje van Annetje

 1. Het klinkt zover weg de vorige eeuw , al heb ik uit die eeuw een flink end meegemaakt.
  Het ziet er grappig uit , maar ik herken er niks in , helaas .
  Het allereerst dacht ik aan een pannenlap , daar werd ook wel zo,n kannetje gehaakt of gebreid . Maar dat is een plat ding en kan niks verbergen .

 2. Nog nooit gezien dit…
  Zou zo’n ring die eromheen zou moeten, niet hersluitbaar kunnen zijn? Zodat je hem eraf kunt halen als je de inhoud van het kannetje gaat tellen?

 3. Wat leuk zeg, nooit gezien !!
  Ik was juist van plan een bloemenvaas te breien, dit inspireerd enorm.
  Buiten de bodem om kun je goed zien hoe het is gebreid.
  Door de gaatjes heen kon je mooi je buit zien of het geld horen rinkelen !!
  Uit het begin van de vorige eeuw heb ik een pannenlap gebreid in de vorm van een kannetje, was het IN ?
  Dit is een moderne (replika) versie neem ik aan ??
  Moet nog even langs de linken.

 4. Probeer eens bij het tassenmuseum in Amsterdam. Die hebben veel kousenbeursjes waar Berthi ook al naar verwijst.
  Ik heb het bange vermoeden dat dit iets is dat ontsproten is aan de ‘homo ludens’ golf uit de jaren 70 van de vorige eeuw en dat het met echte historie weinig van doen heeft. Dat neemt niet weg dat het een leuk kannetje is!

 5. wat grappig! nooit van gehoord. ik vraag mij alleen af hoe het breiwerk rechtop blijft staan? is het van heel stevig garen gebreid of met iets verstevigd?

 6. Na de doos met merklappen patronen zijn nu de oude breiboekjes aan de beurt.
  Helaas niks gevonden, maar wel genoten van al die oude boekjes.

 7. Het zou me niet verbazen als dit kannetje door één persoon bedacht is, Annetje dus, en het kannetje door vriendinnen ook gebreid werd. Een voorbeeld van een streekgebonden voorwerp? Dan is de vraag over welke streek van Nederland hebben we het dan?

 8. Ik geloof niet dat ik dit in mijn (best leuke) collectie historische breiboekjes ooit ben tegengekomen en ik vraag me ook af of het werkelijk iets met historie van doen heeft……..
  Maar niet getreurd, er zijn nog zoveel andere leuke onderwerpen: wat te denken van slobkousen, bavetjes, borstwarmers, kniewarmers of andere – in onbruik geraakte kledingstukken…..:-))

 9. hallo, als je meer wil weten over het kannetje dan kan je er ééntje terug vinden op de site van gerrie nijenkamp.nl, wanneer je met haar in contact treed dan zal ze je zeker het patroon kunnen bezorgen, ze breid ook kralenbeurzen enz, groetjes chris

 10. @Chris Brusselmans, Marjoke heeft een hele poos geleden een reactie achtergelaten op de site, maar ze kreeg nooit een antwoord van Gerrie Nijenkamp.

 11. Na het bezoeken van de PRACHTIGE tentoonstelling over breiwerk in het Modemuseum in Antwerpen wilde ik iets nazoeken in het boek ..”a history of handknitting”…dat ik in mijn boekenkast heb staan. Zoekend naar het onderwerp viel mijn oog op een foto van vier gebreide kannetjes.
  Deze ‘pence jugs’ dateerden uit 1847.
  Google je nu op die woorden dan vind je tóch wel wat over de geschiedenis van deze kannetjes!

 12. @Josefien, dank je voor deze tip. In de tekst noemt Marjoke ook de naam Pence Jug. Tot nu toe had ik zelf nog niet op deze naam gezocht bij Google. Maar nu zie ik voor het eerst mooie gebreide kannetjes voorbijkomen.

 13. hihi, Berthi denk dat ons tijdstip aardig overeen kwam, was heel leuk om te zien.

 14. Niet in de nacht, maar op de dag kon ik het niet laten om ook te gaan googelen.
  Hoe ik er precies ben gekomen weet ik niet meer.
  Uit het boek uit 1843:’s Miss Lambert knitting blz. 50-53 heb ik het patroon afgedrukt van de “Pence Jug”.
  Nu nog de vertaling en dan is het breiklaar.

 15. @elma, o, dat is geweldig! En op dat patroon zitten geen rechten meer. Het kan dus zo geplaatst worden.

 16. Heel erg leuk Elma, grappig zo’n oud gebruik te leren kennen.

 17. Lambert, Frances. My Knitting Book. The 1843 edition is available in full via Google Books (books.google.com).
  @Berthi dit is het boek waar het patroon in staat van de “pence Jug”
  Je kunt de hele dag wel blijven kijken bij goole in alle oude handwerkboeken. Altijd ben ik op zoek naar oude patronen die wij opnieuw kunnen gebruiken.

 18. Leuk, dat door zo’n toevalligheid het onderwerp van de Kannetjes weer herleeft.
  Ik was verrast dat het toch echt een historisch onderwerp is. In mijn boek staat er bij, vrij vertaald, dat het in die tijd wel mode was om voorwerpjes te breien.
  In the Floral Knitting Book uit 1847 staan dan ook patroontjes van fuchsias, narcissen, sneeuwvlokjes, en jasmijn.
  En dat daarom het breiwerk in die tijd werd afgedaan als onbeduidend.
  Maar, schrijft de schrijfster er bij: ik betwijfel of die Victoriaanse producten smakelozer waren dan de plastic bloemen en gebreide toilet-rol hoesjes uit onze dagen…..!

 19. Het kannetje is een geldbeurs . Er hoort een ring omheen. De handvat komt om de riem, Doordat het geld zwaar is, gaat het handvatje vaak kapot en gaat de ring verloren.
  Ik heb 2 afbeeldingen in mijn boek”Miser`s purse, geldkatze en kousenbeurs” staan. ze zijn met kraaltjes gebreid , net zo als de kousenbeurzen.

 20. Hallo Berthi, ik stuur ook een foto als dat gewenst is. Die van mij zijn niet zoals het in patronen staat, met duitse wolle, maar met baumwolle/ katoen, gebreid. Dit wordt veel mooier, als je 40of 30.haakkatoen neemt. Zo dun dat de kralen erdoor passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *