Friese merklap 1786Herken je de reclame uit bovenstaand filmpje? Heb je de merklap gezien die aan de muur hangt? Nee, neem dan de tijd om het filmpje nogmaals te bekijken.

Enkele weken geleden ontving ik een mail van Elza met daarin de vraag of ik de merklap herkende uit de reclame van Douwe Egberts met Doutzen Kroes. Onmogelijk om via de commercial iets zinnigs over de merklap te zeggen. Maar… de merklap hield vele borduursters bezig. De vraag kwam terecht op het borduren.pagina prikbord. Cathrina ging zich intensief verdiepen in de vraag en heeft het een en ander kunnen achterhalen.

Cathrina: ‘Toen de commercial gemaakt werd, moest de kamer helemaal leeggehaald worden, meubels weg en alles van de wanden… De eigenaresse van het huis vroeg aan de productieleidster waarom de muren zo kaal waren, want bij oma’s is het nooit zo kaal. Kleedje op tafel en zo. De productieleidster vroeg aan de bewoonster van het huis: “Wat moet ik dan doen?” Wel, zegt de eigenaresse van de woning: de merklap maar weer terug!’


En dit is de merklap uit de commercial. Het gaat dus om een Friese merklap waar twee verschillende data op geborduurd zijn: 1786 en 1993. De initialen TM zouden van de borduurster uit 1786 kunnen zijn, GDH staat voor Geertje Dijkstra-Hoff die deze merklap in 1993 borduurde en inmiddels is overleden. Geertje is een oudtante van de eigenaresse van het huis waar de commercial is opgenomen. Zij borduurde deze Friese merklap drie keer, waarvan de laatste merklap dateert uit 1993. Volgens familieleden van Geertje moet het patroon uit een oude Ariadne komen. Dames die in het bezit zijn van oude jaargangen van Ariadne zijn gaan zoeken, maar tot nu toe is er niets uitgekomen.

We zijn een paar weken verder en Elza komt tot de ontdekking dat een mevrouw uit haar straat dezelfde merklap in huis heeft hangen.


Deze mevrouw kocht de Friese merklap in een antiekwinkeltje. Helaas is het niet de originele merklap uit 1786, het is een nieuwe. De vraag is of de merklap uit 1786 werkelijk bestaat? In welk blad heeft het patroon gestaan? Is het patroon door iemand zelf samengesteld en vervolgens uitgegeven?

Opvallend aan deze Friese merklap en niet gebruikelijk, vind ik het aantal keren dat het jaartal geborduurd is. De samenstelling van de lap is verder wel Fries. Kenmerkend zijn de hoeveelheden alfabetten en de diverse levensbomen.

85 gedachten over “Friese merklap 1786

 1. Nu komt er vast een oplossing….had al verschillende keren over deze lap gelezen
  maar nu Berthi voor Sherlock Holmes gaat spelen is de ontknopping aanstaande.
  Heb een weekje niet gereageerd op je logs maar ze wel gevolgd…was even te druk met HUISHOUDEN (maar niet heus) grapje !!

 2. @Lies Huizer, haha, Lies aan de grote voorjaarsschoonmaak!:-) De lente hangt echt in de lucht.
  Tja, het begint echt een mysterieuze merklap te worden! Het zou mooi zijn als iemand meer weet over deze Friese merklap. Misschien werd deze merklap als pakket te koop aangeboden?

 3. Spannend of het boven water komt. Half Nederland zoekt…
  Aanvulling op Berthi:
  Het patroon die mevrouw Dijkstra heeft gemaakt is verloren gegaan bij de verhuizing naar verzorgingshuis. Dat er een patroon bestaat is voor 99,99% aannemelijk..
  gr Cathrina

 4. Heel snel hier komen binnenwandelen , dacht ik al dat kan best een patroon zijn uit een Ariadne . In de laatste jaren van de Ariadne toen er al een draai kwam naar meer woonideeen hebben ze nog wel eens merklappatronen in de verkoop gehad .
  Ik dacht eerder alleen het patroon .
  Paketten uitgeven vraagt natuurlijk heel wat meer voorbereiding . Kleuren uitzoeken , berekening hoeveel materiaal .
  Niets is erger dan een pakket te kopen en er is niet voldoende garen bij .
  Oh en de een werkt zuiniger dan de ander .
  Ik kan echt heel zuinig werken . Meet eens je einddraadjes na die je afknipt en hup laat verdwijnen in de prullebak .
  Vaak heb ik me weleens afgevraagd bij zo.n afbeelding klopt het verhaal wel over deze merklap naar antiek patroon uit . . .

 5. Wat een intrigerende merklap! Hoe zou het nou echt zijn? Want stel dat het patroon in een Ariadne gestaan heeft, dan nog weet je niet of het dan een door Ariadne zelf samengesteld patroon is, of een origineel oud patroon is… Ik ben reuze benieuwd!

 6. wat leuk, merklapdedectivewerk! er is al heel wat boven gekomen maar sherlock holmes zoekt verder! ‘elementary, watson!’

 7. Tja, dat wordt toch nog eens kijken in mijn patronen……….ik had al een “snelle” poging gewaagd, maar nu wordt het toch wel tijd voor het betere speurwerk. spannend !

 8. Ariadne, Maandblad voor Handwerken, Steek, Margriet, Libelle? Verder waren er nog handwerkzaken die eigen patronen en pakketten uitgaven, dus als jullie toch zoeken in oude handwerkbladen, kijk dan gelijk even bij de advertenties, ik herinner me dat er zoiets in Zeist en in Friesland zat begin jaren zestig, o.a. Zareska?
  Ik zoek al jaren naar de opzetbeschrijving van een borduurstander (tafelmodel) gekocht op een rommelmarkt voor 10 gulden, met een resedakleurig (blauwgroen) frame van ijzeren buizen, waar je je borduurwerk (of Soedanwerk?) op op kunt spannen, gebruik hem vaak, maar hoe het nou precies zit met die kettinkjes tussen de poten is mij een raadsel. Toch ben ik in een oude Maandblad voor handwerken een foto er van tegengekomen, helaas, het onderste stukje niet in beeld. Het vinden van alleen die advertentie duurde twee jaar, toen kocht ik dat maandblad op een rommelmarkt en zag thuis de advertentie.

 9. Er is nu al veel over deze merklap bekend. Wat kan er veel over een merklap verteld worden. Ik had daar tot anderhalf jaar gelden geen idee van. Dank zij het weblog van Berthi weet ik nu, dat er achter elke merklap een verhaal bestaat. Dat maakt de merklap nog kleurrijker dan hij(zij?) al is.
  Ik hoop dat van deze merklap de de hele geschiedenis bekend wordt.
  Succes gewenst!
  Lia

 10. Iedere keer als de reclame kwam dacht ik, laat nog eens goed zien, en nu kan ik hem goed zien. Dank je wel, ga eens goed mijn patronen en boeken doorzoeken !

 11. Ja half Nederland is al aan het zoeken. Ariadne”s. HzG Steek…maar wat mij bij deze foto’s zo opviel en opvalt is dat de kleuren precies op dezelfde plaats zitten. Met die eerste foto dachtik verlopend garen…..maar nu de tweede foto erbij gekomen is zie je dus dat het anders is gedaan. Het verlopen is dus op patroon aangegeven. Was dat gebruikelijk in die tijd? Ik weet het niet meer.
  Heb zelf ook al veel gezocht maar zonder resultaat.
  Dit zijn leuke raadseltjes. Nog beter dan een cryptogram 😉

 12. Was al zoekende , wat kwamen er veel merklappen langs . Heb ook advertenties bekeken .
  In Ariadne nr.10 October 1980 blz.92 een pagina grote advertentie v.Ariadne
  HISTORISCHE MERKLAPPEN
  die U zelf kunt borduren
  Van de oude merklappen , waarvan de originelen in onze musea te zien zijn , gaat een heel bijzondere bekoring uit
  even verder :
  Nu kunt U deze drie prachtige exemplaren zelf naborduren , want Ariadne heeft er komplete borduurpakketten van laten maken .
  Friese ( niet het gezochte patroon )
  de Twentsche merklap en merklap “ANNO 1755”
  Dan denk ik waarom niet eens gezocht in een museum .
  OPENLUCHT MUSEUM heeft een grote collectie merk en stoplappen .
  Het FRIES MUSEUM .
  Een dagje museum is nooit weg .
  Dan kun je nog weleens het origineel tegen komen .

 13. Leuk om te speuren, maar ik hoop dat er wel iets meer bekend wordt over dit borduurwerk.
  Als het in een blad heeft gestaan moeten er toch vast nog meer exemplaren gemaakt zijn, want het is een mooi patroon.

 14. Gerrie,
  er zijn al heel wat musea aangeschreven..
  O.a. Winschoter naald en kunstwerk…Museum Dieteren.. Fries museum..Museum Markelo..(nog geen antwoord) Merkwaardig.. Van mevr. Stevan-Bathoorn, mevr. Arnolli, mevr. Woelders (die ook veel merklappen heeft) mevr. Mariette Verheggen kreeg ik al antwoord dat ze het niet kennen.
  Museum Horst, waar alle Ariadnes liggen zou een optie zijn om te gaan zoeken, maar het is maar 3 uur open. Ik woon er 200 km vandaan.
  Het openlucht in Arnhem zou nog een optie kunnen zijn. Ga ik meteen doen.

 15. Hallo
  Ik had een advertentie geplaatst op http://www.libelle.nl en kreeg vandaag een reactie dat iemand deze lap ook geborduurd had en wist niet waar ze het patroon had. Zij had dit patroon bij een museum gekocht , waarschijnlijk in Enkhuizen.
  Ik heb een mailtje gestuurd naar een museum in Enkhuizen.
  Even wachten op hun reactie.
  Groetjes Verona

 16. Cathrina, in Horst zou ik voor je kunnen gaan kijken.
  Maar eerst maar eens kijken of iemand hier het patroon herkent.

 17. Na een groot speurwerk in m’n oude handwerkboeken ben ik dit patroon niet tegen gekomen.Helaas!!
  Het is wel een heel apart patroon met steeds een herhaling van het jaartal.

 18. Hoe hou je mensen bezig. Een speurtocht naar een mysterische merklap. Zou deze dame geen eigen twist aan de merklap hebben gegeven.

 19. Verona,
  dank je wel
  dat is dan de 3de persoon die het in ieder geval heeft geborduurd van een patroon…
  Ine,
  Horst kan altijd nog we wachten af of Enkhuizen dit kent..
  Hilda,
  ik denk het niet al 3 hebben hem gemaakt en ziet er het zelfde uit dan is een eigen twist niet waarschijnlijk.
  dank jullie voor zoeken

 20. Openlucht museum Arnhem:
  kent het niet….
  Verona, hopelijk schiet de Libelle lezer weer te binnen..wie weet.
  Zoiu zij het patroon nog hebben?? Mogelijk dat daar op staat waar het vandaan komt.

 21. Ik laat jullie weten als ik meer weet.
  Je weet maar nooit
  Nu heb ik de foto ook naar mijn zusje gemaild. Haar schoonfamilie woont in Friesland .Wie weet weten hun iets meer.
  Ik ga door met zoeken want dat vind ik best wel leuk.
  Groetjes Verona

 22. Grappig zo’n speurtocht.
  Ik heb de reclame van Douwe Egberts nog niet gezien maar ik zal nu zeker meteen naar de merklap kijken als ik hem zie!
  Veel succes met de speurtocht.
  Janny

 23. Dokkum. Ja, is al mail met foto naar toe maar nog geen antwoord.
  De enige waarvan ik geen email adres kan vinden die misschien nog iets zou kunnen weten is Joke Visser..
  Ik heb wel een Joke van der Garde-Visser gemaild maar denk dat dat iet een en dezelfde is. emailadres stond bij Merkwaardig.

 24. In een boek van Joke Visser :
  MERKLAPPEN UIT DE LAGE LANDEN
  met teltekeningen
  uitgave ATRIUM in opdracht van Icob bv te Alphen aan den Rijn
  ISBN 90 6113 689 X NUGI 644/411
  JOKE VISSER BREDA 1994
  AN MOONEN schreef een voorwoord
  Westervoort 1994

 25. zoo leuk deze zoektocht.
  Mij was de merklap (natuurlijk ;-)) ook opgevallen.
  En heb de spannende zoektocht gevolgd bij Elza. Degene van haar buurvrouw heeft een moderne(re) kleurstelling.

 26. Mogelijk komt er toch meer schot in.
  Vanmorgen een mail uit Enkhuizen, die spreekt voor zichzelf..:
  Beste Cathrina,
  Dit is inderdaad geen Friese lap maar geheel samengesteld. Qua kleurgebruik vind ik het een beetje een jaren 1950 (samengestelde) lap. Ik zal hier in de tresor van onze Bibliotheek nog eens kijken voor u of ik een patroon uit die tijd kan vinden.
  Met vriendelijke groet,
  Nederlands Openluchtmuseum

 27. Wat een speurtocht, er moet een patroon van zijn. wat zijn we lekker bezig met z’n allen het is ook best een leuke lap.
  Het kan ook aan mijn fototoestel liggen hoor Marian’ne dat de kleuren iets anders zijn. Groetjes en we zoeken verder.

 28. Ben brutaal geweest en heb tijd genomen van een conservator in Dokkum… Kent het niet, heeft ook geen idee of het is uitgegeven nav een tentoonstelling of wat dan ook.

 29. @Cathrina, is dit nu een antwoord uit Enkhuizen? Onderaan schrijf je Nederlands Openluchtmuseum.
  Zal het patroon dan toch samengesteld zijn door het Zuiderzeemuseum? Spannend! We wachten geduldig af…

 30. leg net de telefoon neer van het winkeltje in Enkhuizen…en je raadt het al..
  komt niet bekend voor.
  Deze mevrouw zegt zelfs al: doe een oproep bij Hans van Wilgenburg…. (*_*)

 31. Berthi, sorry…
  is antwoord van mevr Egas conservator Openluchtmuseum Arnhem.
  Eungsschoppe , ook niet.
  Heb alle musea nu wel zo’n beetje gehad….

 32. Van Joke Visser heb ik nog geen antwoord..die wacht ik nog af..
  Een andere mogelijkheid is nog het zoeken naar een (handwerk tijdschrift)ontwerpster, waarvan de naam TM is, indien de lap zoals mevrouw Egas aangeeft uit de jaren 50 van de vorige eeuw zou zijn.

 33. Grappig, zoeken naar de merklap??
  Het is wel een mooie.
  heb zelf alle handwerkboekjes nagekeken en op internet gezocht. zelfs bij veilingkijker, maar helaas!!
  Dus nog even verder zoeken.
  jullie kunnen ook via marktplaats een oproepje plaatsen.
  Hier kijken heel veel mensen na.
  Misschien een idee!!
  groetjes José.

 34. Marktplaats is verleden week al geplaatst.
  Ja José er is al van alles geprobeerd..
  maar geen reacties.
  Ben zo benieuwd of hij gevonden wordt.

 35. Kontakt met het reclamebureau is er al geweest. Zo is de eigenaar van deze merklap gevonden.

 36. Saskia: wordt al aan gewerkt
  Hilly: dit bedrijf heeft de commercial niet gemaakt..
  DE kan absoluut niet helpen, dat kan alleen de eigenaresse van de lap en die heb ik uitgebreid gesproken.

 37. Catharina: wie werkt daar dan aan???
  Ik ben de webmaster van Merkwaardig, dus als iemand een oproepje kan plaatsen, dan ben ik dat wel!

 38. Dan zal ik zeker iets niet goed begrepen hebben.
  Enkele dagen voor de beurs in Zwolle heb ik een mail gestuurd naar Merkwaardig met de vraag of deze lap bekend is. Geen antwoord ontvangen tot nu toe. (info@merk….)
  Wel van een lid van Merkwaardig op 11-3 een mailtje dat deze lap niet in de bibliotheek van Merkwaardig is.
  Ik heb begrepen dat oproepjes alleen gedaan kunnen worden door leden.
  Het zou in ieder geval fijn zijn als dat wel kan.
  Bij voorbaat al heel veel dank.

 39. Lieve B,Leuk,datje me nog even mailde.Via Elza kwam ik laatst bij jou terecht.Heb veel belangst.voor handwerken ,klederdracht,natuur etc.Geniet van al wat je brengt.Mijn naam is Doutje,vr.vorm van Douwe,wat duif betekent.Groetjes …..Dout,alias “”de
  buurvrouw””

 40. Heerlijk al dat speurwerk, hopelijk lukt het om het patroon te vinden.

 41. Cathrina: ja dat is zo. Je moet lid zijn om een oproepje te plaatsen. Maar Berthi is lid en ik ben lid en heel veel lezers die meezoeken zijn ook lid. Dus laat ik eens gek doen 😉

 42. @Saskia, je bent me voor met de reactie. Het moet inderdaad geen probleem zijn om een berichtje te plaatsen op de site van Merkwaardig. Zoveel lezers zijn lid van deze vereniging.

 43. Ook ik ben gisteravond in een voor mij nieuwe stapel vijftig jaar oude Ariadnes gedoken en heb niets kunnen vinden. Waarom niet de spontane vraag neerleggen bij DE of er een patroon beschikbaar is van de merklap of internationaal zoeken via veel gelezen merklapblogs als die van needleprint (zie sidebar links) of withmyneedle.com? Ook daar zijn Nederlanders die meelezen of juist verzamelaars van merklappatronen.

 44. Maaike …..
  Douwe Egberts kan hier niets doen.. die heeft alleen opdracht gegeven een commercial over koffie te maken. Dat het bedrijf die daar verantwoordelijk voor is dat doet in een huis waar een merklap aan de muur hangt.. is puur toevallig.
  DE heeft echt geen patronen of wat dan ook, daar hoeft niet gezocht te worden.
  gr Cathrina

 45. Cathrina, je moet iets breder denken, in hokjes denken heeft nog nooit iemand verder gebracht. Daarnaast geef ik nog twee suggesties waar je wat mee kunt. Jammer dat je zo reageert. Ik denk net zo goed mee in deze speurtocht.

 46. Berthi/Cathrina,
  Bij toeval kwam ik bij de 1786 lap uit.
  Ik kan melden dat ook JokeV de lap niet kent. Ik had haar al na je eerste oproep op het borduurprikbord gevraagd wat zij wist.

 47. De suggestie om de vraag bij DE neer te leggen of er een patroon van de merklap is, heb ik gedaan om ook bij DE duidelijk te maken dat de merklap in de reclame een onbewuste trigger is die nieuwe publiciteit voor DE op kan leveren. Veel bedrijven speuren tegenwoordig het internet af om te kijken wat mensen over hun product schrijven, de Hema vraagt zelf rechtstreeks in een van de laatste folders om foto’s op internet te zetten van wat je met hun producten doet. Deze speurtocht is voor DE een indirecte manier van reclame die hun geen geld kost en dat lijkt mij in deze tijden altijd welkom. Je weet nooit of ze voor deze free-publicity iets terug willen doen, vandaar de overdachte en bij deze onderbouwde suggestie. Overigens ben ik ook niet de beroerdste en heb ik contact opgenomen met Jacqueline van Needleprint of zij aandacht aan de speurtocht wil besteden, tenslotte worden Friese merklappen internationaal verzameld.

 48. Maaike, de zakelijke kant begrijp ik wel..
  Het is ook niet onaardig bedoelt. DE is 4 maanden geleden al benaderd.
  Maar eerder denk ik aan bescherming van de privacy van de eigenaar, die zit niet te wachten op zoveel aandacht.
  De suggesties waar te zoeken worden in dank aanvaardt.
  gr Cath

 49. Heb alle boeken en patronen na gezocht en vond zelfs nog een Ariadne van 1977 met merklappen, maar de bewuste is er niet bij!

 50. Berthi en alle andere Dames
  Na het reclamefilmpje te hebben opgenomen en steeds weer bekeken, drong het tot mij door, hij hangt hier nageborduurd aan de muur. Ik maakte hem begin jaren 70. Het patroon gekocht bij het Zuiderzee Museum, daar was toen een expositie. Nu na de tweede dag zoeken nog niets gevonden.
  gr Martine

 51. Dag Berthi, zag zojuist de reactie’s op de zoektocht naar de Friese merklap. In het Fries museum is een groot aantal merklappen in depot aanwezig. Is er al contact geweest met Gieneke Arnolli? Zij heeft samen met Rosalie Sloof een tweejarig onderzoek gedaan naar de herkomst vn Friese merklappen, hetgeen geresulteerd heeft in de uitgave Letter voor Letter. Wellicht kent zij nog andere bronnen.
  Tot slot, compliment voor je niet aflatend enthousiasme.
  Hartelijke groet, Monique

 52. Martine,
  gisteren heb ik contact gehad met Zuiderzee Museum, vandaag naar aanleiding van wat jij vertelt, weer.
  Zij hebben rond de 200 merklappen, maar niet allen als patroon in de winkel. Mogelijk dat daarom de verkoopster hem niet herkende. De conservator gaat op zoek.
  Misschien ligt hier toch de oplossing.
  gr Cathrina

 53. Wat mooi om dit allemaal te lezen. Geweldig zo als er gezocht word naar dit patroon.
  Dames volgens mij komt er een oplossing zoals jullie allemaal
  zoeken !!
  Succes ik ben benieuwd José

 54. Helaas…
  de conservator (of iemand van archief) van het Zuiderzee Museum heeft alle lappen nagekeken en deze zit er niet bij.
  Heb nog gevraagd of er iets in archief na te kijken is wat betreft een expositie in de begin jaren 1970, dit was echter het antwoord. Niets wat er op lijkt.
  Mijn hoop is nu Martine, misschien vind je het patroon nog ergens achter in een kast en staat er op de beschrijving iets bij over het ontwerp.

 55. Vanmiddag naar het Hannemahuis geweest.Daar mocht ik met iemand Letterlappen bekijken.Echte oude! geweldig,maar “”de onze””zat er niet bij.Maar ik blijf zoeken,er moet toch ergens nog wel een link
  zijn om achter “”de waarheid”” te komen.
  Harlingen 16-3-2011

 56. info@samplers-berlin.com gemaild omdat iemand van het prikbord opperde dat het in een Burda gestaan zou kunnen hebben. Sabine, van dit bedrijf, reageerde heel enthousiast over dit patroon.Zij kent het niet en wil ook graag gemeld krijgen wanneer het bovenwater komt! Met groet,Caro

 57. Was vergeten te melden dat Sabine het vrijwel uitsluit dat het patroon uit de Burda kwam. Met hart.groet,Caro

 58. @Jessie, jammer! Ik heb zelf ook niets gevonden. Het valt niet mee! Het is niet een van de gemakkelijste zoektochten, maar we blijven hoop houden.
  @Martine Gererda, dat is goed nieuws! Het patroon moet dus naar alle waarschijnlijkheid uitgegeven zijn door het Zuiderzeemuseum. Het zou prachtig zijn als jij in je huis het patroon boven water kunt halen. We zitten met z’n allen in spanning!
  Toch zijn we een stuk verder met de zoektocht. We moeten in ieder geval onze ogen gaan richten op het Zuiderzeemuseum.
  @Monique, ik heb contact gehad met Gieneke Arnolli en in dun depot bevindt zich geen Friese merklap met het jaartal 1786.
  Dank je voor je compliment!!!
  @Cathrina, ik denk dat het onmogelijk is om van alle 200 merklappen een patroon in huis te hebben. Er zullen slechts enkele merklappen op patroon zijn gezet. Het is een hels karwei op een lap op patroon te zetten. We wachten met spanning af!
  @Jose, iedereen doet zo zijn best om het patroon boven water te krijgen, dat ik echt hoop dat dit ook werkelijk gaat lukken.
  @Cathrina, ontzettend jammer! Nu is het afwachten of iemand het patroon bewaard heeft. Ik hoop het zo…
  @Dout Ruygh, fijn dat jij ook zo enthousiast aan het zoeken bent. We gaan door met zoeken!
  @Caroline, ik kan me eerlijk gezegd ook bijna niet voorstellen dat dit patroon in de Burda heeft gestaan. We gaan verder met de zoektocht!

 59. Terwijl ik net bovenstaande reactie zat te tikken moest ik ineens aan iets denken en het is bijna niet te geloven, maar IK HEB DE LAP GEVONDEN!!!!!!!!!!!!!
  Ik ga dadelijk een logje hierover schrijven!
  Raar dat ik daar niet eerder aan heb gedacht, maar goed, we hebben de lap!!!!!!!!
  Nog even een klein beetje geduld…

 60. Berthi dat zou geweldig zijn…
  Kom net van mijn handwerkcafé thuis en lees je bericht.
  Spannend…spannend..
  Dan zou een zoektocht van exact 3 maanden (vanaf 17 dec.) toch opgelost zijn.. kan het bijna niet geloven…
  Als hij het echt is, dan wil ik nu alvast alle dames heel hartelijk danken voor het zoeken. Fantastisch…..
  En als ik eens iets voor jullie kan betekenen..doe het graag..
  gr Cathrina

 61. Joepie! En nou kan ik natuurlijk niet eerder naar bed dan dat ik je logje heb gelezen! Dit is de ontknoping waar we allemaal op hebben gewacht!
  T-R-O-M-G-E-R-O-F-F-E-L

 62. Net van een borduurster een berichtje…
  Familie uit Friesland her kende wel de bovenkant de onderkant niet.. Het zou om een patroon gaan dat je kon sparen bij boodschappen…
  Nu ben ik natuurlijk nieuwsgierig of Berthi die zelfde info ook heeft..
  Wachten duurt lang……(*_*)

 63. Berthi en alle Dames
  TaTaTaTaah !!!!!
  Na nog een keer heel goed zoeken samen met DH hebben we het ‘Friese merklap patroon’ gelukkig gevonden !! Ik heb het medio jaren ’70 gekocht bij het Zuiderzee Museum. Het patroon hing in een waaier waar men ook posters in had uitgestald. Het doek hing ook op de expositie waarvan ik ongeveer de kleuren heb overgenomen. Ik was ongeveer 14 jaar oud.
  Over het patroon. Het formaat is A2 (420 x 594 mm), gedrukt door ‘Selecta’. Ik heb hem moeten plastificeren wegens slijtage. Bij het patroon zit een A4’tje met een stempel van het Zuiderzee Museum. Aanhef: ‘Kruissteekpatroon merklap 1786, Collectie Rijksmuseum “Zuiderzeemuseum”, Enhuizen.’ Afgewerkte grootte 34 x 48 cm. Materiaal:naturel kaaslinnen van 12 draden op 1 cm. Borduurgaren: mouliné. Er staat verder een kleurschema op zonder DMC nummers. Er is een opmerking over hoe te borduren en de afwerking. Uitwerking en tekenwerk: Hanny Waardenburg & Jane Metzelaar-van Schaik.
  Ik hoop dat iedereen die nieuwsgierig is nu weer een beetje kan slapen.
  VrGr, Martine.

 64. @Martine Gerarda, SUPER! Nu komt ook nog het patroon boven water!!!
  Echt helemaal te gek.
  Toch heb ik nog een vraagje aan je. Zou je op het patroon kunnen kijken of linksonder waar het jaartal 1784 hoort te staan het jaartal van uitgave staat?
  Ik ga je tekst meteen toevoegen aan het nieuwe logje!
  Heel, heel veel dank Martine!!!!

 65. Berthi,
  Op het patroon van de merklap staat 1786 linksonder, en het komt vele malen voor.
  De beschrijving meld ook aleen kruissteekpatroon merklap 1786. Er is nergens een datum van uitgave of verkoopadatum te vinden.

 66. @Martine, dank je! Ik vraag me af waarom ze het jaartal 1784 weggelaten hebben?
  Zo, nu ga ik toch echt eindelijk je tekst toevoegen aan het nieuwe logje!

 67. Hier is mijn info vandaan gehaald
  RTV-assistente | FHV BBDO
  T +31(0)20 5437850 | bdaniels@fhv.bbdo.nl
  Ja fijn dat het is gelukt..
  ben iedereen erg dankbaar voor alle hulp.

 68. Hebben jullie al wat van Elza gehoord?
  Zij heeft iets wat jullie dolgraag zouden willen hebben….

 69. @Tineke, ik heb zeker iets gehoord van Elza, maar… het Zuiderzeemuseum heeft de rechten van het patroon. Ik wacht op een antwoord van het museum. Ik hoop dat er toestemming komt om het patroon online te plaatsen. Heel veel borduursters zouden we daar een plezier mee doen. Voorlopig is het nog geduld hebben.

 70. Wat heb ik genoten van de mails over de merklap, ik ben een verwoed merklap borduurster en verzamelaarster.
  Ik hoopdat er toestemming komt om het patroon online te mogen plaatsen want ik zou het ontzettend graag willen hebben en namaken.
  Groetjes Annelien

 71. Ik ben toevallig op je website terecht gekomen via google omdat ik Elza heet en heb met plezier alles gelezen over de speurtocht naar de oorsprong van de merklap.
  Mijn moeder werkte in de jaren 70 bij het Zuiderzeemuseum, voordat het Buitenmuseum geopend is, en heeft diverse hele oude merklappen opnieuw op patroon gezet wat een hele klus was omdat er van sommige niet zoveel over was. De kleuren werden heel nauwkeurig bepaald en elk steekje geteld en op het patroon gezet. Ik meen me te herinneren dat zelfs de ‘fouten’ in het patroon werden verwerkt, om het origineel zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. De patronen zijn uiteindelijk te koop aangeboden door het ZZM. Ze heeft er enkele gemaakt voor haarzelf waarvan ze een aan mij heeft gegeven. Delen van deze merklap staan op mijn blog:
  http://orange-platespinner.blogspot.com/search/label/Cross-stitch
  Het leuke is dat ik momenteel bij mijn broer en zijn familie in Bangkok ben en de merklap die hij heeft gekregen in de logeerkamer in de la ligt. Ik zal het fotograferen en op mijn blog zetten. Misschien vinden jullie ijverige borduursters deze ook mooi. Ik heb jaren geborduurd, maar ben weer teruggegaan naar tekenen en schilderen de laatste jaren. Hoop dat jullie mijn blog ook bezoeken. Ik woon al 16 jaar in Arizona maar ben nog altijd geinteresseerd in Nederlandse kunstnijverheid.
  Hartelijk groet – Elza Metzelaar

 72. Tot mijn verrassing vanmorgen bleek de merklap die zomaar in het laatje in de gastenkamer ligt, precies die te zijn in jullie speurtocht. Het is dus de eerste die gemaakt is nadat mijn moeder, Jeanne Metzelaar – van Schaik, het patroon had reproduceerd voor het Zuiderzee Museum. Ik heb Elza beloofd mijn moeder te vragen of ze een goed exemplaar heeft van het patroon en misschien een kleurenstaalkaart. De kleuren die je in de foto’s ziet zijn dus zo dicht bij het origineel als mogelijk met modern garen. Je kunt de merklap bekijken op http://orange-platespinner.blogspot.com. Als iemand misschien een close-up nodig heeft dan hoor ik dat wel.
  Veel borduurplezier,
  Elza Metzelaar
  elzametz@gmail.com

 73. De moeder van Elza Metselaar komt uit Harlingen.De identieke merklap die ik een tijd geleden in een antiekwinkeltje kocht is ingelijst en gekocht in Harlingen bij de Koperen Bel en eertijds ook ingelijst in Harlingen.Er is dus een duidelijke link met Harlingen.Zou Jeanne Metselaar van Schaik die ook hebben gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *