Agenda exposities

Textielcafé Assen op 12 maart 2011 van 13.00 tot 16.30 uur. Locatie: Theatercafé van I.C.O. Zuidhaege 2, Assen-centrum. Toegangsprijs: leden Weefnetwerk € 5 niet leden € 7,50. Thema: Bauhaus en Weven, Vrouwen en Bauhaus.

Of je nu spint, breit, vilt, verft, quilt, vlecht, borduurt of weeft, je bent van harte welkom, want met dit textielcafé willen wij ongedwongen en in gezellige sfeer uitwisseling, interactie op gang brengen. Of je nu amateur bent of professional, ontwerpt of niet, is niet belangrijk: het is de bedoeling elkaar te inspireren en elkaars textiele en creatieve blik te verruimen en te verrijken.


Monika Stadler geeft een lezing en presentatie in twee delen. Zij start met een korte inleiding over het Bauhaus als kunststroming in het algemeen. Daarna zal zij ingaan op (de betekenis van) de Bauhaus-Weverij. In het tweede deel van haar lezing vertelt zij ook over de positie van vrouwen aan het Bauhaus, onder meer die van Gunta Stöltzl, haar moeder.

Monika Stadler exposeert van 13 maart tot 8 mei 2011 in Galerie Lemferdinge.
——————————


Zondagmiddag 13 maart 2011 is het Textile Research Centre het decor van het Afghaans Nieuwjaarsfeest (Nauroz), dat georganiseerd wordt door Stichting Afghaans Huis. Het TRC is die middag geopend van 14.00 tot 18.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Het feest is wellicht ook een mooie gelegenheid om de prachtige tentoonstelling Mooi Gekleed Afghanistan te bezichtigen, voordat die eind maart wordt verwijderd en vervangen door een andere tentoonstelling.
——————————

Nijntje in de mode is te zien vanaf 1 april 2011 in het Dick Bruna Huis in Utrecht.

Het Dick Bruna Huis in Utrecht is jarig. Al vijf jaar lang is daar een overzicht te zien van het grote oeuvre van de Utrechtse tekenaar en auteur Dick Bruna (1927). Het Centraal Museum, waartoe het huis behoort, heeft daarom nationale en internationale modeontwerpers gevraagd een feestjurk te ontwerpen voor Nijntje, een van de vaste bewoonsters.

Ontwerpers, onder wie Saskia van Drimmelen, Claes Iversen en Jan Taminiau werken aan een ontwerp voor een aardewerken Nijntje van 40 centimeter hoog, waarbij ze zich laten inspireren door het werk van Nijntjes geestelijke vader Dick Bruna. Bruna zelf heeft op papier een nieuwe feestjurk ontworpen, evenals Piet Paris.

De illustraties en de modeontwerpen worden vanaf 1 april 2011 getoond in de nieuwe presentatie Nijntje in de mode, samen met ruim honderd modegerelateerde werken uit het Dick Bruna’s oeuvre. Als ze straks haar nieuwe jurkjes draagt, ziet Nijntje er – in het Chinese Jaar van het Konijn – nog mooier uit.
——————————


Dit seizoen haalt Borg Verhildersum het beste uit de kast voor de bijzondere textieltentoonstelling Mode en het Groninger platteland. Getoond wordt de relatie tussen de Parijse mode en de Groninger mode en dracht van het einde van de 18e eeuw tot het begin van de 20e eeuw. In totaal zullen er maar liefst 30 complete kostuums en ook losse kledingstukken, accessoires – zoals kant, sieraden en oorijzers – diverse prenten en schilderijen te zien zijn. Van 1 april tot en met 11 september 2011 Koetshuis Verhildersum, Wierde 40 in Leens, open van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.00 uur.

Verhildersum laat je een nieuwe kijk op de ontwikkeling van mode en dracht in de 19e eeuw zien. Modieuze japonnen en kleurrijke jakken; de Groningse (plattelands-)elite nam de Parijse mode op geheel eigen wijze over, wat leidde tot mode met een Groninger twist. In de 18e eeuw volgde slechts de elite de grote modetrends die uit Frankrijk overkwamen. Door meer welvaart werd de mode en haar weelderige stoffen toegankelijk voor steeds meer mensen. Eerst werden vooral de stoffen en sieraden kostbaarder en luxueuzer, later nam men ook de soepele lijnen van de Franse japonnen in de Empire-periode over.

Dankzij de machinaal geweven katoen aan het begin van de 19e eeuw, die veel lichter was dan wat men gewend was, konden bijvoorbeeld de hoge taillelijnen van modieuze japonnen makkelijker vertaald worden naar jak en rok. Hoewel de mode zeker invloed had, werden trends vaak pas verlaat of slechts deels overgenomen. Door de toename van handel en vervoer in de tweede helft van de 19e eeuw raakten de modetrends in een stroomversnelling. Onder de oudere generaties en op het platteland bleef men langer trouw aan de traditionele jak-/rokcombinatie.

De textieldagen vinden dit jaar plaats op 4 en 5 juni 2011 (Hemelvaartsweekend) en staan ook in het teken van mode met als thema ’Nuttig en Fraai’ over textiel, mode en design.
——————————

Daar komt de bruid is te zien tot 30 april 2011 in Museum Het Reghthuys te Giessenburg. Elke woensdag en zaterdag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Groepen dagelijks op afspraak.

In de expositieruimte, maar ook door het gehele museum, staan trouwjurken opgesteld; zo’n veertigtal jurken komend uit een periode van meer dan 150 jaar. Deze trouwjurken zijn voor een belangrijk deel afkomstig van particulieren uit de Alblasserwaard. Maar ook uit andere delen van Nederland, zoals bijvoorbeeld de Achterhoek, zijn jurken aangeboden.

Naast de traditionele witte trouwjurken zijn er ook zwarte en gekleurde trouwjurken te bewonderen. Ook zijn diverse vitrines gevuld met accessoires van de bruid, zoals tasjes en sieraden. Daarnaast is een vitrine gevuld met bruidstaartpoppetjes van verzamelaarster mevrouw J. Gunneweg uit Den Bommel.
——————————

In de Oranjerie in Zeijen is jaarlijks de expositie en verkoop van Kunst op schaal. Dit zijn versierde eieren in de breedste zin van het woord. Er wordt van alles omheen georganiseerd en zeker de moeite waard om te bekijken. Met workshops, paaswandelingen, bloemschikdemonstraties en dergelijke. Deze tentoonstelling en verkoop is van 27 maart tot en met 23 april 2011.


Na deze tentoonstelling is de winkel een paar dagen gesloten en wordt deze gereed gemaakt voor de volgende expositie. Dit is een tentoonstelling van tekenwerk van Gerda de Jong-Bos. Daarbij organiseert Kantkring Potkant een tentoonstelling van 17 mei tot en met 4 juni 2011. In de uitnodiging staat te lezen:
Potkant is een kantmotief met planten en bloemen in een vaas, typerend voor de Drentse klederdracht. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan organiseert de kring een tentoonstelling van 17 mei tot en met 4 juni 2011 in de Oranjerie in Zeijen. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de leden afgelopen seizoen druk aan het klossen geweest. Naast deze werken, met het thema Flora en Fauna, zijn sieraden, oude kanten en bijzondere kantkunst van eigen leden te bewonderen. Het gebruik van moderne materialen wordt niet geschuwd, met klassieke technieken wordt moderne kunst gemaakt.
——————————

Brei- en haakdag op vrijdag 1 april van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag 2 april van 10.00 tot 17.00 uur in het NBC in Nieuwegein.


Wat kun je verwachten? Je vindt er uiteraard van alles op het gebied van haken en breien. Er zijn maar liefst 80 stands/winkels, gevarieerde workshops, tentoonstellingen en een patronendokter. Of je nu wilt leren haken en breien, of al een ware kunstenaar bent, je zult je hart op kunnen halen. Er is ook een mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop.
——————————

Voor wie die hem in Museum Leids Wevershuis gemist heeft: de lezing Kleren maken van de vrouw een man – althans in 1600 gaat in herhaling. Plaats: Galerie ISM Art & Design Display, Naarderstraat 35, Hilversum. Tijd: zondag 20 maart om 14.00 uur. Toegang: € 5. Organisatie: Stichting Magdalena.


De lezing Kleren maken van de vrouw een man – althans in 1600 behandelt het curieuze verschijnsel van de ‘vrouw in mannenkleren’, dat in de loop van de 16e eeuw in de Nederlanden opkomt en in de loop van de 19e eeuw weer uitsterft. Hij wordt gegeven vanuit het oogpunt van Geeske Kruseman als historisch kleermaker en bestaat uit een inleiding over het verschijnsel ‘vrouw in mannenkleren’ rond 1600, gevolgd door een demonstratie van de metamorfose: vrouwenkleren uit, mannenkleren aan (de striptease stopt bij het hemd). Ondertussen worden alle kledingstukken van vrouw en man besproken: materiaal, kleur, snit, constructie, betekenis… Tot slot volgt een korte analyse van het totaalbeeld van de kleding van de vrouw en de man, die hopelijk inzichtelijk maakt hoe deze vrouwen het voor elkaar kregen om, soms jarenlang, als man door de wereld te gaan.
——————————

Art in Action in Oxfordshire van 21 juli tot en met 24 juli 2011. Art in Action is een van de langst lopende kunst- en ambachtfestivals van het Verenigd Koninkrijk. Honderden kunstenaars komen bij elkaar om hun creativiteit en inspiratie te delen.
——————————

Insteken, omslaan en af laten glijden is te zien tot en met 26 maart 2011 in ’t Huis van Anna, Jozef Israëlskade 95 hs in Amsterdam. Openingstijden: dinsdag van 12.30 tot 17.00 uur en
woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 17.00 uur.

Loret Karman presenteert haar eerste solo-expositie in ’t Huis van Anna. Een mooie en gevarieerde expositie waarin zij haar brei- en schilderkunst laat zien. Haar werk is divers; van uitgebreid textielonderzoek tot werk dat letterlijk dicht op haar huid zit. Haar thema´s zijn loslaten, kracht, breekbaarheid, afscheid en doorzichtigheid. Het gebruik van textiele technieken is belangrijk voor haar vanwege ambachtelijke tradities.
——————————

In zeven provincies wordt dit jaar een handwerktentoonstelling georganiseerd door Vrouwen van Nu. In de provincie Groningen op 13 en 14 april in Zalencentrum Brandpunt in Sappemeer. In de provincie Friesland op 29, 30 en 31 maart in De Wier in Ureterp. In de provincie Drenthe op 16, 17 en 18 maart in De Molenhoeve in Hoogeveen. In de provincie Overijssel op 13, 14 en 15 april in Hervormd Centrum in Nijverdal. In de provincie Gelderland op 14 en 15 april in Dorpscentrum Vorden in Vorden. In de provincie Utrecht op 7 april in Geref. Centrum De Gaarde in Bunnik. In de provincie Noord-Holland op 16, 17 en 18 april in De Blinkerd in Schoorl.

9 gedachten over “Agenda exposities

 1. Wat een informatie , er komt weer zoveel moois langs . Je weet niet wat je kiezen moet .
  Al kom ik het hier alleen even bewonderen , dat is zelfs de moeite waard .
  Mooie illustraties er bij gevoegd , dan krijg je alvast een beeld . Een mens wil graag plaatjes zien . Die lieve Nijntje dat zag ik vluchtig aangekondigd in de krant .
  Prachtige japonnen met een taille , waar je alleen maar van kunt dromen .
  Dan klinken al de klanken , daar komt de bruid ! Zal ook mooi zijn een collectie te bewonderen hoe een bruid in de loop der jaren gekleed ging .
  Met het breien en haken gaat het goed van zeer wild tot degelijk , kijk nu die prachtige rode sokken .
  Vrouwen in mannenkleding dat zal wel spannend zijn denk ik .
  Wat VROUWEN VAN NU te bieden heeft in de verschillende provincies dat zijn wellicht de voormalige PLATTELANDSVROUWEN .
  Daar ging ik vroeger graag naar toe , altijd heel veel mooi handwerk en veel patronen te koop voor merklappen e.d.
  Er kunnen weer dagjes uit georganiseerd worden , vriendinnen trekken samen op en maken er zo een mooie dag van . Ik hoop dat ze met verhalen thuis mogen komen !

 2. zo hee wát een keuze !!
  mooi hoor zoveel aandacht voor textiel/handwerk.
  Ik mag mij verheugen op een ‘eigen’ textiel café en op 1 van deze beursen 😉

 3. wow! wat is er veel te doen op textiel gebied. sommige dingen te ver weg (zelfs in dit kleine landje) andere gelukkig in de buurt. dankjewel voor de tips!!!!

 4. Zoveel info in één bericht, bedankt Berthi! Ik heb al veel moois gezien door naar enkele van de aanbevolen tentoonstellingen te gaan vorig jaar. Jammer dat het zo ver is, het is voor mij al 180 km tot Antwerpen, ik trek er dan maar op uit voor enkele dagen.

 5. @marian’ne m, ik liep achter met lezen, maar ben nu helemaal bij met lezen op je blog en op de hoogte van de spannende handwerkavonturen. Geweldig!

 6. Berthi, wat is er weer veel te bekijken in het land. Voor ieder wat wils. Wat heb je deze log uitgebreid gemaakt. Fijn dat je er een link van maakt. Kunnen we af en toe even kijken waar we heen kunnen.Dank je wel.

 7. Wat een fijn overzicht Berthi, dank hiervoor! Nu moet ik dus nog een keer naar Leiden, want daar zijn we afgelopen week net een dagje geweest… Van musea kwam niks, we wilden graag eerste de stad (en shops!) ontdekken. Afijn, kijk maar naar mijn logje straks, dan snap je het wel! Ik zie uit naar de brei- en haakdag, als het even kan ga ik daar proberen heen te gaan!

 8. Wat een informatie krijgen wij weer van Berthi. Zeker zal ik er een paar bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *