Elma: ‘Tijdens de tentoonstelling “Aan de rol” in Museum de Timmerwerf in De Lier maakte ik een foto van een mooie geborduurde rand uit een oude souvenir de ma jeunesse. Deze rol is in het bezit van Trijnie van Spanning uit Den Haag. Met haar toestemming mocht ik deze rand op patroon zetten en plaatsen in het pronkjournaal. Behalve het verzamelen van oud textiel besteedt Trijnie ook erg veel tijd aan het achterhalen van alle gegevens over de maakster. Ze kan er het volgende over vertellen, de gegevens komen uit het in eigen beheer uitgegeven familieboek van de erven Brouwers.
SOUVENIR UIT 1903
Jenny Maria Brouwers werd op 13 april 1890 geboren in Venlo en overleed op 31 maart 1983 in Maastricht. Jenny volgde de lagere school in Venlo. Daarna ging ze naar de school van de Ursulinen van Jeruzalem in Venray. Trijnie kocht de souvenir van een kleindochter van Jenny, geboren op 8 augustus 1952. Met dank aan Trijnie voor deze gegevens.
In 1903 was de souvenir de ma jeunesse van Jenny klaar. Dat wil zeggen: bijna. Ruim 100 jaar later heeft Trijnie het laatste stukje afgewerkt. Toen bleek dat de voeringstof te kort was. Misschien was dat ook de reden dat de souvenir zo lang onafgemaakt bleef liggen. Voor de afsluiting maakte ik gebruik van de aanwezige kant. De voering ontbreekt.
Deze kruissteekrand kan dienen als tussenstuk of als afwerking in een vierkant. Langs de kruissteekrand wordt een stiksteekje gemaakt. Let goed op of de lijn eronder of erboven doorloopt.
De vulling van de vierkanten wordt met een maassteek gemaakt en in het midden met holbein- of stiksteekjes. Laat hier ook je eigen fantasie werken en veel plezier met het borduren.
Een gedeelte van mijn pronkrolsters is met dit patroon begonnen, naar de uitwerking van dit patroon ben ik erg benieuwd.’
Elma, wat heb je weer een schitterend patroon toegevoegd aan het pronkjournaal en het resultaat krijgen we al te zien op de laatste foto. Heel mooi!
Dank je voor al je werk!
De voorjaarsvakantie is in het noorden van het land voorbij zoals je schreef en ben je inmiddels met al je pronkrolsters weer hard aan het werk. De meters pronkrollen blijven maar doorlopen, het noorden en zuiden ontmoeten elkaar bijna…
Elma heb je de weblog van Marcella al gelezen. Daar is van alles te lezen over de ontmoetingsdagen waar we zo van genoten hebben bij Trijnie.
Anneke SK
Prachtig patroon!
Dank aan Elma, Trijnie en Berthi.
Dit is ook voor beginnende borduursters te doen, lijkt me.
Wat een mooi patroon heeft Elma weer gemaakt naar aanleiding van de mooie souvenir van Trijnie. Ik twijfel wel of Trijnie deze souvenir in 1952 heeft aangekocht. Ik vermoed zelf dat dat rond 1992 is geweest, dat zou beter kloppen met de gegevens van Jenny en de verkoop van de rol door de kleindochter. Ook weet ik dat Trijnie omstreeks die tijd pas met verzamelen is begonnen. Het is een prachtige souvenir die met recht een mooie plaats had in de tentoonstelling in De Lier.
Ik ben heel beneiwud naar de resultaten van Elma’s patroon. Leuk om later te zien dat er weer een diversiteit aan garenkleuren en soorten linnen is gebruikt.
@marcella, 1952 vind ik ook erg vroeg. Ik heb ook mijn twijfels en 1992 kan beter kloppen. We horen het wel van Elma of anders van Trijnie.
Trijnie heeft het jaar van aankoop niet genoemd, 8 augustus 1952 is het geboortejaar van de kleindochter waar Trijnie deze pronkrol van gekocht heeft.
Fijn dat er zoveel oplettende lezers zijn, zodat alle foutjes er uitgehaald kunnen worden. (Elma moet beter lezen)
Gisteren heb ik van dit patroon weer verschillende uitvoeringen gezien, ieder gebruikt zijn eigen kleur met verschillende soorten stof, van 8 tot 14 draads. Aida, linnen of katoen.
super pratroon en zo gaat het leven van Jenny Brouwer door , Leuk om te horen van al het verschillende garen en linnen ,Op 22 draadjes moet dat wel heel moooi geworden zijn, niets afdoende aan 14 dr, borduursters, Basje
Ik had het verslag ook al bij Marcella gelezen . Nu we ook nu patronen via Elma krijgen is het verhaal compleet. Jammer dat Jenny Brouwer nooit te weten zou komen hoe haar patroon verder leeft
Een heel mooi patroon heeft Elma er weer van gemaakt.
Hier kan iedere pronkrolster iets moois van maken, zowel op extra fijn geweven linnen als ook op de grovere uitvoeringen.
We zien hier al een voorbeeld; ik ben erg benieuwd naar andere resultaten.
Dank Elma, Berthi en Trijnie.
Wanneer je werkstukjes later zo bewaard mogen blijven !
Dat zal de wens van iedere borduurster zijn .
Laten wij alvast plannen maken ons verhaal voor eventueel later bijvoegen op een of andere wijze bij elk werkstuk dat klaar is .
En Elma tovert alweer een prachtig patroon dat eventjes hier wordt aangeboden .
Het doet mij denken , hoe ik dat eerder lang geleden deed , een prachtig groot tekenboek met milimeterpapier en potlood gaan tekenen . Ik zou het zo blijven doen . En wat was dat tekenboek nog duur toendertijd wel enkele tientjes als ik mij goed herinner .
De fijne motiefjes hier in het patroon , laten mijn gedachten weer langs een kleedje gaan waar ik bloedig aan gewerkt heb met veel plezier . En als het op tijd klaar moest zijn ging ik de tijd opnemen hoelang ik nodig had een randje af te maken .
Het kleedje op groene stof met donker groen geborduurd , waar is dat nu opgeborgen . Zondag met mijn verjaarsvisite vroeg een van de lieve nichtjes , ik wil zo graag nog eens al Uw handwerken zien . Het was inmiddels te laat en dat staat dus gepland voor een andere dag . Ze dacht dat ik wel het een en ander op zou hangen , maar er is weinig plek voor .
Leuk om alles op te bergen , misschien nog eens een foudraal maken waar het meeste in kan . Gewoon opbergen en af en toe komt alles tevoorschijn . Ik heb weleens gelezen dat het in China een gewoonte is dergelijke dingen zorgvuldig te bewaren in een mooie gemaakte verpakking en af en toe alles kunnen tonen aan hen die belangstelling hebben .
Nog even schrollen en ik laat alles nog eens aan mijn oog voorbij gaan . Dank aan Elma voor al dit moois plus het verhaal wat er gelukkig nog bij hoort , al is er een kleinen verwarring over een datum .
De pronkjournaals zijn inmiddels al tot een mooie serie juweeltjes uitgegroeid !
Sorry Elma in mijn enthousiasme over de gezellige “Trijnie-dagen” vergat ik gisteren helemaal te zeggen dat jouw patroontje weer heel knap in elkaar steekt.
Maar dat vind ik natuurlijk wel.
Groetjes,
Anneke SK
Prachtige rand aan de pronkrol. Leuk om te zien dat de randen over elkaar heen lopen.
@Elma Ik kon me al niet voorstellen dat Trijnie zó oud is dat ze in 1952 al een pronkrol kon kopen…:-)
Mooi dit motief, het doet keltisch aan.
De ‘invulling’ van de hoeken en vierkanten lijkt me ook mooi in een ajourtechniek.
Mieke@ Dit is nu net de bedoeling, ik zie een oud patroon wat mij erg aanspreekt en zet het op teltekening.
Berthi plaatst het in het Pronkjournaal.
Iedereen die het wil maken kan nu zijn eigen invulling aan het geheel geven.
Over 100 jaar kunnen de textielliefhebbers van die tijd er van genieten en onderzoek naar doen.
wat aardig om dit patroon hier te publiceren.
met die rode kleur ziet het er een beetje chinees uit!
prachtig patroon, weer een mooie toevoeging aan het pronkjournaal !!
Heel heel mooi, vooral omdat het persoonlijke verhaal er bij zit! Bijzonder om te lezen en bekijken!
In 2006 kocht ik de Souvenir de ma Jeunesse.
Samen met de documentatie die ik uit het familieboek mocht kopiëren is het voor mij een waardevol bezit. In mijn collectie is het het enige stuk uit Limburg. Nog steeds zoek ik naar een schoolmerklapje uit die provincie. Elma bedankt dat je van een detail zo’n mooi patroon hebt gemaakt. Zo kunnen veel mensen er van genieten.
volgens mij beb ik iets niet goed gedaan dus nog een keertje
ik vind een pronkrol echt heel mooi .
Maar hoe moet ik beginnen??????
Trijnie
Even een bericht van ons hier uit Houwerzijl .
Gezellig als jij en Hans in mei langs komen
Hoop dat dit bericht over gaat komen .
Vriendelijke groet
Thea