Internationale Vrouwendag 2011

Vandaag was het de laatste dag van het carnaval die in het teken stond van de boérebroélof. Een zonnige dag in alle opzichten, een verslagje met foto’s volgt want nu eerst naar de Internationale Vrouwendag. De geschiedenis van deze dag kun je lezen in deze log. Vanaf 1922 is de datum voor de Internationale Vrouwendag vastgesteld op 8 maart. De Verenigde Naties erkende de dag als officiële feestdag in 1978.

In het kader van de Internationale Vrouwendag werden er vandaag op diverse plaatsen activiteiten georganiseerd. Vanavond vond in Grand Café Dordts Genoegen te Dordrecht de presentatie plaats van het boek Hiermee begon het van Beatrice de Wit en tevens werd de patchwork- en quilttentoonstelling In eigen handen geopend.


Beatrice de Wit is een Zwitserse en houdt van verre reizen, vreemde talen, andere culturen en handwerken. Patchwork en quilten is haar passie. Voor de serie quilts die Beatrice maakte, koos ze het thema borstkanker. Een aantal jaren geleden constateerde men bij haar een kwaadaardige aandoening aan haar borst. Er volgde een zware en moeilijke periode, waarna een lange en loodzware weg volgde naar herstel. Langzaam groeide het idee deze tijd en vooral haar gevoelens te verwerken in de vorm van textielkunst en het schrijven van het boek Hiermee begon het. In 18 quilts heeft Beatrice haar gevoelens verwerkt en een boek erover geschreven.

De tentoonstelling loopt van 8 tot en met 25 maart 2011, en je bent dagelijks welkom in Grand Café Dordts Genoegen te Dordrecht van 10.00 tot 17.00 uur. Alleen op zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Foto: Ivar van Bekkum

12 gedachten over “Internationale Vrouwendag 2011

 1. We kennen veel bijzondere dagen , als je ze allemaal zou kennen is er elke dag wel iets waar we extra aandacht aan besteden .
  Je eigen verjaardag . . . ?
  Gisteren mochten de vrouwen dus een dagje vrouw zijn . Moederdag is al in aantocht , dat zie ik aan de cadeautjes die al overal uitgestald staan .
  En de vrouwendag van gisteren is dus ook goed ingevuld , zo kunnen we even stil staan en extra aandacht geven aan vrouwen die zoveel moeten doormaken .
  Dan is er maar één vraag waarom dit leed . Daar komt geen antwoord op .
  Laten we een beetje liefde schenken .
  Zoals bovenstaande Quilt is gemaakt is het een vorm om je leed uit te beelden en te verwerken , er mee omgaan .

 2. @Gerrie, ja elke dag is er wel iets speciaals. Vandaag, 9 maart, is de dag van de zelfstandige.
  Nu je het toch over verjaardagen hebt, jij was 6 maart jarig. Door alle drukte helemaal vergeten. Alsnog van harte gefeliciteerd en een gezond en mooi nieuw jaar gewenst. Dat je nog heel lang diverse uitstapjes via internet mag maken.

 3. Heel bijzonder om je gevoelens op zo’n ingrijpende gebeurtenis te verwerken in quilts en een boek.

 4. Gerrie@ alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Erg benieuwd ben ik hoe vaak je dit al gevierd hebt.
  Helaas heb ik nog geen merklapje voor je getekend, dan kom ik achter heel veel geheimen.
  Voornamen die vaak verzwegen worden zoals Knelske, Pietje en Durktje komen dan aan het licht.
  Knap als een vrouw met borstkanker het op deze manier een plaats kan geven in haar leven en daar anderen mee kan steunen in hun verwerking.
  De combinatie patchwork en schrijven is wel heel bijzonder.

 5. Wat mooi dat iemand zo’n creatieve manier heeft om haar nare ervaringen te verwerken. Dat moet vaak een troost voor haar zijn geweest. Heel knap vind ik dat.
  Groet,
  Janny

 6. Klik ik even het You tube filmpje aan over de Dordse Vrouwendag en de tentoonstelling van Beatrice de Wit over Borstkanker en haar Quilt zie ik daar ineens de meisjes de Gelder uit Alblasserdam en Zwolle met haar in gesprek….. Fija-Corrie en Arijka.
  Wat leuk..het zijn nichtjes van mijn man.

 7. p.s. Fija staat deze maand in het blad Merkwaardig met haar Herdenkings-lap….heel bijzonder !!

 8. @Lies Huizer, ik heb het verhaal van Fija gelezen over haar herinneringslap. Zeer bijzonder en speciaal. Het verhaal waarom zij deze lap maakte is triest.

 9. Berthi en Elma dank voor jullie felicitatie . De Jaardag was de 7e , dus Maandag . Zondag visite en Maandag en de telefoon had het ook maar druk .
  Mijn schoolletterlapje heb ik niet zo snel bij de hand . Ik zou het niet weten , heb ik er mijn geboorte datum op geborduurd of het jaar dat het gemaakt is .
  Maaaarrr er zijn nog een paar mensen die mij als baby gezien hebben .

 10. Wat een zegen dat het goed gekomen is!! Ja, creativiteit werkt helend en biedt troost. Met hart.groet,Caro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *