Live vanuit Maarn

Het is vroeg op de zaterdagmiddag in De Twee Marken te Maarn, waar net de algemene ledenvergadering is afgelopen van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht. Bij de standhouders is volop drukte, de gasten gaan hun tafels in orde maken. Mijn tafel bestaat voor een groot gedeelte uit Chinese lotusschoentjes. Uit ervaring weet ik dat er veel belangstelling is voor deze minuscule schoentjes. Je krijgt niet elke dag de kans om originele, gedragen lotusschoentjes te zien en het verhaal achter het schoonheidsideaal van deze kleine voetjes is zeer interessant, maar voor ons onbegrijpelijk. Al eerder zijn de lotusschoentjes aan bod gekomen op mijn blog. Kijk hier eens: Boek uit China, Post uit China, Swastika, Bound feet ladies, Lotusschoentjes, Schoenen vol verleiding…, Lotusschoentjes in de krant, Lotusschoentjes: Een pijnlijk schoonheidsideaal, Lezing voor vriendinnenclub Marans, Arme voeten, Lezing lotusschoentjes en Chinese voetjes.


In 2001 is de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht ontstaan uit een fusie van de Nederlandse Kostuumvereniging voor Mode en Streekdracht (1980-2000) en de Eerste Nederlandse Vereniging van Kantliefhebbers ‘Het Kantsalet’ (1925-2000). In deze unieke vereniging vinden zo’n 1000 leden elkaar vanuit verschillende passies: grote en kleine verzamelaars, belangstellenden en mensen die zich op vakmatige en professionele basis bezighouden met allerlei facetten van kostuum, kant, mode, streekdracht en de daarbij behorende accessoires. De vereniging maakt zich sterk voor het behoud van het hedendaags cultuurgoed en het Nederlands cultureel erfgoed op deze gebieden. Ze creëert de mogelijkheid voor leden om contacten te leggen, informatie in te winnen en kennis uit te wisselen.

Vier maal per jaar wordt er een speciale dag georganiseerd met lezingen en presentaties en er worden excursies georganiseerd. Het Bulletin verschijnt vier keer per jaar en elk jaar verschijnt het rijk geïllustreerde jaarboek Kostuum.

Zo, ik ben weer thuis na een gezellige middag in Maarn. Veel bekende mensen gezien en gesproken, maar ook nieuwe gezichten gezien. Er was zelfs nog tijd om enkele foto’s te maken.

Klaasje uit Staphorst is inmiddels een bekende persoon op mijn blog. Ze is in diepe rouw en draagt de schort in doek. De schort dateert van omstreeks van 1900. De dame rechts op de foto toont de dracht van Noordwest Veluwe.


De 19e eeuwse rouwhalsdoek van Klaasje.


Prachtig antiek textiel te koop bij Olga Keller.


Een blik op mijn tafels. Vanmiddag kreeg ik een nieuwe benaming te horen van de lotusschoentjes: Antiwegloopschoen.


Vanmiddag om 14.12 uur liep de verloting af van het boek Hoe overleef ik… (wild) breien van Francine Oomen. In totaal werden er 59 reacties geplaatst, 59 nummers gingen deze keer niet in de hoge hoed, maar in het fraaie tasje dat uit het atelier van Mien B. komt. Aan An Moonen de eer om drie prijswinnaars te trekken.


Reactie nummer 2, 33 en 51 is het geworden. De gelukkigen zijn: Saskia, Lia Smit en Simone. Dames, van harte gefeliciteerd en heel veel plezier met het boek van Francine Oomen. Het adres van Saskia heb ik, maar kunnen Lia en Simone hun adres naar mij mailen via het mailformulier dat linksboven op mijn blog is te vinden? Uitgever Querido zal ervoor zorgen dat het boek naar jullie komt.

18 gedachten over “Live vanuit Maarn

 1. Al dwalend kom ik je hier alweer vroeg in de middag tegen .
  Ik zie je staan met de Lotusschoentjes .
  Je zult weer veel vragen moeten beantwoorden . Je bevindt je weer op een mooie plek met velen samen die belangstelling hebben voor al het schoons van costuum , kant , mode en streekdracht .
  Zodat de belangstelling blijvende mag zijn .
  Op Arte zag ik eens een uitzending over schoenen en een onderdeel ervan over Lotussschoentjes . Een oude vrouw die ooit zo haar voeten heeft moeten plagen met dit schoeisel en nu haar voeten eindeloos moet zwachtelen om nog een beetje te kunnen lopen . Er werden een paar opgevouwen voeten getoond hoe die er uit gaan zien , niet te geloven dat men daar op voort kon . Ik denk alleen met heel kleine stapjes .

 2. aha Berthi live………en ik lees nog eens al je logjes over de lotusschoentjes !!!

 3. Het zou nu wel al ten einde lopen maar nog een fijne live dag toegewenst. En van de lotusschoentjes krijg je niet genoeg

 4. Dit is helemaal nieuw voor mij, ik word razend nieuwsgierig naar dit alles… hoe kun je lid worden? Veel plezier hoor!

 5. Een mooie dag geweest. Mooie antieke kleding op de foto’s. en ook An Moonen aanwezig zie ik.Vorig jaar genoten van een lezing van haar.

 6. Het was al een feestdag omdat mijn zus jarig was, en ik kreeg dus heel verrassend dat leuke bericht straks dat boekje van Francine Oomen te krijgen. Ik ken het nog niet, maar buurtkijnderen die een ´jas´ voor een lantaarnpaal gemaakt hadden, hadden het er ook al over.Ben zaterdag wel op weg naar Waanders geweest waar zij dat boekje signeerde, maar onderweg naar uitgang Handwerkbeurskwam ik div. bekenden tegen. Dan vliegt de tijd. Dat ik het nu toch op zo´n leuke manier het boekje krijg! Het zal vast nu al van pas komen, en straks als mijn nichtjes wat ouder zijn.

 7. Dat klinkt als een mooie dag, Berthi.
  Gruwelijk gebruik, die lotusschoenen. Ik heb er over gelezen en voor de vrouwen van toen (die eigenlijk nog meisjes waren) moet het een ware marteling geweest zijn.
  Gek eigenlijk dat zo’n martelwerktuig er toch mooi kan uitzien, he?
  Groetjes,
  Janny

 8. Weer wat geleerd vandaag. Van deze vereniging had ik nog nooit gehoord. Maar door jouw weblog leren we steeds weer wat bij.
  Anneke SK

 9. Wat een leuk moment 14.12 uur op deze prachtige textieldag. Een greep uit de rode zak van Mien B. en de prijswinnaars zijn bekend. De gelukkigen kunnen wild gaan breien en wij zien daar graag de resultaten van.

 10. @Anneke SK, het is een veelzijdige vereniging die ook bij jou past. Misschien een idee om lid te worden…?

 11. Wat zal dat leuk geweest zijn,’k had die lotusschoentjes wel willen zien!! Mooi logje weer!! Ik ben zelf ook geen lid, schoonpa wel!
  fijne dag morgen,groetjes,

 12. Boekje ontvangen! Leuk geschreven en getekend. Nu zal ik toch ook schoonmoeders naalden tevoorschijn moeten halen, want het nodigt uit tot ondeugend breiwerk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *