Eet smakelijk!


Borduren op brood, hoe verzin je het? Catherine Mcever kwam op het idee en voerde het uit. En zeg nu zelf, het ziet er toch alleraardigst uit? Je moet wel voorzichtig te werk gaan en wat is dan de houdbaarheidsdatum? Gewoon afwachten!

36 gedachten over “Eet smakelijk!

 1. Het zijn leuke plaatjes, maar hoe verzint ze het!!!!!
  Houdbaarheid? Leg het buiten neer (daar is het koud) dan zullen de vogeltjes wel zorgen dat het niet bederft 😉

 2. wat origineel !!
  Ik ga nu anders naar mijn broodje kijken morgen ochtend !!;-)
  Ben bang dat het eerder op i dan dat ik het heb geborduurd !!

 3. Zou leuk zijn als het geheel eetbaar is.
  Je zou dan ook kunnen variëren met koekjes en cake.

 4. Borduren met stroopdraadjes zou misschien ook kunnen. Met dropveters lijkt me niet zo lekker. Maar het idee is erg leuk.

 5. Als het nou ook nog met eetbaar borduurgaren was, dan was het een delicious broodje.

 6. Ik zou de keuze maken, besmeren met pindakaas en dan de versiering maken met chocolade hagelslag. (alles eetbaar)
  Wij hadden een oom en die noemde dat platgeslagen pindarotsjes.
  Ook de pannenkoek werd altijd versierd met een motief van stroop. Papa maak je nog een fietsje riep de jongste altijd.

 7. Berthi, volgens mij is die scarves een spammer. Ik zie dezelfde rare reactie op veel blogs terugkomen.
  Die link vertrouw ik dus voor geen meter!
  Ik heb de reactie als spam gemeld. Dat kun je door op je dashboard “reacties” te kiezen, rechts naast het vinkje naast de bewuste reactie het pijltje-naar-beneden te klikken, dan kiezen dat het spam is.

 8. ik ben allergisch voor knoeien met eten.
  alhoewel ik dit eerlijk gezegd geen knoeien kan vinden…maar toch heb ik er moeite mee, sorry!

 9. @Elma als je je brood eerst besmeert met pindakaas en daarna hagelslag erop doet hoef je ook geen schotjes gebruiken.

 10. Er is honger in de wereld en dan zo iets nee niet voor mij basje

 11. Ik sluit me aan bij Hilly en Basje. Dit vind ik echt cynisch hoor. Er dreigen graantekorten, de voedselprijzen stijgen snel, een groot deel van de wereldbevolking lijdt honger, kindersterfte.
  En dan gaat zo’n mevrouw het tot ‘kunst’ verwerken. De discussie ‘wat is kunst’ hebben we hier al eens gehad geloof ik. Toch zet ik het welbewust tussen aanhalingstekens. Voor mij is Catherine Mcever fout bezig.

 12. Even snel hier naar het onderwerp gaan en hé , ik zie vluchtig brood met lavendel .
  Ik wacht op een telefoontje , ik wil dus nog gaan ontbijten en bedenk ik heb nog geen sneetje uit de diepvries gehaald . . .
  Maar een borduurwerkje op je sneetje , is dat geen verspilling met voedsel omgaan .
  Als het nog bij dat ene sneetje blijft .
  Ik denk aan de hobby , om met allerlei macaroni figuurtjes je kunstzinnig uit te leven . Dat was een tijdlang erg in .
  Laten we vandaag eens bedenken of er andere borduurmogelijkheden zijn waar we origineel mee voor de dag kunnen komen .
  Nu ga ik gauw aan het ritueel beginnen met een heerlijk kopje thee , de pilletjes op volgorde en een heel donkere pompoenpitten boterham belegd met een plakje oude kaas .

 13. Dit verhaal en de reacties erop zetten me aan het denken….een heel oude volkskunst is het maken van het keihard wordende brooddeeg (water ,meel en een enorme hoeveelheid zout), waarvan de prachtigste figuren geboetseerd werden die heel langzaam gebakken werden, wat met water tot glanzen gebrachte figuren en figuurtjes (voor in de kerstboom bv.) oplevert. Ik heb ze jaren gehad uit Polen bv.En ookk zelf gemaakt, met de kinderen. De mooiste was een enorme broodhaan uit Polen,van minstens 30×30 cm, die jaren aan de muur hing. Ook dat was creatief zijn met eetbare ingrediënten, zonder dat je het kon opeten…en die dingen werden niet door rijken gemaakt,maar gewoon door “arme mensen”, die echt zuinig met hun voedsel moesten omgaan. Dit geborduurde brood, nou ja, als het bij een paar boterhammen blijft, als het maar niet weer een of andere “handwerkhype”wordt, dan is het misschien niet zo’n ramp. Bovendien keek ik op de site en zag dat dezelfde dame barbiepopjes aankleedt met wegwerptasjes- materiaal, heel leuk om te zien en misschien inspirerend voor onze (klein)dochters, dat ze bloemen maakt van brood die ze door de vissen in de vijver laat opeten, dat ze een boterham doorweven heeft met repen van een andere boterham (zo’n kunstwerkje kun je dus gewoon nog opeten, misschien), dus er ontstaat bij mij een “dubbel”beeld van deze dame….
  Kortom ik ben ook kritisch, maar hou ook van relativeren.

 14. @Saskia, bij het lezen van de reactie van scarves dacht ik al direct aan spam. Ik ga het nu meteen verwijderen! Dank je voor de melding!

 15. Nog even verder gekeken op genoemde site.Een bezoekje waard toch, denk ik. Catherine werkt met allerlei materiaal, laat zich erdoor inspireren en het meeste is hergebruik, er zijn echt mooie en grappige en originele dingen bij, van afval dus. Maar ook: een serie schoentjes van de meest uiteenlopende materialen, van één velletje wc-papier tot een rode kool blad , van metaal, tot hout, tot brood enzovoort. Ook weer een paar van voedsel dus…schitterend en grappig en, nou ja, in het kader van haar ge-experimenteer misschien te vergeven?

 16. Tja, Frouke, zo kijkt toch ieder op zijn manier. Míj viel op haar blog op dat ze nogal kortaf reageerde op de vraag “why food”. Ze verwees naar de uitleg bij de eerste blog daarover. Die vond ik vrij summier en zwak.
  Brooddeeg…toen mijn kinderen in de jaren 80 daarmee wilden ‘spelen’ heb ik het verboden: men speelt niet met voedsel; niet met meel, niet met macaroni. Het enige wat ze mochten was een ketting rijgen van snoepkraaltjes. Toen ze eens op moederdag kwamen aanzetten met een gefrutsel van brooddeeg heeft me dat moeite gekost en ik heb er op school wat over gezegd. Over wat “arme mensen” met hun voedsel doen, wil ik niet oordelen. Je zette me wel aan het denken… 🙂

 17. Met meloenpitten zijn leuke dingen te doen .
  Je kunt ze naturel gebruiken of verven .
  De meloen eet je natuurlijk eerst lekker zelf op . . !!!

 18. Goed om de discussie hier te lezen. Kijk, als het bij een enkele boterham blijft, dan is het toch oké! Ik heb heel veel moeite met al het voedsel dat te snel wordt weggegooid. Brood iets te oud, hupsakee de vuilnisbak in.
  Broodfiguurtjes zijn hier ook gemaakt, niet in overvloed. Macaroni werd vervoerd in de vrachtautootjes die Matthijs had. Alles met mate!

 19. Die handwerktiepjes versieren toch alles wat los en vast zit, he? 🙂
  Overigens: ik had die Scarves ook bij mijn commentaren staan. Gewoon een marketingtruc: op zoveel mogelijk relevante blogs je waar onder de aandacht brengen!
  Gewoon wissen!
  Groetjes,
  Janny

 20. Het is vaak niet wat het lijkt…
  Als iets tot nadenken stemt, is (opbouwende) kritiek alleen maar toe te juichen.
  Maar dan ook…
  Zou mw. Mcever de meeste broodkunstwerkjes op haar site misschien na de foto gewoon lekker (laten) opeten bij een feestelijk buffet? Of zijn het de kapjes van de broden die de meesten onder ons ‘gewoon’ in de kliko gooien? of wat je verder nog kunt bedenken?

 21. Eigenlijk was mijn eerste reactie: vies! Ik hoef geen draadjes in mijn mond! Nou is kunst soms ook een beetje viezig… het roept in ieder geval een reactie op. Ik ben niet van plan om de discussie weer aan te wakkeren “wat kunst is” maar om er nou voedselverspilling bij te halen gaat me wel heel ver. Waar gaat het om? 1 boterham… Er is zoveel verspilling van voedsel. Niet dat dat goed is, maar het is bij voedselproductie is het nou eenmaal zo dat er een deel verloren gaat en dan je druk maken om een boterham???

 22. hihi: taal is toch ook fantastisch, Berthi: “het concept van de pindakaasvloer”……hier valt wat mij betreft echt niks meer te relativeren. Dat dat concept nog aangekocht moet worden ook, maakt me een beetje treurig…er zijn zo veel echt mooie dingen waar geen geld voor is…( ik spreek uit ervaring)

 23. @Frouke, jaja, mooi beschreven!:-) Ik ben voor kunst, maar bij deze pindakaasvloer zet ik mijn vraagtekens!
  Hmmmmm, wat was het prijskaartje voor deze pindakaasvloer? Enne, de pindakaasvloer is slechts tijdelijk houdbaar. Wil je de pindakakaasvloer exposeren dan moet je telkens tig emmers pindakaas kopen. Duur vloertje!

 24. Gisteren zag ik ook de pindakaasvloer dat ik nu echt spelen met eten. Over verspilling gesproken denken we ook wel aan hoeveel eten weg wordt gegooid bij hotels, restaurants en eetgelegenheden. Zolang wij buiten de deur gaan eten zal daar ook kilo’s aan eten worden weggegooid.

 25. en wim t schippers valt nog in herhaling ook ,heeft ie al een keer in t klein gedaan bij een galerie en toen heeft iemand er hagelslag over gestrooid……….

 26. Resultaat van het heden
  biedt geen garantie voor de toekomst
  haha
  Marja

 27. Haha.. waar je brood al niet voor kunt gebruiken! Leuke brood dingen te zien op haar blog. Je moet maar op het idee komen. Ik vind het wel leuk staan.

 28. om nog even op de pindakaasvloer terug te komen:
  http://arttube.boijmans.nl/nl/video/de-pindakaasvloer-van-wim-t-schippers/
  Hierin vertelt o.m. Wim T. Schippers zelf over de vloer en dat wij allen die de discussie aangaan, onderdeel zijn van het concept van het kunstwerk. Dat is dan toch weer mooi.
  Het is niet altijd wat het lijkt. Er zit meer achter dan ‘knoeien’ met pindakaas.
  En ook: je hoeft het ‘niet’ mooi te vinden, en smaken verschillen: je houdt van pindakaas of niet! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *