Handwerkbeurs Zwolle 2011

Miriam Tegels: ‘Nou ’t was me de week wel zeg! Afgelopen donderdag nam ik samen met Marnel Verstegen de middagtrein naar Zwolle. We checkten in bij een prachtige Bed & Breakfast boerderij en de volgende dag werden we door Ineke, steun en toeverlaat van Astrid Vane al vroeg opgehaald om naar de Handwerkbeurs in de IJsselhallen te gaan. Mijn vrijdag was goed gevuld met maar liefst drie workshops Entrelac. Ondanks het geroezemoes op de beursvloer en een heleboel nieuwsgierige bezoekers op de vloer lukte het alle cursisten om de beginselen van Entrelac (mandenvlechtersteek) onder de knie te krijgen. Op zaterdag was het de beurt aan Marnel Verstegen om les te geven in Fair Isle breien. In drie sessies van anderhalf uur werkte Marnel met haar cursisten aan de prachtige laarsomslag.


De zaterdag was voor mij dé dag om de beurs te verkennen en ik had een leuk gesprekje met Monique Boonstra, een talentvolle kantbreister. Monique laat op de foto haar lace shawl zien die ze ook een naam heeft gegeven: The One.


Monique: ‘Ik heb me bij het ontwerpen van deze shawl laten inspireren door drie dingen: de Shetland Lace Shawl, de Queen Susan Shawl en tenslotte wilde ik er mijn eigen elementen aan toevoegen zoals bijvooorbeeld het hartje. Je ziet dit hartpatroontje duidelijk op de detailfoto van de shawl. De shawl is van buiten naar binnen gebreid, eerst de randen, daarna het veld binnenin. In The One is 2 km aan (zelf geverfd) lace garen verwerkt en het breien ervan duurde vijf à zes maanden.’


Bij een nieuwe rondgang over de beursvloer trok de verzameling kleurrijke beursshoppers.


Het tijdschrift voor machineborduren, StitchatHome, kwam ook dit jaar weer met een bijzondere wedstrijd. Maak van uw boodschappenkar een mooie en functionele beurs(s)hopper! De jury vond het lastig om uit al die bijzondere ontwerpen één prijswinnaar aan te wijzen, vandaar twee eerste prijzen: Thea Nieuwenhuis en Christel Salari (de lichtblauwe shopper met stoeltje).Wil je nog meer lezen over de handwerkbeurs neem dan hier en hier een kijkje.

17 gedachten over “Handwerkbeurs Zwolle 2011

 1. Ondanks het koude trieste weer vandaag toch een lekker dagje.
  De post kwam met de nieuwe “Merkwaardig” en ook nog “Quiltnieuws” en nu vanavond als toetje een terug blik op de Beurs in Zwolle… wat kan een mens genieten !!

 2. Ha fijn, ook bij Berthi nog even heerlijk nagenieten!!!
  De schitterende sjaal van Monique had ik al eens op t net gezien, ik denk via Miriam maar dat weet ik niet zeker.
  Hier en daar is nog meer te zien over de beurs, maar het is ook zo leuk om het vanuit een andere hoek te zien. De hoek van de niet-handwerker dus 😉

 3. @ine, er zal op diverse plaatsen veel te lezen en te zien zijn over de handwerkbeurs. Het was een zeer druk bezochte beurs!

 4. Wat komen er weer mooie dingen voorbij .
  Veel te lezen , eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig , misschien morgem maar verder hier genieten over Zwolle .
  Vanavond zit ik moe te zijn , dus niet veel gedaan , maar blij dat het een en ander weer gelukt is . Gewoon blij zijn met een paar fijne aankopen .
  Een heel mooie fotolijst gekocht voor een dierbare foto , eindelijk zonder lang zoeken dit gevonden . Nu toch thuiskomen met een fijn formaat agenda , de andere waar ik al in begonnen was is dan maar voor andere nodige notities .
  Verder heel dankbaar voor de heerlijkheden waar ik mee thuis kwam .
  Al met al een goed belegde boterham .
  Morgen hoop ik dus hier een virtueel bezoekje aan Zwolle te brengen .

 5. En Mirjam was nog aan het bijkomen van haar bijzondere ervaringen in London!
  Bedankt voor weer een leuk verslag.
  Ik heb beide dames gezien zaterdag en vind leuk om te lezen wat ze gedaan hebben. Lijkt me erg vermoeiend om zoveel workshops achter elkaar te geven in de drukte van een soort bijenkorf.

 6. O ja, Monique noem ik altijd de Queen of Lace, ze maakt echt enorm mooie lace, gewoon niet te geloven, zo knap!!!!

 7. Wat een leuk verslag, ik had de workshop met het fair-island breien al aangekondigd gezien. Dat had ik graag willen doen… misschien is het ook een keer op de Rotterdamse beurs. Wat een waanzinnige shoppers, hoe krijg je het verzonnen en gemaakt, complimenten aan de winnaars!

 8. Meer werk van Monique kun je ook zien op Ravelry. MoniqueB heet ze daar. De moeite waard!
  Mooie shoppers! In de kantklosles krijgt de een na de andere cursist zo’n ding cadeau met verjaardagen e.d. (waaronder ik) Maar dan zonder tas. Een kastkussen past daar niet in.

 9. wat zullen de dames allemaal nagenieten van alle blogs Het is wel eenn heel mooie beurs geweest als ik dat zo hier en daar opvang,

 10. Wat had ik graag er rond gelopen met een servet om want je begint er gewoon van te k……….. als je langs de stands loopt. De lace sjaal van Moniek is schitterend. Gisteren ook het blad van MW binnen gekregen. De jaarvergadering hoop ik dit jaar wel naar toe te kunnen. Een complete happening.

 11. Wat een leuk verslag !
  In de toegestuurde folder had ik het uitgebreide interessante programma al bekeken,maar jammer genoeg zat een bezoek aan de beurs er deze keer niet in.

 12. Wat een top-breister!!! En balen voor mij dat ik niet naar de beurs ben gegaan….!
  Bedankt voor dit blogje Berthi, zo heb ik toch nog even kunnen genieten! Ik heb van veel urkers positieve geluiden gehoord over de beurs.
  groetjes,

 13. ik heb duidelijk wat gemist – maar krijg hier gelukkig toch veel moois kunnen zien …
  op de blog van monique staat nu wel een heftig bericht. allemaal kaarsjes branden voor haar zoon!!!!

 14. @lheurebleue, nu heb ik de blog van Monique ook gevonden. Echt vreselijk bericht. Ik hoop dat de uitslag gunstig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *