Textielpost – Groningen

MarianneS kennen we van de textielpost uit Landskrona. Nu stuurde MarianneS een textielkaartje uit Groningen.


MarianneS: ‘Hierbij stuur ik je een kaart die ik kocht in het Groninger Museum, waar ik de tentoonstelling Het onbekende Rusland, Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920 zag. Ik vond dit schilderij met drie zwijgzame religieuze bedelaars in feestkleding zo mooi van kleur. De gewaden doen me denken aan de feestrokken die na de 2e Wereldoorlog door de Plattelandsvrouwen werden gemaakt, om de bevrijding te vieren. Op de kaart zijn de gewaden als een kunstvoorwerp dat de drie arme bedelaars verandert in personages uit een Oosters sprookje.’

Het Groninger Museum is voor ongeveer 7 miljoen euro verbouwd en sinds december 2010 weer open. Er is veel vernieuwd omdat het versleten was, maar er is ook een zeer mooi informatiecentrum gekomen, ontworpen door de Spaanse ontwerper Jaime Hayón. Dit moet je zeker gaan bekijken als je in het museum bent, volgens MarianneS.

In het informatiecentrum kun je digitaal bladeren in kunstenaarsboeken en kun je video’s bekijken. Spectaculair is een groot liggend multi-touchscreen, waarop je met meerdere mensen tegelijk de collectie kunt bekijken en associaties kunt maken. Dit scherm bevat ook een prachtig driedimensionaal ontwerp van het gebouw waarmee je virtueel door het gebouw kan lopen. Zo zie je niet alleen precies hoe het gebouw in elkaar zit maar krijg je info over de architecten, hun opvattingen en het ontstaansproces.

Een mooi nieuw snufje in het Groninger Museum is de GMcollector. De GMcollector die je bij de kaartverkoop samen met je kaartje krijgt, is bedacht door IJsfontein. Het is een sleutelhanger waarmee je zelf informatie kan verzamelen over kunstwerken die onderdeel zijn van de hoofdtentoonstelling. Bij sommige schilderijen is er een klein rood lampje waar je je GMcollector voor moet houden om de info op te slaan. Je kan dan je persoonlijke verzameling, na je bezoek aan het museum via een e-mail uit Groningen, thuis bekijken. Ook kan je direct naar het nieuwe informatiecentrum gaan en je GMcollector uitlezen.
‘Maar het stomme vind ik dat het achteraf is. Daarom ga ik er nog een keer kijken met de info die ik nu gelezen heb via die GMcollector. Bij de infobalie zeiden de dames: “Het is een grapje. Het is een soort stikkie waar je info mee opslaat”‘, vertelt MarianneS.

De GMcollector geeft de volgende informatie over het schilderij Derwisjen in feestgewaad, Tasjkent, Oezbekistan 1870, Vasili Vereshchagin:

Op Vereshchagins schets staan Khuffiyya-derwisjen, verdiept in gebed en zwijgzame contemplatie. Onder de islamitische bevolking van het negentiende-eeuwse Centraal-Azië nemen derwisjen – leden van een islamitische soefi-broederschap – een belangrijke plaats in. Een derwisj (Perzisch voor ‘bedelaar’, ‘arme’) is een rondtrekkende asceet die leeft van aalmoezen en God looft. Sommige derwisjen (de Qadiriyya-orde) brengen zichzelf in een staat van religieuze extase door urenlang citaten uit de Koran te reciteren. De zwijgzame derwisjen van de Khuffiyya-orde loven Allah juist in stilte. Maar Vereshchagin is niet geïnteresseerd in de psychische toestand van de derwisjen: hun gezichten zijn verborgen voor de kijker. In plaats daarvan schildert Vereshchagin vol overgave en tot in de kleinste details hun kegelvormige vilten mutsen met bonten rand en hun lapjesdekenachtige feestgewaden die bijeengehouden worden door een fleurige riem. De gewaden kunnen worden gezien als een kunstvoorwerp dat de arme bedelaars verandert in personages uit een oud Oosters sprookje.

Les Ballets Russes was een balletgroep gesticht door Serge Diaghilev. Het balletgezelschap was gek op exotische kleding en gebruikte dus ook de mutsen uit onbekend Rusland. Bij de opvoering van Le Sacre du Printemps zien we de hoge hoeden terug die de bedelaars dragen op het schilderij Derwisjen in feestgewaad van Vasili Vereshchagin. Bij Les Ballets Russes dansten wereldberoemde dansers en danseressen, waaronder de geesteszieke Vaslav Nijinsky. Arthur Japin schrijft in zijn boek Vaslav over deze beroemde danser.

14 gedachten over “Textielpost – Groningen

 1. Het is inderdaad een mooie kaart, ik heb hem ook gekocht, samen met wat andere kaarten.
  Ik was een paar weken geleden in het Gronings Museum; de tentoonstelling is zeer de moeite waard. Ik heb er ook nog een logje over geschreven.
  En de GM-collector vond ik wel handig hoor.
  Zo kun je in alle rust alles nog eens bekijken en erover lezen.
  Groetjes,
  Janny

 2. Prachtig! Heb een afspraak met mijn kleinkinderen om erheen te gaan en net Japin uit en Diaghilev een leven voor de kunst ook. Grappig alle drie in één logje tegen te komen!

 3. Een prachtige kleurige kaart. De kleuren doet mij denken aan duizend en 1 nacht. Een werledje waar je heerlijk in weg kunt dromen. De GM-collector lijkt mij ook zeer handig. Mijn interne hardeschijf is na een half uur al vol. Nu kun je op je gemak alles nog eens nalezen.

 4. Wat een prachtige kaart met deze kleurrijke kleding.
  Het idee van het ‘stikkie’ is prachtig. Ik mis nog steeeds een gaatje waar bij de mens het stikkie inpast, zou makkelijk zijn om alles te onthouden.
  Het vernieuwde Groninger Museum is zeker een bezoek waard.
  Het materiaal van deze tijd is niet meer zo duurzaam als vroeger zodat er een renovatie moest komen van 7 miljoen wegens slijtage.

 5. Wat een prachtige inspiratiebron voor de quilsters onder ons.
  AnnekeSK

 6. @Janny, ik ga het logje lezen bij je!
  Jammer dat Groningen voor mij een eind uit de richting is, maar ooit moet het ervan komen om dit schitterende museum te bezoeken.
  @Frouke,… en hoe vond je het boek Vaslav van Japin? De meningen zijn daar nogal over verdeeld.

 7. Ik vond het een fascinerend boek, niet zo goed als we van J. gewend zijn, maar toch…Wel een zeer triest verhaal,maar goed om te lezen naast de enorme pil over Diaghilev. Die pil ging me op het laatst vervelen…zo’n enorme opsomming van composities en balletten, ik kreeg ernstig behoefte ze ook te horen en te zien. Veel ken ik er wel, maar toch…En Diaghilev was natuurlijk een uiterst extreem mens en ik werd op het laatst echt een beetje ziek van hem, van z’n fanatisme , z’n hardheid, z’n extremisme, Japin was daardoor een welkom zijpad. En hoe het historisch nou echt in elkaar zit: is de visie van Japin juist? De informatie uit Diaghilev? Ik weet het niet, maar wat een turbulente levens…

 8. Vanmorgen tot twee keer toe verdwaald in de linken.
  Nu toch eerst even zwaaien 😉

 9. @Anneke sk, zeker weten!
  @ine, op die manier kom je vaak de mooiste dingen tegen!
  @Hilly, enig! dat wist ik nog niet. Ik vind met name de wijze waarop de letters op de cover staan, erg mooi.
  Toevallig las ik vanavond in NRC Handelsblad een artikel over de Russische Natalja Gontsjarova die samen met haar man onder andere decors schilderde voor Diaghilevs Ballets Russes. En natuurlijk over deze tentoonstelling in het Groninger Museum.

 10. Mooie kaart is er uitgezocht , er wordt werk van gemaakt .
  Er is textiel te zien in prachtige kleuren en wat te zeggen van de hoeden !
  Het Groninger museum had toch zoveel voile gordijnen overal hangen ?

 11. er is nu ook een uitgave van vaslav ,waar t dagboek van daghliev bijzit…ohhhh heerlijk t is weer bijna boekenweek>>>>>>>>>>>>>>>>

 12. @Hilly, dank je voor deze tip. Ik zag dat het dagboek los te koop is, maar daarnaast ook in combinatie met het boek van Japin. Enne… de combinatie is goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *