Hoe overleef ik… (wild) breien? van Francine Oomen


Het is dinsdag 8 februari 14.12 uur en Esther Jacobs stuurt naar Rosa van Dijk een mail met het onderwerp: Ezzie wordt wild!

Roos! Ik heb de ontdekking van de eeuw gedaan! Ik weet zeker dat jij ook helemaal uit je dak zult gaan! En wie weet Neuzie ook wel!
Denk aan graffiti…
Denk aan street art…

Denk aan breipennen…
Denk aan gekke kleuren wol…
Denk aan…
KNIT GRAFFITI!


Knit graffiti, leuk, maar wat te doen als je niet kunt breien en de breiwinkel dicht is? Geen probleem, de mails met tips vliegen over en weer van Rosa naar Esther en omgekeerd. Diverse breilinks worden uitgewisseld en beiden vinden breien in een groep nog leuker. Ze starten een wild-breiclub.


Rosa en Esther komen erachter dat wild-breien eigenlijk niet zo moeilijk is. Ze leren snel en ontdekken veel op internet. Problemen waar de vriendinnen tegenaan lopen, zoals te strak breien, worden door vrolijke tekeningen van Annet Schaap op een grappige manier neergezet zodat de lezer niet dezelfde fout maakt. De grondbeginselen van het breien worden behandeld in een paar breilessen. Met behulp van de tekeningen moet het iedere jongedame en -man lukken om een wild-breiseltje te maken.

Verantwoord bezig zijn is van groot belang. Maak restjes wol op, haal een oude gebreide trui uit en gebruik het breigaren opnieuw, en bij een kopje kamillethee neemt Rosa een zuperzalig stuk worteltaart.


Heb je genoeg wild-breisels voor binnen en buiten gebreid, ga dan aan de slag voor jezelf. Brei een kleurrijke muts, een sjaal, een wilde stropdas of arm- en beenwarmers. Het straatbeeld zal aanzienlijk kleurrijker worden!


Hoe overleef ik… (wild) breien? Francine Oomen, ISBN: 978 90 451 1209 1. Prijs: € 8,95. Het boek staat vol met breitips, inspirerende foto’s, EHBBO (Eerste Hulp Bij Brei-Ongelukjes), een stripverhaal en uiteraard leuke patronen. Deze uitgave is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar.

Van de uitgever Querido mag ik drie exemplaren verloten van het boek Hoe overleef ik… (wild) breien?. Wil je kans maken op deze nieuwe uitgave van Francine Oomen, plaats dan een reactie onder dit berichtje. Dit kan tot en met 5 maart 14.12 uur!

59 gedachten over “Hoe overleef ik… (wild) breien? van Francine Oomen

 1. Wat een gezellige omslag met als achtergrond een breiwerkje!!!!!!!!!!!
  Altijd leuk als je wat mag verloten.
  Gaan wij allemaal weer in de oude hoed?
  Hopelijk dat door dit boekje ook heel wat jeugd aan het breien slaat.
  Door de actie mutjes voor India hebben ook heel wat scholen meegedaan.

 2. O ja en als ik het hier niet win, dan koop ik het boekje toch wel!
  Hihihi Elma, dankzij mijn opmerking hier bij Berthi is een haakwerk op de achtergrond vervangen door een breiwerk.

 3. Te gek zeg, lijkt me wel wat om direct aan te beginnen. Ik geniet van al die leuke knit-berichtjes Berthi.

 4. Oh wat leuk dat je drie exemplaren mag verloten. Nou ik doe mee! Ik ben zojuist teruggekeerd van 2 dagen oppassen bij mijn kleinkinderen in Warnsveld en ben begonnen met het leren van borduren. Ze zijn 5 en 7 jaar en ze wisten niet meer van ophouden. Zo leuk om te zien. We begonnen op een witte correspondentiekaart waar mijn geliefde om de centimeter een gaatje in had gestanst!! Deze kaart was al gauw gevuld met rijgsteek, stiksteek, een huis met een prachtig dak van vierkantjes. Zelfs de koninginnesteek werd geoefend!! Daarna op een rest stukje jute-stof overgegaan en ook daarop werd enthousiast geborduurd. Lotte borduurde zelfs een bus met wielen en ramen. Ik ben er erg blij mee, te meer omdat mijn schoondochter nog geen naald en draad kan vasthouden. Hopelijk kan ik aan Daan en Lotte mijn liefde voor handwerken en textiel op deze manier doorgeven, en wie weet wat er nog volgt!!

 5. Wat een geweldig leuk boekje!
  Ik kan niet breien, tenminste, nog niet.
  Maar als ik dit boekje zie gaan de oude breipennen van mijn oude oma, die braaf al jaren op zolder bewaar, erg rammelen in hun koker. En de restjes wol, die in het laatje ernaast liggen, schreeuwen nu om aandacht en nieuwe projecten.
  Dit zijn de boekjes die mij van al mijn bestaande gefrunnik met draadjes, lapjes en klosjes afhalen.
  Dit zijn de boekjes die je aan nieuwe werkjes laten beginnen.

 6. Ik heb even iemand een seintje gegeven. Die lust er ook wel pap van.
  ☺☺☺☺☺
  Die is wild van breien zeg maar, van wildbreien….en haar DD wordt meegesleurd.
  ☺☺☺☺☺

 7. Ik werd ingeseind door Ine, zou toch wel langs zijn gekomen vannacht !!;-))
  Heel leuk boekje, heb haar een paar keer bij koffie tijd gezien.
  Ook daar werd het boekje verloot maar mijn mail werd niet doorgestuurd !!
  Zou prachtig zijn wanneer kinderen geïnspireerd raken.
  Wel moeten ze weten wat ze doen want niet iedereen reageerd aardig op een wild breisel heb ik ondervonden !!

 8. Wild breien is helemaal hot. Lees regelmatig de spannende verhalen van moeder en dochter.
  Ine, volgens mij bedoelen wij de zelfde personen.
  Wat heerlijk gaan we samen de oude hoed weer in. Breipennen zijn niet toegestaan om mee te nemen in de hoed volgens de ARBO-wet.
  Elma, ook de rondbreinaald mag niet mee. Nee, nee ook de breimachine niet dan past er niemand er meer bij in. Het wordt nu al dringen geblazen.

 9. Mijn oudste dochter wordt dit jaar 10, dus het ideale verjaardagscadeau. Nu maar hopen dat er geen kleine lettertjes in de voorwaarden staan voor het deelnemen van familieleden aan deze geweldige loterij.

 10. Wat ziet dat boekje er gezellig uit !!
  Als je daar de kids niet mee aan het breien krijgt ! Met 6 kleindochters en een fanatieke oma moet het toch wel lukken ?
  Graag doe ik dus mee !

 11. ja leuk! net iets voor mn kleindochter die eigenlijk wel wil maar nog net eventjes dat duwtje nodig heeft…

 12. Haha, ik wil ook meedoen met de verloting!
  Heb zelf meegeholpen om het boek en de bijeenkomsten te promoten, maar heb het boek zelf nog niet gekocht.

 13. Wat leuk dat je drie exemplaren mag verloten, ik loot graag mee (en anders koop ik het boek). Bij ons op school wordt tijdens de overblijf driftig gebreid en zo’n boek zou erg leuk zijn voor de kinderen. Tot nu toe zijn het namelijk “zomaar” lapjes.

 14. Zou ik hiermee mijn dochters dan EINDELIJK aan het breien krijgen??????? Als fan van Francine Oomen is dit misschien het laatste duwtje… ik hoop het….

 15. Wou wat een leuk boekje als oma van 22 kleinkinderen waarvan er zeker zijn die het willen leren zou k’best het boekje willen krijgen dag Berthi een fijne dag Henny

 16. Berthi, ook ik zou graag het boekje willen krijgen.
  Groeten Marianne

 17. Een echt leuk meidenboek! Ik moet meteen aan mijn nichtje denken, die graag rommelt met lapjes en wolletjes, en aan wie ik nogal eens mijn restjes geef. Zo te zien leest dit boek lekker makkelijk weg, en kom je en passant een hoop te weten over de basistechniek van breien. Als ik niet win, ga ik het zeker onthouden voor haar verjaardag!

 18. Kleinzoon Daan van 4 had iets aardigs ion elkaar gefrutseld van papier. Ik zei: “Nou, als je 5 bent, dan neem ik een paar breinaalden voor je mee en dan leer ik je een sjaal voor de pop breien”. Pure ontzetting in het kindergezichtje en toen de opluchting en de reactie: “Nee oma Mieke, dat hoeft niet hoor want Juul (zijn grote broer) is al 5 en die kan het ook niet”!
  Ik vind het enig om ideeën op te doen om op een leuke manier restjes op te maken maar ik houd er niet van als stad en land volgebreid, gehaakt en gegraffitiet worden! Dames, ruim je rommel op maar niet in de openbare ruimte a.u.b.

 19. Hoi Berthi,
  Wat een geweldig idee om dit boekje zo te publieseren. Ik had hem een tijdje terug ook al gezien op jou blog. Nu weet ik ineens weer een cadeau voor mijn dochter van 11, bijna 12. Ze vind het zo gezellig om samen te handwerken. Ik ga het zeker op school ook tersprake brengen, omdat deze boekjes erg populair zijn.
  Hartelijk dank hiervoor.
  Fijne dag nog, Ria

 20. Wat een leuk boekje.ook ik dacht gelijk aan mijn kleindochter,die deze maand 11 jaar word.Ze is voor een paar jaar terug al begonnen .Een dasje voor haar pop.
  Ook borduren en punniken vind ze leuk.Zelf genoot ik er ook van om haar zo bezig te zien.

 21. net de email gekregen van Hilly,jee wat hartstikke leuk!3 dochters die het niet hebben 4 kleindochters waarvan 2 het wel hebben,en een kleinzoon die breien leuk vind!(een echte vent)
  allemaal een fijne dag,
  Marianne

 22. Dit werk prima dames, als wij maar wat kunnen winnen, waar wij allemaal gek op zijn en als het dan ook nog over breien gaat zijn wij helemaal van de partij.

 23. Zou het dan eindelijk lukken met een populair schrijfster als Francine Oomen om mijn kleindochters aan het breien te krijgen. Tot nu toe was het altijd een oma ding. “Vraag maar aan oma of ze het voor je maakt” kan veranderen in “Kijk maar bij Francien Oomen hoe je dat doet”.
  Anneke SK

 24. Wat een leuk boekje!
  Ik ben helaas nog niet in het bezit van kleinkinderen maar het is inderdaad leuk om zo iemand enthousiast te maken voor breien!
  Hartelijke groet,
  Janny

 25. Hallo.
  Graag wil ik meedoen voor het boekje. Gewoon leuk om te lezen.
  Onze meiden breien!!! Dat gefrunnik, toen ze op de basisschool zaten mocht dat nog wel lukken om hun aan het breien te krijgen.
  Ze vonden dat zo gezellig samen aan de keukentafel bezig te zijn.
  Al was het met breien, knoopjes rijgen of spelden op het kussentje en dan er weer af.
  Zo leuk, doet me denken aan toen ik zelf klein/ jong was.
  Je kreeg dan een verrafelt bolletje, kromme naalden en mocht dan een lapje breien, waar mijn moeder dan een mapje/ beursje van maakte. enig toch !!
  Fijne dag, groetjes José.

 26. Hier boven heeft een andere José gereageerd Hihi.
  Ik wil graag leren hoe je een HAAPSALU sjaal moet breien uit ESTONIA.
  Boek en wol in huis !!
  Groetjes José

 27. leuk dat boekje!
  Hier in Houten hebben we ook de pennen te hand genomen en word het nieuwe station met het centrum op 9 April met breiwerk versierd, de fietsenstalling word geopend en er komt een gebreide fiets te hangen
  Groet Lina

 28. Goedemorgen allemaal, laat ik nu al een paar dagen een “jas” om een lantaarnpaal dicht bij mijn huis zien. Niet gek met dit weer, niet ??? Vanmorgen in de Zwolse C. toch wat meer licht op deze zaak, met zelfs een erg leuk videofilmpje te zien op http://www.destentor.nl/regio/zwolle Het kriebelt om zelf ook aan de slag te gaan. Het boekje van Francine Oomen en de Handwerkbeurs dit weekend in de IJsselhallen zullen nog wel meer inspiratie geven. LIA

 29. Breien maakt blijer! en wie ijskoud en onverschillig blijft na lezing van je wervende woorden… ach die leest jouw blog niet. Ik werd er onrustig van, en stuurde de tekst door naar doorgewinterde brei(st)ers (ja echt, twee van mijn neven breien al járen wild!), naar absolute groentjes en alles en iedereen daar tussenin. En nu gauw naar boven,de pennen uitgraven en die plastic zak met wol van zolder halen. En ehm… laat mij maar even, ik ben bezig…

 30. Wat een leuk boekje lijkt dit. Vrolijke kleuren allemaal. Breien is toch zo gezellig.

 31. Wat een leuk boek en project!! Die Francine is echt een heel bijzonder mens, mijn dochter en ik hebben haar eens ontmoet op een ‘meet and greet’. Ik zou mijn dochter graag verrassen met dit boek! Wie weet…. 🙂

 32. Breien ??!!
  Je wordt er helemaal wild van.
  wild van de ideeen, wild van de kleuren, Maar………….breien geeft een enorme rust in dit hectisch bestaan.
  Brei blij Ton

 33. Yes dat is de oplossing voor mijn meisje van 9. Ze wil zo graag leren breien maar niet van mam…………….
  Dus JA wij willen GRAAG meedoen
  Groetjes Antje

 34. Geweldig! Maandag was Famke (bijna 8)zich aan het vervelen wat ik op zich niet vervelend vond want daar zijn vakanties voor want dan ontdek je de leukste dingen. “Waarom pak je je breipennen niet?” zei ik dan ook tegen haar. Zij had ze binnen no-time gevonden, ik heb haar vijf steken voorgedaan en daar ging ze. Ze breide enthousiast verder. Toen Gerben (bijna 10) dit zag, vroeg hij of hij ook mocht breien en dus heb ik voor hem ook wat steken opgezet. Gerben breide echt werkelijk keurig een toer en zei toen dat hij het erg moeilijk vond, het eindresultaat vond ik echt heel goed voor een jongen die vijf voorbeeldsteken heeft gezien. (Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat het een mooi gezicht was, Famke heel ontspannen staande op de bank met haar roze breiwerkje en Gerben met zijn breiwerkje helemaal in elkaar gedoken geconcentreerd, dus heb het vastgelegd voor de eeuwigheid.) Famke vroeg later wanneer ze weer mocht breien, ze was er helemaal van opgefleurd. “Wanneer je maar wilt.” heb ik als antwoord gegeven en dat antwoord heeft ze ter harte genomen. Ze breit een tasje voor haar nog te krijgen MP3 speler. Er zitten wel wat gaten in en her en der zijn wat steken vermeerderd maar ze heeft er lol in en dat is het aller belangrijkste.

 35. ik wil graag meedoen omdat ik mijn kleindochter leer breien en dit kleurt de les wel extra.Ik vertel haar dat ik heeel,heeeel misschien een breiboekje win voor haar. hoe dan ook …ik ben een stille enthousiaste volgster.Hartelijk groet,Anneke*

 36. Mijn zoon vertelde me dit weekend dat hij voor het eerst een knoop ergens aangenaaid had.
  Naaisetje van de Hema en klaar, geen moeder in de buurt die het even doet. Geweldig toch ? Breien hebben mijn 3 zonen ook allemaal gedaan en vingerhaken, hele bollen liggen er nog, ik kan ze niet wegdoen.
  Succes met de verloterij.
  Margriet P.

 37. Mijn dochter is acht maar al helemaal wild van breien. Dus als ze nu ook nog wild mag breien, is ze straks niet meer te stoppen. Dan kom ik eindelijk eens van al die oude bolletjes af.
  Hartelijke groet, Geja en Yu Bo Lin

 38. Erg druk hier ineens! Maar ik wilde toch even laten weten dat ik het een erg leuk boekje vind. Enig om over wild breien een boekje te schrijven.

 39. Het wild breien is ineens wel een item. Er stond ook al een interview in de libelle met een van de organisatoren.Ik ga maandag 4!!! vuilniszakken wol brengen bij de Amsterdamse Wildbreisters (gekregen van de Welfare van het Rode Kruis) dan kunnen ze weer even vooruit.

 40. Nu ik het breien weer zo heerlijk heb ontdekt doe ik heel graag mee met deze verloting Berthi. Het lijkt me sowieso een geweldig kijkboek en het zal zeker ook inspirerend zijn.

 41. Dacht dat ik van breiverslaving genezen was. Maar het boek ziende, begin ik weer de kriebels te krijgen.
  Dus wil ik meedoen aan de verloting.!!

 42. ik brei ook nog vaak en het is altijd leuk om te zien wat voor moois er uit een bolletje wol kan ontstaan!
  vriendelijke groeten!

 43. ik ben al zo wild!!!Maar heb altijd al zo’n boekje gewild. Gebreid of gevilt zo’n boekje is en blijft heel gewild.Vrouwe fortuna strijk over uw hart en ben in deze zeer mild…….

 44. Misschien krijg ik mijn drie dochters zo aan de brei………….het is in ieder geval het goede moment, het wordt hip om zo bezig te zijn.

 45. Hee, ik kan nog meedoen. Ben hier verzeild geraakt door een zoekopdracht via google(bokja) en dit boek lijkt me geweldig leuk. Ik zit in een knutselclub en ik weet zeker dat de andere dames ook wild enthousiast zullen zijn 🙂

 46. Het boekje lijkt me voor wat oudere meiden, zoals mijn dochter, ook nog erg leuk.
  Ze breit pas sinds een paar jaar en vindt het erg leuk. Het blijft wel bij kleine dingetjes, maar dat is niet erg.

 47. Wat een heerlijk boek. Hadden wij vroeger maar zoiets gehad… Op dit moment brei ik veel kleine blaadjes om theemutsen mee te versieren en ik zou zoooooo graag zo’n kale boom buiten ermee verblijden… Heb zin in lente… MAAR ik DURF niet… Misschien kan dit boek mij helpen…

 48. Vandaag naar de handwerkbeurs geweest. Heel inspirerend. Daar gezocht naar het boek Wild breien, maar niet gevonden. Vandaar deze poging!
  Ineke

 49. Wild breien…
  Dat kan natuurlijk ook op een breimachine!
  Breien doe ik al jaren op de Passap!
  Ik kocht het boek “Wild breien” op de, zoals altijd opnieuw, inspirerende Handwerkbeurs. Met dit boek wil ik ook nog graag anderen blij maken! Na het “mutsjes breien voor India” zijn de breinaalden toch uit de kast en de breimachine draaide op volle toeren.
  Een breigroet uit het noorden van het land.

 50. Ik vind het hartstikke leuk, je moet maar op het idee komen.Je wordt vrolijk van al die kleurige breisels.
  Ook een pluim voor Querido, het is weer een leuk en handig boekje geworden wat zeker niet mag ontbreken in je boekenkast.
  Iedereen toitoi

 51. Ik ben wild aan het breien, maar in het boekje staan zoveel breisels dat je er altijd wel wat nieuwe ideeën op doet. Eigenlijk wil ik bij deze gelijk een oproepje doen. Ik heb heel veel lapjes liggen, wie o wie kan ik er blij mee maken? Ik woon in Zaandam.

 52. Wat een uitdaging…!!!! wild breien!!!!
  Op de valreep gauw reageren… zou ik ze, de dames, en wie weet heren, in Ibafa ( Hongarije) over de streep kunnen trekken om ook de breipennen op te pakken in de lange wintermaanden…
  Met het voorbeeldboekje al of niet gratis.. moet het lukken 🙂
  Met vr. gr.
  Tine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *