Pronkjournaal XXVI

Elma: ‘Groot was de verrassing op 31 december, als afsluiting van het jaar 2010, een overzicht van de cursistendag te zien die op 8 oktober werd gehouden in Grijpskerk.

De eerste foto is de quilt van Pillie. Pillie en Henk waren op vakantie in België en dan vooral in het Meetjesland wat een regio is in het noordwesten van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Tijdens hun fietstochten langs de vele kreken (die een verhoogd zoutgehalte hebben en wat weer invloed heeft op de vegetatie) maakte Pillie de mooie foto die ze bij de Copyshop af liet drukken op stof. Deze foto werd gebruikt als middenstuk voor een prachtige quilt. Aan de wand hingen ook nog diverse mooie werkstukken van patchwork.

Bij het meegenomen broodje genoten wij van een heerlijke kop snert gekookt door Aaltje. Berthi kon helaas niet aanwezig zijn, maar had gezorgd dat de servetten met het prachtige merklapmotief er waren voor bij de soep. Jammer om te gebruiken en werden ze mee naar huis genomen om na te borduren. De eerste borduurwerken zijn al klaar als herinnering aan een erg mooie dag.


Het hoofddoel, het tonen van de pronkrollen was een enorm succes. Iedereen had erg hard gewerkt om zoveel mogelijk meters ingeregen te hebben. De (110 meter) pronkrollen werden in groepen op de tafels uitgelegd en zeer zorgvuldig bekeken en weer ideeën opgedaan. Margriet heeft twee pronkrollen gemaakt, ontstaan uit een leven lang verzamelen, met elk werkstukje een verhaal met vele herinneringen. Ook breirollen van vele meters werden getoond. Pronkboeken van patchwork en borduurwerk. Sjoukje toonde haar rolletje dat maar 12 cm hoog is. Ge toonde haar gebreide en geborduurde kralentasjes. Dit was een dag om zeker over een paar jaar nog eens te herhalen en dan meer dan 200 meter.’

14 gedachten over “Pronkjournaal XXVI

 1. dat moet een feestelijke oudejaarsdag geweest zijn voor de pronkroldames en het servetje ligt hier klaar bij de to-do stapel basje

 2. Het leeft toch nog, die pronkrollen! Op initiatief van Annemiek Koning van De Handwerkboetiek in Roden zijn er in noord-Nederland weer heel veel mensen bezig met een rol. Er is ook een internetgroep via Yahoo aan gekoppeld. De eerste resultaten daarvan zijn inmiddels online maar alleen voor leden toegankelijk.
  Elma, het was beslist een leuke dag bij jullie!

 3. Een gezellige en inspirerende dag waar jullie met plezier op terugkijken.
  Ja de pronkrollen “lopen” nog goed.
  Maar dat komt ook doordat we zoveel mooie rollen voorbij hebben zien komen. Dan gaat het kriebelen.

 4. @Basje, leuk dat jij dit patroon ook in borduurvorm gaat vastleggen.
  @mieke s, de pronkrollen leven volop. Er staat nog een prachtig pronkjournaal in de startblokken. Het komt er snel aan, met patroon en al.
  Leuk dat er zelfs een internetgroep is die zich intensief bezig houdt met de pronkrol.
  @elma, enig om het papieren servet in borduurvorm te zien. Het is erg leuk om dit toe te voegen aan de pronkrol. Er kleeft tenslotte weer een verhaal aan en daar gaan we voor.
  Erg jammer dat ik door familieomstandigheden niet naar Grijpskerk kon komen, maar via de foto’s die ik zag, was ik er toch een beetje bij.
  @ine, het werkt aanstekelijk!

 5. Elma jullie hebben vast een mooie dag gehad. De pronkrollen zijn ware kunstwerken aan het worden. Een complete verslaving maar waar je niet van af hoeft te kicken.

 6. Mijn leuze is blijf pronken met jullie gemaakte steekjes .
  Het is allemaal de moeite waard voor nu en later .
  Handwerkend Nederland heeft het druk !

 7. Dat zal een mooie dag geweest zijn om zoveel rollen/meters tegelijk te kunnen bewonderen.
  Echter hier in het zuiden kunnen we er ook wat van. Ik heb het voorrecht om elke veertien dagen lapjes te mogen zien groeien, die uiteindelijk tot een pronkrol worden samengevoegd.
  Nelly is al met haar tweede rol bezig, Nelleke toonde vorige week haar rol (in wording) en Elly is gestart met het aan elkaar “peuteren” van haar minipronkrolletje met een breedte van totaal 5 cm !!! Meerdere dames hebben al de nodige lapjes klaarliggen.

 8. Pronkrollen:doet mij denken aan de prachtige pronkrol van Jeanny Cobben op de tentoonstelling in Roermond.

 9. Voor degene die niet op de pronkroldag was.Het was een dag die wij niet zo gauw zullen vergeten.Je spreekt allemaal dames,die met hetzelfde bezig zijn.Dus bij voorbaat al gesprekstof genoeg.
  Dan ook nog al die mooie pronkrollen en in boekvorm,die we allemaal mochten bekijken en zo weer een idee krijgen,voor de volgende pronkrol.Het was voor herhaling vatbaar.Iedereen die deze dag tot stand heeft weten te maken,wil ik hierbij nog een keer bedanken.

 10. Jeanny, wij groeien al aardig naar elkaar toe. De 340 meter moet worden gehaald.
  Word jij er ook zo blij van als je steeds weer alle nieuwe lapjes ziet.

 11. Ja Elma, ik wordt er heel erg blij van en krijg steeds meer kriebels om zelf ook weer aan de slag te gaan. Er liggen bij mij nog lapjes, die niet in mijn vorige rol pasten; het stof was op.

 12. Pronkrollen zijn helemaal terug, er zijn zoveel mensen die een pronkrol breien.
  Zelf ga ik (al ben ik er weg van) er niet aan beginnen. Leuk logje!
  groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *