Textielpost – Haarlem II

Het gaat bijna de week van de post worden. Vandaag vond ik op mijn deurmat twee prachtige textielkaarten van Christien uit Haarlem. Christien: ‘Vrijdag (11-2-2011) weer ’t Teylers Museum bezocht. De oude zaal wordt opgeknapt. Al het houtsnijwerk wordt vernieuwd! Als breister, hier een ode aan het schaap dat ons de wol geeft. Sinds kort weet ik dat angora van een konijn komt en ik vind bamboo en zijde heerlijk zacht om te breien – maar toch: Leve het schaap!’

Afbeelding: Kop van een schaap, Jacob van Strij (1756-1815)


Egyptische graven in Thebe (1861), Willem de Famars Testas (1834-1896)

Christien: ‘Vrijdag met m’n moeder (89 jaar en Egypte kenner) naar Egypte & Napoleon in het Teylers Museum geweest. Het Teyler bezit ’t 23-delige “Description d’Egypte”. Enorme boeken, veel artikelen uit oudheden, volkenkunde uit Leiden waren erbij gezocht. Nog even de kleine portretten van een breister en kantwerkster bewonderd (helaas geen kaart). Heten beide: “Portret van een vrouw.” Lunch in het museumcafĂ©: een oase van rust.’


Christien: ‘Textiel! Zie de prachtige jurk in die hitte!’

7 gedachten over “Textielpost – Haarlem II

 1. Dat we toch allemaal van schapen houden .
  Het begint al als we nog in de wieg liggen en mama zingt zachtjes , slaap kindje slaap daar buiten loopt een schaap !
  En houden we van het schaap omdat het ons van wol voorziet ?
  We zijn er altijd door vertederd of we nu een schaapje zien in de wei , of een kudde op de hei .
  Vanwege de wol mag het schaap ook meedoen in de textielpostkaartenactie van Berthi .
  Nederland mag zich verheugen een mooi museum als het Teylers te hebben . Een grote aanrader voor wie er nog nooit geweest is en de stad Haarlem heeft zo nog vele charmes .

 2. Oh, je zult in zo’n jurk in die hitte…hoe zouden ze in die tijd zo’n jurk gewassen hebben? Of zouden ze gewoon even luchten en veel parfum of zo?? wie weet dat?

 3. Zo zie je Egypte eens van een ander kant. Wat een ongemakkelijke jurk in de woestijn.
  Een prachtig schilderij van onze grootste wolleverancier “het schaap” niet alleen “het konijn” levert wol ook “Angorageiten” die mohair leveren. De “Alpaca” met zijn prachtige wol. Jaren terug was ik op bezoek in Haarlem en daar kwam bezoek en die droeg een vest gebreid van het haar van hun hond.

 4. WAT EEN HERLIJKE DAGEN , MET ZOVEEL INFO EN EEN DAME BIJ JE DIE ALLES WEET OVER EGYPTE MOET EEN GOUDEN DAG GEWEEST ZIJN BASJE

 5. “Soldaten, 40 eeuwen zien op u neer”…
  Christien zal de uitspraak vast zijn tegen gekomen in Haarlem.
  Parasol tegen de zon, bruin worden was voor de arme mensen en de boeren. De pakken van de mannen lijken me ook niet echt koel!

 6. @Elly, ik hoop dat de dame niet de neiging heeft gehad om flauw te vallen in die hitte! Ik zou het niet uithouden in zo’n jurk!
  Ik vermoed dat de dame heel veel parfum gebruikte en het luchten van kleding werd waarschijnlijk ook gedaan. Wassen gebeurde niet zo vaak.
  @mieke s, toen wisten ze al dat te veel zon schadelijk is voor je huid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *