Wij houden van tradities. Op 1 november 2008 werd het Jaar van de Tradities op feestelijke wijze geopend door Koningin Beatrix. Tegelijkertijd werden de honderd tradities bekendgemaakt die het meest waren genoemd door de Nederlandse bevolking. Op nummer één staat pakjesavond. Niet alleen wij houden van tradities, over de hele wereld komen we ze tegen.
Miho Sakato was in 2008 in Hong Kong waar ze met Nieuwjaar de gewoonte hebben om geld te offeren door dit te verbranden. Het geld is tegenwoordig vervangen door fraai bedrukte papiertjes die de Chinezen het nodige geluk moeten brengen. In het midden van het rode papiertje staan de Chinese tekens voor een lang leven. Bovenaan staat rijkdom te lezen, middenonder lezen we respect en links en rechts hiervan geven de Chinese tekens geluk aan. Dit alles tezamen moet voor een zeer succesvol jaar zorgen.
Japan staat bekend om zijn mooie papier. Miho Sakato bracht deze drie fraaie envelopjes mee uit Tokyo. Met Nieuwjaar krijgen de kinderen een envelopje met geld erin.
Miho Sakato is grafisch vormgever en heeft diverse boekjes voorzien van een fraaie lay-out. Zo ook deze boekjes. In Happy Book of Origami staan voorbeelden om zelf mee aan de slag te gaan, mooie velletjes papier zijn toegevoegd. Happy Book of Kirigami is een mix van vouwen en knippen. Prachtige voorbeelden om zelf te maken. Ook hier is weer aan gedacht om mooi papier toe te voegen. De kleine knipwerkjes maken een cadeautje extra feestelijk.
Mari Kumada laat in dit boekje knipwerk zien dat erg leuk is om samen met kinderen te maken. Van eenvoudige knipkleedjes, zoals wij die vroeger maakten, tot de heks met de bezem. Aan de hand van tekeningen wordt de uitleg gegeven.
Door deze contacten komen wij heel wat te weten over de gebruiken in andere landen en culturen, met al hun prachtige motieven.
Vrijdag had ik een ontmoeting met Lisette en Octavio uit Peru die nu in Nederland zijn.
Het was een prachtige dag met heel veel informatie en demonstratie over de vele handvaardigheden die Octavia beheerst (later meer hier over).
Wil je nog meer informatie over hun werk en leven kijk dan bij http://www.Lisette Verkerk in Peru of klik op de link die Berthi 2 febr. geplaats heeft bij alle textielevenementen.
Makkelijk te herkennen aan het mooie Peruaanse mutsje wat door de overgrootmoeder van Octavio gebreid is.
Tradities bestaan bij de gratie van het nageslacht. Wij nemen van onze voorouders datgene over wat wij zinvol achten. Zo vieren wij bijvoorbeeld geen pakjesavond en carnaval. Onze kinderen wél. Op hún manier houden zij de algemene tradities levend.
Traditie omwille van de traditie vind ik verkeerd.
l
Leuke verhalen over China en Japan, Zijn de boekjes ook in nederland te koop?, zal wel een dommevraag zijn, maar toch,
Trdities in huize winkel zijn weinig , Sint is zonder cadeautjes , maar wel met gevulde speculaas en boterletter. Fijn weekend Basje
Ik ben echt een traditie-mens, tradities vormen voor mij de pareltjes tussen de dagen. Bij tradities moet je je goed voelen, vooral niet doen omdat ‘het moet’! Leuk om te lezen hoe het er in andere landen en culturen aan toe gaat.
Tradities zijn leuk.
Maar wel jammer dat de commercie er soms mee gaat lopen.
Fijne zondag
Ook in Nederland is een traditie in papier. Het Museum van papierknipkunst in Westerbork kwam pas op de Ontmoetingsdag van Merkwaardig voorbij.
En net als jij heb ik vroeger kleedjes en slingers geknipt, bootjes en hoedjes gevouwen.
Maar Japan is toch wel het summum in papier, vind ik.
Mooi papier en mooie boekjes laat je hier zien.
@elma, jij had een gezellige en leerzame dag afgelopen vrijdag!
@mieke s, ik vermoed dat iedereen tradities uit het verleden meeneemt, maar zelf ook nieuwe tradities vormt. Zo hebben wij de gewoonte dat de kinderen op hun verjaardag altijd mogen kiezen wat ze willen eten. Dat is begonnen toen ze klein waren en vaak werd er toen voor frietjes gekozen. Matthijs houdt van Italiaans eten en met zijn verjaardag kwam lasagna op tafel. Het is geen traditie op grootste schaal, maar toch…
Carnaval vieren wij ook niet, alleen toen de kinderen klein waren. Nu moeten ze hun eigen keuze maken.
@Basje, het is mogelijk dat deze boekjes bij de Japanse boekwinkel in Amstelveen te koop zijn.
Kostverlorenhof 12/13, 1183 HE Amstelveen
020-6799238
@lupineke, onbewust hebben we vaak met meer tradities te maken dan we vermoeden.
Het moet geen moeten worden, maar leuk blijven.
@ine, inderdaad, zoals morgen met Valentijnsdag en de geverfde eieren liggen nu al in de winkel.
@Saskia, … en je hebt er alleen een velletje papier, potlood en schaar voor nodig.
Tradities zijn mooi. Wij hebben hier zo een aantal familietradities waar we erg aan gehecht zijn en onze volwassen kinderen ook.
Dingen als Carnaval, Valentijn en allerlei commerciële toestanden vieren we nooit.
Mooi dat Japanse papier!
En dat knipwerk is heel grappig, jammer dat we dat eigenlijk zelf nooit meer doen.
Groetjes,
Janny
Elma wat leuk is dat contakt via Berthi’s weblog ….ik had op de web log van Lisette geklikt en zag daar de Alpacca tentoonstelling op 20 Maart a.s.
Gauw naar mn vriendin Hannelore doorgemaild omdat die laatst ook met Alpaccawol bezig was… en wat denk je…mailt ze terug IK BEN UITGENODIGD !!
Ga je er zelf ook naar toe ELMA ?? ver weg voor je…maar ja je bent al eerder voor dag en dauw op pad gegaan toch ??
groetjes L.H.
Nee Lies, daar ga ik niet heen. Gelukkig zijn er hier in de buurt ook activiteiten waar ik wel bij aanwezig zal zijn en mij nu al op verheug.
Mooie tradities en kunstig knipwerk .
Ik heb ook nog eens mooi Chinees knipwerk gekregen en natuurlijk hier kennen we ook onze eigen Hollandse knipkunstenaars . Polen is ook erg bekend om z,n heel kleurig knipwerk .
Wat het Japanse origami vouwwerk betrefd dat is ook erg leuk om zelf te proberen . Een tijdlang ben ik er mee bezig geweest en met wat voorbeelden kun je het wel zelf leren om eenvoudige figuren te maken .
Voor het moeilijker werk is het beter een cursus te volgen .
Ik blijf toch naast de lapjes ook een echte papiervriend . Gelukkig heb ik nog wat Japans papier in voorraad , dat is zuinig bewaard .
zo! je kan al aardig wat chinees 😉
en wat lijkt het mij heerlijk om doen, dat knipwerk! ik ben blij dat daar weer meer aandacht wordt aan gegeven.
Wat een mooi log, ik ben dol op Japanse stijlontwerpen.