Inviting The World At Home


In Nijkerk sprak ik met Thera Tegel over Textielpost. Dit project deed haar denken aan het postkaarten project van Rolf Weijburg dat hij begon in 1977. Zo’n 400 postkaarten uit vrijwel alle gebieden van de wereld verzamelde hij in 32 jaar die in 2009 werden gebundeld in een prachtige uitgave. Het was een enorme klus om deze hoeveelheid identieke eigengemaakte postkaarten bijeen te krijgen.

Ik had nog nooit gehoord van Rolf Weijburg, dus ging ik zijn naam googelen om meer te weten te komen. Zeer enthousiast geworden, kocht ik gelijk zijn boek Inviting The World At Home. Het is werkelijk een schitterend vormgegeven en boeiend document. Op iedere pagina staat een postkaart met een korte toelichting. Veel postkaarten verstuurde Rolf Weijburg zelf, maar ook schakelde hij anderen in. Op enkele postkaarten na zijn ze allemaal aangekomen.


De postkaart is verstuurd vanuit Santo Domingo. Verzonden op 6 januari 1978 en in Nederland aangekomen op 14 januari 1978.


De postkaart is verstuurd vanuit Lhasa. Verzonden op 1 juli 2006 en in Nederland aangekomen op 25 juli 2006.


De postkaart is verstuurd vanuit Gaborone. Verzonden op 8 juni 1979 en aangekomen op 17 juni 1979. De meeste postkaarten waren redelijk snel op de plaats van bestemming. Een uitzondering is bijvoorbeeld de postkaart die op 1 februari 1980 verstuurd werd vanuit Dumont d’Urville en aankwam op 15 januari 1981. Maar liefst 349 dagen was de postkaart onderweg.

Terug naar mijn Textielpost dat toch iets anders in elkaar zit dan het project van Rolf Weijburg. Ik maak bijvoorbeeld niet mijn eigen postkaart, maar het gaat mij om de ‘ouderwetse’ ansichtkaart. Dus een enkelvoudige kaart met textiel/handwerk als onderwerp. Op deze kaart komt op de achterkant een postzegel van het desbetreffende land van waar de textielkaart wordt verstuurd en de kaart is beschreven door de persoon die hem verstuurt. De kaart dus niet in een enveloppe versturen want het gaat mij ook om de postzegel. De textielkaart laat ik op mijn blog zien en waar het project uiteindelijk naartoe leidt is afwachten… Het is in ieder geval een meerjarenplan. Heb jij plannen om een mooie reis te maken en vind je het leuk om mij een textielkaart te sturen, mocht je deze toevallig tegenkomen, dan zou ik dat erg leuk vinden. Je krijgt een textielkaartje retour van mij. Voor mijn adresgegevens kun je het mailformulier invullen dat je linksboven op mijn blog vindt.

18 gedachten over “Inviting The World At Home

 1. aha, jouw textielpost heeft ook nog een Geheim Ver doel! nu ben ik natuurlijk erg benieuwd.
  mooie foto’s van de postkaarten van rolf weijburg. in de brievenbus, tussen reclame en rekeningen een handbeschreven postkaart met een mooie postzegel en stempels uit een vreemd land: pure vreugde!

 2. ik vond t een mooi boek ,maar duur ,maar da’s logisch want t is prachtig gemaakt…
  er is ook een leuk kinderboek , min of meer op die manier, het is de volgende:
  http://www.kb.nl/galerie/kinderboek/005.xml
  erg lief , ik wilde dat ik die als kind had gehad ,toen speelde ik al postkantoortje met stempeles etc
  nu nog steeds een fascinatie voor post uit alle landen…
  ook in de literatuur , denk maar aan betje wolff en aagje deken ,geweldig vond ik dat
  en de brieven van aagje luijtsen, die schreef aan haar man in dienst van de VOc,
  ach zo kunnen we nog wel even doorgaan…maar dat doe ik niet want ik ga poetsen>>>>>>>>>>>>>>>

 3. Wat een ongezellig klein regeltje, maar het is goed bedoeld.
  Een fijne dag !! Ik ga ook poetsen !!Groetjes José

 4. Haha, het is poetsdag vandaag want ik ga ook aan de poets!:-) Geen wasdag dus!:-)
  @Hilly, enig kinderboek!
  @lheurebleue, mooie post overal vandaan is en blijft het mooiste wat er is. Je wordt er zo blij van!

 5. Wat een bijzonder document, en leuk dat je er ons iets van laat zien. Ik vroeg me al af, hoe mensen aan je adres kwamen…!

 6. Leuk Berthi,dat je zo enthousiast bent over het boek.Heb het zelf ook weer eens ingekeken nadat we elkaar hadden ontmoet.
  Ik zal in ieder geval in India “op zoek”gaan naar een textielkaart.

 7. @Thera, het is een geweldig mooi boek waar ik enorm van geniet. Afgelopen week heb ik dit boek al diverse keren in mijn hand gehad om te kijken, te lezen en te genieten van al het moois en de korte verhaaltjes.
  India… een schitterend land met al zijn vrolijke kleuren. Natuurlijk moet je niet op zoek gaan naar een textielkaart, maar het kan zomaar gebeuren dat je onverwachts iets tegenkomt… Ik hoor en lees zeker weer over je verrukkelijke verhalen met mooie foto’s.

 8. Wat een leuk project. Zowel van Rolf Weijburg als van jou (al weet je nog niet hoe je dat precies gaat vorm geven).
  Ik ben benieuwd te lezen waar het naar leidt…
  O en by the way…. ik poets NIET! 🙂
  Groetjes,
  Janny

 9. Wat een bijzonder boek waar je ons vandaag op attent maakt Berthi!

 10. Ziet er leuk uit met al die kleurrijke platen en postzegels.
  Voor de textielpost zal ik dit jaar ook weer een kaartje sturen.
  Groetjes

 11. Mijn reizen beperken zich tot Nederland en Duitsland.
  Altijd heb ik een paar adreslabels van Berthi bij mij, je weet maar nooit wat je tegenkomt aan textielkaarten.
  Voor Nederland heb ik altijd ook wat postzegels in de tas zitten.
  Maar post uit verre landen is extra leuk door de mooie postzegels die er op zitten.

 12. Ik was vanmorgen al bij Rolf Weijburg “verdwaald”.
  Tja Berthi, dat wordt nog even doorsparen 😉
  Maar we helpen heel graag. Vooral omdat we dan zelf ook weer zulke leuke post terug krijgen van je.

 13. Ook ik heb altijd het adres van je bij me. Je kunt nooit weten waar je tegen een mooie ansichtkaart aanloopt. En niets is leuker dan een mooie kaart versturen en te krijgen.

 14. Ook al zijn we allemaal online, “snail-mail” (= slakkenpost = gewone papieren post met zegel, die er langer dan een vingerknip over doet om de geadresseerde te bereiken) blijven we leuk vinden!

 15. Dank je wel voor alle leuke reacties op dit berichtje. Ontzettend leuk dat er zoveel lezers met mij enthousiast zijn over het project textielpost.
  We wachten af wat het ons gaat brengen. Het is en blijft spannend!
  Het is mij inmiddels wel duidelijk dat we met z’n allen graag een leuk kaartje op de deurmat willen vinden. Niets gaat er boven “snail-mail” zoals Saskia zegt.

 16. Ik zal in mijn vakantie naar Schotland (pas in juni hoor) eens op zoek gaan naar textielpost! Dan kijk je waarschijnlijk weer heel anders naar de ansichtkaarten in een rek ;-))

 17. @Adrie Jansen, Schotland… een prachtig land. Dat wordt een mooie vakantie en helemaal te gek als je toch naar ansichtkaarten kijkt ook tevens kijkt of er iets textielerigs (vast geen goed woord) bijzit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *