Warme Truiendag 2011


De Warme Truiendag zit erop. Zoals je hier kunt lezen was het een groot succes.

De Warme Truiendag is een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. In 2007 werd in Nederland deze dag voor de eerste keer in het leven geroepen. Het idee van de Warme Truiendag is simpel: trek een warme (eigen gebreide) trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot.

Natuurlijk is het beter als je een Warme Truiendag niet beperkt tot deze ene dag per jaar. Misschien heb ik gemakkelijk praten omdat ik geen koukleum ben. Als ik overdag alleen thuis ben, staat de verwarming op 17,5 graad, maar zodra iemand thuiskomt gaat de temperatuur omhoog. Toch denk ik dat men in het algemeen beter met de energie om kan gaan en initiatieven als een Warme Truiendag helpen daar zeker bij.

Nu we het toch over breien hebben wil ik je vertellen over de flashmob die Stitch ’n Bitch Fryslân gaat organiseren.

Woensdag 2 maart houdt Stitch ’n Bitch Fryslân een flashmob. Op het station van Leeuwarden om 18.00 uur. Hoe dit eruit gaat zien is nog onder constructie, maar hierbij willen we graag heel veel brei(st)ers uitnodigen om eraan mee te doen! De flashmob loopt af door het plaatsen van gebreide en gehaakte bloemen op een van te voren afgesproken plaats. Hiermee willen we de grijze winter achter ons laten en de natuur vast wat opfleuren en kleuren met onze vrolijke bloemen en zo al een beetje voorjaar laten ontstaan. Wie wil meehelpen om heel veel bloemen te breien en te haken zodat het een grote fleurige boel gaat worden? Mocht je zelf niet kunnen op 2 maart, maar wel willen breien/haken dan kun je je bijdrage naar ons toesturen of langsbrengen. Stitch ’n Bitch Fryslân is iedere eerste en derde woensdag van de maand van 19.30 tot 21.00 uur in Grand Café Wouters in Leeuwarden (tegenover het station).

Er is aandacht vanuit de pers, de Leeuwarder Courant volgt ons met de voorbereidingen en zal verslag doen van de flashmob in tekst en beeld.

18 gedachten over “Warme Truiendag 2011

 1. Vandaag niet zo’n hele koude dag dat scheelt. De verwarming gaat hier sporadisch aan. Ik verwen mij ’s avonds op een uurtje.
  Tegenwoordig draag ik dus vest en/of sjaals in huis. Neem een dekentje over de kniën wanneer ik zit.
  Wat leuk zo’n flash-bom !!
  Zou ik nooit durven !!;-)
  fijn weekend en voor nu welterusten !!

 2. O Berthi, wat leuk dat je onze oproep geplaatst hebt op je blog!!! Want je blog wordt door enorm veel mensen gelezen en gewaardeerd!!!
  Nu hopen op veel deelnemers!

 3. Een warme trui is geen probleem. Wanneer komt de koude benen dag. Als ik achter de computer zit heb ik altijd koude benen.

 4. Gelijk het boekje gepakt “100 BLOEMEN” om te haken en te breien. Lesley Stanfield van uitgeverij Librero.
  Ik zal een mooi bloempje breien voor US MEM in Leeuwarden.

 5. Leuk initiatief in Leeuwarden. In Groningen zag ik bomen met mooie gebreide omhulsels. Leek heel vrolijk al die kleuren.
  Misschien haak ik wel een paar bloemen voor Leeuwarden, ben momenteel helemaal aan de “haak”.
  Elma wat denk je van een gehaakte deken over je benen ? Ik ben er al aan begonnen !

 6. 17,5 graden….ik ben niet echt een koukleum maar dat is me te weinig. Overdag bij bezig zijn 18, bij stilzitten 19 graden. En gister was het sowieso bibberen want de verwarmingsketel werd vervangen.
  Onlangs nog een artikel gelezen waarin gesteld werd dat een goed functionerend luchtgordijn energiezuiniger is dan steeds weer deur open, deur dicht.
  Ik weet het niet hoor, ik vind het in de meeste gebouwen veel te warm. Ik kon tijdens een ziekenhuisopname van enkele dagen zélf de temperatuur regelen op mijn kamer: koud of warm. Koud was veel te warm naar mijn smaak. Maar ik ken ook iemand die de thermostaat op 23 heeft staan….

 7. Bij mij is het elke winterdag warme-truien-dag 😉
  Ook hier is het overdag 17 à 18 graden in huis. Maar dat is niet expres, maar omdat de thermostaat nog ingesteld staat zoals in de tijd dat ik nog werkte. Meestal heb ik er pas erg in als ik bezoek krijg, of als Piet ’s avonds thuis komt. Geen koukleum dus.

 8. Hihihi, Fokke en Sukke hadden donderdag een cartoon op warme-truiendag.
  Ze zitten gekleed in een T-shirtje op een bankje in het park te bibberen.
  “Fokke en Sukke doen er niet aan mee”
  “warme-truiendag” zegt de een.
  “weer zo’n feest dat is opgedrongen door de Amerikaanse commercie” zegt de ander.
  http://www.foksuk.nl

 9. Ook cartoonist Argus (www.argus-online.nl)had het gisteren over warme-truiendag.
  Hij zet een echtpaar gekleed in dikke trui en verder niks in een sauna zien. “En uitgerekend vandaag gaan wij naar de sauna!” zegt de zwetende man tegen zijn vrouw die zich koelte probeert toe te wuiven.

 10. Voor mij is het elke dag een warm vest en lange shawl om of andere omslagdoek en er ligt altijd een warme plaid . Mijn plekje is vlak bij de lange / hoge ramen en hoewel dubbel glas toch voel ik vaak de kou .
  Er is veel aandacht geweest over een truiendag , we kunnen beter er dagelijs rekening mee houden .
  Wat de brei/haakversierselen betreft dat gaat zich steeds verder uitbreiden . Het gaat nog gebeuren dat we een Hollands breilandschap creeren .
  HOLLANDSE LANDSCHAPSSCHOONHEID MET EEN MOOIE TOEVOEGING VAN BREI EN HAAKWERK
  Nu een kopje thee dat maakt dat er weer wat warmte het lijf binnenkomt .

 11. @ine, leuk artikel. Op veel plaatsen staan de winkeldeuren vaak open, zonde van de warmte die naar buiten vliegt. Als hier een deur openstaat zeg ik: ‘Ik stook niet voor de buitenwereld.’
  @Gerrie, ik kan me nu al verheugen op een gebreid, kleurrijk bloemenveld.

 12. Warme truien dag? Het stormt hier en de wind komt overal door lijkt het wel. Dus trekken we hier in het noorden een zowie zo een trui extra aan. Maar aandacht over de CO2 kan geen kwaad. Leuk idee die breifob. Ben benieuwd..

 13. mmm dan denk ik dat ik toch stiekum een koukleum ben ,asl ik jouw temperatuur overdag lees 😉
  maar wij zijn weinig thuis en als we lekker zitten ,gaat de houtkachel aan ,maar of dat nou zo milieuvriendelijk is…………

 14. soms zijn er van die onverklaarbare zaken…laat het toeval ( dat volgens een vriendin niet bestaat) nu willen dat wij allebei op 4 februari om 23.45 uur een blog plaatsten over de warme truiendag. Dit soort wonderlijke zaken fascineren me enorm.
  Leuk toch? groet Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *