Textielpost – Brugge II


Gigi: ‘Zo jong en al aan ’t werk.’

Zeg dat wel, Gigi! De foto van het Vlaamse kantklostertje is genomen in 1900 en voor die tijd was het heel gewoon dat je op jonge leeftijd aan ’t werk ging. Of ze er plezier in had, is de vraag. Ze kijkt niet erg vrolijk. Heeft ze een kanten muts op, en zou ze die zelf geklost hebben?

In deze log lees je hoe het gekomen is dat Brugge dé kantstad van België is.

11 gedachten over “Textielpost – Brugge II

 1. bij de eerste oogopslag deed me het mutsje aan een volendamse hul denken..En wat zouden de kleuren van haar kleding zijn geweest? ‘k ga me maar eens verdiepen in de kleding van de zuiderburen, al ben ik binnen nederland nog niet eens van alles op de hoogte. Leuk Berthi, ik vind het leuk als blogs mijn nieuwsgierigheid wekken! bedankt!
  groetjes,

 2. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze een muts op heeft met geklost kant. Dat was voor de rijke mensen, die konden dat betalen. Foto’s maken was ook nog een avontuur toen. Je moest lang stilzitten, dan kijk je niet erg vrolijk. Op de meeste oude foto’s kijken mensen nogal slaperig. Ze heeft iets van “schiet eens op” in haar blik!
  Mooie foto trouwens. Deze manier van klossen is niet zo vermoeiend als met de huidige kussens en standaarden. Ze moet wel recht blijven zitten, anders glijdt het kussen van haar schoot.

 3. Een prachtige foto uit 1900. In die tijd stond de fotograaf vaak onder een zwarte doek en maar wachten op het vogeltje.
  Het lijkt mij niet makkelijk om op deze manier het kussen op je schoot te houden, toch liever een standaard.

 4. wat een mooi neisje en ze was ook heel ijverig wat een eind kant ligt er al. Basje

 5. Wat ik me heb laten vertellen, is dat dames als op deze foto’s, modellen zijn. Het zijn geen echte kantwerkers. Ze zouden ook op kaarten staan waarin ze een ander ambacht beoefenen. Zijn er onder de lezers misschien verzamelaars van dit soort kaarten, zodat het hiervoor vertelde bevestigd danwel ontkracht kan worden 😉

 6. @Frederike, de dames die op de twee andere textielkaarten staan afgebeeld zijn naar mijn idee echte kantklosters. Het verschil met deze foto is groot. Het meisje op bovenstaande foto klost niet, zit geposeerd op de stoel en vraagt zich af wanneer ze klaar is. Mieke verwoord het goed, het meisje heeft een blik van ‘schiet eens op’.
  Ik ben benieuwd of iemand kan bevestigen of dit inderdaad fotomodellen zijn die diverse ambachten uitbeelden.

 7. heel mooie foto van een mooi meisje. mijn vader maakte voor mijn moeder een gelijkaardig kantkloskussen dat ik nu net mee naar mijn huis heb genomen.
  ik was in november voor mijn werk in brugge maar had helaas te weinig tijd om eens goed rond te kijken. moet toch eens terug gaan!

 8. @ Elma: ik klos met het kussen op schoot! De kant van het kussen die bij het meisje op de foto de hoge kant is, rust op een bokje. Je klost zo steeds op de goede hoogte. Nadeel: als je op wilt staan moet je het kussen wegleggen. Als je dat vergeet…. 🙂

 9. Het lijkt er wel op dat er geposeerd werd hier .
  Maar het fotograveren van vroeger ging heel anders en je moest veel geduld hebben en echt je niet verroeren .
  Je kunt hier blijven raden want ze kan best wel een kantklostertje zijn en houdt ze niet al een klosje vast met haar rechterhand om het naar links te werpen ?
  Ik geloof dat ze vroeger graag hadden dat men in de camera keek , turen naar dat vogeltje wat nooit op kwam vliegen .
  De gewone foto,s van heden heel ongedwongen en laat maar zien dat je bezig bent .
  Nou en dat kantkloskussen valt zo meteen van haar schoot , niet gemakkelijk zo .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *