Textielexposities

Van het kleden van de ceremoniedames tijdens de Olympische Spelen in Beijing tot het op touw zetten van kunstzinnige modeshows, ook in de schouwburgen van Nijmegen en Doetinchem, She Hu houdt van schoonheid. Schoonheid als uiting van kunst. Onlangs verzorgde hij samen met schrijfster Lulu Wang een bijzondere avond, een event met een combinatie van kunstvormen: creatief ontwerp, literatuur en dans.

Couturier She Hu (36) wiens bijzondere creaties all over the world worden geshowd, draait er zijn hand niet voor om. Hard werken zit de Chinees in de genen. De ontwerper gebruikt het liefst hoogwaardige oosterse stoffen met kleurige borduursels en zijde of leer van topkwaliteit. Aan de korte Kapoeniestraat in Doetinchem en in Amsterdam bestiert de couturier, die voor het modevak werd klaargestoomd aan de Rietveld Academie in Amsterdam, zijn eigen atelier. Zus Sushan is gastvrouw in Doetinchem, daar kun je in een prachtige ambiance komen kijken naar de ontwerpen van She.

Sinds hij tien jaar geleden in Doetinchem domicilie koos, rijgt de bescheiden couturier het ene internationale succes aan het andere. In 2007 won hij in Indonesië de prijs voor jong talent tijdens de Bali Fashion Week. In 2008 won hij een competitie van liefst 3.000 medekandidaten om alle dames aan te kleden die bij de zomerspelen in Beijing ceremonieel hun opwachting moesten maken.

Ook in Nederland laat Hu zich niet onbetuigd. Meerdere televisieoptredens volgden op zijn werk voor de Olympische zomerspelen. Hij kleedde, gewone en bekende, vrouwen en mannen met zijn ontwerpen. Zijn nieuwe zaak, met atelier, in Amsterdam is een vervolg op zijn succes in Doetinchem. Zijn beroemdste model is Esmé Wissels, wier ster snel rijzende is. Nu al frequenteert de Doetinchemse schone de catwalks in New York, Parijs en Londen.

She Hu geboren in de Noordchinese provincie Binnen Mongolië, kwam op zijn zestiende naar Nederland. Na omzwervingen belandde hij in Doetinchem, waar hij naar eigen zeggen met veel plezier woont. In het kunstkerkje is een ontmoeting met She Hu mogelijk. De couturier vertelt graag over zijn passie voor stoffen en creaties.

Expositie Red Emotions, Haute Couture in het Kunstkerkje is te zien tot en met 13 februari 2011, elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

——————————

De leden van Experikant en KantelinK hebben de zeer bijzondere expositie Er loopt een rode draad doorheen gerealiseerd in Museum de Kantfabriek, waar men objecten en doeken kan bewonderen met een grote variatie in vormgeving en gekozen materialen en werkwijzen.

Experikant (samenvoeging van experimenteel en kant) uit Nederland bestaat voor een groot gedeelte uit docenten die binnen de eeuwenoude traditie nieuwe wegen proberen te vinden. Het woord kant wordt nog steeds verbonden met kraagjes, zakdoekrandjes en prachtige frêle doopjurkjes. Maar de leden van Eperikant houden zich op experimentele wijze bezig met het vervaardigen van kant wel uitgaande van de traditionele technieken. Losse draden zijn nog steeds het basismateriaal maar de toevoeging van andere materialen zoals handgeschept papier, zelf vervaardigde vliezen en zilver- en metaaldraad geven de werkstukken een bijzondere uitstraling. De leden van Experikant nemen regelmatig deel aan wedstrijden en exposities in binnen- en buitenland.

KantelinK (KK verwijst naar de Koninklijke Kunstkring waaruit de groep geboren is) uit België ‘kantelt’ de kant naar hedendaagse vormen en ‘linken’ deze aan de historische kantoefening in Sint Truiden, zodat de Vlaamse tradities behouden blijven voor het nageslacht. De groep bestaat uit enthousiaste afgestudeerden van de Haspengouwse Academie die zich hebben verenigd en hun werkplek hebben in de Koninklijke Kunstkring de Zoutkist in Sint Truiden. Een van hun doelstellingen is om nieuwe kanttechnieken aan te leren en door te geven. Naast genoemde activiteiten houdt men zich ook bezig met aanverwante, transparante textiel- en kunstvormen.

Na de expositie in Museum de Kantfabriek, die van 22 februari tot en met 15 mei 2011 is, wordt het werk opnieuw tentoongesteld in Kasteeldomein ’t Speelhof te Sint Truiden, België van 26 augustus tot en met 25 september 2011.
——————————

De expositie Etikettenkult biedt een reis door de modegeschiedenis van 100 jaar. Het strekt zich uit van het begin van de eerste labels tot aan de beroemde modelabels. De tentoonstelling Etikketenkult – vom gewebten Markenzeichen zum Label is van 13 februari tot 1 mei 2011 te zien in Museum Wäschefabrik in Bielefeld en van 9 april tot 12 juni 2011 in het Glockenmuseum- und Stadtmuseum in Apolda. Van deze expositie verschijnt een catalogus. Prijs: € 5,20.

Onlangs kocht ik deze handige labeltas. Inmiddels is de tas omgedoopt tot treintas.
——————————

Op 2 april 2011 vindt de opening plaats van de tentoonstelling van Draad tot Dress van de spingroep De Drechtspinners in het gemeentehuis van Zwijndrecht. De expositie kun je de hele maand april bezichtigen van 10.00 tot 12.30 uur, Goede Vrijdag en tweede paasdag gesloten.
——————————


In drie weekenden voor en tijdens Pasen wordt er een tentoonstelling over borduurwerk gehouden in Museum Eungs Schöppe Markelo. Er zal werk getoond worden van onder andere Jeanny Cobben uit Sittard, Geertje Westra uit Groningen en Ineke Mombarg uit Markelo. Drie weekenden: 8 tot en met 10 april, 14 tot en met 17 april (Palmpasen) en 22 tot en met 25 april 2011 (Pasen). Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
——————————


Dat tuinen en bronzen beelden een mooie combinatie vormen is algemeen bekend. Bij tuinen en textielkunst worden de wenkbrauwen gefronst. Om te laten zien dat textiel voortdurend in beweging is, wordt van 20 mei tot 15 september 2011 een expositie gehouden in vijf prachtige particuliere tuinen. Ongeveer 25 leden van textielgroep Steek Plus, maken speciaal een object voor in of op het water, in bomen, in de borders en in het gras. Een kleurrijk spoor van textiel zal de gemeente Steenwijk een aantal maanden in zijn greep houden. Kijk voor meer informatie op de website Tuinstruinen.
——————————

Zondag 10 april 2011 van 10.00 tot 16.00 uur geven Lisette en Octavio in Meeden de workshop De alpaca in de hooglanden van Peru. Het is een workshop touw vlechten van wol en een traditionele oor- en halsversiering maken voor de alpaca.

He chullomutsje dat je op de foto ziet, en ik cadeau kreeg van Elma, is gebreid door de overgrootmoeder van Octavio.

11 gedachten over “Textielexposities

 1. Als aanvulling op de aankondiging van de tentoonstelling in Museum Eunch Schöppe wil ik doorgeven, dat ik in het eerste weekend op 8, 9 en 10 april zelf aanwezig zal zijn in Markeloo.

 2. Wat een mooi blogje met tips Berthi!!Ik hou me meer bezig met oude mode en kant, maar ik kan wel veel waardering opbrengen voor de ontwerpers van nieuwe mode en kant, hopelijk komen de mensen die zich met kantontwerpen bezig houden tot verrassende inzichten, al zal het oude kant ook altijd liefhebbers houden.
  groetjes en een fijne dag.

 3. @Jeanny, goed dat je deze aanvulling geeft want ik wist wel dat je een weekend in het museum zou zijn, maar niet welk weekend.
  @Antje uit Urk, het oude kant gaat nooit verloren. Zowel historisch als hedendaags kant zal altijd aandacht krijgen. Dat geldt eveneens voor andere handwerktechnieken.

 4. Een prachtige log.Wat schitterende handwerk.Heb de data’s in m’n agenda gezet.

 5. Oh wat zijn er toch geweldige tentoonstellingen, wat fijn dat je er voor ons weer een aantal op een rijtje hebt gezet! Helaas merk je dan toch, dat Zeeland wel erg ver weg is… Maar wie weet, zo kom je nog eens ergens!

 6. In maart 2010 ben ik met mijn chapter van de Red Hat Society naar Doetinchem geweest, naar Sheguang Hu. Een heel boeiende middag in een prachtige omgeving. De gastheer vertelde heel boeiend over zijn werk (werkelijk schitterend), zijn leven in Mongolië en zijn idealen.
  Ik schreef er destijds een logje over, als je het wil lezen: http://jannysblog-jager.blogspot.com/2010/03/sheguang-hu.html
  Wat heerlijk dat jij al die prachtige tips voor ons op een rijtje zet.
  Ik haal er meestal meteen mijn agenda bij!
  Dank je wel!
  Janny

 7. Wat een inlichtingen worden er hier verstrekt . We komen tijd tekort , wat een keus . Ik zal alles nog eens uitgebreid lezen . Elke dag kwam ik hier wel even langs om het een en ander te lezen en gisteren kreeg ik warempel een klein regeltje niet geplaatst . Ben er daarna niet meer aan toe gekomen .
  Nu kan hier nog wel een reisorganisatie beginnen om ons naar de diverse tentoonstellingen te vervoeren .
  Dat is weer een droombeeld door mij verzonnen . . .
  Hoe laat vertrekt de bus . . . ?
  Vanochtend keek ik zo tussen de bedrijven door naar Koffie tijd van Max , ik geloof dat het zo heet .
  En wat denk je er werd druk gebreid door enkele dames , maar nog leuker er was een bekende auteur aanwezig die ooit van zijn moeder breien had geleerd , Huub Stapel . Dat zou hij eens even demonstreren . Het was allemaal al lang geleden dat hij de breipennen in de hand had gehad , hij liet zich toch door de dames een handje helpen . Zoiets is toch weer een leuk ogenblik dat dit in zo,n programma wordt opgenomen en niet als tuttig wordt beoordeeld om met een kluwen en breipennen bezig te zijn .
  We zijn op de goede weg en laat de handwerkhanden maar wapperen bij oud en jong !

 8. Hier ben ik weer eens even. Erg druk met mantelzorger te zijn! Wat een hoeveelheid aan tentoonstellingen! Mar die in Markelo ga ik proberen te bezoeken. Leuk al dat handwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *