Handwerkende vrouwen in Guizhou – China I

We reizen met Trees en Tommes van Ierssel verder door de provincie Guizhou in China en onderweg werden de handwerkende vrouwen op foto vastgelegd.In deze log en deze log lees je een verslag over de Chinareis van Trees en Tommes.

Eerder zagen we foto’s van handwerkende vrouwen in Midden-Amerika die gemaakt zijn door Anneke Schoonenberg Kegel, kijk hier, hier en hier.

12 gedachten over “Handwerkende vrouwen in Guizhou – China I

 1. Wat een sfeervolle, mooie foto’s. Al die aandacht voor het werk. Is het niet heerlijk om zo lekker in het groen en de stilte te kunnen zitten handwerken. Maar de brillen van de dames zijn ook indrukwekkend.
  Berthi een dezer dagen stuur ik je weer wat handwerkende dames van een ander gebied op deze aardbol.
  Het is zo leuk. Al die vrouwen, allemaal anders maar tegelijkertijd allemaal hetzelfde.
  Anneke

 2. @Anneke SK, ik kijk uit naar je foto’s.
  Terwijl ik bezig was met deze foto’s en terugging naar de oude logjes met daarin jouw foto’s van handwerkende vrouwen in Midden-Amerika moest ik aan je laatste reis denken.

 3. wat doet die mijnheer daar voor priegelwerkjes,lijkt wel of hij een corset inrijgt????? basje

 4. Die oude trapmachines blijven het toch maar doen. Ik heb erop leren naaien, we moesten tenslotte alle soorten naaimachines kunnen bedienen. 3 Keer per jaar gingen alle losse onderdelen in de week in petroleum, de hele boel werd gesmeerd (het houtwerk werd geboend) en ze liepen weer als een trein. Fijne machines waren dat!

 5. @Basje, volgens mij is het geen meneer, maar een mevrouw. Zij draagt wel een herenjasje, heeft ze geleend van haar man…?:-)
  @Mieke S, onverslijtbare naaimachines!

 6. Goedemorgen Berthi! Wat aandachtig zijn deze vrouwen aan het werk!! Weer een heerlijk logje om te bekijken. Ik vroeg me af wat voor mutsje die ene mevrouw droeg? Het lijkt we geborduurd.. Zou dat bij de plaatselijke kleding horen?
  Groetjes,

 7. Prachtige foto’s. En het is net wat Anneke zegt: zó herkenbaar.
  Het is dat wij handwerken voor ons plezier, en dat deze vrouwen het doen voor hun levensonderhoud.
  Toch lijken zij er ook plezier in te hebben.

 8. @ine, het bijzondere vind ik toch wel dat met de meest eenvoudige handwerkgereedschappen de prachtigste handwerken onder hun handen vandaan komen. Je hoeft voor een mooi handwerk helemaal geen dure apparatuur te hebben. Het grote verschil met het moderne gereedschap: tijd, je bespaart een heleboel tijd, maar de vrouwen in Guizhou hebben geen haast…

 9. Leuk dat er weer zo genoten wordt van de foto’s uit China. Het was ook een van onze meest boeiendste reizen. Het is inderdaad een vrouw die op de markt in Gedong zit te borduren. Het is goed te zien dat ze, zoals zo vaak, aan de achterkant van het werk borduurt. De band om haar hoofd is geweven en deze zie je daar vaker. Maar in de gehele provincie worden vele verschillende hoofddoeken gedragen, van geweven, prachtig geborduurde tot een gewone badhanddoek toe. Zie ook op de eerder geplaatste foto’s.

 10. @lheurebleue, een reis om naar uit te kijken!
  @Trees, de Chinese vrouwen die in het openbaar borduren zijn hun tijd ver vooruit. Sinds een paar jaar wordt er in Nedeland en andere landen pas in cafés en andere openbare gelegenheden gehandwerkt.
  Volgende week volgt deel II van handwerkende vrouwen in Guizhou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *