Borduurproject meel-zitzakken


Vorige week ontving ik een mail van Léon met het volgende verhaal:

‘Ik heb een vraag en hoop dat je mij verder op weg kunt helpen. Het Kunstgebouw heeft bij ons de vraag neergelegd of wij (Studio Léon-Loes) voor het molenjaar 2011 vier molenuitkijkpunten kunnen ontwerpen welke minstens een jaar blijven staan. Wat ons opviel was naast de hoeveelheid techniek die in molens zit, de huiselijke sfeer ín de molens de boventoon voert en een interessant contrast oplevert; wat gekenmerkt werd door geborduurde kussens en merklappen aan de muur. Dat brengen we naar buiten. Aangezien de molens op de vier plekken (Schiedam, Rijpwetering, Aarlanderveen, en Vlist) korenmolens zijn, laten we geïnspireerd op meelzakken, vier grote meel-zitzakken maken (140 x 190 cm). Maar dan als merklap ontworpen. Op AIDA borduurstof laten we dit bedrukken en nu is het de bedoeling dat dit grotendeels wordt geborduurd door óf de ouderen uit de omgeving, of een ander clubje. Heb jij misschien tips of gegevens van mensen die dit leuk zouden vinden om te doen, als vrijetijdsbesteding?’


Inmiddels is een borduurgroep in Aarlanderveen bekend die de meelzak voor deze plaats gaat borduren. Betty gaat met haar borduurvriendinnen de meelzak voor Schiedam borduren en Afke neemt ook een meelzak voor haar rekening. Er blijft dus één meelzak over. Wie woont in Rijpwetering en/of Vlist of omgeving, en wil graag met vriendinnen de laatste meelzak van kruissteken voorzien?


De maand februari is ingeruimd om te borduren. In maart worden de geborduurde meelzakken deels aan elkaar gemaakt en over de kunststof kern heen getrokken en de kunststof hars erover verwerkt. 17 Maart is de plaatsing van de zakken met betonnen voet en verankering op de vier locaties. 23 April is de officiële opening van het molenjaar en na 23 april zijn er op alle vier de locaties openingen van de meel-zitzak, die data zijn nog niet
bekend.

Studio Léon-Loes levert de meelzakken aan (voor- en achterkant los van elkaar), alsmede het borduurgaren. Op de achterkant staan alleen vijf à zes logootjes. Vind je het leuk om mee te borduren aan de laatste meelzak en heb je tijd in de maand februari,
stuur dan een e-mail naar leon@leon-loes.nl of bel naar Léon, tel: 010 436 66 85.

19 gedachten over “Borduurproject meel-zitzakken

 1. Wat een leuk idee, Ik kom uit die regio
  dus heel herkenbaar. fietste er jaren langs naar school.Maar woon nu in Friesland ,dus kan helaas niet meedoen.
  Maar ga zeker kijken als ik in het westen bent.

 2. @Saskia, natuurlijk.
  @Lidy Verkerk, een project dat eigenlijk als geroepen komt voor je? Misschien is het een idee om een dagje mee te borduren? Dat is tevens een mooi uitstapje naar je ‘vertrouwde’ omgeving en daarbij heb jij vast ook nog mooie verhalen.

 3. Wat een gaaf project, ik hoop dat ze snel mensen kunnen vinden om ook deze laatste meelzak te kunnen borduren! En ben heel benieuwd naar de resultaten.

 4. Schitterend project !!
  Origineel en mooi idee !!
  Bijna jammer dat het buiten moet staan.
  Maar ja, dat hoort bij bepaalde projecten 🙂

 5. Leuk project en voor wie er aan mee kan werken , leuk om een fietstochtje te maken langs het kunstwerk waar je aan mee hebt gewerkt .
  Wanneer je hier even bent om het onderwerp van vandaag te bekijken , ja dan kan het niet anders of je klikt hier en daar even aan om er heen te gaan .
  Kwam ik bij Afke , oh ja bij haar kocht ik het lieve merklappen boekje .
  Niet zo groot maar prachtig van inhoud , wat een veelheid aan steekjes in haar merklappen . In ”Landleven” stond ook een reportage over haar werk , ik heb geen abonnement , dus ik koop een los nummer .
  Kom je blij thuis en nu zit ik met de gedachten ik hoop dat het bewuste nummer nog bij m,n spullen is . Er ging met het een en ander wel eens wat mis .
  Kijk nu ben ik opeens ook een klein pietsie boos over deze onzekerheid . Het gaat over mooi handwerk . Gelukkig dat ik het blad heb kunnen redden met het artikel over de mangeldoeken . Berthi je ligt er warm tussen andere mooi bladen die er ook nog zijn . Ik dwaal helemaal af van de zitzakken . Ik hoop dat het een mooi succes mag worden en we ter zijnertijd er iets van mogen zien .

 6. Wat een leuk initiatief! Jammer genoeg heb ik komende maanden geen tijd, zelfs voor een dagje mee borduren geen tijd.
  Het lijkt me geweldig om te zijner tijd de zitzakken te bewonderen, dus misschien deze zomer een fietstochtje in het westen des lands plannen?
  Voor alle borduursters: veel plezier samen met dit project. Succes!!

 7. We zeiden het zaterdag al: handwerken blijft in!!
  Gelukkig maar, dan zijn wij ook nog steeds “bij de tijd”.

 8. Leuk project, maar . . .
  Zo te lezen is dit bedoelt als een kunstproject.
  Ik neem aan dat de ontwerpers daarvoor betaald krijgen. Ik hoop van harte dat alle behulpzame dames (en heren?) ook een vergoeding voor hun borduurwerk krijgen en het niet alleen hoeven te doen voor hun borduurplezier.

 9. @Tilleke Schwarz, dit project is inderdaad een kunstproject. De ontwerpers zullen hiervoor zeker betaald worden, zij hebben een eigen studio dat hun bedrijf is. Maar… de borduursters krijgen geen vergoeding.

 10. Leon en Loes,
  Wat geweldig dat jullie project zo mooi op de website van Berthi is komen staan!
  Tilleke, ik wil even reageren op jouw vraag of de borduurders hiervoor een vergoeding krijgen.
  Alle 243 borduurders die meewerkten aan ‘Door Ons Gedaen’ hebben nooit om een vergoeding gevraagd.
  Het plezier om er aan mee te werken was voor hen vodoende.
  DOG is nu 10 jaar oud en de afgelopen jaren werd er door de borduurders vaak aan ons gevraagd wanneer we weer eens aan een nieuw project begonnen.
  In november hebben we tien jaar na dato een reunie gehouden voor de deelnemers.
  Het was een bijzonder geanimeerde middag.
  In het depot hebben we de lap gedeeltelijk uit de kist gehaald, we hebben een power point presentatie gegeven over de reizen die de lap heeft gemaakt naar o.a. Bayeux en de beide musea in Japan.
  Ook hebben we gevraagd aan de ruim 70 aanwezige borduurders wie er mee wilde werken aan een nieuw project dat we aan het ontwikkelen zijn. Ruim 40 enthousiastelingen hebben zich die middag aangemeld.
  Dit zijn onze ervaringen met al dan niet vergoeden.
  Zo gauw ons plan helemaal klaar is stuur ik weer een berichtje.
  Leon,Loes en borduurders, veel succes met jullie bijzonder leuke project!
  Eef de Jonge

 11. Hallo allemaal, heb ook een zak gekregen met garen dus wie bij mij wil komen om ook wat te borduren, kom gerust.
  GRoeten ELza. Harlingen.

 12. Hallo Berthy,heel fijn dat je alles er op deze manier opgezet hebt.Handwerken blijft een ontspannende bezigheid waar steeds meer mensen achter komen.
  nu willen we ook de volgende generatie enthousiast maken.
  Het zal zeker nog lukken dit was al zo’n project met jonge ontwerpers.
  DANK JE WEL VOOR JOU BIJDRAGE!!
  AFKE WULLINK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *