‘Er op lopen is als een trapezeact’

Foto’s: Peter Stigter

Vanavond vindt de opening plaats van de Amsterdam International Fashion Week. Aan Jan Taminiau de eer om dit evenement te openen. De ontwerper presenteert zowel zijn demi couture als zijn haute couture collectie en noem hem vooral geen couturier. ‘Doordat veel mensen zich onterecht couturier noemen, is couturier een verkracht, nietszeggend woord geworden. Ik ben ontwerper en maak haute couture’, vertelt hij in een intervieuw voor NRC Handelsblad. De jurken die vanavond getoond worden, zijn gemaakt van stof met barokke patronen en reflecterende garens. De modellen tonen hun hoofden niet, want ‘het gaat om de kleding’. Jan Taminiau liet de stoffen naar eigen ontwerp weven. Zijn specialiteit is het verwerken van pailletten en steentjes zodat er bijvoorbeeld diepte en kleurnuances in de stof ontstaan. De ontwerper geeft geen shows voor winkeliers en inkopers. Hij wil inspireren met waanzinnige showstukken. ‘Mijn werk gaat niet over de realiteit. Neem alleen de schoenen, bijna dertig centimeter hoog zijn ze. Daar hoeft niemand mee naar de supermarkt. Er op lopen is als een trapezeact. Tijdens de show zorgt het voor een spanningselement en geeft het een kwetsbaarheid die ik mooi vind.’ Nu hopen dat de modellen op hun benen kunnen blijven staan. Mij doet deze schoenen denken aan de Manchu schoenen. De Manchu vrouwen wilden de Chinese vrouwen imiteren die lotusschoentjes droegen. Dit deden ze door schoenen op een stelt te dragen. De hoogte van deze schoenen is ‘slechts’ zeven centimeter.

14 gedachten over “‘Er op lopen is als een trapezeact’

 1. Als ik aan steltlopers denk, denk ik aan het Mang’s Masker Theater van Jeanne Melief. Die vorige week afscheid nam.
  Prachtige figuren, mooie gewaden, feeëriek; Straattheater met een hoofdletter!
  Ik zal eens een foto voor je opduikelen Berthi.
  Daar zijn deze modellen helemaal niks bij 🙂

 2. Ja wat moet ik daar nu van zeggen . . .
  Een uitnodiging krijgen om enkele uurtjes je te vermaken om deze dames gehuld in onmogelijk textiel voorbij te zien komen . Althans hoe het verwerkt is ik zie mooie motieven in de stof . De presentatie zonder gezicht , is er ergens een kijkgaatje om toch een beetje fatsoenlijk te weten waar je loopt . De schoenen daar wordt ik helemaal niet goed van , mijn voeten voel ik al pijnlijk als ik hier naar kijk .
  Maar ja de schoenen en een vertoning zonder zichtbaar hoofd het moet dus om het model gaan .
  Och als je alles beter bestudeerd is er echt wel iets te zien van enige schoonheid en het verwerken van pailletten en steentjes dat is niet zo,n eenvoudige opgave . Op de foto is van deze diepgang eigenlijk weinig te zien , dat zal mooier uitvallen bij het licht van de lampen denk ik . De valling van de stof dat is nog wel te bewonderen , maar de benen die je eronderuit ziet komen dat noem ik geen schoonheid aan het geheel .
  Het was aardig om er hier iets over te lezen en te bekijken , maar ik vind het niet spijtig dat ik er niet bij aanwezig kon zijn .

 3. de stof kan me wel bekorem en misschien het simpele???? jurkje dat de basis van het geheel is , maar verder is dit niet mijn pakkie an basje

 4. Stel je deze kleding eens voor (mét schoenen) op een maatje 54 lengte 1.60m
  Berthi, dat was het eerste waar ik aan dacht toen ik de foto’s zag. Nu ben ik uitgelachen en kan de prachtige stof bewonderen die in de linker jurk beter tot zijn recht komt dan in de rechter waar het motief is doorgesneden. Ook de lijn van de jurken spreekt me aan. Als ik dan alle franje eromheen wegdenk, dan kan ikzelf er misschien nog iets mee.
  Ik hoop wel dat de modellen nog iets kunnen zien als ze deze circustrucjes moeten uitvoeren. Waren er in de hoogtijdagen van Venetië niet ook van zulke hoge schoenen?

 5. Och, een modeshow van deze ontwerper gaat volgens mij ook niet om “draagbaar”. Het is het laten zien van fantasie, creativiteit en daardoor inspiratie geven.
  De stoffen en de kleuren zijn heel mooi, zo te zien. En het geheel doet inderdaad een beetje Venetiaans aan.
  Leuk om te zien, hoor!
  Groetjes,
  Janny

 6. Super creatief, schitterende stoffen, absoluut onpraktisch en vreselijke maskers… maar absoluut boeiend om te zien!

 7. @lupineke, zo is het! Zoals de ontwerper in het interview ook aangeeft gaat zijn werk niet over de realiteit.
  @mieke s, de stoffen zijn schitterend net zoals de ontwerpen, alhoewel de jurkjes misschien een tikje langer mochten zijn, maar ja, dan kom je weer bij het ‘gewone’ uit en dat is nu net niet de bedoeling.
  Het zijn ontwerpen om inspiratie uit te halen en daar ben jij erg goed in! Jij bent super handig met de naaimachine zodat je in een mum van tijd een mooie outfit voor elkaar hebt.
  @ine, ik ga op zoek naar de foto’s in mijn mailbox.
  @Gerrie, het schijnt zo te zijn dat je vanuit je eigen stoel thuis de show live via de website van de Amsterdam International Fashion Week kunt volgen!:-)
  @Janny, klopt helemaal!
  @Elza, hoe lang zijn de modellen bezig geweest om het lopen met deze schoenen onder de knie te krijgen?

 8. De stoffen die de ontwerper gebruikt zien er op de foto prachtig uit. Wat betreft de hoge hakken die zien er pijnlijk uit, althans ik spreek voor mijzelf en droom ervan dat ik het kan om mijn korte lijf iets op te rekken:)) Wel een heel leuk verslag over deze NL ontwerper.

 9. In de WERELD DRAAIT DOOR uitgebreid aandacht voor bovenstaande show .
  De onmogelijke schoenen zijn te zien en hoe de glittersteentjes en pailletten flonkeren is goed te zien .
  JAN TIMINIAU is een man met vrolijke glimogen .
  Als je vanavond wat langer op wil blijven kun je dit nog even meebeleven in de herhaling om 0.10 op Nederland 3
  Als ik het wel heb worden er de gehele nacht door enkele programma,s waaronder deze herhaald .

 10. ik kijk steeds met verbazing naar vrouwen die op hoge hakken voorbijsukkelen op straat – er zijn er maar weinig die het zelfverzekerd en gracieus kunnen. het blijft een rare voorkeur …

 11. @lheurebleue, de modellen mogen gelukkig met de hoge hakken op een vlakke ondergrond lopen, maar op straat is het risico erg groot om onderuit te gaan met al die ongelijke stenen!

 12. Ook ik zag Jan Taminiau bij ‘De wereld draait door’ en op tafel stonden een paar van de rijk versierde ‘steltschoenen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *