Textielpost – Peru II


Lidy was in de maand december (2010) voor vakantie in Peru en stuurde mij enkele zeer kleurrijke textielansichtkaarten. Wat een diversiteit aan prachtige kaarten zijn er in Peru. Eerder ontving ik van haar dochter Lisette deze textielkaarten. Bovenstaande afbeelding laat een moment zien uit het dagelijkse leven van een familie in Kachin. Lisette geeft op haar website veel informatie over het textiel in Peru.


De kleurrijke markt op zondag in Chinchero

Lidy: ‘Hier de beloofde kaart uit Peru. De handwerken zijn hier prachtig. Je kijkt je ogen uit, wat een technieken. Teveel om op te noemen. We zijn nu bij Lisette en Octavio. Heerlijk om even hier te zijn. Octavia is druk in de weer. Hij maakt nu portemonneetjes van fruitpakken en de armbandjes zijn weer prachtig.’


Is het je ook opgevallen dat op alle textielkaarten uit Peru de vrouwen (en mannen) bezig zijn. De mannen zijn aan het breien, de vrouwen aan het weven of spinnen met een spintol.

Lisette en Octavio organiseren van 16-29 juni 2011 een textiel- en cultuurreis voor 4 tot 6 personen naar Peru. Informatie over deze reis kun je hier lezen.

14 gedachten over “Textielpost – Peru II

 1. Wat zal dat prachtig zijn om dit alles in het echt te zien. Zo kleurrijk. De mannen breien volgens mij ook. Ik meen daar wel eens foto’s van gezien te hebben in oude HzG.

 2. @Marijna, in de vorige textielpost van Peru zie je een textielkaart waarop breiende mannen staan afgebeeld.

 3. Ze hebben allemaal zulke mooie hoeden op! Van welk materiaal zouden die gemaakt zijn? En hebben ze allemaal hetzelfde witte motief of zit daar variatie in?

 4. Er is veel te zien op deze post uit Peru . Het prachtige weefwerk , de platte hoedjes van de vrouwen . Op de marktfoto zie ik ook handschoenen keurig gevingerd . Hier kun je weer vaak terug komen en telkens is er wel iets te ontdekken . Er is altijd wat te doen zo te zien , bij deze ijverige vrouwen , pak de spintol op dat kan gerust tussen door gebeuren .
  Nu maar snel naar mijn eigen spintol en proberen ook zo ijverig te zijn . . .

 5. Berthi 14 januari had je een log over Ricado Ramos met zijn Mode……..
  vandaag in het AD Klederdracht Staphorst scoort op catwalk Berlijn.
  Je was ze al weer 2 weken voor !!!
  Fijne dag.

 6. Is het niet ook in Peru dat sokken gebreid worden met naaldjes die aan een kant een punt hebben en aan de andere kant een haakje?
  Prachtige textielkaarten weer! Je moet al een hele verzameling hebben.

 7. Ja de de naaalden hebben aan de ene kant een punt en de andere kant een haakje.
  Ik heb het geprobeerd en had het snel onder de knie. Als het breiwerk heel fijn is en met veel kleuren is het heel handig.
  Berthi bedankt, krijg al weer zin om te gaan
  maar ze komen nu volgende week voor drie maanden naar Nederland. Gaan hier lezingen en workshops geven. groetjes Lidy

 8. @Lies Huizer, enig dat het AD vandaag aaandacht schenkt aan Ramos met zijn bijzondere ontwerpen!
  @Lidy, fijn dat Lisette en Octavio volgende week voor drie maanden naar Nederland komen. Ik hoop dat ze samen een mooie tijd hebben en veel lezingen en workshops kunnen verzorgen.

 9. @Mieke S., het stapeltje textielkaarten ziet er al heel mooi en vooral kleurrijk uit. Trouwens, jouw kaart ligt nog steeds apart om geplaatst te worden. Ik vergeet het niet!

 10. De kleuren zijn zo prachtig van deze handwerken! Van Lidy kreeg ik voor mijn verjaardag een fantastisch kleedje uit Peru met 8 katten erop in heel mooie warme kleuren, 25×60 cm.héél fijn geweven in ecru met de gekleurde katten erop, byzonder mooi!!

 11. @Adrie Jansen, een prachtig cadeau van Lidy!Met eenvoudige hulpmiddelen ’toveren’ de vrouwen in Peru de prachtigste, kleurrijkste handwerken tevoorschijn! Een lust voor het oog, voor iedere textiel- en handwerkliefhebber!

 12. Ook ik ben vreselijk verwend met prachtige handwerken uit Peru. Ook een antieke gebreide chullo bewerkt met kraaltjes op de banden. Ook het breien op naaldjes met een haakje lijkt mij erg mooi werk. Wat kan ik mij er op verheugen om Octavio te ontmoeten en van zijn technieken te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *