Losanges

Vrijdagavond is de vrije avond die vooraf gaat aan het ‘rustige’ weekend. De zaterdag staat voor veel mensen in het teken van boodschappen doen en de zondag is van oudsher de rustdag. Of is dat verleden tijd? Bij mij geldt deze stelling in ieder geval niet. Maakt niet uit wat voor dag het is, het werk moet gedaan worden en tegenwoordig doe ik zelfs op zondag boodschappen bij de ‘buurtsuper’. Wat blijft zijn de kranten die in het weekend door de brievenbus vallen: de Volkskrant, NRC Handelsblad en Dagblad De Limburger. Ruimschoots voldoende voor iemand die de zondag als rustdag heeft. Aangezien bij mij de zondag dus geen rustdag is, komt het hierop neer dat ik de artikelen in de krant lees die voor mij interessant zijn. Zo stuitte ik vandaag op de tekst van Pam Asselbergs in NRC Weekblad. Lees met me mee:


‘Met het idee dat alleen het opperwezen in staat is om perfectie te creëren, maken Perzische wevers altijd opzettelijk een foutje in hun kleden. Zo beledigen ze hun schepper niet. De gebroeders Bouroullec werd gevraagd om een kleed te ontwerpen voor het Spaanse merk Nanimarquina, dat werkt volgens de Care & Fair principes, waarbij nooit met kinderen in de tapijtindustrie van India, Nepal of Pakistan wordt gewerkt. De gebroeders lieten zich inspireren door Perzische tapijten, met name door antieke kelims, met de hand geweven van handgesponnen wol en geverfd met plantaardige mengsels. Deze van oorsprong Turkse kleden hebben meestal een ingewikkeld patroon dat aan beide zijden gelijk is, dus zonder voor- of achterkant. Het ontwerp, met de naam Losanges, wordt in Noord-Pakistan door ambachtslieden met Afghaanse wol in dertien kleuren geweven in een ingewikkeld mozaïek van diamantvormen. In ieder kleed zit minimaal één foutje.’

22 gedachten over “Losanges

 1. Vrijdagmiddag is het hier markt, dus dan worden vaak de boodschappen gedaan. (of dinsdagavond als DS naar gitaarles is en ik dan mooi de tijd heb voor de supermarkt.
  Zaterdag is vaak wasdag omdat ik dan kan profiteren van daltarief de hele dag.
  En zondag……is vaak mijn stapdag ;-)))

 2. Mooie kleuren die kleden. Die uitspraak “Alleen Allah is volmaakt” heb ik, hoe kan het ook anders, van mijn lieve Marokkaanse buurvrouwtje. En die uitspraak komt regelmatig van pas als er eens in foutje in mijn handwerkje sluipt. Het maakt dat ik er wat gemakkelijker overheen stap en me niet geroepen voel om alles weer uit te halen en opnieuw te doen.
  Anneke SK

 3. @Anneke SK, ik houd ervan als er foutjes in een handwerk zitten of als een handwerk niet af is. Het roept vragen op en er ontstaat een mooi verhaal.

 4. de term diamantvorm ken ik niet. Losange (mv losanges) is het Franse woord voor ruit. Het zijn dan ook ruitvormen. Overigens komt het idee van een opzettelijk gemaakt ‘foutje’ in meer culturen voor. Bij de Amish en Mennonieten is dat ook gebruikelijk. Ook laat men daar om die reden vaak een gemaakt foutje opzettelijk zitten. Zelf wordt ik er ook steeds gemakkelijker in om een foutje wat niet storend is gewoon te laten zitten.

 5. Jazeker een diamantvorm is zeer bekend , ook bij de patronen van patchwork . Uit meerdere diamanten kun je mooie sterren vormen . En er is een automerk is het niet mitsubitsi , bestaand uit drie diamanten en de benaming betekend ook drie diamanten .
  Nou ik ben ook niet vies van een foutje . Niets is er volmaakt , nou ja als alle benodigde radertjes aanwezig zijn en het zaakje draait is het toch voldoende .
  Met opzet een foutje ergens plaatsen zou ik niet zo snel doen en echt als ik een werkje klaar heb dan ben ik ook nooit helemaal tevreden , maar krijg er gelukkig geen slapeloze nachten van .
  Het kleed hier te zien is prachtig van kleur en nogal groot .
  Helaas mijn vrije weekend is weer voorbij , nou ja vijf dagen en dan begint er een nieuw weekend . Elke ochtend een praatje met een van de dames van de telefooncirkel .
  Op Zaterdag is er altijd een andere mevrouw aan de telefoon omdat de mevrouw die ik dagelijks spreek dan haar zwemochtend heeft , ja ouderen kunnen het werkelijk heel druk hebben en een plezier bij die ochtend belletjes . Dus de dame van de zaterdag , noem ik altijd de Zaterdagstem .
  Wij hadden er net een gesprek over dat we beiden erg blij zijn met ons vrije weekend , dan hoeft er niks en mag je doen waar je zin in hebt . En zo kunnen wij ons maar moeilijk indenken waarom er ouderen moeite hebben met het weekend , je moet er zelf iets van maken .
  Dus voor vandaag beginnen we weer vrolijk en maken er hopelijk weer een kostbare diamant van !

 6. Hier zal ik nog een mooi diamantje toevoegen . Ik verwijs graag naar een bekend boek QUILTED DIAMONDS van Linda Franz.

 7. voor ons is de weekendgedachte helaas een ouderwetse gedachte
  vrijdagavond ,zaterdag en zondag kunnen gewone werkdagen zijn…..
  maar daar staat tegeover dat ik doordeweeks weleens een “weekend” heb, soms lekker
  vaak moeilijk voor gezamenlijke afspraken
  hierbij speelt ook dat de verschuiving van vrije paasweekenden etc is vervallen ,dus ook daar niet automatisch leuke dingen plannen ,maar gericht vrijvragen.
  heb ik daar moeite mee?? meestal niet gelukkig…soms wel als mensen verveeld rondlopen en niet van hun vrije zondag genieten
  leuk de ‘foutjes”in weefwerk
  zo lieten illuminators (verluchtigers) in hun tekenwerk/versieringen geheime boodschappen na in hun werk (zie pamuk’s “ik heet karmozijn”)
  ik genoot een lang vrij weekend van 4 dagen ,dus ga ik nu weer aan het werk ;)))))

 8. ook ik maak reelmatig een foutje dat blijft zitten, heb daar geen moeite mee, en het gezegde dat alleen Allah geen fouten maakt is al heel oud, Ik vind het spannend om in een pers een fout te vinden, Basje

 9. In elk werk MOET een fout zitten…dat krijgen we in Genk onze kantklosdocent maar niet aan het verstand gepeuterd! Een fout in quilt- of borduurwerk is over het algemeen redelijk makkelijk te verbeteren voor wie dat wil maar in kloswerk een fout ontdekken als je werkt met pakweg 80 klossen en al een uur bezig bent…dat is een ramp in Genk. In Sittard niet hoor! Die fout blijft zitten. Ik ben ook maar een mens.

 10. Ik had het al eens eerder gelezen, dat er vroeger opzettelijk een foutje in handwerk gemaakt werd, om aan te geven dat alleen God onfeilbaar is en de mens altijd menselijk blijft… Mooi verhaal, en werkelijk prachtige kleden! En het weekend: ook hier hangt de was op zondag buiten en ga ik soms lekker met een emmer sop aan de gang. Maar net hoe het weer is en het uitkomt: elke dag kan alles!

 11. Ja, mooi die gewoonte om een foutje te maken (met opzet) Vanaf dat wij onze eerste kelim kochten(een Afghaan)in de jaren 70 kennen we die gewoonte en die uitdrukking. Prachtig was, dat één van onze kinderen, een jaar of 6, plots een keer zei: “ach, alleen Allah is volmaakt”, toen hij een foutje ergens in had gemaakt. Hij had het verhaal van ons gekregen en wist het feilloos toe te passen….Sindsdien is het in onze familie een standaard grapje en gebruik ik het zelfs als ik een keer het zout ergens in vergat bij voorbeeld.

 12. Bij mij is de zondag nog heerlijk een rustdag ! Heerlijk een dag zonder wassen en grote huishoudelijke klussen, geen sportclubs of nader taxiwerk maar wel naar de kerk gaan, uitstapjes of op familie- of vriendenbezoek. Een speciale dag waar gezin en onthaasten centraal staat.HEERLIJK na al die hectiek van de andere 6 dagen.

 13. Grappig: ook bij ons is het een familiegrapje “alleen Allah is volmaakt” te zeggen als er ergens iets fout gaat!
  Ik kan ook wel een foutje (dat bijna niet zichtbaar is) laten zitten. Volmaaktheid bestaat niet.
  Weekend is bij ons echt weekend. We proberen dan lekker thuis te ontspannen. Soms ondernemen we tripjes of bezoekjes of ontvangen mensen e.d.
  Heerlijk om samen plannen te maken of gewoon lekker lang te lezen o.i.d.
  Groetjes,
  Janny

 14. Leuk Janny! Als ik me het wel eens laat ontvallen in gezelschap, gaan er vaak wenkbrauwen omhoog en moet ik het uitleggen. Aan jou dus niet en aan veel andere reageersters op Berthi kennelijk ook niet.

 15. De 1000 lapjes quilt heeft ook een bewust foutje. Er zijn 999 soorten (motieven) stof gebruikt en 2x komt het zelfde lapje voor. En dan maar zoeken waar zitten twee lapjes van gelijke stof.

 16. “Nobody is perfect” zeg ik meestal bij een ontdekt foutje. Maar om nou expres een foutje te maken, gaat me wat ver. Al kan ik me bij “Alleen Allah/God is volmaakt” wel indenken, dat diepgelovige mensen daarom niets volmaakts willen maken. De 1000-lapjes-quilt, die Elma noemt, is overigens wel een grappig idee!
  Ik doe de was in het weekend, net als Ine vanwege het daltarief. Zaterdag worden de boodschappen gedaan, tenzij ik net als a.s. zaterdag op stap ben. En zondag is manlief altijd vrij, dus dan is het heerlijk relaxen of ergens naar toe.

 17. Dat wassen in het daltarief heb ik maar afgeschaft. Normaal en daltarief schelen nog maar 3.5 cent per kwH. Dus 1 wasje, zeg zo’n 3 kwH (ruim genomen) scheelt 11 cent. Daar ga ik in het weekend niet moeilijk over doen. Dus gewoon wassen als de machine vol zit en het liefst als de zon schijnt en er wind staat. Geeft een hoop vrijheid in het weekend.
  Anneke SK

 18. Alleen Allah/God is zonder fout….
  Vroeger op school kregen we geen 10 op het rapport, ook niet als we die verdiend hadden:
  “Een 10 is voor god, een 9 voor de juffrouw en jullie kunnen hooguit een 8 krijgen” werd er tegen ons gezegd. Dat motiveerde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *