Textielpost – Haarlem I


Christien: ‘Een groet uit Haarlem, mijn thuis en van het oudste museum van Nederland. Een oase van rust na een dag winkelen, met een leuke winkel en volgens mijn dochter ’t leukste kinderprogramma, een spel dat ze op de computer maken. Helaas geen kaart van Mauve, hij schilderde veel breiende herderinnetjes.’

Op de ansichtkaart zie je het schilderij Naaisters in een confectieatelier van Hendrik Jan Wolter (1873-1952). Een prachtig schilderij waar ik op 25 november 2009 aandacht aan besteedde.


Christien: ‘Donderdag moest ik in het AMC werken en in de boekwinkel vond ik deze kaart. Het Katwijks Museum heeft mooie schilderijen die in de omgeving geschilderd zijn, maar ook tasjes (gehaakt – geborduurd), mutsen en kapjes passend bij de klederdracht. Indrukwekkend hoe ze de kennis levend proberen te houden.’

De twee zusjes is geschilderd door Bernardus Johannes Blommers (1845-1914). Een mooi tafereel waar veel rust vanuit gaat.

6 gedachten over “Textielpost – Haarlem I

 1. Prachtige plaatjes met een droevige achtergrond. Geschilderd in een tijd dat meisjes dom gehouden werden en waar jong en oud moesten werken om te overleven.
  Geen studiebeurs, geen uitkering, geen AOW.
  Wat hebben we het toch goed nu!

 2. @Saskia, deze schilderijen geven je een dubbel gevoel. Ze zijn prachtig geschilderd, maar hoe het werkelijke leven van deze mensen was, komen we niet te weten. Een vermoeden hebben we zeker.

 3. Een bericht niet van ver weg maar wel om ons veel te vertellen over harde tijden van vroeger .
  Er werd gesappeld voor de dagelijkse boterham waar maar amper beleg op kwam .
  Hoe deze schilder alles uitbeeld dat doet me denken aan Heyermans die dit leven vaak wist te vertolken in toneelstukken .
  Het leven met toestanden waar zo veel mee mis was , je wordt er weer even stil van .
  De twee zusjes is echt een ontroerend plaatje .
  Deze verhalen neergezet met penseel en verf op het doek telkens de juiste kleuren weten te kiezen van het palet zodat het een verhaal in stilte wordt , je hoeft alleen maar te kijken .

 4. Als ik een naaiatelier zie moet ik altijd denken aan de film The House oF Eliot.
  Hoe zou het toch afgelopen zijn met de zusjes? Altijd heb ik het idee dat ik het eind gemist heb.
  Het is weer een mooie aanvulling voor de textielkaarten.

 5. Wat zou ik graag over de schouders van deze vrouwen hebben meegekeken. Mooie textielpost Berthi!!
  groetjes uit Urk en volgens mij is hier op Urk ook wel wat textielpost te vinden, ‘k ga eens rondkijken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *