De tulp is de vrolijkste bloem


Zodra de kerstboom uit huis is, wil ik zo snel mogelijk tulpen in huis hebben om het voorjaarsgevoel te krijgen. Nu blijkt de tulp de vrolijkste bloem van Nederland te zijn. Volgens bloemisten komt dit vooral door het ijzersterke voorjaarsimago van de bloem. Onderzoek van het Productschap Tuinbouw heeft daarnaast aangetoond dat de tulp extra positieve associaties heeft: kleurrijk, vrolijk, typisch Hollands en niet duur. En als de tulp voldoende is gegroeid en zijn kopje gaat buigen, vind ik hem op zijn mooist. Ze staan niet meer zo stijfjes in de vaas. Kortom, er zit veel leven in de tulp.

Hoewel de tulp van oorsprong uit Turkije komt, wordt de tulp toch als oer-Hollands beschouwd. Onze fleurige nationale trots groeit uit een bloembol en bijna iedereen ter wereld wordt blij van Hollandse tulpen. Tijdens de tulpentijd (januari tot en met april) worden er op de Nederlandse bloemenveilingen zo’n 1,7 miljard stuks verkocht die naar meer dan 100 landen geëxporteerd worden. Na Nederlanders zijn Fransen, Duitsers en Britten het meest gek op tulpen.

19 gedachten over “De tulp is de vrolijkste bloem

 1. zie ik het goed ….. de tulpen op je keukenblad ???is je keuken helemaal naar je zin geworden ? ik zelf heb achteraf dingen..dat ik denk he had ik dat maar zus of zo gedaan… ( de professionele firma heeft daar ook geen erg in ge had om eens te zeggen zou je dit of dat niet beter zo kunnen doen).Mijn man zegt altijd je zou eerst een jaartje in een huis moeten wonen om te weten hoe je het wilt hebben !!

 2. @Lies Huizer, jaja, de tulpenvaas staat op het keukenblad en ik ben zeer tevreden met de nieuwe keuken. Ik moet t.z.t. nog wel de plinten en de deurkozijnen schilderen. Komt nog, de klus staat op mijn lijstje!:-)

 3. Mijn dag begon al vroeg en dan volgt het ochtendritueel met een kopje thee en ga ik meestal even het laatste nieuws lezen op Teletekst . Ondertussen dacht ik toch even welk onderwerp ik vandaag zou aantreffen bij Berthi . Vanalles kwam er bij mij naar boven , maar wel een verrassing om dan opeens die prachtige vaas met tulpen te zien . Want dat had ik natuuurlijk niet geraden . Echt voorjaar !
  Op TV was er ook al aandacht voor de tulp , ook over het neerhangen . Sommige mensen vinden dat niet mooi . Maar kijk eens naar die open tulpen je kunt nu zo heel diep in de ziel kijken van deze mooie bloem .

 4. Tulpen in alle soorten en maten zijn hier al over de tafels gegaan, Er was eens een dag dat ik er 80 plus 1 kreeg !!!, grote hilariteit want ik heb eeb grote vaas , maar dit, Het was een leuke oplossing:een emmertje. Ik geniet met je mee Berthi,vanochtend heb de net mijn latste weg moeten doen de blaadjes werden verstrooid, Basje

 5. Nog geen tulpen in huize Lupineke, maar wel enorm geurende (gekregen) witte narcisjes en hyacinten. Gek, maar voor tulpen vind ik het nog net ietsje te vroeg… Die passen voor mijn gevoel altijd bij het wat latere voorjaar. Grappig dat ieder zo zijn eigen voorkeur heeft. Als de tulpen dan in huis komen, ook het liefst heel veel en in een korte, brede bak met wat takjes ertussen; heerlijk! Ik kijk er naar uit!

 6. ik hou er ook zo van
  ooit vond ik prachtige zwarte, die gaf ik vol trots aan een vriendin
  t eerst wat ze zei
  “weet je wel dat voor de tulp t meeste gif gebruikt wordt?”
  dat was me een domper ,weg feestvreugde ;((

 7. Mijn voorkeur gaat ook uit naar narcissen! Tulpen vind ik mooi als ze nog niet open zijn en recht staan. De effen gele trompetnarcis is voor mij de koningin van de bloemen. Ik koop overigens nooit bloemen, en niemand doet mij een plezier met een bosje. Ik vind ze in de tuin het mooiste.
  Hier bloeien al enkele sneeuwklokjes, akonietjes en natuurlijk de helleborus. De krokus-sprietjes zijn zo’n 8 cm hoog en de narcissen zijn de grond omhoog aan het duwen. De winter loopt op zijn einde….?

 8. Wel kleine narcissen in mijn huis maar de tulpen komen straks ook wel weer.
  De bolletjes komen in de tuin heel voorzichtig boven. Maar bloeien doen ze hier nog niet.

 9. Zouden dát nou de lentekriebels zijn? Ik kreeg van de week ook al zo’n zin om een mooi bosje in huis te halen. Maar ik wacht nog tot morgen. Dan ga ik bij het bloemenwinkeltje in ons dorp een mooi lentekleurtje halen.

 10. Ook hier alleen nog maar narcisbolletjes in potten. Daar geniet ik van: het geeft het gevoel dat we weer snel in onze zomerjurk naar buiten kunnen:-)
  Tulpen vind ik ook mooi. En inderdaad: ik hou er ook van als ze een beetje gaan zwieren en openbloeien.
  Heel gezellig plaatje zo!
  Groetjes,
  Janny

 11. grappig, ik vind veel bloemen mooi, misschien soms nog mooier dan een tulp maar tulpen geven mij inderdaad altijd een geluksgevoel.
  Ik heb net als jij op dit moment twee bosjes rode in een glazen vaas 😉

 12. Zaterdag werd ik ook vereerd met een bos roze tulpen. Deze heb ik in dezelfde vaas(Ikea) gezet als de tulpen van Berthi. Zelf vind ik het altijd mooi als ze niet gaan hangen en steeds verder groeien. Deze vaas met tulpen heb ik in een hele grote hoge glazen vaas gezet, nu zijn ze al een stuk gegroeid en hebben steun aan de vaas en het lijkt prachtig.

 13. En wil je niet dat de tulpen steeds langer en langer worden, steek dan met een naald of speld door de steel, vlak onder de bloem.

 14. Ja heerlijk tulpen!! Ik heb er erg veel gekopt als tiener en ik kan me de rugpijn die ik daarna had nog goed herinneren maar het verdiende lekker en daar deed ik het toen voor!
  Vorige week kreeg ik van manlief een bos tulpen en de kamer zag er ineens een stuk vrolijker uit.
  Maar wat veel water drinken ze! De eerste drie dagen moest er een liter per dag in de vaas bij!
  Groetjes en genietse!

 15. Helemaal mee eens Berthi!
  Maar ook van die prachtige hyacinthen staan hier op de deel,de lucht komt je tegemoet als je binnenkomt…heerlijk!

 16. @eva.b, wat een leuke tip. Nooit geweten.
  Ik vind het juist wel leuk als de tulpen groeien in de vaas. Als ik ze koop snij ik eerst een stuk van de steel zodat ze lekker kunnen groeien.
  @MarianneD, ja, hyacinten zijn ook prachtig en de geur is heerlijk!!!

 17. zag prachtige rode tulpen in de winkel maar (helaas) niet gekocht.
  Op TV koffiemax afgelopen week een bloemist die ‘speelde’ juist met de hangende tulp heel verrassend !!

 18. Heerlijk, ik ben dol op tulpen en ik vind ze ook zo heerlijk ruiken, als je de stengels afsnijdt, komt de lente eruit golven. Prachtig op het zwarte graniet en weet je Berthi, dit is voor mij meteen het sein om achter de pc vandaan te gaan en een mooie bos tulpen te gaan kopen, gelukkig heb ik van die bloemen geen last. Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *