Textielpost – Maleisië


Jan Nabuurs: ‘De tekst beneden (Songket wearing and batik printing or hand – drawn batik are an important cottage industry along the east coast of Malaysia) spreekt voor zich. Het is hier allemaal geur- en kleurrijk.’

Jan Nabuurs verbleef in de maand december van 2010 enkele weken in Maleisië voor zijn werk. Tijdens de weekenden was er tijd om Penang te verkennen en daarbij werden er uiteraard veel foto’s gemaakt én in een winkeltje kwam Jan een prachtige textielkaart tegen (ook de enige textielkaart die er te bespeuren viel) die vanuit Penang razendsnel in Nederland was.

Op een permanente pasar in Penang maakte Jan onderstaande foto’s. De eerste meneer zette voor de foto zijn echte Maleise petje op want zijn ‘daagse pet’ vond hij kennelijk niet mooi genoeg.


11 gedachten over “Textielpost – Maleisië

 1. oh,Berthi Malysia, we woonden er anderhalf jaar, 26 jaar geleden en zagen de prachtige songket stoffen voorbij komen bij iedere bruilof die we mochten bijwonen. De mensen huurden de huwelijkskledij want kopen van de dure stoffen en/of de kostuums die ervan gemaakt waren was onmogelijk voor de “gewone” mens.In 2001 was ik weer een paar weken in Malysia en het land blijft mijn liefde houden.

 2. @Elly, ontzettend leuk om te horen dat jij in Maleisië hebt gewoond hebt.
  Krijg je na het lezen van dit logje de kriebels om terug te gaan?:-)

 3. Leuke berichtjes heb je altijd op je Blog.
  Ze zijn altijd erg leuk om te lezen.
  Groetjes Miriam

 4. Berthi, wat geniet ik van je blog. Elke keer iets anders, altijd iets wat interessant is. Petje af en dank je wel :-))))

 5. Voor vandaag weer een kaart van ver gekomen .
  Er is veel op te zien de prachtige stoffen en mooie motieven in fijne kleuren .
  Er wordt volop geweven de andere twee mannen hebben het druk met hun naaiwerk . Zo te zien één wat modernere Naaimachine en vraag ik me af misschien wel electrisch de andere gaat vrolijk voort door een trapbeweging of met een kniebeugel .
  Een trapmachine kun je altijd goed in bedwang houden , ik heb er altijd goed op kunnen werken .
  Ik zou wel wat uurtjes willen toekijken bij deze heren en misschien een beetje helpen . Het kan best zijn dat het me niet wordt toegestaan . Dan nog even kijken naar het mooie hoofddeksel zou het met gouddraad geborduurd zijn ? Natuurlijk dan ook graag nog even tussen de stofjes kijken en vooral voelen , heerlijke dunne katoen zal het zijn . Het was voor vandaag weer de moeite waard om hier langs te komen en het blijven verrassingen !

 6. Mooi dat beeld van een man die snel z’n beste pet opzet omdat iemand een foto maakt.

 7. Alleen al het feit dat er in een ver land aan Berthi gedacht wordt en een kaart wordt gestuurd is prachtig. Heerlijk dat voor de foto het petje wordt verwisseld, over ijdel gesproken. Hij naait op zijn Singer, leuk dat je dit merkje kunt lezen.

 8. Van ijdelheid zal het petje wellicht niet opgezet zijn . Nou ja een beetje ijdel is een ieder wel . Dit hoofddeksel is voor deze man zeer belangrijk , het zegt iets over wie hij is en waar hij bij hoort .

 9. er is altijd zoveel te zien op die marktjes. en je moet zoveel vanuit je ooghoeken bekijken want je kan natuurlijk niet zomaar pontificaal staan gluren …
  leuk dat je via de foto’s van anderen kan meegluren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *