Reconstructing Klederdracht by Ricardo Ramos


Ricardo Ramos is een ontwerper die afkomstig is uit Barcelona en nu in Duitsland woont. Voor zijn nieuwe collectie liet hij zich inspireren door de Staphorster klederdracht. Enkele jaren geleden maakte hij kennis met de Staphorster dracht. ‘De kleurrijke bloemenpatronen op een zwarte achtergrond, het stipwerk en de manier waarop de kleding in elkaar is gezet. Prachtig!’


De ontwerper kocht op een kledingveiling bij de Museum Boerderij Staphorst een partij doeken, rokken, jasjes en mutsen. Deze kledingstukken vormen de basis voor zijn collectie, die aanstaande woensdag (19 januari) gepresenteerd wordt in Berlijn.

Ricardo Ramos vindt het heel bijzonder dat nog steeds vrouwen van Staphorst de dracht dagelijks dragen en daarmee hun dagelijkse werk doen. De ontwerper wil met zijn werk tradities levend houden. ‘Als modeontwerper probeer ik een kleine bijdrage te leveren aan het in stand houden van cultureel erfgoed.’


Bron: de Stentor
Foto’s: Andria Martins

16 gedachten over “Reconstructing Klederdracht by Ricardo Ramos

  1. Leuk dat hij geïnspireerd werd door de Staphorsterklederdracht. Zelfs het rouwmutsje heeft hij gebruikt, die middelste foto.
    Ik las dat hij zelf nog een Staphorsterpak zoekt voor de modeshow.
    Heb je het filmpje gezien?

  2. Om nu te zeggen dat ik er helemaal weg van ben . . .
    Maar het is wel leuk dat de ontwerper zich toch op dit pad begeeft .
    De presentatie door de modellen brengen mij denk ik in verwarring . Een nostalgisch gekapt hoofd en dan die sprieterige armen en benen en voeten die gestoken zijn in een enorme maat schoenen .
    Dat zijn zo mijn eerste indrukken .
    Met folklore stoffen is het natuurlijk heerlijk werken , daar kun je veel kanten mee op . Wat was ik al gelukkig met een klein stukje stipstof dat mijn zus vroeger meebracht na een weekendje logeren bij een vriendin in Staphorst .
    Het is in elk geval verheugend dat op deze wijze er bezigheid en aandacht blijft rondom de folklore kleding .
    Mooi om deze plannen te blijven volgen .

  3. sorry.maar de enige verwantschap met Staporst zie in mijn “kippige”ogen in het mutsje De stoffen uit de streek zijn natuurlijk erg leuk, maar dit. nee niet voor mij Basje

  4. Straks om 11.2o – 12.20 uur op Nederland 1 een herhaling van de uitzending kunstuur , geheel over mode .

  5. Leuk dat hij geinspireerd is En mooi dat hij aandacht op onze cultuur wil vestigen.
    Ik werk ook graag met die stoffen.
    Maar zie toch ook liever de klassieke dracht, praktisch of niet !!;-)

  6. Ik zie wel de mooie stoffen uit Staphorst maar om dit nou te rekenen tot het instandhouden van ons cultureel erfgoed gaat me wat ver. Ik denk dat ze in Staphorst flauwvallen van die blote jurken.

  7. De kleding lijkt me wel draagbaar. De maker heeft duidelijk geprobeerd Staphorst zichtbaar te houden.
    Maar er had wat mij betreft wel meer warmte in de foto’s mogen liggen. De blauwe achtergrond en de witte, neutrale gezichtjes maken het beeld koud en onaantrekkelijk.

  8. Nou, ik vind het wel mooi, hoor. Nu niet direct om zelf aan te trekken maar ik vind het leuk dat hij inspiratie kreeg van onze klederdrachtstoffen.
    Hij heeft het goed vertaald naar de mode van deze tijd. En dan gaat het natuurlijk niet om de juiste weergave van klederdrachten of zelfs maar om de sfeer daaromheen. Dan gaat het om het vernieuwende aspect. In mijn ogen is hij daar wel in geslaagd.
    Groetjes,
    Janny

  9. Leuke kleding, vooral het eerste jurkje. Ik zou het best dragen.
    Verder sluit ik me bij Saskia aan, de foto’s hadden wat meer warmte mogen uitstralen. Deze zijn zo “ijzig”!

  10. Tradities in ere houden? Ach…dat vind ik een wat zwak argument om je product/kunstwerk mee aan te prijzen (of te verdedigen???). Ik denk dat je dat op een andere manier doet, maar ja, wie ben ik. Leuk wat hij gedaan heeft, maar er dan nog zo’n zogenaamd ideeel labeltje aan hangen hoeft voor mij niet. Ben wel nieuwsgierig wat Staphorsters ervan vinden. Voelen die het als een in ere houden van hun tradities?

  11. Ik kom graag in het stoffenwinkeltje in Rouveen bij Staphorst. Koop daar de ruiten stoffen voor tafelkleden; heb voor de geboorte van mijn eerste kleinkind ook een quiltdeken gemaakt van allemaal verschillende ruitjes. En ik koop daar ook altijd wat zwarte stofjes, heb van de “glim-zwarte Staphorsterstoffen” een quilt gemaakt in combinatie met heel kleurrijke stoffen. Resultaat is heel mooi, maar het verwerken was heel lastig omdat de stof zo enorm rafelt.
    Voor mij mogen vooral die traditionele stoffen blijven bestaan!!

  12. @Willy, jazeker! In het filmpje zie je kleding beter.
    @Gerrie, het is mooi dat de dracht aandacht krijgt, maar de kostuums die geïnspireerd zijn op de klederdracht zullen door een ontwerper altijd op een bijzondere, aparte manier uitgevoerd worden.
    @Marian’ne M, voor beiden is wat te zeggen.
    @Mieke S, ik ben benieuwd naar de reacties uit Staphorst.
    @Saskia, daar heb je helemaal gelijk in, maar ik vind dit deze koele foto’s helemaal passen bij de modefotografie. Het blauw is wel erg overheersend.
    @Frouke, de dames uit Staphorst zullen zelf hun tradities in ere houden. Er is niemand anders die hier invloed op zal hebben, ook deze ontwerper niet. Ik kan het me tenminste niet voorstellen.
    @Dorien, heel veel mensen houden van de traditionele stoffen en je ziet ze regelmatig terugkomen in quilts.

  13. ‘belachelijk, ze maken de kleding alleen maar belachelijk’ ‘dat heurt niet zo’ 2 reacties die ik gehoord heb hier.
    Persoonlijk vind ik het erg leuk.

  14. Ik heb de eerste 17 jaar van mijn leven in Staphorst geleefd en gewoond en ken de stoffen en de kledendracht goed. Zelf heb ik geen kledendracht gedragen, maar mijn moeder heeft tot haar dood deze dracht wel gedragen. Hierdoor ken ik de kleding en de stoffen van binnenuit. De dracht op de tweede foto vind ik heel mooi. Als de blauw/zwarte stof origineel is, is het een harde 100% wollen stof zijn, die van kleur heel mooi is, maar ik zou deze stof niet graag op de blote huid dragen, omdat het erg ruw is. Boeiend om te lezen hoe een soort stof direct verbonden wordt aan een omgeving en dan de link direct wordt gelegd naar de bewoners van die omgeving waar we dan ook al een oordeel over geven….. Stimuleren van je creativitiet is juist out off the box te denken.

  15. Dit is wel een hele sexy klederdracht,vergeleken bij de oude traditionele dracht die ze nu dragen!!!
    Je vraagt je idd af of die stof van de onderrokken nu zo fijn draagt op je blote body!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *