De eerste maandag van het nieuwe jaar bracht de postbode een ontzettend leuke verrassing, namelijk een dikke envelop uit Japan van Miho Sakato. De inhoud bestond uit Japanse folders, kaarten en een boekje over de Nederlandse Pascale en haar familie. Het boekje is een project van Driehoek. Driehoek staat voor: Miho Sakato, Masami Kita-Geerlings en Naomi Wada.
Het boekje telt 160 pagina’s en is onderverdeeld in vijf hoofdstukken: Het tuinhuis – Pascale’s creatie – Lekker eten – Het buitenleven en Oma’s huis. Op een leuke manier wordt het typische Hollandse leven weergegeven in woord en beeld. Het zijn de eenvoudige dagelijkse dingen van het leven waar wij niet meer zo bij stil staan, daarom des te leuker om dit boekje door te bladeren en al die herkenbare typische Hollandse gewoontes voorbij te zien komen. Het is dus niet alleen voor Japan een alleraardigst boekje, maar ook zeker voor ons.
Misschien had je in Flow nummer 6-2010 al over dit boekje gelezen. Net als ik zijn zij zeer enthousiast. Het volgende schrijft de redactie van Flow:
‘Mocht je denken dat je een gewoon leven hebt, in een gewoon huis, met gewoon avondeten op het menu… Nee! In Japan smullen ze van “typical Dutch Life”. Onlangs maakte de Japanse journaliste Masami Kita een boekje over het huis en het leven van de Nederlandse Pascale en haar familie. We weten niet waarom, maar we bleven maar bladeren in dit leuke onleesbare boekje vol Japanse tekens en foto’s van boerenkool met worst, sinterklaasfeestjes en rommelige kinderkamers. Het boek heet Funfilled, homemaking life of Pascale from the Netherlands en is in Nederland alleen te koop bij de Japan Bookshop in Amstelveen of op de Japanse amazon.com.’
Kinderfeestje van Sara toen ze negen jaar werd. Leuk idee van Pascale om sokken aan de waslijn te hangen met daarop de tekst in letters van stof: Sara 9 jaar!.
wat een leuk verhaal. het lijkt me heelleuk te lezen hoe dat je je leven in zo´n vreemd land inricht. Basje
Oh, ik word heel nieuwsgierig! Wat lijkt me dit een leuk boekje om in te zien. Zoveel voor ons vanzelfsprekende dingen zijn in de ogen van de mensen uit Japan waarschijnlijk hoogst curieus… Leuk dat je ons er iets uit laat zien Berthi! groetjes van Lupineke
Wat leuk en dan helemaal uit Japan.
Mooie postzegel(s) ??????
In Japan maken ze er wat van !
Zie ik een pleetje ?
Wij noemen het ook wel weeceetje .
Met klumpkes op de deur .
Echt voor de Hollandse fleur .
Van muisjes op het brood ,
worden kindertjes groot .
Een verjaarsfeestje buiten ,
waar vogeltjes vrolijk fluiten .
Een slinger van sokjes aan de lijn ,
laat zien hoe oud de jarige vandaag zal zijn .
Hoe kunnen ze het allemaal verzinnen .
Het Hollandse feestje in Japan kan gaan beginnen .
@Mien B, jammer, er zat een sticker als postzegel op de envelop. Vergelijkbaar met de sticker die ze hier op een envelop plakken als je met je brieven naar het postkantoor gaat.
@Gerrie, met een big smile lees ik je rijm! ENIG!
Ik zou er ook graag eens even door willen bladeren. Leuk blog ook.
Leuk, zo’n boekje te ontvangen. Ik had het inderdaad in Flow zien staan. Het is altijd leuk om door de ogen van buitenlanders naar onszelf te kijken, en dan zeker door Japanse ogen!
Groetjes,
Janny
je eigen leven door een vreemde bril kan kennelijk heel interessant zijn …
@Willy, wie weet krijg je eens de kans!
@Janny, het zijn de gewone dingen die zij als bijzonder, apart zien, maar wij staan er niet meer bij stil.
@lheurebleue, zeker weten!
Prachtig om zo’n boekje te ontvangen. Het gedicht van Gerrie is ook enig. Wij Nederlanders hebben vreemde gewoontes. Zoute haring eten boven je hoofd en verjaardagskalenders op het toilet.
@Hilda, een foto van de traditionele manier van zoute haring eten ontbreekt niet in dit boekje.
Mijn verjaardagskalender hangt niet op het toilet!:-) Een poosje geleden kreeg ik op het postkantoor een verjaardagswaaier, ideaal! Deze waaier ligt bij de familieagenda.
Om nog meer Hollands in Japan te vinden , een echt Hollands stadje .
Huis ten Bosch .
http;//www.travelblog.org/Asia/Japan/Nagasaki/blog-277639.html