Gepaerelde beuk

Sylvia van Dam Merrett: ‘Ik houd me bezig met onder andere reconstructies van oude Walcherse klederdrachten voor een groep die deze drachten showt. Momenteel ben ik verdiept in de zogenaamde gepaerelde beukjes. Henriette Beukers heeft hier een stuk over geschreven in haar handwerkencyclopedie met een beschrijving die niet helemaal juist was. Ze heeft dit jaren later verbeterd in een artikel in Handwerken zonder Grenzen, april 2004.
Ik heb pas drie beukjes nagemaakt. Datering is onzeker. Ik weet in ieder geval dat ze in 1890 werden gedragen omdat Museum De Schotse Huizen in Veere waar ik werkzaam ben twee gedateerde en gesigneerde exemplaren gekregen heeft, gemaakt door iemand die hiermee haar “Handwerk akte” behaalde.

Waar komt de gebruikte steek op de gepaerelde beuk vandaan? Een mogelijkheid zou zijn de geborduurde boorden en manchetten van mannenhemden. Op Walcheren zie ik die “smock”steek ook daar, en volgens de boeken worden deze hemden gedateerd 18e eeuw. De vraag is dan of dit elders in Nederland is gedaan? Op het eerste gezicht vind ik veel parallellen in Scandinavië, maar net niet deze steek!!! Ik snap dit niet, het kan niet zomaar uit de lucht zijn gevallen!!! Wie kan mij meer vertellen waar de borduursteek van de gepaerelde beuk vandaan komt?’


Replica gepaerelde beuk, gemaakt door Sylvia van Dam Merrett

15 gedachten over “Gepaerelde beuk

 1. Hoi Berthi,
  Ik keek net naar het journaal en dacht aan jou in Limburg! Hopelijk houden jullie droge voeten (en huis!) en zakt het water snel weer… Triest verhaal van de man die zijn hond wilde redden. Ongelofelijk dat het zo hard stroomt.
  Wat de gepaerelde beuk betreft kan ik je niet verder helpen. ik vind het wel razend knap gemaakt!

 2. Zover als ik het op de foto kan bekijken lijkt de steek op de ‘Peking knot’ die veel in het Chinese borduurwerk gebruikt wordt.

 3. nou, ik kan je niet vertellen waar de gepearelde beuk vandaan komt, alleen maar dat ik hem heel erg mooi vind!!

 4. Ik heb geen kennis op het gebied van de gepaerelde beuk. Ik wist zelfs van het bestaan niet af.Het gebruik van die steek zorgt voor een prachtig handwerk!
  Succes met het speurwerk.

 5. Ook ik ken deze steek niet, helaas… en ben benieuwd of iemand van de oudere generatie hier nieuw licht op kan doen schijnen! groetjes van Lupineke

 6. Gepearelde Beuk,heb er nog nooit van gehoord,maar hij is prachtig gemaakt.

 7. Over de steek kan ik niks vertellen, alleen de informatie uit HZG.
  De stof waar op gewerkt is lijkt mij Cotelé of piqué,
  een stof met ingeweven (holle) lengteribbel.
  Werd veel gebruikt voor zomerjaponnen en garnering voor dames- en meisjesbovenkleding o.a. als kraagjes.
  Leuk om HZG 125 april 2004 nog eens door te lezen.
  Henk en Henriette Beukers nemen na 25 jaar afscheid van HZG.
  Berthi schrijft over Zakdoekjes uit de Eerste Wereldoorlog.
  Over haar collectie Lotusschoentjes schrijft ze een artikel met prachtige foto’s door haar man Peter gemaakt.
  Toen las je het artikel en nu ken je de schrijfster achter het verhaal en volgt haar dagelijkse handel en wandel.

 8. Het is prachtig borduurwerk op Piqué als ik het goed zie .
  En werkelijk het zijn eigenlijk voor het meest geparelde steken .
  Hoe komen steken tot stand , probeersels . . . ?

 9. Ik ga het vragen aan mijn schoonvader, die weet enorm veel van alle ned. klederdrachten,
  ik weet het ook niet. Het is wel heeeel mooi.
  groetjes,

 10. Zoals de meeste van jullie ken ik het ook niet maar het ziet er wel mooi uit.

 11. Dank je wel voor al jullie reacties. Ik ben benieuwd of de schoonvader van Antje informatie kan geven.
  Misschien is het wel zo dat een onbekende borduurster uit het verleden deze versiering heeft geprobeerd en dat dit zo goed beviel dat het werd overgenomen door andere vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *