Cora uit Kapelle


In het kader van het Tegenlicht-vierluik over de toekomst van de regio organiseerde de VPRO Gids een fotowedstrijd getiteld De kracht van de regio. Dat leverde ruim 120 inzendingen uit alle windstreken op. De jury zag vooral heel veel landschappen voorbij trekken – modderige akkers, vergezichten met bomen of duintoppen en kavels bij ondergaande zon – voor veel regiobewoners blijkbaar het krachtigste symbool van de eigen streek. Hoe trots deze agrariërs ook op de foto staan, ze leggen het toch af tegen de biceps van Cora uit Kapelle, die in Walcherse klederdracht poseert. ‘Zeeland vergrijst’, schrijft Dennis Wisse uit Rotterdam. ‘Veel jongeren trekken naar de Randstad. Dit wordt door vele Zeeuwen als een probleem ervaren. Aan de andere kant zijn veel ouderen dolgelukkig in het mooie, rustige en veilige Zeeland.’ ‘Een origineel en krachtig beeld waar alles in zit’, oordeelde de jury over zijn winnende foto.

24 gedachten over “Cora uit Kapelle

 1. Prachtig….!! van t voorjaar hoop ik weer in Wemeldinge te zitten op de camping………………en te genieten van Zuid Beveland. sZondags naar ’t Kerkje van Ellesdiek voe de bie eenkomst en om te ziengen.

 2. Ik worstel en kom boven . . .
  Mooie provincie om je vakantie door te brengen . Wat heb ik er fijne herinneringen aan ! Ik hoop er nog eens iets meer over te vertellen .
  Cora mag er zijn met haar armen en ja ik zie smockwerk en de gehaakte shawl er is nog een stukje zeeuwsbont te zien in leuke bekende zwart-wit motieven .
  Haar kapje met de prachtig krullen , wat een schoonheid al onze klederdrachten .

 3. Deze Cora (niet van Mora) is heel wat mans.
  Deze armen zullen heel wat werk verzet hebben.
  Niet alleen Zeeland vergrijst, ook het Noorden kent dit probleem.

 4. Ook Limburg vergrijst in rap tempo.
  Deze Cora laat zien dat oud en grijs nog heel sterk, vitaal en gelukkig kan zijn!
  Het doet mij trouwens denken aan de poster “We can do it!”. Maar dat is een heel ander verhaal.

 5. Ik ben het helemaal eens met de jury! Deze foto zegt alles. Een schitterend idee van Dennis Wisse.
  @Gerrie, leuk toch dat er regelmatig mooie herinneringen bij je boven komen drijven, soms zelfs door de logjes. Wij luisteren heel graag naar je!
  @Lies Huizer, ik hoop voor je dat het snel voorjaar is.
  @Antje uit Urk, van dit soort foto’s ben ik helemaal weg. Terechte winnaar!
  @Elma, o jee, Zeeland, het noorden en ik hoor het ook al af en toe over Limburg. Trekt iedereen naar de Randstad?

 6. Prachtige foto.
  Als wij sporten dan trainen wij ook onze armen voor de “kipfilets”. Ik zie hier echte kalkoenfilets.

 7. mooie foto en Zeeland is ook voor een s een vacaniedag als we er heen gaan.Hoop dat het deze zomer weer eens zal lukken, fijn weekend Basje

 8. Met de kerstdagen helaas geen vrouwen in klederdracht gezien. Deze dame doet me denken aan tante Coba zonder klederdracht maar met overall aan en rode zakdoek om. Zie haar zo nog van de deel af komen met twee gevulde melkbussen in haar handen. En zondag’s kon je haar racekuiten bewonderen als ze een rok aan had. Hier krijg je een smile van op je gezicht als de herinneringen terug komen. En de foto vind ik schitterend.

 9. Wat heerlijk om mensen te zien die zijn zoals ze zijn, die niet zo nodig alles moeten laten strak trekken, die niet zo nodig aan de apparaten moeten omdat ze zich door de maatschappij een mens-vorm laten aanpraten waaraan alleen een maatje 34 van maximaal 34 aan kan voldoen (maar dan wel met opvulling tot minimaal cup D).
  Die vergrijzing…ik liep laatst door Hoog Catharijne en mij viel op dat er zoveel jonge mensen rondliepen. Berthi, het is erger dan je denkt hoor. In Kerkrade bv. worden wijken afgebroken omdat er geen mensen meer zijn om er te wonen. Jij zit nog ‘gunstig’ in Venlo.

 10. Dennis Wisse heeft het helemaal begrepen.
  De kracht van de regio, van élke regio, zit in de mensen!
  Geweldige foto!

 11. Eigenlijk ben ik wel wat laat om dit door te geven , maar ik hoorde vanochtend op Tv dat er om vijf uur vanmiddag in het programma kunstuur op Ned 2 het hele programma geweid zal zijn aan mode .

 12. Ontroerend prachtig.
  Een foto, die van mij aan de wand mag hangen!

 13. De vuisten stralen kracht uit.Maar in het doorleefd gezicht zie ik zachtheid en zeker liefde voor haar klederdracht.Een prachtig plaatje

 14. Een ontroerende foto. Ik heb een tijdje op Walcheren gewerkt en wist je dat ook de dracht wel een beetje met de mode meegaat? Het blauwe bovenstukje van de dracht is warschijnlijk een moderne stof. Een collega van mij naaide veel zelf en de restjes gingen naar haar moeder die de dracht nog droeg voor wat ik denk dat een beuk heet. En.. dank je wel voor het mooie commentaar op mijn kantha.

 15. @mieke s, hoe lang zal het noorden van Limburg het gunstige deel blijven?
  @Gerrie, programma gemist. Te laat gelezen.
  @Anny, jazeker, de dracht ging ook een beetje met de mode mee.

 16. Geweldige foto, echt een logje naar mijn hart! Wel bijzonder trouwens dat Cora uit Kapelle (Zuid-beveland) Walcherse streekdracht draagt?!? Ik heb nog even gekeken in het boek “En mijn zuster die heet Kee’, van Kees Slager, en daar prijkt maar 1 Walcherse dame in het Zuid-Bevelandse land, nl Janna Traas. Maar misschien zijn er nog wel meer Walcherse vrouwen in Zuid-Beveland verdwaald geraakt en woont Cora echt in Kapelle… Maar het maakt niet echt uit, het gaat misschien meer om het beeld dat om de authenticiteit!

 17. Als oud-kapellenaar moet ik beslist even reageren! Wat een prachtvrouw, in mijn jeugd woonde ik tegenover de aanleunwoningen van het bejaardenhuis, ik heb heel wat Cora’s gezien. En helemaal leuk omdat ik Berthi pas in het Fries Museum ontmoet heb, bij de eerste bijeenkomst over Friese merklappen.
  Hartelijke groeten Wilbert

 18. @Wilbert, leuk om een reactie van je te lezen. Je hebt wel een verre reis ondernomen… van het verre zuiden naar het hoge noorden!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *