Rondleiding Hundertwasserhuis


Vorige week was ik vier dagen in Houthem te vinden waar Thijmen intensief bezig was met het schaken. Nu bleek de accommodatie voor de schakers op hetzelfde terrein te zijn waar het Hundertwasserhuis te vinden is. Een mooie gelegenheid om een rondleiding aan te vragen.

De Kindervallei beschikt over acht fraaie appartementen (voor vier of zes personen), waarvan vier met een plafondlift. Ze zijn speciaal ontworpen voor kinderen met een lichamelijke beperking en voorzien van één of twee slaapkamers, een eigen badkamer en ingerichte keuken. Naast de appartementen bevinden zich de gezamenlijke ruimtes zoals een woonkeuken, bibliotheek, internet/speelruimte, theater en snoezelruimte.

De zes gastenkamers (voor twee of drie personen) zijn voorzien van een woon- slaapkamer en badkamer. deze kamers zijn voornamelijk bestemd voor de ouders als hun kind in het ziekenhuis of Adelante kinderrevalidatie verblijft.

Twee keer eerder was ik in Houthem om het Hundertwasserhuis op de foto te zetten, toen alleen de buitenkant. Op 12 oktober 2007 maakte ik deze foto’s en op 4 juni 2009 deze foto’s.

Voor Hundertwasser in Wenen moet je naar deze log gaan en de foto’s van het kinderdagverblijf in Frankfurt am Main-Heddernheim zijn in deze log te vinden.

31 gedachten over “Rondleiding Hundertwasserhuis

 1. Thijmen bij het schaakbord en Berthi maakt gebruik van haar camera die ze vult met een mooie serie foto,s .
  Nooit de camera vergeten ?
  Wat een prachtige instelling in een heel bijzondere vormgeving .
  Het moet toch iets aan mensen geven om hier in moeilijke tijden wat rust te vinden .
  De kleuren en vormen zijn op deze plek nog eens extra belangrijk .

 2. Fantasievol! Dat zal de kinderen en hun ouders wel afleiding van hun eigen sores bieden. Heerlijk!

 3. Dank je wel Berthi voor de prachtige foto’s van de binnenkant van het huis. In november waren we in de buurt en naar aanleiding van jouw logjes wilden we daar wel eens kijken. We waren onder de indruk van de buitenkant, maar hadden ook graag eens binnen gekeken.
  Dat heb ik door jouw foto’s nu 2 maanden later gedaan. Het ziet er binnen net zo vrolijk en kleurrijk uit als buiten. Wat een verschil met 40 jaar geleden toen ikzelf bij gehandicapte kinderen werkte.
  Al wil iedereen zijn kind het liefst thuis verzorgen, toch vind ik het heel bijzonder als een kind in zo’n vrolijk huis mag wonen.

 4. Wat een prachtig huis, zowel binnen als buiten! Wat een schitterende, speelse en kleurrijke omgeving voor kinderen (en hun ouders natuurlijk)! Ik kende dit huis niet, had wel eens wat over de huizen in Wenen gelezen, maar dat we hier ook over zoiets moois beschikten wist ik niet. Dank je wel voor dit kleurrijke begin van mijn dag, terwijl het buiten zo grijs en grauw is…

 5. Het staat nog altijd op ons verlanglijstje om er naar toe te gaan. En dan te bedenken dat het voor ons zo kort bij is.

 6. Vrolijk en kleurrijk.
  Maar heeft het een speelse bedoeling…die scheve handgrepen en die barsten in de tegels 😉
  Wat ben ik erg hè!!
  hahaha

 7. @Berthi wat een prachtige kans om nu dit huis van Hundertwasser van binnen te bekijken. Wat een mooie foto’s.
  Door alle links te bekijken was ik weer helemaal op reis naar Keulen, Frankfurt en Bad Soden. Had ik de Pizzabezorger toch maar geholpen, dan had ik door de gangen kunnen lopen en binnen kunnen kijken.

 8. ziet er vrolijk uit en dat vooral voor kinderen en ouders die dat beetje xtra echt nodig hebben basje

 9. Prachtig!!
  Ik ben helemaal weg van de fantasie en kleuren van Hundertwasser. Wij waren ook ooit eens in Houthem en hebben toen genoten van de buitenkant van de huizen. Een rondleiding binnen is natuurlijk helemaal geweldig. Op mijn lijstje van vakanties staat een reis door Oostenrijk om alles van Hundertwasser te gaan bewonderen. Misschien in 2011?

 10. @Gerrie, de camera gaat altijd mee op stap. Ik heb zelfs onlangs een nieuwe compacte goede camera gekocht. Speciaal voor de uitstapjes!:-)
  @Saskia, als gezinnen eenmaal hier op vakantie zijn geweest, komen ze vaak terug. Het Hundertwasserhuis ligt in een prachtige sprookjesachtige omgeving, dicht bij Maastricht, Heerlen, Aken en Luik. Mogelijkheden genoeg.
  @Wijni, erg leuk om te horen dat je naar aanleiding van mijn eerdere logjes dit Hundertwasserhuis bent gaan bekijken. Een rondleiding moet je aanvragen bij het VVV-kantoor.
  Overigens wonen de kinderen hier niet permanent, het is bestemd voor vakanties. Voor een bijzonder lage prijs kunnen gezinnen met kinderen met een lichamelijke beperking hier een vakantie boeken.
  @lupineke, van kleur word je vanzelf blij en vrolijk. Iets dat we wel kunnen gebruiken tijdens deze grijze dagen.
  @Jessie, als je zelf dicht in de buurt woont, duurt het vaak lang voordat je er zelf komt. Je denkt al gauw: o, dat komt wel een keer.
  @ine, dat zijn nu de ideeën en kenmerken van Hundertwasser! Ik hoorde wel dat in het begin voor de rolstoelgebruikers wennen was aan de ronding die overal te vinden van de vloer naar de overgang van de muur. Menig kind in rolstoel is door te ‘hard rijden’ al eens onderuit gegaan. De gangen zijn ook niet breed waardoor er nooit twee rolstoelen naast elkaar kunnen rijden. Inmiddels kent iedereen het gebouw zo goed zodat men er mee weet om te gaan.
  @Elma, tja, had je dat inderdaad maar gedaan. Misschien een idee voor een volgende keer…
  @Basje, de vrolijkheid straalt van het gebouw, zowel de binnen- als de buitenkant!

 11. Dankzij jou nu ook een kijkje IN het Nederlandse Hundertwasser-huis.
  Ik heb natuurlijk ook nog maar even de andere logjes over Hundertwasser bekeken.
  Hundertwasser is voor mij GENIETEN !

 12. Hallo Berthi, Wat leuk toch dat er op blogs (en zeker op de jouwe) zoveel te ontdekken valt. Een tip voor een volgend uitje voor ons: een rondleiding in het Hundertwasserhuis in Houthem. Dit jaar zagen we in onze vakantie al werken van hem in Wittenberg, Magdeburg en Darmstadt…..en ooit ook Wenen.
  Goed dat je zoveel afwisselende en aparte zaken op je blog weet te melden, en met hoge frequentie! Tot ziens!

 13. zo blij word ik altijd van het werk van Hundertwasser, lekker kleurig en apart….zo leuk ook dat de ruimtes hiervoor gebruikt worden !!

 14. @Gerrie, ik vind t altijd zo leuk om u?jou te lezen, zo’n lieve aparte stijl van dingen verwoorden…alles goed verder?

 15. Hallo Hilly , zeg maar gezellig jij hoor , dat houdt mij jong !
  Een praatje maken hier en daar doe ik graag .
  Maar net heb ik visite uitgelaten en weet je wat ik dan zeg , och we zijn eigenlijk nog niet uitgepraat .
  Maar het is net een feuilleton en die wordt gewoon vervolgd !
  Ik zit te genieten in m,n nieuwe huis , dat weet je zeker . Met een hoofd vol herinneringen kom ik de dagen best door .

 16. @Gerrie, ons hoef je niet uit te laten, wij praten de hele dag gezellig met je mee. Wat is het mooi dat je zo geniet in je nieuwe/oude huis. Jij bent het voorbeeld van een tevreden mens, daar helpt deze weblog en vele anderen ook aan mee.
  Blijf lekker doorvertellen, wij lezen als het ons uitkomt. Nu gauw de aardappels schillen, spinazie uit de diepvries(eigen teelt) en een lekkere rundergehaktbal, yoghurt als toetje en zo wordt ons buikje weer gevuld.

 17. Jaren geleden, toen mijn jongste in Wenen studeerde, ben ik er een paar maal geweest. Ik vond het destijds fascinerend.
  Van het bestaan van deze huizen in Hattem wist ik niet.
  Leuk om het te lezen!
  Groetjes,
  Janny

 18. Aan Elma en alle andere logbezoekers alhier .
  Nu heb ik echt nog iets moois aan deze dag toe te voegen .
  Mijn lieve visite van vanmiddag zou mij helpen om nog het nodige uit de brievenbus van mijn oude adres te gaan halen .
  Met haar man ging ze vissen en hengelen , want de bus was zo volgestampt dat die niet meer met een sleutel te openen was .
  Ze zijn beiden heel lang bezig geweest . Toen kwam er een telefoontje , Ik kom naar je toe ik heb een verrassing voor je .
  Door nalatigheid van iemand die ik hier opdracht voor had gegeven is het zo uit de hand gelopen . En vandaag gebeurde het weer dat naastenliefde soms heel dicht bij je is . Natuurlijk veel kranten , maar zelfs bankafschriften en andere belangrijke post en . . enkele mooie tijdschriften , HANDWERKEN ZONDER GRENZEN en een nieuw tijdschrif uitgegeven door uitg .Waanders ,
  Mijn STAD mijn DORP Historisch tijdschrift Overijssel .
  Veel was nat geregend , de tijdschriften wel enigzins beschadigd , maar droog door de plastic verpakking .
  Bij TNT had ik voor een half jaar een abonn. genomen om mijn post op het nieuwe adres te bezorgen . Helaas zijn er tegenwoordig meerdere koeriersdiensten .
  Hoewel eerst ernstig teleurgesteld , kan ik nu een tevreden weekend tegemoet gaan met deze geboden hulp . Alles sal reg kom zeggen ze in Zuid Afrika en zie . . .

 19. De natte post ligt verspreid op de grond , kan het drogen , ik heb vloerverwarming .
  Nergens vensterbanken , ramen tot onderaan .
  Kan ik niet eens met m,n ellebogen op de vensterbank staan te staren uit het raam . . .
  Het is ook nooit goed . . .

 20. @Gerrie, dit weekend kun je alles heerlijk lezen en uitzoeken. Jammer dat er zo veel bestellers zijn van de post. Gelukkig had je lieve mensen die je geholpen hebben om alles weer op zijn plaats te brengen.

 21. Leuk dat we nu ook de binnenkant kunnen zien van dit huis. Prachtige ontwerpen van Hundertwasser.

 22. Het blijven toch steeds weer boeiende huizen. En wat leuk dat je het nu ook aan de binnenkant kon bekijken. Leuk dat wij even mee konden gluren. Geweldig!!!

 23. wat een prachtig gebouw, we waren deze zomer in Wenen en kwamen elke dag langs de fabriek (vuilverbranding) die hij heeft ontworpen en zijn ook in het Hundertwasser huis geweest. Ik was er al eens geweest en wilde het graag aan mijn kinderen laten zien en ook zij genoten van het gebouw, zijn schilderijen en maquettes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *