Boeiende tv-programma’s

Helene Kröller-Müller: een vrouw tussen liefde en kunst. Helene Kröller-Müller legt begin 20e eeuw een van de belangrijkste kunstcollecties ter wereld aan. Van het geld dat haar echtgenoot Anton Kröller verdient in de opkomende wereldhaven van Rotterdam koopt ze meer dan 11.500 werken van onder meer Van Gogh, Mondriaan en Picasso. Aan de hand van duizenden persoonlijke brieven die ze wisselt met haar mysterieuze zielsverwant Sam van Deventer biedt deze documentaire een inkijk in haar passies en haar roerige leven.
De documentaire is vanavond te zien op Ned. 2 om 22.45 uur bij het programma Het uur van de wolf.

Eva Rovers: De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller 1869-1939. Een biografie over een bijzondere dame die kunst verzamelde. Eva Rovers was gastconservator voor de tentoonstelling De mannen van Helene – Het leven, de liefde, de kunst en het bouwen. De expositie loopt tot en met 27 februari 2011 in het Kröller-Müller Museum.


Het poëtische verhaal van een Perzisch tapijt, als metafoor voor het Iran van vandaag. Verwarde herinneringen van de Iraanse filmmaker Massoud Bakhshi aan zijn jeugd, die hij deelt met de kijker via een kalme, literaire voice-over. Zijn herinneringen zijn lang niet altijd idyllisch en in zijn scherpe observaties legt hij de vinger vaak op de zere plek. Centraal in de familiegeschiedenis staat een Perzich tapijt dat zijn grootmoeder ooit maakte.
Tegenlicht – Our Persian Rug, morgenavond op Ned. 2 om 21.00 uur.


De EO gaat vanaf 24 januari de vierdelige dramaserie over Rembrandt van Rijn uitzenden. De serie beziet het leven van de beroemde schilder door de ogen van zijn vrienden, familie en collega’s. De rol van de jonge Rembrandt wordt gespeeld door acteur Dragan Bakema (In Therapie). De oude Rembrandt wordt vertolkt door Michiel Romeyn (Jiskefet). De regie ligt in handen van regisseur Marleen Gorris, die eerder een Oscar won voor haar speelfilm Antonia. Op 3 december 2010 werd er gefilmd bij de Oude kerk in Amsterdam, bekijk hier het filmpje.
Foto: Frank Buis

Tijdens de opnames van het AVRO-televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch is een schilderij ontdekt van de Rotterdamse kunstenaar Joost van Geel (1631-1698), een leerling van de zeventiende-eeuwse meester Gabriël Metsu.
De vondst is de duurste ooit in het 26-jarig bestaan van het programma. Het vermoeden bestond dat het schilderij van 31 bij 26 centimeter van de hand van Metsu zelf is. John Hoogsteder, deskundige op het gebied van oude meesters, concludeerde na uitvoerig onderzoek dat het werk van Joost van Geel moet zijn. Het schilderij, met als titel Het kantwerkstertje, toont een kantklostertje in een interieur. De afgebeelde dame is van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas.

De AVRO wil de waarde van het werk pas bekendmaken via de uitzending op 9 februari. De waarde ligt in ieder geval boven de 100.000 euro, aldus een woordvoerster van de omroep. De eigenaresse van het schilderij dacht volgens de AVRO al dat het een waardevol schilderij zou zijn.

11 gedachten over “Boeiende tv-programma’s

 1. Mijn computer is gecrasht, maar gelukkig heeft mn lief er ook eentje, daarop mag ik eventjes ” bijblijven”. Prachtige documentaire over Helene en ook benieuwd naar morgen en Rembrandt. Veel om naar uit te kijken dus!Fijne tips Berthi!

 2. Dat heb ik nu gemist gisteravond , helaas .
  Ik volgde de Urkerzangers . Al was het jammer dat de liederen niet volledig werden uitgezongen . Het was meer de mannen volgen achter de schermen , wat ook een prachtig beeld gaf van hun leven en de liefde voor het zingen .
  Nu heb ik over het Kroller-Muller museum al vaker mooie uitzendingen gezien Bij TV Gelderland . Ik ga dagelijks de provincies in om te speuren naar mooie onderwerpen . Veel landgoederen zijn er soms te bezichtigen . Gelukkig hebben we tegenwoordig uitzending gemist en eigenlijk denk ik dat dit evengoed wel herhaald zal worden .
  Voor vandaag is het ook niet nodig dat we ons zullen vervelen .
  Weet je dat de omroepgids erg belangrijk voor mij is , een trouwe gast om me bij te staan niks te vergeten .
  Het geeft een gerust gevoel wanneer die weer bij de post is binnen gekomen .
  Het AD geeft ook wel informatie , maar ik wil graag iets eigens .

 3. Het Kröller-Müller museum….een jaar of 5 was onze jongste toen we daar met haar naartoe gingen. Van musea moest ze dus niks hebben maar dit vond ze prachtig. De portretten, maar vooral de pointillistische schilderijen die daar hingen. De truc: eerst heel dichtbij kijken en dan veraf. Jammer dat er van die fascinatie niet veel is overgebleven.
  Wat is er weer veel te zien in ons landje. Wij zitten aan de tv gekluisterd bij de Millennium-trilogie in 6 delen.

 4. wat jammer dat de uiyzendingen die ik zou willen zien na 10 iir komen dat is voor mij te laat en vua de pc kijken vind ik niet zo leuk, , naar er is veel te zien. voor elk wat wils Basje

 5. Als de nieuwe T.V.-gids in de bus valt spit ik die altijd goed door en zet een uitroepteken bij de uitzendingen die me wel interessant lijken .Bekijken lukt niet altijd helaas.
  @Mieke S.jaaaaa die Millennium-trilogie !!!

 6. Ik dacht al dat de uitzending eerder was geweest en dat ik ‘m gemist had, maar dat was dus gisteren pas. Nu toch nog gemist.
  Dan maar via internet.
  Deze winter staan de rondleidingen in Jachthuis Hubertus in het park de Hoge Veluwe helemaal in het teken van haar.
  De themarondleiding over Helene Kröller-Müller vindt plaats van 1 december 2010 tot 1 mei 2011 en gaat door delen van het Jachthuis Sint Hubertus die normaal niet geopend zijn voor het publiek. Tijdens de rondleiding worden naast de reguliere vertrekken de privé-vertrekken van Helene, de kinderkamers, de linnenkamer en een logeervertrek bezocht. De rondleiding wordt afgesloten met een kopje koffie of thee in de Theekoepel. Vervolgens is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid een wandeling rond de vijver van het Jachthuis te maken.

 7. Het laatste stukje heb ik nog kunnen bekijken. Dus dat wordt kijken via de computer want nu wil ik het helemáál zien!
  Tja, met 1 tv en drie mensen in huis is het soms compromissen maken.

 8. ik lees je berichtje nu pas maar heb gelukkig wel naar de boeiende documentaire over helene kroller-muller gekeken. wat een leven …

 9. Zo mooi de documentaire over Helene Kroller-Muller… Alleen viel ik in slaap, zo moe was ik! Het boek kan ik deze week ophalen, had het op mijn verlanglijstje staan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *