Handwerk als beeldmateriaalSteeds vaker komen we handwerk tegen bij illustraties. Vandaag is de tekst maandagenda januari in NRC.Next in de kettingsteek geborduurd op kaaslinnen. Door de verschillende kleuren borduurgaren die Viola Lindner heeft gebruikt, is de illustratie erg fleurig geworden.

De maandagenda voor januari is verdeeld over twee pagina’s en in zes rubrieken. Bij het onderdeel Mode lees ik de volgende tips:
Modecircus Variété in Carré. Maandagavond 3 januari presenteert modeontwerper Hans Ubbink in de piste van Theater Carré zijn herfst-wintercollectie 2011/2012.
Zaterdag 15 januari opent Salon. De wintereditie is verspreid over vijf verschillende locaties in Amsterdam waaronder Museum van Loon, De Waag Society en Museum Willet-Holthuysen. Dertig modecreatieven exposeren, onder wie Bas Koster, Marcha Hüskus en Mattijs van Bergen. Tot 30 januari 2011.
Vanaf 22 januari exposeert modefotoduo FotoFloor (Floor Stoop en Mike van der Giessen) Silhouettes, een serie zwart-wit foto’s geïnspireerd op ‘haute coupure’: oude knipkunsttechniek. Galerie
Eduard Planting
in Amsterdam.
Woensdagavond 25 januari opent de Amsterdam International Fashion Week met couture van jan Taminiau. Naast shows alleen toegankelijk voor het vakpubliek is er het openbare Downtownprogramma.
The perfect Cut en Out Fashion zijn twee programma’s die plaatsvinden tijdens het International Film Festival Rotterdam.
In het januarinummer van Opzij treffen we eveneens illustraties met handwerk aan. Het spijkerweven dat we in deze log zien van Sshua Chen, past Leoniek Bontje toe voor het artikel ‘Wat niet weet wat niet deert’.


Voor het artikel De geheimen van je ouders zorgt Kieke Schaaper voor de illustraties.

19 gedachten over “Handwerk als beeldmateriaal

 1. Berthi
  Een voorspoedig nieuwjaar toegewenst
  Hoe vind je het altijd weer wat nieuws !!
  geniet er elke dag van hoop dat je het nog heel lang mag doen
  Vr Groet Henny

 2. wat een agenda opschrift en nu op naar de mode voor de volgende winter, Ik zal blij zijn als deze over is…. en de spijkerjurk is me iets te luchtig basje

 3. Het is best moeilijk om met kettingsteken een tekst zo te borduren, het vereist een zeker vrijheid om op deze manier te werken.
  Wij zitten vaak vast aan het stramien en willen alles tellen.
  Het borduurwerk van Bontje lijkt op de prikkaart waar wij als klein meisje mee begonnen. Je kreeg dan een mooi doosje met allerlei prikkaarten. Op deze manier kun je een erg mooie illustratie maken.

 4. Leuk, al die aandacht, direct of indirect, voor het borduren. Laten we hopen dat, als deze trend weer voorbij is, er nog wat van blijft hangen!

 5. Ik zie het ook graag, en heb het idee dat het op dit moment inderdaad een beetje trend is. Maar of dat komt uit hang van de jongere generatie naar het nostalgische vroeger, dat weet ik ook niet. Het zijn wel moderne voorbeelden. Leuk om ze zo samen in je blog te zien! groetjes van Lupineke

 6. ja zo is t leuk gebruikt ,maar als in een willekeurig tijdschrift handwerken worden vertoond ,is het een “moderne” versie ,die mislukt is,zodat t er oubollig uitziet.
  Jammer vind ik dat , geef mij maar een merklap met een verhaal of een mooie granny in geweldige kleuren,dan vind ik dat leuker dan t zogenaamde toegepaste spul….

 7. Al uren geleden was ik hier om te ontdekken dat steeds meer en meer het handwerken je toelacht .
  Ik heb veel moois bewonderd , bij Kieke Schaaper was ik onder de indruk van de lampen op houtblokken gemaakt die afkomstig zijn uit San Francisco . Heel puur zo uit de natuur . Het was ook weer even een herinnering aan een familielid die daar zijn as liet uitstrooien .
  Een laserkaart vond ik ook erg mooi .
  Er zijn zoveel ideeen te zien .
  Hierboven de een na laatste kaart dat bracht mij ook bij de kinderprikkaarten .
  Inmiddels heb ik Margriet no 52 er even bij gepakt , daar is op blz 36/37 een opschrift geplaatst AFSCHEID in schrijfletters uitgevoerd met rood garen in machine stikwerk . Verder kleine vlindertjes die de gehele Margriet doorfladderen .
  Niet bepaald handwerk al is het machinaalborduren ook al aardig ingeburgerd , sinds we kunnen beschikken over een moderne machine die een dergelijk programma heeft .
  Teksten en randjes heb ik wel gemaakt op de machine , maar het echte handwerk streelt mij meer .
  Als je verder rondkijkt in folders en de reclame kom je overal gebreide hoesjes tegen om kommetjes theelichthouders flessen je kunt het niet zo gek bedenken of er is wel een hoesje voor te maken . Het handwerk floreert volop !

 8. Misschien wordt het handwerk op deze toegepaste manier ook weer aantrekkelijk voor een volgende generatie.

 9. Je niks aantrekken van ‘duf’……gewoon lekker doorborduren !
  Ga voor adembenemend mooi machinaal borduurwerk eens kijken in de Kantfabriek(Horst).Dat kan nog t/m 8 febr.

 10. Handwerken staat volop in de picture. Steeds vaker gebruiken kunstenaars naald en draad voor hun werk. De meest prachtige en verrassende ontwerpen verschijnen. Ik juich dit toe. De creativiteit is oneindig. Iedereen is op zijn/haar manier op een mooie manier bezig met naald en draad. De diversiteit die we vandaag de dag zien, is overweldigend en prachtig.
  Het handwerken zal enigszins ook wel een beetje trendgevoelig zijn op dit moment als we kijken naar de vele illustraties die verwant zijn met handwerken, maar ik hoop, als we het hoogtepunt hebben gehad (hopelijk duurt dit nog lang), dat niet iedereen zijn naald en draad links laat liggen. De toekomst zal het uitwijzen.

 11. Laten we gewoon door gaan met houden van handwerk . Lapjes en allerlei stofjes in de kast onze borduurzijtjes koesteren , af en toe het kleuren schema uitbreiden .
  De scharen scherpen en naaldjes in het gelid patroontjes ordenen en af en toe weer eens bewonderen hoe rijk we wel zijn .
  Dromen over handwerk is ook wel fijn en sommigen handwerken onderweg in de trein . . .
  ONZE LIEFDE IS ZEER GROOT !

 12. De Musea en tentoonstellingen zullen je wel zeer dankbaar zijn,
  de toeloop in o.a. Singer Museum en Slot Zeist was ongehoord !!!
  Geweldig toch echt een oppepper in deze tijd van bezuiniging op de KUNST.

 13. @Lies Huizer, heel mooi om te horen/lezen dat beide exposities zeer goed bezocht zijn en zeker een opsteker nu er zoveel bezuinigd moet worden op kunst.
  Het is duidelijk dat iedereen geniet van kunst. We kunnen niet zonder.

 14. @Lies Huizer, heel mooi om te horen/lezen dat beide exposities zeer goed bezocht zijn en zeker een opsteker nu er zoveel bezuinigd moet worden op kunst.
  Het is duidelijk dat iedereen geniet van kunst. We kunnen niet zonder.

 15. Ik mag het graag zien, handwerken. En dan maakt het me niet uit hoe het is toegepast.
  Ik wéét dat het niet duf is…en anderen gaan er zo misschien net zo over denken.
  En dat is altijd winst!

 16. zaterdag 15 januari komt Supergoof, Ingrid HG, vertellen over haar quilts bij Quilt-it& Dotty in Tilburg!
  En ze brengt er heel veel mee.

 17. Hoe meer aandacht, op welke manier dan ook, voor handwerken, hoe liever. Ik hoop van ganser harte dat het geen kortdurend modeverschijnsel zal blijken te zijn.

 18. @Ine: Helaas heb ik dan al een afspraak. Anders was ik zeker komen kijken! Want Supergoof maakt zulke mooie quilts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *