The Stitches Speak

Tanko Bole Chhe: The Stitches Speak is een animatiefilm die in 2009 werd gemaakt door Nina Sabnani. De film laat het borduur- en applicatiewerk zien van vakvrouwen uit Kutch, een district van de Indiase staat Gujarat. Het werk geeft een kijk op hun leven, zowel traumatische als blije gebeurtenissen komen voorbij. De film heeft al vier prijzen gewonnen. Bekijk de preview van deze film.

De film is hier te bestellen. Voor meer informatie ga je naar de site Kala Raksha.


11 gedachten over “The Stitches Speak

 1. Ik kom nog terug om te kijken….eerst een paar geluidsboxen zien te krijgen.

 2. Wat een prachtige combinatie van textiel- en filmkunst.
  Bij de eerste beelden met de kamelen in de nacht, dacht ik meteen aan de drie wijzen uit het oosten die onderweg zijn.

 3. Verhalen in lapjes en dan alles in filmbeelden .
  Prachtig alles uitgebeeld en de kleuren zijn zo mooi en warm .
  Dat nemen we mee vandaag in onze gedachtengang .
  Want iets zien dat je raakt is niet van een enkel ogenblik , je kunt het met je meenemen .
  Gisteren in Songs of prais (elke Zondagmiddag zo ongeveer om 6.oo uur BBC 1 , zag ik eigenlijk te vlug mooie wandkleden langs komen en enkele details .
  Prachtige kleuren , applicatie werk en allerlei vulsteken .
  Zo hebben we steeds maar weer oog voor vele steekjes op stof gezet die ons verhalen kunnen vertellen .

 4. heel bijzonder. prachtig gemaakt verhaal over de verschrikking van oorlog voor de gewone mens: zij wisten niet waarom het oorlog was, vluchtten naar ‘somewhere’ en wisten niet dat ze nooit meer zouden terugkeren …
  even wat anders dan een gewoon handwerkje …

 5. Er zijn hier zoveel dingen bij elkaar: het borduurwerk en de applicaties, de muziek, het verhaal, de taal in de voor mijn oren zo ongewone klanken….plus wat het losmaakt: de eeuwige conflicthaarden in deze wereld en waar gaat het eigenlijk allemaal om?
  Ik zou dit borduur/applicatiewerk graag eens zien als het stilstaat en stil is…om de techniek op me in te laten werken zonder ondertitels. Ik zou het verhaal graag eens lezen, de muziek graag eens apart horen.
  Allemaal samen?…ik word oud!

 6. Heel bijzonder filmpje, de combinatie van applicatie, tekst, muziek en andere geluiden om zo het leven te zien.

 7. Prachtig! Ik zou ook heel graag beeld voor beeld willen zien, dit zijn zoveel steekjes, zoveel lapjes en dat alles wordt een indrukwekkend verhaal!
  Ik werd vanmorgen ook al blij van de NRC-next: daarin de maandagenda van januari en dit keer ge├»llustreerd met handwerk: “maandagenda en januari” zijn geborduurd in een handschrift van kettingsteken op kaaslinnen, en de letters hebben allemaal een andere kleur en borduurgaren.
  Een mooi begin van de dag!

 8. Hallo Berthi,
  Altijd weer een genot om je website te bekijken. Chapeau! Leuk die film van de borduursters in Kutch. Als ik naar mijn kinderkleding uit die regio kijk kan ik me de beelden zo voorstellen. Wij gebruiken op school ook vaker verhalende wandkleden. Ga onze kids dit filmpje laten zien ter inspiratie! Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *