Kantha: The Embroidered Quilts of Bengal

Gevonden! Kantha: The Embroidered Quilts of Bengal kwam ik tegen op een stapel textielboeken in de studeerkamer. De expositie Kantha: The Embroidered Quilts of Bengal from the Jill and Sheldon Bonovitz and the Stella Kramrisch Collections in het Philadelphia Museum of Art mag dan voorbij zijn, maar het fraai uitgevoerde boek dat gelijktijdig bij de tentoonstelling verscheen is nog te koop.

Via deze link kun je ruim veertig Kantha geborduurde quilts bekijken.Kantha is borduurwerk dat erg populair is in Bangladesh en West-Bengalen. De motieven en verhalen worden geborduurd met een eenvoudige rijgsteek en het is de eenvoud die mij zo aanspreekt. Kantha borduurwerk wordt ook gebruikt om eenvoudige quilts te maken. Vrouwen in Bengalen gebruiken meestal oude sari’s als ondergrond. De quilts zijn vaak voor geboortes, bruiloften en andere familiefeesten. De mooiste quilts zijn nagenoeg vol geborduurd met decoratieve motieven van dieren, bloemen, vogels, geometrische motieven en afbeeldingen uit het dagelijkse leven. De stiksels op de quilt geven een licht golvend effect. Hedendaagse Kantha wordt toegepast op een breed scala van kleding en beddengoed. Op de tentoonstelling in het Philadelphia Museum of Art waren een veertigtal prachtige voorbeelden van Kantha geborduurde quilts te zien, gemaakt in de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw toen deze borduurkunst volop bloeide. De werken zijn gemaakt door vrouwen met verschillende achtergronden, platteland – stad en hindoes – moslims.

17 gedachten over “Kantha: The Embroidered Quilts of Bengal

 1. Prachtige Quilts zie ik voorbij komen. Morgen verder kijken nu lekker proberen te slapen. Morgen weer laat !!
  Loop vreselijk achter overal. Kijken of het van het weekend lukt om bij te komen hier in.Ik hoop het nieuwe jaar dat ik vaker een berichtje op mijn log kan schrijven. Bij jou loopt dit allemaal gesmeerd, iedere dag geweldig !!
  Berhi bedankt hier voor.
  Morgen een fijne avond gewenst.
  Mijn visite is net weg. Mannetje weer een jaartje ouder.
  Liefs José

 2. Goeden morgen allemaal !
  Laten we vrolijk beginnen aan de laatste dag van dit jaar .
  Ik heb niet zoveel met oudejaarsdagen .
  Er zijn elke dag wel momenten van terugblikken en herinneringen ophalen .
  We proberen er toch weer iets van te maken .
  Gelukkig is het in de vroege ochtend heerlijk stil en zijn we nog wat uurtjes verwijderd van het oudjaar uitknallen .
  Ik was hier een paar dagen een beetje stil , soms verbeeld ik me dat ik het druk heb . . .
  Ik heb het een en ander bijgelezen , dat was weer helemaal de moeite waard .
  Wat waren de Kerstdagen vlug om .
  Ik was alleen beide dagen en heb me geen moment verveeld . Zoveel concerten konden beluisterd worden en het was soms heerlijk om mee te kunnnen zingen .
  Hier weer veel aandacht voor tentoonstellingen , de mooie soms heel originele zelfgemaakte Kerstpost die bij Berthi binnen kwam .
  Haar kast problemen en een ieder die zich zorgen maakt dat Berthi haar prachtige ladenkast misschien weg zal doen .
  Wat fijn dat er telkens hier zoveel boekenliefde ter sprake komt ik zie Hilly al weer helemaal glunderen .
  De textielkaarten blijven ook maar binnen komen , wat een super idee ook in dit jaar geboren en wat mogen we er fijn van mee genieten .
  Voor vandaag zie ik alweer zoveel prachtige en fijne borduursteekjes .
  De link die ons nog eens veertig geborduurde Quilts laat zien . Het wordt weer een prachtige borduurgenietdag vandaag .
  Een heel mooi onderwerp en we hebben bijna geen tijd om onze oliebollen op te peuzelen .
  IK wens iedereen een heel goede en rustige jaarwisseling toe !
  Aan Berthi heel veel dank voor de dagelijkse vreugde die je ons biedt met telkens zoveel moois op textielgebied , waar over wij hier samen op gezellige wijze mogen meepraten .
  We kunnen dit niet meer missen . . .!

 3. Een erge late reactie van Jose die de drukke dag af wilde sluiten met nog even letter genieten en bijlezen. PF met DH.
  Gerrie die op de laatste dag van het jaar al weer vroeg uit de veren is en de eerste reactie plaatst.
  Berthi heeft ons het hele jaar elke dag weer verrast met een nieuwe log of twee. Een veer op haar hoed, Wil zou zeggen, een hele kip.
  Mocht het door een akelig ongelukje niet lukken worden wij keurig op de hoogte gehouden door haar familie (hun ook alle lof)
  Wat is een onderzoekster, schrijfster enz. zonder lezers?
  Het voordeel van een weblog is dat je ook nog een reactie kunt plaatsen over het onderwerp of iets wat je op dat moment bezig houdt.
  Gelukkig vond ze voor vandaag ook nog een boek waar ze ons prachtige platen uit kon laten zien.
  Dit is mijn laatste reactie in het jaar 2010.
  Tot volgend jaar!!!!!!!! 20elf

 4. Dat is sterk.Deze week kwam ik op Youtube een filmpje tegen over Kantha quilts.Ik weet helaas niet hoe ik hier een aanklikbare link kan zetten.
  Berthi,wat een prachtig boek als afsluiter van 2010 !

 5. MMMMM…Heerljk! Straks de link bekijken. Wat een pracht en dat in rijgsteekjes!
  Zo simpel en tegelijkertijd zo geraffineerd. Daar hou ik van. Dank Berthi en tot volgend jaar!

 6. zooooooooooo dat was de moeite van het zoeken meer dan waard ,vooral de kaft is erg mooi zeg

 7. Berthi, wat leren we toch veel van je en wat krijgen we veel moois te zien. Dank je wel dat ik je dit jaar op “mijn pad” mocht ontmoeten. Ik hoop dat ik en zo vele trouwe lezers ook komend jaar weer van je logjes mogen genieten. Voor allemaal een inspirerend goed nieuw textieljaar toegewenst.

 8. @jose, alsnog mijn felicitaties voor jou en je mannetje!
  Om het hier gesmeerd te laten lopen, moet ik er wel wat voor doen!:-)
  @Gerrie, ik verzet wel wat werk om dit blog goed gevuld te krijgen, maar… ik doe het echt niet alleen. Ik kan absoluut niet zonder mijn lezers die fijne reacties geven en tips want ik kan echt niet van alles op de hoogte zijn. Daarom heel veel dank aan iedereen die hier bijna dagelijks over de vloer komt.
  @elma, jij slaat de spijker op de kop! Een blog is niets zonder lezers. Met z’n allen maken we een mooi geheel van deze pagina. Wat de één niet weet, weet de ander. We vullen elkaar aan en dat is nu net wat ik wil bereiken met mijn blog. Met z’n allen informatie delen, daar draait het om. Zo kunnen we nog meer genieten van het mooie handwerk/textiel van over de hele wereld!
  @Mien B., heel grappig! Ik heb dit filmpje gevonden:
  http://www.youtube.com/watch?v=zaX1RvJivqk
  Kantha quilts/borduurwerk is weer populair.
  @frouke, de eenvoud en toch o zo mooi, dat vind ik zo knap en spreekt me erg aan!
  @Hilly, als je deze cover ziet in de boekhandel dan wil je het boek direct in je handen nemen. Het trekt de aandacht. Zo mooi!
  @Dorien, fijn dat je een van mijn trouwe lezers bent geworden. We proberen er een mooi handwerk/textieljaar van te maken!

 9. Hier een miezerige druilerige regen (of is dit nou een pleonasme?)
  Maar bij Berthi schijnt de zon!!
  Wat een fleurige cover. Het nodigt uit om verder te kijken.
  Prachtig!!

 10. hahah berthi dat heb ik vaker, wat ik nu weer allemaal als troost voor de drukke tijd kocht
  een hele stapel boeken mmmmm heerlijk!!
  bedankt voor alle mooie logjes vh afgelopen jaar en ik kijk al uit naar alle nieuwe………….

 11. Voor de schrijfsters en de lezeressen….allemaal tot volgende jaar in goede gezondheid !!!
  Ben nu druk met de Poolse loge’s die vandaag hun galgemaal hier eten en delaatste dag in Ahoy Rotterdam hebben (zie Nederland II TV om 5 uur)

 12. @Ine, als je tijd hebt, klik dan de link van de prachtige quilts aan.
  @Hilly, ooooooooooooooooo, je maakt me nieuwsgierig! Ik kreeg een brief van de BIJ met daarin de aankondiging van hun boekenopruiming waarbij de korting wel 70% kan zijn…
  Ik zit te bedenken welke boeken jij gekocht hebt. Eigenlijk heb ik geen idee, ik weet niet welke boeken bij jou ontbreken in je boekenkast?
  @lheurebleue, het is een prachtig naslagwerk waar je jaren veel plezier van hebt.
  @Lies Huizer, jij staat toch ook altijd voor iedereen klaar.

 13. Het linkje bekijk ik een andere keer, wil je wel alvast een fijne jaarwisseling toewensen anders komt het er niet meer van.
  Alle goeds voor 2011.
  Groetjes

 14. Lies Huizer wat heeft het een indruk op mij gemaakt al die jongelui die naar Nederland kwamen met zovelen . Ik heb de uitzendingen gevolgd van de EO en RKN . Met zoveel ellende soms om ons heen in de wereld en nu al die jongeren samen om de stilte te beleven en samen in gebed en zingen alles in eenvoud .
  Mijn zus was ooit in Taize .
  Mijn dag en nachtritme is erg van slag en daarom te moeilijk en zouden zij ook geen rust krijgen na vermoeide dagen anders had ik graag enkele jongeren een slaapplaats willen bieden .

 15. Dank je wel voor weer een heel jaar heel veel info over textiel. Een gezond 2011. Ongeveer 5 jaar gelden heb ik een Kantha quiltje gemaakt naar aanleiding van een artikel in Quilting Arts. Ik was al van plan om het lapje eerdaags op mijn blog te zetten… maar nu wordt het wel heel actueel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *