Architectenkast

De kerstdagen zijn bij uitstek dagen om eens heerlijk rustig een boek te lezen. Het is handig als je uit je boekenkast zo het nieuwe boek kunt pakken dat je als sinterklaascadeau kreeg of het boek dat je graag eens wilt herlezen, maar het is een stuk lastiger als je overal in huis stapels met boeken hebt liggen. Nooit kan ik snel het bewuste boek vinden dat ik op dat moment in mijn handen wil hebben. Ik kijk dan ook rijkhalzend uit naar een grote fraaie oude bibliotheekkast met glazen deurtjes zodat ik eindelijk orde kan scheppen in mijn boeken. Maar, wat heeft een architectenkast te maken met een bibliotheekkast? In principe niets, of toch wel? Het is namelijk zo, de antieke houten architectenkast uit Engeland zal plaats moeten maken voor de bibliotheekkast. Voorlopig wacht ik heel geduldig op een liefhebber voor de fraaie architectenkast.

Hilly voelde vast aan dat ik een logje over boeken zou gaan maken want zij stuurde gelijktijdig met haar kerstkaart de prachtige stoffen boekenlegger met de geborduurde vogeltjes.

Zo, nu ga ik door het huis struinen om op zoek te gaan naar een prachtig textielboek waar ik al heel lang een logje over wil maken. Hopelijk kom ik het boek tegen.

Hieronder enkele foto’s van slechts een paar boekenstapels.27 gedachten over “Architectenkast

 1. @Annita, het is een prachtige kast, maar omdat er overal in huis her en der verspreidt boeken liggen, wordt het de hoogste tijd dat die een vast plekje krijgen. Tja, dan moet er helaas iets wijken…

 2. Berthi zelfs een 3e Kerstdag is niet genoeg om door die stapels lectuur heen te komen. Een KERSt-week zou een oplossing zijn ?? Nou ja een paar boeken in voorraad houden voor als je ingesneeuwd ben kan ook geen kwaad.
  Heb je niet een ander plekje voor je ladenkast..krijg je vast spijt als je die weg-doet.
  Trouwens kijk eena op de web-site van Jan Frantzen in Bergschenhoek die heeft me toch mooie boekenkasten, je kan ze ook per “laag kopen” dus ook nog eens makkelijk te verhuizen of van opstelling te veranderen. Er zijn ook trapjes en rails bij.En speciale aanbiedingen wat de prijs betreft !) De laatste tijd heb ik vaak zitten watertanden want ik heb wel een mooie boekenkast…maar die deurtjes met glas lijken met ze ideaal als je een ROKER in huis hebt.

 3. Ik ben het eens met Lies. Je krijgt vast spijt als je die mooie architectenkast weg doet.
  Wat het zoeken in de stapels makkelijker zou maken is om elke stapel een thema te geven. Dus een architectuurstapel, een buitenlandsetopromanschrijversstapel, een textielstapel (eventueel gesplitst in een kledingstapel, een quiltstapel, etc), een binnenlandsetopromanschrijversstapel, een kunstboekenstapel, een salontafelstapel, etc.
  Ik droom (net als jij, vermoed ik) van een echte bibliotheekkamer met aan alle kanten boekenkasten. Met zo’n laddertje en in het midden een leestafel met comfortabele stoel. Maar ons huis is daar toch echt te klein voor. Nu liggen/staan mijn boeken her en der in huis. Geclusterd, dat wel. Dus makkelijk te vinden.

 4. Wat een herkenbare titels Berthi. Veel ervan staan ook in mijn kast. Ter illustratie stuurde ik je een mailtje. Nu we het over boeken hebben. Dat boek van Bill Bryson “Een huis vol” heb ik naar aanleiding van jouw logje gekocht en het is nu bijna uit. Heerlijk boek vol weetjes.
  Anneke SK

 5. ja dat is een probleem in een archtitectenkast kun je wel veel merklappen opbergen,maar die boekenkast, Ik weet waar je hart naar uitgaat, maar heb er geen voor je in de aanbieding, Basje

 6. Prachtige architectenkast, maar niet echt een boekenkast. Je hebt stapels boeken zo te zien dus een bibliotheekkast is een goede aankoop.
  Mooie boeken zitten ertussen, maar als ik er teveel koop moet ik ook opzoek naar een extra boekenkast.
  Mooie boekenlegger heb je van Hilly gekregen.
  Fijne avond

 7. Ik hoop zo dat je het onderste boek kiest: Het Hollandse Pronkpoppenhuis!
  Als groot miniatuur liefhebster met een minihuis in aanbouw ben ik razend benieuwd naar dat boek.
  Maar de geschiedenis van de Nederlands quilts mag ook.
  Veel lees- en kijkplezier.

 8. Heel herkenbaar! Hier ook overal van die stapeltjes, met name van mij. Tijmman wordt er soms niet goed van. Maar in januari komt er een kastenmaker die nog wat boekenkasten bij maken.
  Wat heb je prachtige boeken liggen zeg!
  Je mag best eens tapeltje hierheen brengen hoor!!!

 9. PS:
  Saskia, dat is ook nog steeds mijn ideaal. Ooit waren we in de pub in Avebery met echt zo’n bibliotheekkamer als jij beschrijft. Echt oud Engelse sfeer. Alle wanden voorzien van handgemaakt en op maat gemaakte boekenkasten, bomvol met de meest uiteenlopende thema’s boeken. Een hoogpolig tapijt wat het geluid dempte en een paar stoelen, waarin ik zelfs (met mijn 1.85 lengte) me een klein meisje in voelde, zo kon je er in weg duiken. Ladder voor de hoogste planken. Zooooooo mooi!
  Lies: Hier was ook ooit een roker in huis, maar die vond het niet gepast om binnen te roken, dus deed hij dat altijd buiten. Scheelde heel veel overlast, stank en vieze boeken. Misschien wil de roker bij jou dit ook overwegen??

 10. Een kerstweek….? Een heel jaar heb je nodig om dat allemaal te lezen plus de boeken die er ongetwijfeld nog bij komen. Een bibliofiel heeft altijd meer boeken dan tijd. Dat moet je accepteren of anders bepaalde keuzes maken. Veel boeken is natuurlijk wel gezellig.

 11. Nu denk je door 2e kerstdag niet naar de meubelboulevard te gaan om niet in de verleiding te komen om een mooie kast te kopen.
  Komt Berthi met zo iets prachtigs als een Architectenkast om bij te watertanden.
  Dat alle boeken zo op stapels liggen kan echt niet. Maar deze kast wegdoen? Heb je er wel goed over nagedacht, als je de ladenkast leegpakt waar je dat allemaal weer opruimt. Of heb je tijdens de weken verplichte rust met je voet je plannen al gemaakt.
  Van de Architectenkast heb ik een afdruk gemaakt en Ton was erg benieuwd naar de maten. Hoogte, breedte en diepte.
  Nu niet verder nadenken over de mooie kast, hard aan het werk gaan om hier ook alle stapels en volle kisten en dozen weer leeg te krijgen. Er hangt in mijn leskamer de spreuk.
  CREATIEVE MENSEN HEBBEN GEEN ROMMEL.
  CREATIEVE MENSEN HEBBEN OVERAL IDEEËN LIGGEN.
  Sommige mensen hebben wel erg veel ideeën.

 12. Kasten heb je altijd te weinig. En om deze mooie kast wel te doen. Bedenk het nogmaals twee keer. Misschien tref je een liefhebber ervoor, ik noem geen namen. Dan gaat het je wat gemakkelijker af. Bij de spreuken van Elma te houden, sommige mensen hebben gewoon een georganiseerde ideeenstapel.

 13. Tijm…het is erger dan je denkt !! die “” Roker “” moet dan heel de dag buiten gaan staan…kan ik hem net zo goed helemaal de deur uit doen (grapje !)

 14. hahahahah als ik je zo kan aansporen tot boekenlogjes ;))))))))))))))))
  heerlijk
  ik ga zo even kijken of ik foto’s an kan klikken om ze te vergroten ,want ik zie nl wel het een en ander wat ook onbekend is ;( hihi aagje he?
  ik vind t trouwens niks voor jou stapels boeken op de grond…maar je zei t al eens en die stapels tijdschriften op je bankje
  staan me nog vers voor ogen van een of ander gezellig binnenkijklog..
  je hebt nog wel meer boekenleggers nodig hahahahahah
  ik ga moed verzamelen voor onze tijdschriften bak , de toren wiebelt gevaarlijk boven de tafel………….
  enne koop je pas een boekenkast als deze verkocht is?

 15. Ja, zo’n kast. En vooral mét glazen deurtjes.
  Of een hele kámer….
  Maar die architektenkast….daar zou ik toch een plekje voor zoeken.
  Die is te leuk om de deur uit te doen!
  Elma, dat moet in een lijstje!!
  Kan me daar helemaal in vinden 😉

 16. Berthi, wat een prachtige kast! stapeltjes boeken zijn eigenlijk zo gek nog niet, want als je dan iets zoekt, glijden tenminste ook veel andere titels door je handen, die anders, netjes gerangschikt, misschien niet meer van de plank komen? Veel leesplezier en een heel goed nieuw jaar met vooral.. veel voornemens…

 17. er is een principe: 1 boek erin, 1 boek eruit. maar zeg nu zelf: het is toch onmogelijk om je daaraan te houden?

 18. Vorige week met het opruimen van de boeken van de kleinzoon kwam ik met het idee om wat kleuterboeken weg te geven aan kleine kindjes. Oma dat vind ik zo jammer, ik heb er zulke mooie herinneringen aan. Waar blijf je dan met je goede voornemens om wat op te ruimen?
  Met het zoeken naar de maten van een architectenkast vond ik op Marktplaats de kast van Berthi. Alle maten staan erg keurig bij, er kan heel wat in. Je moet er wel plaats voor hebben.

 19. lheurebleue en elma… Wat zou een mens zonder voornemens zijn ???
  Heerlijk om jullie reacties te lezen.. t’feest der herkenning noem ik het !!

 20. Maar Berthi, als je nou eens de architectenkast houdt en je maakt erboven nog een mooi stel boekenplanken (ik zag een flink stuk muur erboven), van dezelfde houtsoort, dan ben je toch weer een paar stapeltjes kwijt!?

 21. @Lies Huizer, dank voor je tip. T.z.t. zoek ik wel naar een bibliotheekkast in oud grenen!:-) Ik ben lastig!:-) Hoop deze ooit te vinden, zo niet dan moet ik uitwijken naar een andere boekenkast. Ideetjes zijn altijd welkom.
  @Saskia, tja, of ik spijt krijg? Geen idee, maar het huis vol zetten met kasten is ook niet alles.
  @Anneke SK, dank je voor de foto’s die je stuurde in een mail.
  Prachtig zoals jij het hebt gedaan! Zo geordend ook!
  Leuk dat je naar aanleiding van mijn logje over het boek van Bill Bryson hebt gekocht.
  @Basje, juist!
  @Willy, boeken zijn heerlijk! Gewoon om in te bladeren, informatie op te zoeken of gewoon om een prachtig verhaal te lezen.
  @Marjanne, het is een ander boek!:-)
  @Tijm, een mooi vooruitzicht voor je! Op korte termijn heb jij al je boeken keurig gerangschikt in de kast staan zodat je weer op pad kunt gaan voor nieuwe aanwinsten!:-)
  Dé ideale bibliotheek in huis zoals je beschrijft. Als je dat eens zou kunnen realiseren…
  Roken vind ik zo erg! Gelukkig heeft iedereen in huis hier een hekel aan roken. Ze vinden het vies en het stinkt zo! De rook gaat overal inzitten. Het is dan ook verboden om bij mij in huis te roken! Erg hè!
  @Mieke S, jij ziet het helemaal goed!
  @Elma, geweldige spreuk die je hier al eens eerder voorbij liet komen. Goed dat je ons er opnieuw aan herinnerd!
  @Hilda, hoe meer kasten nin huis, hoe meer je bewaart!:-)
  @Lies Huizer, spontaan kwam er een schaterlach na het lezen van je uitspraak over je man!:-)
  @Hilly, jammer, je kunt de foto’s niet aanklikken, maar ik denk dat jet het zo ook kunt lezen.
  Stapels boeken op grond past ook niet bij mij! Daarom moet er ook wat veranderen.
  Eerst de architectenkast eruit en dan pas de bibliotheekkast erin!
  @Ine, het liefste een bibliotheekkamer!:-)
  @Monica, stapels boeken is voor mij onoverzichtelijk.
  @lheurebleue, haha, goed bedoelt, maar het werkt niet!
  @Elma, snel gevonden!:-)
  @frouke, je hebt geen idee hoeveel stapels boeken er in huis liggen…

 22. mooie kast, ben zo te zien niet de enige die denkt ‘he, jammer dat je die weg doet’ of die stiekem denkt ‘bel mij maar, ik heb nog wel een plekje…..’
  succes met je blog!

 23. Voor dit probleem kun je het best een goede timmerman nemen en die je ter plaatse een kast op maat maakt. Van vloer tot plafond. Die kan hij dan ook van grenenhoutmaken. Je houd dan ook geen hoekjes en gaatjes over, waar altijd stof zit. Dan is er mischien ook nog de mogelijkheid om het bovenste gedeelte van de kast wat minder diep is te gebruiken in de boekenkast. Dan kan het onderste gedeelte onder een 1 persoonsbed als half hoogslaper, met eronder heerlijke bergruimte. Maar dan ga je de mooie ladenkast wel slopen. Wie weet is er onder je vele lezers wel een enorme liefhebber en verzamelaar die deze kast kan plaatsen.

 24. Beste, via google kom ik bij deze kast terecht en ondanks dat het al even geleden is dat het bericht gepost is, hoop ik dat ie nog te koop is! Dit is precies waar ik naar op zoek ben… prachtig!
  Ik hoor graag of iemand zich al gemeld heeft en zo niet, bij deze ben ik geinteresseerd!
  Vriendelijke groet,
  Caroline

 25. @Caroline den Hollander, deze kast is nog te koop. Zou je me een mail kunnen sturen via het mailformulier dat je linksboven op mijn blog kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *