Niki de Saint Phalle in Heerlen

Als ik uit het raam kijk, zie ik een witte wereld en dat al een aantal dagen. Er ligt een aardige dikke winterse deken die nog niet af is want voor het zuiden van het land is meer sneeuw onderweg. Daar staat tegenover dat ik de kleurrijke wereld naar binnen haal, naar mijn blog. Textielpost uit Dubai kwam voorbij, maar ook hoeden en petten uit Azië en Zuid-Amerika, de kleurrijke wereld van de Hooglandindianen in Peru en niet te vergeten onze eigen fleurige Friese merklappen. Vandaag doe ik er nog een schepje bovenop door je kennis te laten maken (of kende je haar al?) met kunstenares Niki de Saint Phalle.Gwendolyn, Museum Tinguely in Bazel


Niki de Saint Phalle is een veelzijdige kunstenares. Ze heeft onder meer sculpturen, schilderijen, wandkleden, theaterkostuums en films gemaakt. Bekend is zij geworden door de Nana’s, reusachtige decoratief beschilderde vrouwengestalten die zij vanaf 1965 vervaardigde. De dijen, heupen en borsten zijn zwaar aangezet. Deze Nana’s staan symbool voor sterke en vrije vrouwen. Meestal zijn ze in papier-maché of polyester uitgevoerd. De beschilderingen zijn aangebracht met felle kleuren. Folkloristische motieven als bloemen en harten boeiden haar en maken deel uit van de beschilderingen. Zeer bekend is de Nana die zij in 1966 maakte voor het Moderna Museet in Stockholm.Black Rosy or my heart belongs to Rosy


In het Glaspaleis in Heerlen komt een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Niki de Saint Phalle. Verschillende werken van haar zullen voor het eerst te zien zijn in Nederland. De expositie Niki de Saint Phalle Outside-In laat de artistieke ontwikkeling zien van de kunstenares die vooral bekend is om haar Nana-figuren. SCHUNCK* wil laten zien dat Niki de Saint Phalle meer in haar mars had dan haar kleurrijke sculpturen. Onderdeel van de tentoonstelling is het ontwerpen van een beeld door scholieren met als voorbeeld de Nana uit 1966 voor het museum in Stockholm. Het winnende ontwerp zal daadwerkelijk uitgevoerd worden voor een van de pleinen in het centrum van Heerlen.

De expositie Niki de Saint Phalle Outside-In wordt op 25 februari 2011 geopend in aanwezigheid van Niki’s kleindochter Bloum Cardenas. De tentoonstelling is te zien tot en met 18 juni 2011 in SCHUNCK* Glaspaleis, Bongerd 18 te Heerlen.

14 gedachten over “Niki de Saint Phalle in Heerlen

 1. Wat geweldig om te lezen.
  Ik ben al jaren fan van haar. Heel vaak als we op reis waren , kwamen we haar werk tegen en één keer in Frankrijk bezochten we een uitgebreide solotentoonstelling. Ik wordt altijd heel blij van haar werk en zal zeker de expositie in Heerlen bezoeken.
  Dank je voor dit bericht.
  Meinie Wardenier/Hawar Oldeberkoop

 2. Op deze flinke dames kun je heel wat kleur kwijt.
  Schitterend hoe de kleuren en motieven op het beeld GWENDOLYN uitkomen.
  Gelukkig duurt de tentoonstelling tot half juni en dan zal de vele sneeuw in het zuiden des lands wel gesmolten zijn.

 3. Ja Elma, het is hier nu bar en boos! Het heeft hier de hele dag gesneeuwd. Ik kan me niet herinneren dat het ooit zo veel en zo vaak gesneeuwd heeft. Gelukkig hoeven we de komende dagen niet met de auto weg.
  De expositie van Niki de Saint Phalle zo dichtbij, dat mag ik natuurlijk niet missen!

 4. Prachtig! Voor mij onlosmakelijk verbonden met de jaren 60/70….Wat geweldig dat er die overzichtstentoonstelling komt..Blij ,net als Elma, dat ie er zo lang zal zijn, want Heerlen is ver hoor! Liever even wachten dus tot de sneeuw weg is!

 5. Hiephiephoera! Een geweldige kunstenares in een van de mooiste gebouwen van Nederland: het glaspaleis in Heerlen van architect Peuts. Als je de kans krijgt om wat langer in Heerlen te blijven (één à twee uurtjes) doe dan een stadswandeling. Er is in Heerlen beslist nog het een en ander te zien! Er is in de jaren 50 en 60 veel verdwenen, ten prooi gevallen aan de vernieuwingdrift, maar voor wie kijken wil valt er genoeg te zien.
  In deze witte wereld kan een beetje kleur geen kwaad!

 6. fijn dat er eens iets is dat duurt tot de zomer, ik blijf hopen er toch weer eens te komen, Dir zijn zulke optimistische stukken werkm dat pept op Fiojne dagen Basje

 7. Hallo Berthi, ja ik ben er nog hoor.
  Van Nikki St Phalle heeft een geweldige Nana hier in Den Haag gestaan tijdens een van de eerste tentoonstellingen Beelden aan het Lange Voorhout. Zij stond pal voor het paleis van koningin Emma , nu het Escher museum. Het was een grandioze, metershoge blikvanger daar onder die statige bomen voor dat oude paleis. Er is van alles aan gedaan om dat beeld voor Den Haag te behouden. Helaas ondanks sponsoringen kreeg men het geld niet bij elkaar.
  Zo veel vrolijkheid kunnen we wel gebruiken in deze donkerste dagen van het jaar.
  Fijne Kerstdagen allemaal,
  Anneke

 8. Er is hier geen schoon laagje wit meer gevallen , met als gevolg dat het er buiten wel wat goor uit gaat zien . Dus wil ik maar zeggen mooi dat je probeert ons wat meer fleur aan te reiken .
  De beelden zijn mooi kleurig evenals de Nana,s met de volle rondingen .
  De kunstenares heeft wel een grote collectie gemaakt en gelukkig verspreid op vele plaatsen in de wereld .

 9. ja, ik kende haar al en hou erg van de felle kleuren en ronde vormen van haar beelden.
  fijne kerstavond, vanavond!

 10. Computerproblemen gehad(maar wel veeeeeeeel sneeuw geruimd) ,daarom nu pas bij Berthi .Geweldig dat er een tentoonstelling van de kleurrijke Niki de Saint Phalle komt.En nog wel in Heerlen.Daar wil ik graag naar toe…….

 11. @Meinie Wardenier, vanuit het hoge noorden naar het diepe zuiden. Voor een bijzondere expositie speelt afstand geen rol.
  @Elma, we mogen toch hopen dat de winter niet steeds vroeger zijn intrede gaat doen!:-)
  @Saskia, ik zag op tv beelden vanuit Zuid-Limburg, dat is niet mis. Op sommige plaatsen 40 cm smeeuw. Overigens is hier ook het nodige gevallen. Ik kan me niet herinneren dat er ooit zoveel sneeuw is gevallen.
  @Frouke, een weekendje Limburg misschien?
  @Mieke S., deze tentoonstelling is voor mij een mooie gelegenheid om ook het prachtige Glaspaleis eens te gaan bewonderen. Twee vliegen in één klap.
  @Basje, ik gun je zo van harte een mooi uitstapje naar het zuiden van ons land. Ik hoop dat dit gaat lukken voor je!
  @Anneke SK, gelukkig ben je niet in een diepe winterslaap!:-)
  Die Nana zal toentertijd zeker een blikvanger zijn geweest. Jammer dat het beeld niet aangekocht kon worden.
  @Gerrie, alle sneeuw is in Limburg gevallen!:-)
  @Antje uit Urk, de dikke witte winterdeken is echt té veel van het goede geworden.
  @lheurebleue, jij ook een fijne kerstavond en geniet van alle mooie kleuren om je heen.
  @Mien B., de datum vast noteren in je agenda!
  Heb ik ook gedaan!

 12. Hallo Berti,
  Wat een fijn blog heb jij. Nog 2 dagen en dan gaan wij naar de opening van Niki. Ik kan bijna niet wachten totdat het zover is.
  Overigens hebben jullie weleens de parfum van haar geroken. Dat is al een kunstwerk op zich!
  Voor degene die naar Outside-In gaan, wens ik enorm veel plezier.
  Liefs,
  jackyE

 13. @jackyE, ik wist niet dat er een parfum vernoemd is naar Niki. Ik zal de volgende keer op zoek gaan in de parfumeriezaak.
  Enig dat jij naar de opening gaat. Laat je ons weten hoe het was? Ik ga zeker naar deze expositie. Voor mij is het te doen wat de afstand betreft!:-) het is geen mijl op zeven!:-)
  Ik wens je een super gezellige opening en heel veel plezier. Waarschijnlijk kom je tijd tekort en ga je nog eens terug. Gelukkig loopt de expositie enkele maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *