Kerstboom 2010Een echte kerstboom, een kunstboom, een kersttrap, een kerststal, een kersttafel, ze zijn allemaal al de revue gepasseerd. Wat zullen we dit jaar doen? De keuze viel op een alternatieve kerstboom, design IKEA. Eén probleem, toen de folder van IKEA met de mooie Snövita kerstspulletjes uitkwam, was de standaard al in heel Nederland uitverkocht. Te weinig ingekocht of was er een ware run op de decoratiestandaard? Dan maar de grens over en naar Kaarst.

Ik viel voor de kleuren rood, wit en blauw én de geborduurde kruisjes.36 gedachten over “Kerstboom 2010

 1. Leuk die Kruissteek Engel ….zitten de kerstkransjes bij jullie in die puntzakken ??

 2. @Lies Huizer, de kerstkransjes hingen vroeger, toen de kinderen klein waren, in de boom, nu heb ik de kransjes in een schaaltje zojuist op tafel gezet!:-)

 3. Elk jaar kijk ik ook naar de nieuwste trends. Maar ik moet bekennen dat al 27 jaar de zelfde zilvere ballen met rode linten erin gaan. Zelfs de krant waar de piek ingerold wordt is nog maar 1 x keer vernieuwd en dat was in 1984.

 4. Jaja, Ikea en de kruissteekjes. Zag er ook een beeldschone dekbedhoes met brede kruissteekrand, mmmmm….hij was me een ietsje te prijzig. Maar leuk hoor Berthi zo’n alternatief! De onze hangt al 40 jaar vol met skandinavische strofiguren en erzgebirgische mini-notenkrakertjes, saai hè, maar zó leuk om die versieringen elk jaar weer op te duikelen en ieder jaar weer een paar nieuwe (oude) notenkrakertjes aan de verzameling toe te voegen. De boom is dus ook wel groter geworden de laatste jaren…

 5. @Hilda, leuk hoor zo’n oude krant. Mijn ouders pakten de kerstbeeldjes ook altijd met krantenpapier in.
  @Frouke, op zolder heb ik in dozen ook strofiguren liggen. Ik denk dat ik die weer eens tevoorschijn zal halen want niet iedereen is even enthousiast over de alternatieve kerstboom!:-)

 6. Dit is nu mijn ideale boom. Mijn echte boom zong altijd, had mij maar in ’t bos laten staan. Met Pasen vond ik nog de naalden in de heugafelt tegels. Het idee om een uitklapbare boom te nemen is nooit in mij op gekomen.
  De laatste echte kerstboom is in de tuin geplant en wordt elk jaar voorzien van lampjes. Het wordt elk jaar moeilijker om helemaal in de top de lampjes nog op te hangen, de kerstboonverlichting is al vernieuwd met een systeem wat verlengd kan worden.
  Dit jaar staan de staanders van Blokker op de tafel met daaraan een gedeelte van mijn geliefde ballen (met kruisjes).
  Het kerstgevoel zit niet in de versiering.

 7. Leuke standaard en mooie versieringen.
  Hier in huis geen echte kerstboom, maar staan net als bij Elma de Blokker staanders met ballen en bij mij kerstsokken.

 8. Mijn nepperd ligt op zolder. Geen plaats meer in de huiskamer. Deze IKEA-standaard of de Blokker-versie had wel gepast op het dressoir, denk ik. Maar met een nee-nee-sticker ontgaat me dan dat zoiets te koop is. Jammer, want hij is wel heel leuk en neutraal, dus met vanalles te versieren.

 9. Mooie kerstboom. Heb ook bij Blokker een standaard gekocht.
  En daarin hangen mooie glinsterende engelen, kerstboompjes, halve manen. Nog geen kruissteekjes, maar wie weet volgend jaar.
  Prettige feestdagen !
  Margriet

 10. Dit is weer eens iets heel anders. Onze nieuwe verlichting viel na twee dagen uit. Wel ons geld terug hoor, maar de hele boom moest opnieuw opgetuigd worden.

 11. Hier pronkt de “nepperd en er hangt van allles in de meeste dingen zijn uit de eerste boom van ons samenzijn , dus oud, basje

 12. Onze nepperd hoefde niet meer toen ik de nordmanspar ontdekte. Met mijn allergie voor dennebomen kon ik eindelijk weer een ‘echte’ boom opzetten. Met kleinkinderen ben je eigenlijk ook wel verplicht om een echte boom te hebben. Die gezichtjes vol plezier….onbetaalbaar.
  Onze oudste kerstversiering zijn ‘zilveren’ ballen van de HEMA uit 1973. 12 in een doos voor 3 gulden 50. Er zijn er nog 5 van over. Enkele nachten geleden lag ik wakker toen ik om half 5 opeens iets stuiterend hoorde vallen. Schrik, er is al eens ingebroken hier…..maar het bleef verder stil. ’s Ochtends ben ik gaan zoeken naar de oorzaak van dat geluid. Het bleek een HEMA-bal te zijn die zijn vrijheid had gezocht. En hij was nog heel!

 13. Ik heb de Blokker staanders helemaal gemist, maar heb ze net bekeken op de site van Jeanny. Ook al krijg ik alle folders in huis, het blijkt toch onbegonnen werk om ze allemaal door te spitten!
  @Annelies vdB, zo ben je wel even bezig om je boom op te tuigen.
  @Basje, een boom met veel herinneringen en dus ook veel verhalen.
  @mieke s, HEMA heeft kwaliteit voor een betaalbare prijs!
  Het is een mooi verhaal om aan de kleinkinderen te vertellen.
  @Elza, ik had helemaal niet in de gaten dat de (Blokker) staander zo’n rage is dit jaar.

 14. Wat ziet die staander met kruisjes-versiering er leuk uit. Ieder jaar neem ik mij voor ook een alternatieve boom te nemen, maar… ook dit jaar staat weer traditioneel de Nordman met dezelfde versiering uit de zeventiger jaren. Toen ik ooit iets anders wilde, heb ik de boom vol met gouden druiventrosjes gehangen, ze hebben het er nu nog over hoe idioot dat was, dus dat heeft toch wel indruk gemaakt, ha ha

 15. @Monica, wat zijn al die kerstboomverhalen toch leuk! De hele familie heeft er een mening over, net als hier!:-)

 16. leuke alternatieve boom en hangers. Het engeltje vind ik énig.
  Heb nooit een boom, wel een krans en sinds kort mijn blingbling staander !!
  eeehm, die kleuren doen mij aan ‘iets’ denken !!;-)))

 17. @MM, ik zag je blingbling staander op je blog! Heel handig!
  Tja, mij doen die kleuren ook aan ‘iets’ denken!:-)

 18. Deze standaard zag ik bij ons in het dorp in een etalage staan. Ik was nog nét niet naar binnen gegaan om te vragen waar ze die gehaald hadden 😉
  Ik had al zo’n standaard net als MM.
  Ach ook in jouw gezin gemengde gevoelens over deze “boom”. Ik herken dat.
  En deze is zo leuk. En beter nog, het héle jaar te gebruiken.
  Een kerstboom met paaseitjes is toch geen gezicht ;-)))

 19. @ine, ja, het is een heel handige kerstboom!:-) Met Pasen is het paasboom!:-)
  Bij VT-wonen staat een vergelijkbare ‘boom’:
  http://www.vtwonen.nl/2009/11/kerstspiraal/
  Wel lastig dat je deze ‘boom’ aan het plafond moet hangen.
  Hier zie je de standaard afgebeeld op de middelste folder, bovenaan de website:
  http://www.karwei.nl/aanbiedingen-acties/folder
  Deze standaard/spiraal/boom kost bij Karwei € 24,95. Bij IKEA kun je voor dit bedrag drie standaards kopen.

 20. Al jaren zet ik een houten standaard-kerstboom volgehangen met eigen gemaakte kerstversieringen.

 21. Wat is iedereen hier ijverig geweest met elk z,n eigen Kerstboomverhaal en of herinneringen te vertellen .
  Zo af en toe komt er bij mij gewoon weer een verrasssing naar boven dat wel iets met Kerst heeft . Het was jarenlang ingepakt en zie dan is het echt leuk om het weer in m,n handen te hebben . Vroeger ging ik graag naar de Kerstmarkt bij V&D en vooral de Bijenkorf was eigenlijk wel m,n favoriet .
  Altijd was er wel iets te vinden aangekocht uit een ver land . Nu vond ik een Kerstbel terug van hout in de vorm van een Kerstman .
  Dan krijgen de kerstkaarten natuurlijk een mooi plekje en dat is het dan wel .
  Toen we nog inwoonden hadden we geen kerstboom , daar was de zitkamer veel te klein voor . Maar in onze eerste flat ons eerste kerstfeest in een eigen huis .
  De verhuizing vond plaaats kort voor Kerst . Ik meen dat al het meubilair ook nog niet geleverd was . Het inwonen was alles gemeubileerd gehuurd .
  Wat een vreugde je eigen huis te bewonen .
  Elke Kerst kwam er wel een boom in de kamer . Versiering in gekocht en in de loop der jaren sneuvelt er nog wel eens iets .
  Nou toch leuk om weer wat leuks uit te zoeken . Na menig jaar werd de versiering steeds mooier en er kwam altijd een echte boom in huis . Eerst wil je er niets van weten een nepboom , maar zo langzamerhand werden ze steeds mooier en zagen er echter uit . Dan weer na jaren vinden we de boom toch wel wat te groot en komt er een nep in kleiner formaat . Daar zijn we best tevreden mee . Totdat het allemaal moeilijker gaat worden en er geen boom meer in huis gehaald wordt . Een mooi Kerststukje zal nooit ontbreken .

 22. Je versiering vind ik mooi, de alternatieve boom vind ik minder. Ja smaken verschillen 😉

 23. Boven staand praatje heb ik snel afgebroken (leuk telefoontje ! ), anders ben ik te lang aan het woord en wordt het niet meer geaccepteerd .
  Wat leuk dat er steeds meer in handwerktechniek te kopen is . In veel bladen kom je het tegen . Rood wit en blauw doen het goed . Die puntige tuuten heb ik al eens gemaakt voor een Kerstworkshop jaren geleden voor de Quiltcursus waar ik enkele jaren heen ging .
  Soms wil ik leuke dingen die ik vroeger maakte nog eens proberen te maken . En zit er alleen nog maar een herinnering in mijn hoofd en is er nergens een patroon .
  Wie kan zich nog de rode serie kleine Kerstornamentjes herinnerinnen die ooit in het Handwerkblad STEEK stonden . Ik vond ze zo leuk en was vol ijver bezig . het was best wel een gepriegel en van glanzende stof gemaakt . Een klein kransje , engeltje en veel meer , ik stuurde het in een Kerstpakket richting Amerika .
  Het werd daar met vreuged ontvangen en iedere vriendin van zuslief moest alles wel bewonderen . Na de Kerst vond ze het gewoon jammer alles op te bergen en bleef het als wanddecoratie bengelend aan een tak .
  Ik zal toch eens vragen of het nog bestaat. . . !
  Voor mijzelf zou ik ook zo,n serie maken en je snapt het al daar kwam niks van , het bleef een plan . Zonder plannen is het maar saai .

 24. @Mien B., ik zie je houten standaard als kerstboom zo voor me ook al heb ik deze nooit gezien. Ook alternatief en heel mooi.
  @Gerrie, mooie herinneringen blijven en heerlijk om hiermee weg te dromen tijdens de kerstperiode!
  @Willy, gelukkig dat smaken verschillen. Wat zou de wereld saai zijn als iedereen dezelfde smaak had!

 25. Net als Gerrie doe ik ook nog een stukje, gewoon voor de gezelligheid, en omdat ik op mijn lief zit te wachten die na 4 weken (!) eindelijk weer onderweg is naar NL. De wegen zijn wat onberekenbaar… Vanmorgen kwam er een pakje: via marktplaats vond ik weer mini-notenkrakertjes en we kwamen een prijs overeen voor 5 stuks. Tot mijn verrassing duikelden er 9 stuks uit het pakje, dat voor de stevigheid nog voorzien was van een extra laag…. sinterklaaspapier!
  Heb hier in mn eentje zitten grinniken en verder ben ik zo blij als een kind met die nieuwe notenkrakerscollegaas! De boom in dus! Gelijk een klusje vooor de thuiskomende lief: aan al die mannetjes moet even een haakje geprutst worden voor het ophangdraadje. Is hij héél goed in!
  Wat ik ook leuk vind is dat onze kinderen tot mn verbazing niet meedoen met trends maar ook hun bomen met strofiguren en erzgebirgische houtfiguurtjes versieren! Net als vroeger roepen ze dan, voelt goed…

 26. “iets”, hm, het heeft vast met het uitstapje naar Leeuwarden te maken… we hebben nog steeds geen idee, en maandag is al voorbij… “de anderen” zullen er nog niet klaar voor zijn, vermoed ik… zou MM ook in het complot zitten?

 27. Nu we het toch over alle verhalen van vroeger hebben over onze kerstbomen komt dit verhaal ook elk jaar in mijn gedachten.
  Het was 1970 en er waren niet erge mooie bomen te krijgen in ons dorp. Uit de deur naar de gang had ik de kruk gehaald, daar kon de boom mooi voor staan. Hoe ik ook aan het prutsen was, de boom bleef scheef staan. Ik nam een touwtje en bond dat aan de boom en deed het einde van het touwje door het gaatje van de deur waar de kruk in had gezeten en bond er een stukje hout aan. De boom stond keurig recht en stevig op zijn plaats, kon geen kant op.
  Tot dat DD 3 jaar oud in de gang een touwtje zag hangen en daar even aan moest trekken en losmaken. Veel gerinkel en daar lag de versierde boom in de kamer, het meeste stuk en dat op de Heugafelt tegels. Na veel gemopper en huilend kind naar bed gebracht alles opgeruimd.
  Papa had ook wel medelijden, het was een ongelukje en mama had het ook niet goed vastgebonden. De volgende dag heeft papa in Groningen in de Hema allemaal nieuwe ballen en een piek gekocht.
  Elk jaar mochten de kinderen een paar nieuwe ballen uitzoeken, als het maaar zilver was. Later kwam de kleur rood erbij.
  Toen ik wist dat wij een kleinkind zouden krijgen heb ik met de kerst vast een bal gekocht met de tekst “mijn 1e kerst” die met kerst 1999 in de boom kon hangen en nog elk jaar hangt te pronken.

 28. @Frouke, altijd fijn om mooie post te ontvangen. Je verzameling mini-notenkrakertjes groeit op deze manier mooi door. Overigens wist ik niet dat hier een mini uitvoering van bestond. Leuk om te weten. Kan ik daar ook op letten.
  Heerlijk dat je zo kunt genieten van kleine dingen. Ik kan al genieten van een lekkere kop koffie of thee.
  Enig dat de kinderen de traditie voortzetten.
  @Saskia, ik heb goed nieuws voor je. lees mijn nieuwe logje…
  Ik ga wel eerst een kopje thee drinken!:-)
  @Elma, tsjonge, tsjonge zeg, wat zal de kleine peuter geschrokken zijn. Gelukkig loste papa het probleem op.

 29. Hij is enig hier ben je eerder mee klaar, een stuk eenvoudiger als ik gedaan heb. En nog enig ook.
  Ik heb de kleine van blokker, staat ook leuk in een krans op de salon tafel.
  Ik kan er echt van genieten deze tijd.

 30. Ik ben van het traditionele soort en zal niet zo snel een alternatieve boom binnen halen. Maar deze vind ik toch wel erg leuk. Hier staat de (echte) boom de kamer te versieren. Ik koos dit jaar om hem in het wit te maken. Waarom dit ineens bij me op kwam weet ik niet. De laatste 3 jaar heb ik hem in het rood versierd. zou het toch van je stemming afhangen waar je voor kiest?

 31. @Jose, je kunt je kersthuis op zoveel verschillende manieren gezellig maken. En het allerleukste is dat het bij iedereen anders is.
  @Marijna, de kleur wit is heel toepasselijk met al die sneeuw van de afgelopen dagen.

 32. Ik heb voor de kinderen ook een IKEA “boom” staan. Ik had de alleen de doorsnede aan de onderkant niet goed ingeschat en heb er nu nog 2 over. Voor 8 euro per stuk af te halen. Onderkant 52cm en hoogte 1 meter.

 33. @Jenny, een leuk cadeautje voor de juf of meester van de kinderen. Moet er wel genoeg plaats zijn in de klas!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *