Lisette Verkerk in Peru


Hooglandindianen familie Sasicancha.

Het is woensdag 8 december 2010, 16.00 uur Nederlandse tijd en ik zit achter mijn computer om beeldend kunstenaar Lisette Verkerk in Peru te spreken via Skype. In Peru is het dan 10.00 uur. We zijn 11.000 km van elkaar verwijderd, maar dat is in de huidige tijd geen belemmering meer om een goed gesprek te voeren.

Lisette Verkerk (1973) heeft na haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Academie voor Kunst en Vormgeving ’s-Hertogenbosch aan diverse projecten en tentoonstellingen gewerkt, zowel in binnen- als buitenland. In 2007 kreeg zij een uitnodiging van een galerie in Nederland om in Peru een project te ontwikkelen met als uitgangspunt de Peruviaanse cultuur. Na een half jaar keerde ze terug naar Nederland met een serie kunstwerken en met een goed vrijheidsgevoel dat ze in Peru had ervaren.


Traditionele kleding Huacahuasi.

In Nederland werkte Lisette aan interessante opdrachten, maar het waren meestal pittige projecten. Als zelfstandige kun je moeilijk nee zeggen. Het snelle leven in Nederland was ze langzaam beu, ze had behoefte om terug te gaan naar de basis. In Peru kreeg Lisette weer voor ’t eerst het gevoel te leven. Er was tijd voor andere zaken. Tijdens haar verblijf in Peru leerde Lisette Octavio kennen en het was Octavio die haar kennis liet maken met zijn cultuur, zijn familie, de bergen, de alpaca’s, de tradities en rituelen en de rust en ruimte van het Andesgebergte. Tussen 2007 en 2010 reisde Lisette zo’n zeven keer op en neer tussen Nederland en Peru. Op een gegeven moment werd het tijd om een keuze te maken tussen Nederland en Peru. Het is Peru geworden om daar samen met haar Peruaanse vriend Octavio een nieuw leven op te bouwen.

Octavio heeft in oktober 2010 zijn studie als officieel gids afgerond. Vanaf nu gaan Lisette en Octavio zich richten op reizen die ze gaan organiseren voor kleine groepen, dat wil zeggen twee tot maximaal zes personen. Je kunt zeggen dat het bijna om een privéreis gaat. De gasten geven hun voorkeur aan zodat Lisette en Octavio daarop de reis kunnen samenstellen. Zo hebben zij onlangs een weefreis georganiseerd voor een echtpaar dat graag de weeftechniek wilde bestuderen van de Hooglandindianen. Lisette en Octavio zoeken de reis zorgvuldig vooraf uit en gaan vervolgens met hun gasten de bergen in. Zij nemen hun eigen kok mee en er wordt overnacht in kleine hutjes. Op deze manier maak je contact met de mensen en zijn zij bereid om hun kennis te delen. Octavio komt zelf uit de bergen en kent de geschiedenis en cultuur zeer goed. Bij Lisette en Octavio hoef je niet alleen voor een textielreis te kiezen. Heb je andere belangstelling, geen probleem, zij stellen een reis samen naar de wensen van de gasten. Is de reis samengesteld dan is er altijd nog een mogelijkheid om ter plekke van het programma af te wijken. In hun reizen is veel tijd ingebouwd om de Peruviaanse cultuur te ervaren. Er is ruimte voor onverwachte dingen, voor kleine dingen. De beste tijd om te reizen is vanaf mei tot en met eind oktober. Heb je interesse en wil je meer informatie, stuur dan een e-mail naar lisette.verkerk@gmail.com


Hooglandindiaan uit het bergdorp Guishuarani in de regio Lares. De hooglandindianen verwerken de wol van hun schapen en alpaca’s in prachtig geweven kleden.

Lisette heeft een passie voor mooie materialen. Op haar website Lisette Verkerk kun je diverse berichten lezen over de mooie zachte wol van de alpaca’s en het prachtige weefwerk van de Hooglandindianen. Elk klein dorp in de bergen heeft zijn eigen symboliek en kleuren in het weefwerk. Het zijn oude symbolen die van moeder op dochter worden doorgegeven. Soms komt er een nieuw motief bij dat ontstaat onder invloed van de moderne tijd. Het spinnen en weven wordt gedaan door de vrouwen en het zijn de mannen die de chullo mutsjes breien.


Lisette en Octavio hebben zelf een kudde alpaca’s die in de bergen wordt verzorgd door de broer van Octavio. Lisette wil in de toekomst heel graag proberen om er voor te zorgen dat de natuurlijke kleuren van de alpaca behouden blijven. De gekleurde dieren worden nu geselecteerd en geofferd. De witte dieren zorgen voor de witte wol die verkocht wordt aan de industrie. De witte wol levert meer op omdat die in iedere kleur geverfd kan worden.
Er zijn 22 alpacakleuren; 5 hoofdkleuren die onderverdeeld zijn in 22 subgroepen. Alles over alpacawol, alpacawol knippen – verven – weven is te lezen op de website van Lisette onder het kopje Alpaca.


De Hooglandindianen worden in de stad in hun eigen kleding gediscrimineerd, terwijl door allerlei programma’s wordt gestimuleerd om hun tradities te bewaren. Je ziet dat de Hooglandindianen bij een bezoek aan een stad ‘gewone’ kleding dragen, maar zodra ze weer in de bergen zijn hun eigen kleding aantrekken. Wel wordt de invloed van de steden groter, bijvoorbeeld doordat een poncho over een voetbalshirt gaat. Maar naar de marktdag in Lares komen de Hooglandindianen traditioneel gekleed om hun inkopen te doen en een praatje te maken. Aan het weefwerk herken je direct uit welk dorp iemand komt.


Is na het lezen van deze blog je belangstelling gewekt voor Peru en wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Lisette en Octavio, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Dit kan via de website.

Textielpost van Lisette uit Peru kun je hier zien.

16 gedachten over “Lisette Verkerk in Peru

 1. Wat een prachtige foto’s en wat een leuk verhaal. Ik ga snel de website van Lisette en Octavio bekijken.
  Anneke SK

 2. Wat een prachtig verhaal en dat dit tot stand is gekomen via Berthi en Skype, onvoorstelbaar.
  Ik ben in de gelukkige omstandigheden dat ik Lisette en haar ouders heb leren kennen, waar ik erg blij mee ben.
  Prachtig textiel brengt zij mee en alles met een verhaal. Octavio maakt hele mooie kralenarmbandjes, kralen worden ook veel in hun kleding gebruikt.
  Door de links te bekijken kun je heel veel te weten komen over het werken en leven in Peru.

 3. Wat een prachtig romantish verhaal, en wat een mooie fotoos. Echt fantastish . Bedankt voor het delen van het leven van Lisette.
  Lisette veel geluk en plezier daar zo ver weg. groetjes Janita

 4. Berthi en Lisette dank voor dit mooie verhaal met al die kleurrijke foto’s.
  Lisette ,het ga je goed daar in het verre Peru samen met Octavio.

 5. Mooi verslag en foto’s. De kleurrijke kleding spreekt me erg aan. Leuke en interessante website.

 6. Janita en Lisette, beiden in Nederland geboren vinden hun geluk in Dubai en Peru.
  Door Berthi en internet kunnen wij hun volgen.

 7. Wat een prachtig artikel Berthi!
  Vanmiddag heb ik voldoende tijd om alle links een rustig te bekijken.

 8. Prachtige foto’s. Lissette brengt ons een kleurrijk palet. Waar we heerlijk van kunnen genieten. Helaas is hun menu niet aan mij besteed. Ze eten namelijk ook geroosterde cavia’s.

 9. Wat een fleur en kleur op de vroege maandagochtend , terwijl heel Nederland onder een wit pak ligt .
  Ik was er zo van onder de indruk nadat ik alles hierboven gelezen had dat ik bijna de telefooncirkel zou vergeten . En toen was het rennen om de telefoon aan te nemen .
  Altijd ben ik paraat en heb de telefoon meestal bij me . En ze zijn zo ongerust , maar ja het was even Peru dat me bezig hield .
  Een heel mooi verslag met prachtige foto,s !
  Wat een mooie motieven , de weeframen en de spintol hier wordt volop met textiel gewerkt .
  De laatste foto waar we de drie rokken kunnen bewonderen , kijkend naar de kunstige bloemmotieven dan denk ik moeten wij soms nog verlegen zijn om mooie patronen ?
  De foto met de lachende tandenloze vrouw en haar weefraam , ze draagt een soort hoedvorm met afhangend , het lijkt wel een kleedje met smalle franje . Zij doet mij denken aan de voetballende vrouwen destijds in een programma via Arte . De vrouwen droegen heel kleurige rokken meerdere over elkaar en wat waren ze enthousiaste voetbalsters . Ik heb het programma meerdere keren bekeken en steeds boeide me dit enorm , terwijl ik nooit naar voetbal kijk . Voor vandaag presenteerde Berthi weer een kleurig begin van deze week . En hoe het tot stand is gekomen . . . !

 10. Alpacawol in 22 natuurlijke tinten. En de vrouw van Leandro heeft daar een prachtige doek van geweven.
  Verven is niet nodig, zo mooi die natuurlijke tinten.
  We vergeten de barre wereld buiten, zo mooi is het weer bij Berthi.

 11. @Gerrie, we kunnen niet meer zonder de huidige techniek!:-) We zijn zo verwend. De wereld wordt wel een heel stuk kleiner door alle technische snufjes die er vandaag de dag zijn.
  Ik geniet ook zo van al die kleuren en toch draag ik zelf niet zo’n fleurige kleuren. Misschien gewoon eens proberen. Ik ben altijd uiterst voorzichtig met té veel kleur.
  @ine, ik creër gewoon mooi weer!:-)
  @Dorothé, je hoeft niet meteen te gaan!:-) gewoon op je wensenlijstje schrijven.

 12. Berthi
  Daar ben ik geweest jaren geleden en heel wat geborduurde goedjes thuis mee gebracht
  waar haal je toch zo mooie artikelen vandaan
  Groetjes lieve Berthi
  Gigi
  heb geen tijd gemaakt voor mijn blog Moet ik wel doen als ik de uwe zien

 13. @Gigi, leuk dat jij in Peru bent geweest en via de mooie handwerkjes uit dat land vergeet je die prachtige reis niet.
  Fijn om te lezen dat je mijn berichtjes zo mooi vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *