Textielpost – Dubai II

Janita is geboren in Nederland, maar nu woonachtig in Dubai. Het is niet de eerste keer dat zij textielpost vanuit Dubai naar mij stuurt. In deze log kun je de eerdere textielkaarten bekijken.Janita stuurde bovenstaande prachtige kaart met fleurige geweven kleden op de rug van de kamelen. De kameel is het meest voorkomende dier in Dubai. Hij is het ideale lastdier voor de zware omstandigheden in de woestijn. De kameel heeft een enorm uithoudingsvermogen en kan zeker twee weken zonder water. Zij beschikken naast een uitstekend reukvermogen over unieke kenmerken waardoor ze zandstormen kunnen doorstaan. Ze hebben een dubbele rij zware wimpers om hun ogen te beschermen, zwaar behaarde ooropeningen om te voorkomen dat er zand in hun oren komt, eeltkussens onder de poten die ze beschermt tegen de hitte van het zand en gespierde neusgaten die ze geheel of gedeeltelijk kunnen sluiten. Voor de bedoeïenen is de kameel van grote symbolische waarde. Zij maken kleden, tenten en kleding van kamelenwol.

Op donderdag en vrijdag zijn er in Dubai de populaire kameelraces. Net buiten Dubai ligt een racetrack. Deze zijn ook bij de lokale bevolking heel populair. Iedereen volgt de spannende races en verkopers bieden dan hun waar aan die ze op kleden hebben uitgestald. De kamelen worden behandeld als echte racepaarden.

10 gedachten over “Textielpost – Dubai II

 1. Deze dagen kun je van alles verwachten .
  Buiten alles in het wit gehuld en telkens de waarschuwing als het niet strikt noodzakelig is , ga niet de weg op !
  In de vroege uurtjes ging ik hier op internet eens ronddwalen . Wil je alles bijhouden dan kost het wel wat tijd . Iedereen is druk met veel te regelen voor het komende kerstfeest .
  Ik blij dat ik met dit barre weer niet naar buiten hoef . Af en toe natuurlijk genieten van het prachtige uitzicht , de witte wereld .
  Zoeven zat ik ingespannen op een Indische web-log een ernstig tropenverhaal te lezen .
  Daar begint me het log toch vol te sneeuwen . Dikke vlokken dwarrelden over het scherm .
  Het hele tropengevoel werd weg gesneeuwd .
  Wetende dat de Indische mens graag s,ochtend vroeg uit de veren komt eerst genietend van zijn koppie toebroek .
  Ik moet me echt snel omschakelen , ik was zo nieuwsgierig welk onderwerp Berthi voor ons in petto heeft .
  We gaan een woestijntocht maken !
  Wat een mooi log , ik probeer door het droge zand mee te wandelen .
  Dat de mens zo zijn hulp krijgt van deze dieren .
  Ik vind het een pracht kaart !
  Alleen jammer dat de mooi geweven kleden niet van dichtbij bewonderd kunnen worden . Soms wil je hier wel even in het scherm kruipen . . .
  In middels sjokken de kamelen rustig voort wat een genoegen zo mee te mogen reizen rond de wereld !

 2. mooie kleden op de ruggen van de kamelen, maar racen hoeft niet voor mij, Ik heb het ooit gezien als de dieren heel gracieus door de woestijn lipe in Israel, Fijn e dagen basje

 3. Gister zei ik het nog: zullen we naar Australië gaan om weg te komen uit die vreselijke sneeuw. Dubai zou natuurlijk ook kunnen….en ik hou helemaal niet van reizen 🙂

 4. Wat een mooie kleurrijke geweven dekjes hebben die kamelen. Zo heeft elk gebied op de wereld dieren die aangepast zijn aan het klimaat.
  Leuk dat Janita ons een stukje van haar leven laat zien. Kijk ook op haar website met wat voor een prachtige dingen zij bezig is.

 5. Prachtige foto uit Dubai. Vanmorgen verdwaald op de site van Janita. Als je een keer begint ( het is net chocolade) vergeet je de tijd.

 6. @Gerrie, via internet kun je zomaar van een zomers tafereel omschakelen naar een winters plaatje. Je kunt zelf kiezen waar je behoefte aan hebt zonder de deur uit te hoeven. Een luxe!
  Inmiddels sneeuwt het in het zuiden van het land zodat we morgenvroeg opnieuw kunnen genieten van een ‘kerstkaart’ als we uit het raam kijken! Heerlijk als je binnen kunt blijven en er niet op uit hoeft. Wel heel vervelend voor de mensen die niet naar hun (vakantie)bestemming kunnen gaan met het vliegtuig.
  Jammer genoeg heb ik geen informatie over kameelkleden kunnen vinden, maar als ik zo naar de textielkaart kijk, moeten het recht geweven kleden zijn die dubbelgevouwen op de rug van de kameel worden gelegd.
  @Basje, voor mij hoeven zowel de paarden- als kamelenraces niet.
  @Mieke S, als je daar op je plaats van bestemming bent, wil je misschien wel vluchten voor de hitte!:-))))
  @lheurebleue, het is een groot contrast met hier!
  @Elma, Janita maakt onder andere prachtige boekjes en kleurrijke merklappen.
  @Hilda, tja, een uurtje is dan niets!:-)
  @Ine, daar hadden we even behoefte aan!

 7. Wat een liefe reacties allemaal, bedankt damens liefs uit Dubai, ps. heb geen kouwe voeten haha, het is zalig buitenzitweer in de winter, en binnenzitweer in de zomer. Als er iemand deze kant op komt, laat het me even weten, zet ik de koffie aan (douwe egbert hebben ze ook hier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *